Eğitim Aracı Olarak Oryantiring

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Oryantiring Nedir? Koşarak hedef bulma sporudur.
Advertisements

ORYANTİRİNG TANITIMI NEDİR ? NE GEREKİR? NASIL YAPILIR?
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
ULUSLARARASI GENÇLİK ÖDÜLÜNÜN 10 TEMEL PRENSİBİ. Uluslararası Gençlik Ödülünün dayandığı 10 temel prensip vardır.
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
ANOK ABANT TIRMANMA YARIŞI. • ŞAMPİYONADAKİ YARIŞ SAYISININ SINIRLI OLMASI NEDENİYLE YARIŞMACILARIN DEFALARCA AYNI PARKURLARDA START ALMAK ZORUNDA KALIŞI.
TÜRKİYE FUTBOLU KUCAKLIYOR
ORYANTASYON 2002 TANITIM PROGRAMI. Amaç ve Faaliyetler SPIEOSA Öğrencilerin bilime olan ilgilerini arttırmak ve teknolojideki yeni gelişmeleri SPIE ve.
Okullarda Oryantiring Haritası Çizilmesi
7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
LEYLA ERSİN İSTANBUL DRESAJ ŞAMPİYONASI 1.Sİ
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
1 Etik Değerler ve İş Ahlakı Bülent Şenver
Gökhan YÜKSELER – Eylem EROĞLU Fen ve Teknoloji Öğretmeni
BASKETBalL CHALLENGE CUP
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
18 Şubat 2013 Pazartesi 2. Sınıflar Aqua Florya Akvaryum Gezisi
Uluslararası Gençlik Ödülü yaş arasındaki gençlerin katılabilece ğ i, onların bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen gönüllülük.
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
14.Gün MATEMATİK 1.KİTAP RASYONEL SAYILAR ANTRENMANLARLA
‘VERİMLİ ÇALIŞMA’.
ÜNİTE TANITIM SUNUSU HALİL TAŞEL GÖKHAN ÖZENÇ YASİN KAYIŞ TURAN ACAR
Nasıl olmalı? Nasıl bir öğretmen?
HENTBOLDE ADAMA DÖNÜK 3:2:1 SAVUNMA SİSTEMİ VE İLKELERİ
R. Orçun Madran.
UZAKTAN ÖĞRETMEN EĞİTİMİ SEMİNERİ
TEST – 1.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
HERKES İÇİN FUTBOL-GRASSROOTS
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
Örnek Bir Okul Oryantiring Haritası Çizilmesi Aşamaları
EKO-OKULLAR.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
Yeterli ve Dengeli Beslenme
REHBERLİK DERSİ III.
THE DUKE OF EDINBURGH’S INTERNATIONAL AWARD - TÜRKİYE
21. Yüz Yıl Eğitimi Eski Yaklaşım:  Öğretmen ve müfredat odaklılık  Pasif alıcı konunda öğrenme  Bireysel işler ve çalışmalar  Bilgi kazandırmak 
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. "Sofra bir kazanç ve öğrenme kuruluşudur." Hüseyin Özer.
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Neden Proje Yönetimi - PROBLEMLERİN KARMAŞIKLIĞI - TEK BİR KİŞİNİN ÇÖZÜME ULAŞMA GÜÇLÜĞÜ - DİSİPLİNLER ARASI İLİŞKİLERİN SAĞLANMASI - MADDE VE İNSAN KAYNAKLARININ.
İYİ ANTRENÖR OLMANIN SIRLARI (BAŞARILI ANTRENÖRLÜK İÇİN 50 İPUCU)
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
HAZIRLAYAN HATİCE DOĞAN
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
Adventure never stops… Merkezi Ingilterede bulunan ve 2004 yılından buyana 4x4 sürüş eğitimleri.
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ SERTİFİKASYON PROGRAMI – 2 GENÇLERDE YAŞ GRUPLARINA GÖRE TAKTİK ANTRENMANLAR “GENÇ MÜSABAKALARININ GELİŞİMİ” 01 Nisan 2013 – İZMİR Prof.
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKELERİ
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hacettepe Üniversitesi Sualtı Hokeyi Topluluğu
GELENBEVİ ÇALIŞIYOR ÇALIŞIYORGELENBEVİ. Öğrencilerin farklı yaşam alanlarında edindikleri deneyimlerle kişilik gelişimini çok yönlü bir şekilde desteklenmiş.
KANO.
DERS NO: 5 ANTRENMAN DEĞİŞKENLERİ (ÖĞELERİ)
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
KARİYER YÖNETİMİ DERSİ EGZERSİZLERİ Prof. Dr. Serkan Bayraktaroğlu
ATA ANADOLU LİSESİ. TEK KİTAPÇIKLI 160 SORULUK BİR SINAV SORU BAŞINA 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF KAZANIMLARI SORULAR ANLAMA VE YORUMLAMAYA.
BALIKESİR EĞİTİMDE NİTELİĞİ GELİŞTİRME VE İZLEME PROJESİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Triatlon Nedir? :HAZIRLAYAN: ROJHAT DEMİR 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor.
REHBERLİK DERSİ III.
İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM KONSEPTİ
İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM KONSEPTİ
Ahmetcan Beyin Tümörü İle Mücadele Derneği
Sunum transkripti:

Eğitim Aracı Olarak Oryantiring Hazırlayan : Caner ODABAŞOĞLU

Orienteering Nedir? Koşarak hedef bulma sporudur. Hedefler, harita üzerinde verilen sıralama ile bulunmalıdır. En kısa sürede tamamlanması istenir.

Ne Gerekir? Hareket Muhakeme Yapabilmek 3. olarak harita gerekir. Harita olmadan orienteering olmaz.

Oryantiring Nedir?

Tarihi: İlk sportif yarış 1897’de İsveç’te IOF 1961 yılında kuruldu Bugün 61 ülke IOF üyesi

Orienteering Türleri Koşarak Bisiklet ile MTB-O Kayak ile SKI-O Özürlüler için PATİKA-O Sunumda orienteering ile koşarak yapılan orienteering kastedilmiştir. Koşarak yada yürüyerek yapılabilir.

MEB Eğitim Müfredatı içinde olması Hedef: MEB Eğitim Müfredatı içinde olması Kazanımlar: Çocuk ve genç yaştaki bireylerin günlük yaşamında düzenli egzersiz yapması Oryantiring sporunun yaygınlaşması Okulların “Yaşayarak Öğrenme” sistemini uygulaması

Müfredatın Gelişmesi Yenilenen Müfredatlarda; Hayat Bilgisi Fen Bilimleri Coğrafya Matematik Beden eğitimi Rehberlik ve danışmanlık Başlıkları için yaşayarak öğrenme imkanları.

Düzenli Egzersiz Eğlenceli Keşif Dolu Hedef odaklı Okul & kulüp takımı motivasyonu

Oryantiring’in Yaygınlaşması Yetişen nesiller Okul takımları Ailelerin seyir ve katılımı Bilinirliğin artması İdari ve maddi destek artışı Devlet politikası

Okulda Nasıl Uygulanabilir? Ders dışı etkinlik / kulüp çalışması Ders müfredatı içine yerleştirilmiş modüller Okul Takımı antrenmanları

Ders Dışı Oryantiring etkinlik kolu / kulübü İzcilik etkinlikleri altında izcilik “oryantiring” anlayışı 2004-2005 dönemlerinde Sportif Oryantiring’e çok yaklaşmıştır. Diğer etkinlikler: Matematik Doğa vb

Yaşayarak Öğrenme Örnek:1 Coğrafya

Yaşayarak Öğrenme Örnek:2 Matematik – analitik yaklaşım Oran orantı, Ölçek Analitik kavrama Geometrik yaklaşım

Yaşayarak Öğrenme Örnek:3 Matematik – sayılar, 4 işlem Sayı algılama Puan hesabına dayanan SKOR-O ile sürekli dört işlem Ayrıca: mesafe, zaman, ölçek hesaplamaları (ayrı örnekler için zaman yok)

Okul Takımı Haftalık antrenman Geziler Oryantiring teknikleri Fizik- kondüsyon Hafta sonu antrenmanları Geziler Okullar arası yarışlar Federasyon yarışları Özel etkinlikler

Oryantiring Faydalı Mıdır? Faydaları: Kavramsal Fiziksel Sosyal

Kavramsal Faydalar Sürekli olarak bireyin elindeki bilgileri yorumlamasını gerektirir Plan yap > uygula > kontrol et > uyarla > devam et Müfredatta işlenmese de ders konularının pekişmesi: coğrafya – matematik – fen bilimleri – beden eğitimi Çevre Koruma ve Doğa Bilinci

Fiziksel Faydaları Koşması için hedef ve ödül Dayanıklılık Monoton koşu yerine rota bulma: Sürekli ilgi Karışık antrenman Kendi sınırlarını kendi belirleyebilme Sağlıklı birey modeli, zararlı alışkanlıkları daha az

Sosyal Faydaları “Başarmak”, kendine güven Kendi sınırlarını tanımak, “güvenli zorlama” kavramı Hatalarını kabul etmek Yanlıştan ders alıp DOĞRUya odaklanmak Konsantrasyon becerisi PAYLAŞMAK REKABET ve YARDIMLAŞMA Paylaşmak: Hatalarını ve başarı sebeplerini dönünce ortaya koymak, arkadaşının paylaşımına karşılık vermek. Rekabet: parkurda herkes rakip; hile & yardımlaşma yok Yardımlaşma: parkura çıkmadan ve döndükten sonra dikkat edilecek noktalar, hatalar paylaşılır. Oryantiringde başarı için: rekabet, yardımlaşma ve paylaşmanın dengesi gerekir.

Okullarda Nasıl Başlanabilir? İlk etapta okul + oryantiring sporcusu işbirliği Okul içi & yakın parklarda etkinlik Bölgesel ve ulusal etkinliklerde özel yaş kategorileri 6-7 / 8-9 / 10-11 / 12-13 / 14-15 / 16-17 / 18-20 Bunu uygulamak isteyen öğrenmenler oryantiring öğrenmeli Turuncu seviyede başarılı olmalı

Hazırlayan : Caner ODABAŞOĞLU Kaynaklar: The Complete Oryantiring Manual, P.Palmer Orienteering in the National Curriculum, McNeil-Martland-Palmer Start Orienteering 1/2/3/4, McNeil-Renfew Orienteering, Skills & Techniques, C.McNeil What is Orienteering, Silva AB Exploring the Nature, Silva AB http://o-tr.geven.net https://www.orienteering.org http://www.britishorienteering.org.uk http://maceraakademisi.com Macera Akademisi İTÜ Vakfı, ALEV ve Enka Okulları uygulama raporları Hazırlayan : Caner ODABAŞOĞLU