Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız. Örneğin; renk, koku, tat ve sertlik gibi özellikleri ile.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
Advertisements

ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDE ve ISI.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BAZI CİSİMLER NEDEN YÜZER?
Madde ve Maddenin Özellikleri
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
Ağırlık Ve Yoğunluk.
Ç. MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Hal Değiştirmesi
Havalarda çok ısındı!!!.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Kaynama, Erime ve Donma.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
BÜZÜLME GENLEŞME.
Kaynama sıcaklığı erime ve donma sıcaklığı yoğunluk diye üç’ e ayrılır.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4.MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
Madde ve özellikleri.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1 Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller Maddenin Hal Değiştirmesi.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Halleri ve Isı
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Ayırt Edici Özelliği. Madde uzayda ya da boşlukta yer kaplayan ağırlığı ve hacmi olan, eni uzunu, genişliği yani bir şekli belli olmayan her.
ERİME/DONMA.
Maddenin ayırt edici özellikleri
(Özkütle).
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
HÜSEYİN DEMİRBAŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri Maddenin bazı özelliklerini ölçmek olanaklıdır. Kütle,hacim ve sıcaklık gibi maddeler ölçülebilir. KÜTLE Her madde.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
2.Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Sunum transkripti:

Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız. Örneğin; renk, koku, tat ve sertlik gibi özellikleri ile maddeleri ayırt ederiz. Maddelerin ölçülebilen kaynama noktası, erime noktası ve yoğunluk gibi ayırt edici özellikleri de vardır.

Kaynama Noktası Bir sıvının kaynadığı sıcaklığa kaynama noktası adı verilir. Sıvılar kaynadığı sürece sıcaklık değişmez. Saf sıvı kaynamaya başladıktan sonra verilen ısı sıcaklığı artırmaz, sabit kalır. Bu sıcaklıkta verilen ısı sıvının buharlaşması için harcanır.

Kaynama Noktası Örneğin, su 100 C ta kaynar Kaynama Noktası Örneğin, su 100 C ta kaynar. Su ısıtılmaya devam edilirse sıcaklıkta bir artma gözlenmez.

Sıvıların Hepsi Aynı Sıcaklıkta Mı Kaynar Sıvıların Hepsi Aynı Sıcaklıkta Mı Kaynar? Saf sıvıların kendilerine özgü kaynama sıcaklıkları vardır ve kaynama noktası onlar için ayırt edici bir özelliktir. Bazı sıvıların kaynama noktaları şöyledir: Bazı Saf Sıvıların Kaynama Noktası Sıvı Rengi Kaynama noktası Su Renksiz C Etil alkol Eter 35 C

Erime ve Donma Noktası Katı maddeler ısıtıldığında sıcaklığı zamanla artar ve belirli bir değere ulaştığında katı erimeye başlar. Örneğin, derin dondurucudaki bir buz parçasının sıcaklığı genellikle 0 C ’un altındadır. Dondurucudan çıkarıldığında odanın ısısını almaya ve 0 C olduğunda erimeye başlar.

Erime ve Donma Noktası Saf katıların erimeye başladığı sıcaklığa erime noktası denir. Katı eridiği sürece sıcaklık sabit kalır.

Erime ve Donma Noktası Soğutulan bir sıvının sıcaklığı düşer Erime ve Donma Noktası Soğutulan bir sıvının sıcaklığı düşer. Sıvının sıcaklığı belirli bir değere ulaştığında sıvı hal değiştirerek katılaşmaya başlar ve donar. Örneğin, su soğutularak sıcaklığı 0 C’ a düşürüldüğünde donmaya başlar, saf sıvının donmaya başladığı sıcaklık donma noktasıdır.

Erime ve Donma Noktası Donma olayı devam ettiği sürece ve sıvının tamamı katılaşana kadar sıcaklık sabit kalır. Örneğin, su 0 C ta donar. Su ısı kaybetmeye devam ederse donma devam eder.

Erime ve Donma Noktası Aynı Mıdır Erime ve Donma Noktası Aynı Mıdır? Buz 0 C’ ta erir ve su yine 0 C’ ta donar. Bütün saf maddelerin erime ve donma sıcaklıkları aynıdır. Yani saf bir madde hangi sıcaklıkta eriyorsa o sıcaklıkta donar veya tersi durum da geçerlidir.

Erime ve donma Noktaları Erime ve Donma Noktası Bazı maddelerin erime ve donma noktaları şöyledir: Saf Madde Erime ve donma Noktaları Etil alkol -117 C Eter -116 C Aseton -95 C Su 0 C Kurşun C Bakır

Erime ve Donma Noktası Saf maddelerin erime ve donma noktaları kendilerine özgüdür. Yani maddeler farklı erime ve donma noktasına sahiptir. Bu nedenle erime ve donma noktası saf maddeleri ayırt etmek için kullanılır.

Yoğunluk (Özkütle) Bir maddenin birim hacminin kütlesine yoğunluk ya da öz kütle denir. Birim hacim olarak; 1mL, 1L gibi birimler kullanılabilir. Yoğunluk; Ayırt edici bir özelliktir. Maddeleri tanımlamak için yoğunluk değerlerinden faydalanılabilir.

Aşağıda dört farklı sıvının 1 mL hacmindeki kütleleri Yoğunluk (Özkütle) Aşağıda dört farklı sıvının 1 mL hacmindeki kütleleri verilmiştir. Buna göre; Alkolün yoğunluğu; 0,8 g/mL Zeytinyağının yoğunluğu; 0,9 g/mL Suyun yoğunluğu; 1 g/mL Altının yoğunluğu; 19,3 g/mL alkol zeytinyağı su altın 1 mL 0,8 g 1mL 0,9 g 1mL 1 g 1mL 19,3g

Yoğunluk (Özkütle) Yoğunluk birimleri; uluslar arası ölçü birimlerinde yoğunluk birimi kg/metreküptür. Kullanılan diğer yoğunluk birimleri ise; g/mL g/L g/santimetreküp Yoğunluk = Kütle / Hacim ‘dir.

Yoğunluk (Özkütle) Bazı yoğunluk değerlerini g/santimetreküp cinsinden tanıyalım. Madde Yoğunluk(g/santimetreküp) Tahta 0,6 Buz 0,9 Alüminyum 2,7 Demir 7,8 Bakır 8,9