«Stratejikdüşüncecigiller» Düşünce Kuruluşlarının Tahakkümünde Türkiye Entelektüel Alanı Emrah Göker, 5 Aralık 2013.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
1 2 HE in General …………… EM…………… EM Projects …………….. VenueVenue MEU KYK Info on EM in General Yüksek Lisans ve Doktora Programları İçin Hareketlilik.
KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ. KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ Sosyal, sanatsal ve kültürel bir eğitim-öğretim merkezi olan Kültür Müdürlüğümüz, Öğrenci kulüpleri ve.
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AKTS & DE Etiketi 1 Mart 2013 İstanbul Teknik Üniversitesi İlyas ÜLGÜR Erasmus Program Koordinatörü AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TC ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2011 – 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ.
Uygulamalı Örneklem Seçimi
Üniversite Tanıtım.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Aralık  1.ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ  2.ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ  3.GAZİ ÜNİVERSİTESİ  4.KMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİV.  5.KARABÜK ÜNİVERSİTESİ.
Uygulamalı Örneklem Seçimi
PROTOKOL.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
DEĞİŞİM YÖNETİMİ Pervin GÖZENOĞLU.
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
ORGANİZASYON KURULU.  8 Şubat: Süper Lig 5.etap karşılaşmaları İzmir Halkapınar Spor Salonunda yapıldı.  Şubat: Çek Cumhuriyeti’nin Hodonin kentinde.
FAALİYETLER 24 MAYIS 2013 – 15 KASIM 2013
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Geçmişi & Geleceği Birleştirmek Konferans ve Workshoplar 26 Eylül 2012 tarihinde Olympos‘da.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI Bilgilendirme Toplantısı
Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü C ++ Nesne.
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Diferansiyel Denklemler
1 DEĞİŞMEYİN !!!
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
RASYONEL SAYILARLA TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMLERİ
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
Üniversite Sağlık Merkezleri 2. Sempozyumu. Sorgu2 100.yıl Üniversitesi1 Adnan Menderes Üniversitesi1 Akdeniz Üniversitesi4 Anadolu Üniversitesi2 Ankara.
TÜRKİYE – AVRUPA BİRLİĞİ – ABD İlişkiler Nereye Gidiyor? 21 Mart 2006, Salı TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KÜLTÜR SERVİSİ Akademik Yılı Öğrenci Kulüpleri Etkinlik İstatistikleri.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ SENATO SUNUMU
TM (EA) PUAN TÜRLERİ YGS – LYS Bİ LGİ
B İ R MESLEK B İ R YAŞAM HAFTANIN MESLE Ğİ : İ LAH İ YAT KONU Ğ UMUZ: MEVLÜT ERGEN.
TAPU KADASTRO MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
Sunum transkripti:

«Stratejikdüşüncecigiller» Düşünce Kuruluşlarının Tahakkümünde Türkiye Entelektüel Alanı Emrah Göker, 5 Aralık 2013

"Somali’nin bir diğer özelliği yer altı kaynakları açısından oldukça zengin olması, fakat uzun senelerdir devam eden istikrarsızlık sebebiyle bu kaynaklardan faydalanamaması. Enerji kaynakları açısından zengin bir bölgede yer alan Somali’de henüz keşfedilmemiş zengin rezervlerin olduğu kanaati yaygın. Bu konuda yapılan çalışmalar da Somali’yi potansiyel petrol ihracatçıları listesinde üst sıralara yerleştiriyor." (SETA, 1 Aralık 2013) "Özellikle de vakıf ve dernek ismi altında örgütlenmiş bazı çağdaş (!) görünümlü kuruluşlar veya da PKK, DHKP-C TIKKO ve onlarla işbirliği içerisinde olan birtakım örgütler tarafından bazı evler kiralanarak, kızlı-erkekli beraber kalmaları şartıyla kendilerine yakın görüp gözlerine kestirdikleri öğrencilere kaynağının nereden geldiği şaibeli paralarla burs temin ediliyorsa, söz konusu evlerde kızlı erkekli beraber kalmaya ikna edilen masum gençlere tuzaklar kuruluyorsa, tuzağa düşürülerek ailelerinden koparılanlar ülkeyi istikrarsızlığa, kaosa ve darbelere sürüklemek için Gezi Parkı ve ODTÜ olayları gibi kitlesel eylemlerde sokağa sürülüyorsa durum vahim demektir." (SDE, 15 Kasım 2013) "Türkiye'nin kendi güvenliğini tehdit ettiği kadar diplomatik enerjisini de harcamasına neden olan Suriye krizinin uluslararası konsensüs ile ekonomik açıdan minimum zararla atlatılarak çözülmesi, Ankara'nın bu krizi 'küresel güç dağılımı' boyutundan 'bölgesel güç paylaşımı' eksenine taşımasıyla mümkün duruyor." (USAK, Temmuz 2012)

«Düşünce kuruluşu» uzayında ne var? Dış Politika / Stratejik Araştırma Odaklı Merkezi Olan Üniversiteler 1GALATASARAY ÜNİVERSİTESİİstanbul 2İSTANBUL ÜNİVERSİTESİİstanbul 3SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİİstanbul 4YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİİstanbul 5FATİH ÜNİVERSİTESİİstanbul 6GAZİ ÜNİVERSİTESİAnkara 7HACETTEPE ÜNİVERSİTESİAnkara 8İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİAnkara 9BAŞKENT ÜNİVERSİTESİAnkara 10BEYKENT ÜNİVERSİTESİAnkara 11ANKARA ÜNİVERSİTESİAnkara 12DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİİzmir 13EGE ÜNİVERSİTESİİzmir 14İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİİzmir 15ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİAdana 16AKDENİZ ÜNİVERSİTESİAntalya 17İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİAydın 18MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİBurdur 19ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİÇanakkale 20ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİÇankırı 21PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİDenizli 22ANADOLU ÜNİVERSİTESİEskişehir 23GİRESUN ÜNİVERSİTESİGiresun 24SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİIsparta 25KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİKahramanmaraş 26KASTAMONU ÜNİVERSİTESİKastamonu 27ERCİYES ÜNİVERSİTESİKayseri 28SELÇUK ÜNİVERSİTESİKonya 29İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİMalatya 30MERSİN ÜNİVERSİTESİMersin 31ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİSamsun 32HARRAN ÜNİVERSİTESİŞanlıurfa 33KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİTrabzon 34YALOVA ÜNİVERSİTESİYalova 35BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİZonguldak Üniversite Yapısı Dışındakiler 1Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) 2Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) 3Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) 4Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) 5Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) [kapandı] 621. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü [Ümit Özdağ] 7Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) 8Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) 9Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı 10Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi (MEKAM) 11Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) 12Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) 13Ekonomi ve Dış politika Araştırma Merkezi (EDAM) 14Ankara Strateji Enstitüsü 15ARI Hareketi 16Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM) 17Türkiye Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (TUSAM) [kapandı] 18Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) 19Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) 20Turan Stratejik Araştırmalar Merkezi 21Afro-Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi 22Uluslararası Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (USGAM) 23Hazar Strateji Enstitüsü 24Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASSAM) 25Diplomatik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi 26Ekonomik, Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESAM) 27Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı ( ANSAV ) 28Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) 29Orta ve Doğu Avrupa Stratejik Araştırmalar Grubu 30Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV) 31Uluslararası Politika Akademisi 32Liberal Düşünce Topluluğu 33Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi 34KÖK Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı 35Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) 36Anadolu Stratejik Araştırmalar ve Etüd Merkezi (ANSEM)

Olanın sosyolojik nesnesini nasıl kurarız? TİPOLOJİ vs TOPOLOJİ Kurumları “tiplere” bölmek yerine, alana etki eden güçlere göre konumlanışları arasındaki farkları temsil etmek

Bağımlılık Heteronomi Bağımsızlık Otonomi Kamusal angajman / Açıklık Kamudan kopukluk / Kapalılık UŞAK ENTELEKTÜEL KAMUSAL ENTELEKTÜEL TEKNİSYEN FİLDİŞİ KULE ENTELEKTÜELİ «Uzmanlıklar Alanı»; cf. Gil Eyal (2006) The Disenchantment of the Orient, s. 29. Stratejist ve diğer tür düşünce kuruluşlarının uzayı bizde,  bağımlılık tarafında,  teknisyen / uşak uzmanlıklarının farklı alaşımlarıyla ortaya çıkıyor diyebilir miyiz?

Think tank uzayı içindeki uzmanların vasıf dağılımı, Medvetz, s  Tipolojiye takılmak, farklı kuruluşların içlerinde inandırıcılık / güç birikimi için farklı vasıflara sahip aktörler barındırdığını kaçırıyor  Vasıf kullanımı ve dağılımı, zaman içinde değişiyor; düşen kurumlar (ASAM, TUSAM); yükselenler (SETA, SDE)  Akademik bilgi üretim tarzına «kullan-at» muamelesi  Akademik heteronomiye cephe alma; «pratik değiller» Akademik («âlim») İş Dünyası («girişimci») Medya («PR uzmanı») Siyaset («siyasî danışman») Melez vasıflar  1980’ler; Aydınlar Ocağı; dinî eğitim konusunda evanjelistlerle tanışma  1990’lar; «Türk Dünyası» stratejizmi; militarist / anti-Kürt güvenlik; Adnan Oktar tarzı think tankçilik  2005+; TSK marjinalleştirilince «çoğulcu güvenlik» söylemli stratejizm; 9/11 etkisi; «Ortadoğu Modeli» stratejizmi; muhafazakar neoliberalizmi haklılaştırıcı kullanım

Alanı çalışmanın neye faydası var?  Otonom sosyal bilimcilerin politika tartışmalarına etki edememesi  Think tank uzayı dışında, akademi alanının heteronomisi içinde hareketsiz kalmak  Sosyal bilimciler, bilimsel bilgi üretimini bozunuma uğratan think tank uzayının etkilerine karşı örgütlenebilir  Araştırma kolektifleri / zanaatin icrâsı / hasbî tefekkürün terki  Medya görünürlüğü biçimlerini değiştirmek  Aktivist / muhalif think tanklerle işbirliği  Think Tank Watch → Yavansöylemi, çarpıtmayı, bilim-dışılığı, çıkar örüntülerini ifşaat mesaisi