VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü
Advertisements

Dengeleme ve Uzlaştırma’da TEİAŞ’ın Deneyimi ve Piyasa Katılımcılarına Öneriler 15 Haziran 2011 Nezir Ay, Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma.
SERMAYE PİYASASI KURULU
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
Elektrik Piyasası Kanunu
Katılım 30 Endeksi Tanıtım Sunumu. Katılım 30 Endeksi BİST’de işlem gören ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinden oluşan bir borsa.
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Faiz Riski Yönetimi ve VOB Sözleşmelerinin Kullanımı Ağustos
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Erkin Işık | 2 Mart 2006 | 1 Getting you there. ENFLASYON* GİZLİ ŞİFRENİN PEŞİNDE * Ekonomi Çalışma Grubu’nda gerçekleştirilecek sunumların hazırlayan.
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
FUTURES SÖZLEŞMELER.
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
FİNANSAL PİYASALAR 09 NİSAN 2008.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ SUNUMU Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
İMKB’de Hisse Senedi Piyasaları
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
PİYASA GÖSTERGELERİ.
FİNANSAL SİSTEM Bir ekonomi de fonları talep edenler fonları arz edenler bunlar arasındaki fon akımlarını düzenleyen kurumlar fon akımını sağlayan araç.
VADELİ İŞLEM ve OPSİYON PİYASASI PAZARLARI (VİOP)
YRD.DOÇ.DR.(YMM-BD-DU) E. YASEMİN YEGİNBOY
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 20/06/2013.
VOB’la Gelecek Yönetimi
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
Menkul Kıymet Borsaları
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları
Emir Çetinkaya Sözleşme, Araştırma ve İstatistik Müdürü VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ EYLÜL 2011 ELEKTRİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ 22 EYLÜL 2011 ANKARA.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Türkiye’de İşletmede Olan Organize Elektrik Piyasalarının İşlem Hacimleri* 2 Gün Öncesi Piyasası Dengeleme Güç Piyasası * Dayanak ürüne göre Vadeli İşlem.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ ÇALIŞMA GURUBU İMKB’YE İLİŞKİN SEKTÖR BİLGİLERİ HAZIRLAYAN MURAT BOLAT YMKP Müdürü.
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Türkiye Sermaye Piyasaları
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
InvestAZ Yurtiçi Piyasalar Direktörü
DÖVİZ PİYASALARININ İŞLEYİŞİ
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
2018 ŞUBAT AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI
TÜREV PİYASALAR Çağatay ORÇUN.
ÇALIŞMA SORULARI.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ EYLÜL 2011 VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ V.OSB ENERJİ ZİRVESİ 26KASIM 2011 KKTC/GİRNE Emir CETİNKAYA Sözleşme, Araştırma ve İstatistik Müdürü

İÇİNDEKİLER VOB Hakkında Genel Bilgi Dünya’da Enerji Piyasaları ve İşlem Gören Sözleşmeler Türkiye Elektrik Piyasası Yapısı ve Gelişimi VOB’da İşleme Açılan Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerine Genel Bakış Sonuç

VOB Hakkında Genel Bilgi

Gelecek Yönetiminde Start Verildi! Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) 4 Şubat 2005’te gonga ilk vuruşu Başbakanımızın yapmasıyla uzaktan erişimli elektronik bir Borsa olarak faaliyete geçti. Geçen altı yıllık süre içerisinde artan işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı ile VOB finansal sistemimizde kalıcı bir yer edindi. Bu süre zarfında yatırımcılar VOB’un sunduğu birçok yenilikle tanışma fırsatı buldu. VOB’da her türlü dayanak varlığın gelecek vadelerdeki fiyatları bugünden alınıp satılabilmektedir. 4 Şubat 2005, İzmir VOB Hizmet Binası, İzmir

VOB Ortaklık Yapısı VOB-Ülkemizde ilk AŞ Statüsünde Kurulan Borsadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) %25 İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) %18 İzmir Ticaret Borsası (İTB) %17 Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. %6 Akbank T.A.Ş. %6 Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. %6 Garanti Bankası T.A.Ş. %6 İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. %6 Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği %6 İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. %3 Türkiye Sinai Kalkınma Bankası A.Ş. %1

Birçok Farklı Dayanak Varlık Elektrik Ham Petrol Euro/Dolar Enerji Döviz Doğal Gaz Japon Yeni/Dolar Kalorifer Yakıtı Kanada Doları/ABD Doları Dow Jones Hazine Bonosu Endeks S&P 500 Faiz Eurodolar Nasdaq 100 Euroyen Altın Metaller Gümüş Pamuk Alüminyum Tarımsal Buğday Canlı Sığır Soya Fasulyesi Hayvansal Süt Tereyağı

VOB’da İşlem Gören Sözleşmeler Şu an itibariyle ülkemizde reel sektörün ve finansal piyasaların ihtiyaç duyduğu emtiaya ve finansal ürünlere dayalı 13 farklı vadeli işlem sözleşmesi Borsa’da alınıp satılmaktadır: Döviz (Dolar/TL, Euro/TL, Euro/Dolar) Hisse Senedi Endeksi (İMKB 30-100 Endeksi, Fark Endeksi) Faiz (Gösterge) Emtia (Pamuk, Buğday, Altın, Dolar/Ons) Baz Yük Elektrik Canlı Hayvan

Yıllar İtibariyle Toplam İşlem Hacmi (TL) 2011 yılı ilk on ayında yıllık toplam işlem hacmi 2010 yılı toplam işlem hacminin %87’sine ulaşmıştır. Aylık bazda günlük ortalama işlem hacmimiz 2011 yılının Ekim ayında 1.9 milyar TL civarındadır.

VOB-İMKB İşlem Hacmi Oranı Ekim 2011 itibarıyla VOB işlem hacminin İMKB işlem hacmine oranı %80’dir. 2010 yılında bu oran ortalama %71 olarak gerçekleşmiştir.

VOB Endeks-30/İMKB Endeks-30 Aylık İşlem Hacmi Oranı Ekim2011 itibarıyla VOB Endeks-30 sözleşmeleri işlem hacminin İMKB Endeks-30 işlem hacmine oranı %113’tür. 2010 yılında bu oran ortalama %132 olarak gerçekleşmiştir.

Dünya Türev Borsaları Sıralaması (Ocak-Haziran 2011) Kaynak: Futures Industry Association

İşlem Teminatları

ÜYELERİMİZ Halen VOB’da faaliyet gösteren üye sayısı 99 olup web sitemizden üye bilgilerine erişilebilir.

Reel Sektör için VOB’un Önemi Ülkemizde faaliyet gösteren OSB’ler üretim üsleridir. OSB’lerde faaliyet gösteren kurumlarımız açısından geleceğe yönelik fiyatların bilinmesi ve risk yönetimi önem arz etmektedir. VOB’da işlem gören, döviz, emtia ve elektrik sözleşmeleri bu amaçla tüm reel sektör firmalarınca kullanılabilir. VOB bu kapsamda her türlü işbirliğine açıktır. İTKİB ve EİB ile benzer işbirliği yapılmaktadır.

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI

Elektrik Piyasasının Gelişimi

Elektrik Piyasası Önemli Gelişmeler Elektrik Piyasası Kanunu (2001) Çıkarılması Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Kurulması DUY Yönetmeliğinin yayınlanması 2006-2009 arası gün öncesi planlama ve dengeleme güç piyasasına geçiş. 2009’dan bugüne uygulanan piyasa yapısı 2011 Aralık Ayı itibariyle geçilecek yeni yapı.

Elektrik Piyasasında Ticaret TEİAŞ Gün Öncesi Piyasası Serbest Piyasa İkili Anlaşmalar VOB Baz Yük ve Pik Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Tezgahüstü Piyasalar

Elektrik Piyasası 2010 yılında hacminin piyasalara dağılımı: *Kaynak: EPDK

Elektrik Piyasası Elektrik piyasası şematik gösterimi: *Kaynak: EPDK

Elektrik Piyasası Özelleştirmeler Dağıtım özelleştirmeleri Türkiye 21 dağıtım bölgesine ayrılmıştır. Dokuzunun özelleştirmeleri tamamlanmıştır. Üretim özelleştirmeleri 52 Hidro Elektrik Santrali özelleştirme kapsamına alınmıştır.

Elektrik Piyasası Önemli Farklar: Gün Öncesi Planlama’dan Gün Öncesi Piyasası’na Geçiş 14 Nisan 2009 tarih ve 27200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği ile TEİAŞ tarafından işletilen Gün Öncesi Planlama’nın Gün Öncesi Piyasası’na dönüşmesi düzenlenmiştir. Önemli Farklar: Tüketim tarafı sisteme alış/satış teklifi verebilecek Teklif bölgeleri uygulamasına geçilecek SGÖF yerine Kısıtsız Piyasa Takas Fiyatı (KPTF) hesaplanacak

ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

Vadeli İşlem Sözleşmeleri Amaçlar Fiyat riski yönetimi ihtiyacına cevap vermek Geleceğe ilişkin beklentilerin fiyatlara yansımasını sağlamak Piyasalaşma Vadeli İşlem Sözleşmeleri

Fiyatların Dünü, Bugünü ve Geleceği Bugün Geçmiş Gelecekte ? Geçmiş ve anlık fiyatları biliyoruz. Ya gelecekteki fiyatları nasıl bileceğiz ?

VOB Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri 26 Eylül 2011 tarihinde Nakdi Uzlaşmalı Baz Yük Elektrik vadeli işlem sözleşmeleri borsamızda işlem görmeye başladı. Pik Yük Elektrik vadeli işlem sözleşmesi için hazırlıklarımız tamamlandı, yakında işlem görmeye başlayacak. Fiziki Teslimatlı vadeli işlem sözleşmeleri için altyapı ve çalışmalarımız tamamlandı, TEİAŞ ile işbirliği içerisinde teslimat süreci tanımlanabilir.

Sözleşme Kodu 612F-ENELCBAZ1211 Futures (Vadeli İşlem Sözleşmesi) Aralık Vadeli sözleşmeleri Futures (Vadeli İşlem Sözleşmesi) Enerji Vade ayı 2011 Elektrik Baz Yük

VOB Fiyat Ekranı

Şeffaf Veri Paylaşımı: Dünya’dan Örnekler EEX Transparency Platform

Şeffaf Veri Paylaşımı: Dünya’dan Örnekler Reuters Enerji Piyasası Platformu

Yurt Dışı Borsalarda İşlem Gören Elektrik Sözleşmeleri Nakdi Uzlaşma Fiziki Teslimat ICE   NASDAQ OMX RTS (Rusya) ASX (Avustralya) CME-NYMEX APX (Amsterdam) PXE (Prague) EEX

VOB BAZ YÜK ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

BAZ YÜK Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi Özellikleri Baz Yük Elektrik Sözleşmesi Dayanak Varlık: Dayanak varlık, vade ayının her bir saati için TEİAŞ tarafından açıklanan Sistem Gün Öncesi Fiyatları’ndan (SGÖF) hesaplanan basit aritmetik ortalamadır. Gün Öncesi Planlama’dan Gün Öncesi Piyasası’na geçildiğinde, dayanak varlık, vade ayının her bir saati için TEİAŞ tarafından açıklanan Kısıtsız Piyasa Takas Fiyatları’ndan (KPTF) hesaplanan basit aritmetik ortalama olacaktır. Sözleşme Büyüklüğü: Vade ayındaki saat sayısı x 1 MWh Vade Ayındaki Saat Sayısı: Vade ayındaki gün sayısı x 24 Sözleşme büyüklüğü vade ayındaki gün sayısına ve yaz saati/kış saati uygulamasına göre değişkenlik gösterir. Fiyat Kotasyonu: 1 MWh elektrik enerjisinin TL değeri virgülden sonra iki basamak olarak ifade edilir (Örnek: 121,25) Minimum Fiyat Adımı: 0,01

BAZ YÜK Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi Taslak Özellikleri Baz Yük Elektrik Sözleşmesi Vade Ayları: Yılın bütün ayları (Aynı anda içinde bulunulan ay ve bu aya en yakın üç vade ayına ait sözleşmeler işlem görür.) Uzlaşma Şekli: Uzlaşma, vade sonunda nakdi uzlaşma yöntemi ile yapılır. Günlük Uzlaşma Fiyatı: İşlem gören diğer sözleşmelerle aynıdır. Son Uzlaşma Fiyatı: Vade ayının her bir saati için TEİAŞ tarafından açıklanan Sistem Gün Öncesi Fiyatları’ndan (SGÖF) hesaplanan basit aritmetik ortalama son uzlaşma fiyatıdır. Gün Öncesi Planlama’dan Gün Öncesi Piyasası’na geçildiğinde, vade ayının her bir saati için TEİAŞ tarafından açıklanan Kısıtsız Piyasa Takas Fiyatları’ndan (KPTF) hesaplanan basit aritmetik ortalama son uzlaşma fiyatı olur. Yukarıdaki yöntemlerle belirlenen vade sonu uzlaşma fiyatı en yakın fiyat adımına yuvarlanır.

BAZ YÜK Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi Taslak Özellikleri Baz Yük Elektrik Sözleşmesi Son İşlem Günü: Vade ayının son iş günüdür. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda son işlem günü bir önceki iş günüdür. Vade Sonu: Her vade ayının son günü. Vade ayının son günü bir iş günü değilse; sözleşmenin vadesi, vade ayının son gününü izleyen ilk iş günüdür. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda sözleşmenin vadesi bir sonraki iş günüdür. Başlangıç Teminatı: 12.000 TL Günlük Fiyat Hareket Limiti: Baz fiyatın +/-%10’u Pozisyon Limiti: Mutlak pozisyon limiti 2.000, oransal pozisyon limiti %10’dur.

Aylara Göre Baz Yük V.İ.S Büyüklükleri: Sözleşme Büyüklüğü Aylara Göre Baz Yük V.İ.S Büyüklükleri: AY Gün Sayısı Toplam Saat Sayısı Ocak 31 744 Şubat 28 672 Şubat - Artık Yıl 29 696 Mart* 23 743 Nisan 30 720 Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim** 25 745 Kasım Aralık

SPOT PİYASA VERİLERİ TEİAŞ-PMUM sitesinden fiyat verilerine erişilebilmektedir.

SPOT PİYASA VERİLERİ Gün Öncesi Planlama Fiyatlarının Günlük Ortalamaları:

SPOT PİYASA VERİLERİ Gün Öncesi Planlama Fiyatlarının Günlük Değişimi:

SPOT PİYASA VERİLERİ Gün Öncesi Planlama Fiyatlarının Günlük Değişimi:

GELECEKTE VOB-Baz Yük Vadeli İşlem Sözleşmelerinin başarılı olması ile birlikte; VOB- Pik Yük Vadeli İşlem sözleşmelerinin işleme açılması, VOB- Baz Yük ve Pik Yük Vadeli İşlem Sözleşmelerinin 12 vade ayına kadar vade yapısının uzaması, Elektrik vadeli işlem sözleşmelerinde basamaklandırma sisteminin oluşturulması, Fiziki teslimatlı elektrik vadeli işlem sözleşmelerinin işleme açılması…

TEŞEKKÜRLER… ecetinkaya@vob.org.tr