TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü 12.07.2012 Telefon : +90 312 3270904 ww.tarlabitkileri.gov.trFaks +90 312 3272893 tarmevrak@tarlabitkileri.gov.tr
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ARPA KALİTE ARAŞTIRMALARI Kalite ve Teknoloji Bölümü ARPA KALİTE ARAŞTIRMALARI
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Amaç; Ülkesel arpa ıslah programlarından gelen materyallerin kalite analizlerini yaparak kaliteli çeşit geliştirilmesine katkıda bulunmak.
MALT ÜNİTESİ BİLGİSAYAR SİSTEMİ
MİKRO MALT ÜNİTESİ MİKRO MALT ÜNİTESİ:
MALT ÖĞÜTME
MAYŞE CİHAZI
ARPA KALİTESİNİN BELİRLENMESİNDE TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü ARPA KALİTESİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN TESTLER Erken Generasyon Elek analizi 1000 Tane ağırlığı Protein oranı İleri Kademe Elek analizi 1000 Tane ağırlığı Protein oranı Hektolitre ağırlığı Nişasta oranı Kavuz oranı Beta glukan Çimlenme gücü Malt Analizleri Ekstrakt miktarı -İnce kırma -Kalın kırma Toplam protein Çözünür protein Kolbach indeksi Şekerlenme süresi Hartong sayısı Friabilite (kırılganlık) testi Şıra rengi Diastatik aktivite
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü MALTLIK ARPA KALİTE KRİTERLERİ I. Tanenin Morfolojik Yapısı: Homojen Kavuz ince ve kıvrımlı Saf Çeşit Yuvarlak Renk parlak, saman sarısı Başakta Çimlenme Olmamalı III. Kimyasal Kriterler Ekstrakt Miktarı % 78-82 Ekstrakt Farkı < % 3 Kavuz % 7 - 9,0 Nişasta: en az % 50-60 Protein: % 9-12 Diastatik kuvvet: >180 W-K0 Toplam azot: % 1,8-2,3 Beta Glukan: % 2-10 II. Fiziksel Kriterler: Hektolitre: > 66 Kg/hl 2.5 mm elek üzeri >%85 Elek altı en çok % 2 Bin tane ağırliği >40 g Friabilite(kırılganlık) Oranı > % 75 Çimlenme hızı ve gücü > %95
Maltlık Arpa Islahında Kullanılan Seleksiyon Kriterleri TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Islahında Kullanılan Seleksiyon Kriterleri Yüksek ekstrakt verimi İnce kavuz 2.5 mm elek üstü (%) Düşük β-glukan miktarı Düşük protein miktarı
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Arpada Protein Miktarının Bazı Malt Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi Arpa Proteini % Ekstrakt % Kolbach Çözünür Azot 9 81,7 45,8 660 9,7 81,2 43,8 10,5 80,8 41,7 700 11,5 79,8 39,6 728 Malt Proteini % Diastatik Kuvvet 9,5 9,4 192 10 9,8 250 10,3 281 11,2 305 Arpa İ/K Eks Farkı Proteinde %1 artış -1,4 0,3
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Yemlik Arpa Islahında Kullanılan Seleksiyon Kriterleri Yüksek nişasta ve protein miktarı Düşük diyet lif Yüksek enerji değeri
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Çeşit Hektolitre Ağ. (kg/hl) 1000 Tane Ağ. Tanede Protein 2,5-2,8 Elek Üstü (%) Elek Altı (%) İnce Ekstrakt (%) Aydanhanım 70,5 39,8 12,9 83,7 1,4 74,2 Zeynelağa 69,9 38,0 12,4 89,7 0,5 73,5 Yemlik Arpa Çeşit Hektolitre Ağ. (kg/hl) 1000 Tane Ağ. Tanede Protein 2,5-2,8 Elek Üstü (%) Elek Altı (%) Bülbül - 89 66,90 33,52 11,52 41,97 19,22 Çetin 2000 68,49 36,02 11,25 66,88 2,02 TARM-92 68,11 39,11 13,11 68,85 3,11 Kavuzsuz Arpa Çeşit Hlt Ağ. (kg/hl) 1000 Tane Ağ. Tanede Protein 2,5-2,8 Elek Üstü (%) Elek Altı (%) Özen 76.2 35.2 14,3 41.5 8,3
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Türkiye’de malt ve bira sanayinin isteklerini karşılayabilecek, ülkemizin farklı ekolojilerine uyum sağlayacak malt kalitesi yüksek çeşit adaylarının geliştirilmesi ve doğal olarak kaliteli malt üretimine uygun alt ekolojilerinin belirlenmesinin hedeflendiği, Maltlık Arpa Geliştirme Projesi kapsamında, 6 standart maltlık arpa çeşidi (Aydanhanım, Zeynelağa, Anadolu-98, Çumra, Çatalhöyük ve Sladoran ) ile 30 hat/çeşidin kullanıldığı çalışma sonuçları bölgesel olarak değerlendirildiğinde, Verim ve malt ekstraktı yönüyle öne çıkan çeşit adayları ve çeşitler :
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Trakya Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 26 ve Burgaz iken bu hatlara yakın ve aynı düzeyde performans gösteren standart çeşitler de Bolayır, Zeynelağa ve Sladoran olarak saptanmıştır. Karadeniz Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 10, 11, 26, 34 ve Burgaz iken bu hatlara yakın ve aynı düzede performans gösteren standart çeşitlerde Bolayır, Sladoran ve Zeynelağa olarak belirlenmiştir.
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Batı Geçit Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Burgaz, Hat 10, 11, 34, 35 ve 9 iken bu hatlara yakın ve aynı düzeyde performans gösteren standart çeşitlerde Bolayır, Sladoran ve Zeynelağa olarak saptanmıştır. İç Anadolu Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 13, 1, 34, 31, 21, 32, 7, 16 ve 33 iken bu hatların üzerinde performans gösteren 35 nolu hat olmuş ve bunu daha düşük bir değerle Aydanhanım izlemiştir.
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 3, 32, 35 ve 29 iken bu hatlardan daha iyi performans gösteren standart çeşit ise Bolayır ve Sladoran olmuştur. Doğu Anadolu Bölgesinde yüksek malt ekstraktı ve verimiyle öne çıkan birinci grup aday çeşitler Hat 21, 16, 13, 34 ve 35 iken bu hatlarla yakın ve daha iyi performans gösteren standart çeşit ise Anadolu-98 dir.
TEŞEKKÜRLER
MALTLIK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü MALTLIK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ 1 yıl, 5 lokasyon, 3 standart çeşit ( Aydanhanım, Zeynelağa, Tarm-92), 21 hat Haymana, Altınova, Malya, Gözlü, Ulaş
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Maltlık Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 5 lok.)
ORTAK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü ORTAK ARPA BÖLGE VERİM DENEMELERİ 1 yıl, 11 lokasyon, 4 standart (Bolayır, Tarm-92, İnce, Larende), 21 hat Haymana, Altınova, Malya, Gözlü, Ulaş, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Edirne, Çumra, Konya-Merkez
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)
ELEK ÜSTÜ -OABVD
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)
TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ Kalite ve Teknoloji Bölümü Ortak Arpa Bölge Verim Denemesi (1 yıl 11 lok.)
EKSTRAKT MİKTARI-OABVD