Azâb-ı Mukaddes Sesi açınız, kumanda sizdedir Neyzen Tevfik Kolaylı (Bodrum,24 Mart 1879– İstanbul,28 Ocak 1953) Üstâdın neyinden sûznâk taksim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ( )
Advertisements

İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ( SONSUZA KADAR)
NEYZEN TEVFİK vasfiayaz 24 Mart 1879'da Bodrum'da doğdu,
YUNUS EMRE ANMA GÜNÜNE HEPiNiZ HOŞGELDİNİZ…
ASIL EKSİKLİK Asıl eksiklik, eksik olduğumuzu düşünmekti. Asıl eksiklik, çareyi başkasında aramaktı.
Hayat ertelenemez… Ümit Aydemir.
ISTiKLAL MARSI İSTİKLÂL MARŞI Mehmet Akif Ersoy.
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
Marşımız....
VATAN SEVGİSİ.
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
UZAKTAN UZAĞA… Öyle gülüp harap etme içimi, İçimden bir şeyler düştü, düşecek.. Bilmem, nasıl aşık ettin ki beni, Ulaşamadığım, sen kaldın bir tek..
Kırk Satır.. Ziya Levent Topçuoğlu.
BOZKIR’A NİNNİ ses düğmesini açabilirsiniz Ali Demirsoy hocamızın göndermiş olduğu bu fotoğraftan müthiş etkilenmiştim.
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938)
Gece gündüz seyreder baba hapishanesi
Abdülbâkî Gölpınarlı Tasavvuf ve edebiyat dünyamızın anıt ismi
Ali YAŞAR Şiir, Ali YAŞAR ‘ın DELİ IRMAK isimli kitabından alınmıştır… Lütfen slaytı sesli ve kendi akışında izleyiniz.
Bana Biraz İstanbul Verin SESİ AÇIN VE TIKLAYIN Bana biraz İstanbul verin arkadaşlar, İstanbul’un en güzel yerlerinden olsun. İçinde çocukluğum olsun;
Ne senden vazgeçeriz ATAM , Ne senin eserinden...
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Türkiyenin en büyük mail grubu
HASED-GIYBET.
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
ÖYLE BİRİNİ SEVİN Kİ.
KAFİYE VE REDİF ÖRNEKLERİ
1937. Tarsus. Topçu Alayı tatbikat için dağılmıştı. Çadırlar henüz kurulmuştu ki, şiddetli bir yağmur başladı. Her taraf çamur kesildi.
Mazi Kalbimde Yaradır Sesli Dinleyiniz.
İki kardeş vardı Bu iki kardeşin Hizmete muhtaç Bir anneleri vardı
Senden sonraydı... Hayvansız kalmış bir orman gibi ağlamaklıydı kainat; Hangi dağda ateş yansa O yana ağlardı atlar, ve bir kartal bir kartala dayıyorsa.
ŞEHİDİM BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN,ÜSTÜNDEKİ KANDIR.
Bilesin Dedim Hiç sevmedim seni şehir, hiç ama hiç. Ne ışıklarını, ne gökyüzünü, ne yağmurunu, gökkuşağını bile.
Past tense ● Time expressions
İmam-ı Azam sorulara nasıl cevap verdi?
 Yoklu ğ un varl ığı n ate ş ten g ö mlek yoklu ğ un ondanda k ö t ü m ü mk ü n de ğ il senle g ü lmek yoklu ğ un ondan da k ö t ü. bu belay ı a ş k.
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
IHLAMURLAR ÇİÇEK AÇTIĞINDA GEL...
SENİ SEVİYORUM.
BU GÖSTERİMİZDE MESLEKLERİ TANIYACAĞIZ.
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938) Macar Rapsodisi, No: 2 / Frantz Liszt.
Sesi AçınızAkışına Bırakınız Önümde bir beyaz kağıt, Özlemini yazıyorum satırlara. Yokluğunda yanan bir ağıt, Gözyaşlarını asıyor duvarlara. Bugün.
EN SEVGİLİYE.
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
Birazdan okuyacağınız yazılar bir Kızılderili kitabesinden alınmıştır.
ASIL EKSİKLİK.
1937. Tarsus. Topçu Alayı tatbikat için dağılmıştı. Çadırlar henüz kurulmuştu ki, şiddetli bir yağmur başladı. Her taraf çamur kesildi.
TEK HECE AŞK Cemal Safi.
Sevdiğime söyle Hazırlayan ::: SAHİN65.
Bekle beni… hazırlayan : levent karakaş yazı:alıntı
DAHA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…
ŞARKI Divan şiirine Türklerin kazandır- dığı bir nazım şeklidir. Divan şiirinde bestelenmeye uy- gun ölçü kalıpları ile yazılan ve çoğunlukla 4 dizelik.
Tel: işte gidiyorum İşte gidiyorum... Karşılıksız bir aşka kurban ettim ömrümü! İşte gidiyorum, Toprak alsın benim de bu hazin öykümü...
İzmir’in işgâl edildiği 15 Mayıs 1919’dan Balıkesir’in işgâl edildiği 30 Haziran 1920 tarihine kadar saldırganları kendi bölgelerinde engelleyen ve böylece.
Balıkesir Parkında ( Hatırla Sevgilim) CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF
Sevdan Beni Terketmedi sevdan beni, Aç kaldım, susuz kaldım, Hayın, karanlıktı gece, Can garip, can suskun, Can paramparça... Ve ellerim,kelepçede,
Sevdan Beni Terketmedi sevdan beni, Aç kaldım, susuz kaldım, Hayın, karanlıktı gece, Can garip, can suskun, can paramparça... Ve elerim kelepçede,
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938)
Evlenir misin? ( Hadi Koş Gel… )
NEYZEN TEVFİK vasfiayaz 24 Mart 1879'da Bodrum'da doğdu,
Abdülbâkî Gölpınarlı Tasavvuf ve edebiyat dünyamızın anıt ismi
HZ.ADEM İ N HAYATI Hz. Adem;ilk Peygamber ve ilk insandır. Allah O’nu topraktan yaratmı ş, sonra ruhundan üfleyerek can vermi ş tir.
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938)
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
NEYZEN TEVFİK vasfiayaz 24 Mart 1879'da Bodrum'da doğdu,
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938) Macar Rapsodisi, No: 2 / Frantz Liszt.
Sunum transkripti:

Azâb-ı Mukaddes Sesi açınız, kumanda sizdedir

Neyzen Tevfik Kolaylı (Bodrum,24 Mart 1879– İstanbul,28 Ocak 1953) Üstâdın neyinden sûznâk taksim

Felsefemdir kitâb-ı iymânım, Taparım kendi rûhumun sesine. Secde eyler hakîkatim her an Kalbimin âteş-i mukaddesine...

Düşelî derd-i firâkınla sevdâya, mey’e, Müptelâyım-deliyim, düşmüşüm esrâr-ı ney’e... Feleğin kahpe başında paralansın parası, Ben güzel sevmeğe geldim, değil ekmek yemeğe!..

(Atatürk için) Sermedî bir iştiâlin şûle-i fânîsiyim, Türk’e âit ülkenin feryâd-ı rûhânîsiyim. Aldığım kâfi bana Gāzî-i Ekber’den nasip, Gölgesinde mâbed-i vicdânımın bânîsiyim. (Balıkesir 1926)

Çürüdü memleketin iç yüzü çöktükçe temel, Şimdilik hârice karşı yerimiz olsa dahi, Yüzümüz yok bakacak kabrine ecdâdımızın Tükürür zannederim çehremize tarihi. (1948)

Resim: Mahmud Cüdâ

Kime sordumsa seni, doğru cevap vermediler, Kimi hırsız, kimi alçak, kimi deyyus dediler... Künyeni almak için partiye ettim telefon: “Bizdeki kayda göre, şimdi o meb’us” dediler!

Felsefemde yok ötem ben çünkü sırr-ı vâhidim, Cemî’ kesrette yekûnen sıfr-ı mutlak olmuşum! Yokluğumla âşikârım, Ehlibeyt’e âidim, Secdemin şeklindeki ism-i Muhammed şâhidim!

Bâbıâlî Caddesi’nde Ahmet Hâlit Yaşaroğlu Kitabevi Orta sıra soldan: 1) İhsan Hamâmî olabilir, 2) Ord. Prof. Dr. Kâzım İsmail Gürkan, 3) Neyzen Tevfik, 4) Ahmet Hâlit Yaşaroğlu, 5) Hattat Hâmid Aytaç, 6) Tarık Carım (Baba Tarık). Ön sırada Ayhan ve Yıldız Yaşaroğlu, (Arkadaki iki kişi kitabevi personeli olacak, yıl: 1950) (Hasan Âli Göksoy arşivi)

Meşrûtiyet için Ş âhid-i şevk u safâ etmez teveccüh bizlere Yâver-i bahtı ezelde gırtlağından boğmuşuz. Safha-i mâzî mülevves, hâl bok, âtî kenef Mâder-i hürriyetin gûyâ g..ünden doğmuşuz! (1909)

Bir ara ibâdete niyet edince… Senin aşkınla gönlüm süt limanlık yâ Resûlullah, Kalın geldi fakîre müslümanlık yâ Resûlullah!..

Câh ü mevki’, karı, çok oldu gözümden düşeli; Bunların hiçliğini ben bilerek öğrendim. Şimdi de kalmadı nakdin nazarımda kadri, Kirli ellerde görünce paradan iğrendim!

Çobanın ismi Führer’dir kasabın ismi Duçe,* Defter-i zulmünü Garb’ın yed-i kudret dürüyor. Asgarî onyedi milyon sığırı, bir sağıra** Rabimmin kudretine bak ki nasıl güttürüyor! *Hitler ve Musolini ** İsmet İnönü

Sanma ciddiyet ile sarf ederim san’atımı, Ney elimde suyu durmuş kuru musluk gibidir. Bezm-i meyde süfehânın saza meftûn oluşu, Nazarımda su içen eşşeğe ıslık gibidir!

Olmadım meftûnu mâlin, rütbenin, sim ü zerin Zevk u şevki ney ve meydir rind-i âzâdeserin. Dest-i cûdundan çekip kallâviyi Peygamber’in Mey’de Bektâşi göründüm, ney’de oldum Mevlevî.

(Kıyafet Devrimi’nde) Öyle hürriyete âşık ki kadınlar hattâ Hiçbir erkek olamaz onlara yol arkadaşı… Çıkar at çarşafı teklifine karşı nitekim; Donu fırlattı g..ünden, açacak yerde başı!

Doktorlara… Bir hazâkat-zedeyim, midemi tıp tepti benim, Kırk katır tepse yıkılmazdı şu âciz bedenim. Kapladı her yanımı sancı, elem, ağrı, bere, Bir mezâr oldu cihan, sanki etıbbâ haşere! Hastahâne sanarak yok yere girdim çıktım, İbret aldım herbirinden ve canımdan bıktım…

Köpeği Mernuş’un ölümü üzerine… Bu engin ayrılık canıma yetti, Başımdan aşıyor kederim Mernuş. Bu yolda yazılmış fermân-ı kazâ, Bunu da gösterdi kaderim Mernuş. Bağlanmıştım bütün kalbimle sana, Şu fânî cihânı okuttun bana. Sen göçtükten sonra ben yana yana Hicranla gözyaşı dökerim Mernuş. Bu yolda câhilim, bildiğim kısa, Sen girdin toprağa, ben düştüm yasa. Haklı-haksız hatırını kırdımsa, Affet günâhımı, beşerim Mernuş! (Bakırköy Hastahanesi, 1934)

Neyzen’in İstanbul Kartal’daki Mezarı. Sonradan konulan bu kitabede tarihler yanlıştır. Rûhu şâd olsun… Hasan Âli Göksoy