SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETRM Türkiye Elektrik Piyasası ve ETRM TRADE © EĞİTİMİ
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri
SERBEST TÜKETİCİ & TAŞIMA
DOĞALGAZ İLETİM ŞEBEKESİNDE DENGESİZLİKLER VE
Dengeleme ve Uzlaştırma’da TEİAŞ’ın Deneyimi ve Piyasa Katılımcılarına Öneriler 15 Haziran 2011 Nezir Ay, Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma.
TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI İLETİM TARİFESİ
ELEKTRİK ENERJİSİ SATIŞ EĞİTİMİ
ÖZEL HASTANELERDE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASININ İŞLEYİŞİ VE SORUNLARI
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
Doğal Gaz Piyasası Sektör Araştırması
Elektrik Piyasası Kanunu
Yeşim Akcollu 9-10.Haziran.2009, Ingas2009, İstanbul
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
2 3 ÜST YÖNETİMİN LİDERLİĞİNDE, TAKIM HALİNDE BELİRLENEN HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA, İŞLETME PROBLEMLERİNE GÖRE ÇÖZÜM BULUNMASIDIR. 4.
DENGELEME. DENGELEME Öncelikli Konular Dahili Kullanım Gazı ve Stok Gazı Taşıyıcı Talimatları Dengeleme Modeli önerisi getirmiyoruz. Mevzuatta ve uygulamada.
Dr. Özlem DÖĞERLİOĞLU IŞIKSUNGUR İzmir Ekonomi Üniversitesi
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 6
VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI İŞLEM SİSTEMİ
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK ŞEBEKE DÜZENLEMELERİ VE DENGELEME PİYASALARI
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE ELEKTRİK İŞLETMECİLİĞİ
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
E-İhale, Elektronik İhale veya Online İhale sistemi B2B (şirketler arası ticaret) alanında kullanılan bir satınalma yöntemidir. Bir Alıcı şirketin ve.
ŞİD DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ. ŞİD Değişiklikleri Değerlendirmesi (2004 – 2013) 2004 – 2012 Toplam139 Uygun20 Red – 2012 Toplam77 Uygun4 Red73 92 Başvuru.
Profil Uygulamaları.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
AKSA ELEKTRİK AKILLI_ŞEBEKELER_ÇALIŞTAY SUNUMU
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
DOĞAL GAZ PİYASASI DAĞITIM MEVZUATI İŞLEYİŞİ. Enerji Sektöründe 1990’ların Serbestleşen Piyasaları; Kuzey Amerika Kıtası (ABD ve Kanada) Avrupa Kıtası.
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
22 – 24 Aralık 2010 Antalya Aile Hekimli ğ i De ğ erlendirme Toplantısı 1 AİLE HEKİMLERİ ÇALIŞMA GRUBU SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
Araştırma-Geliştirme Destek Programı
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ELDER AR-GE ÇALIŞTAYI Nisan-2015 Hasan ÇELİK
Enerji Piyasalarını Anlamak
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR
INCOTERMS 3) FREE ALONGSIDE SHIP ( FAS ) Satıcının Yükümlülükleri
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları
Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Doç. Dr. Mahmut BİLEN ENDÜSTRİEL EKONOMİ. ENDÜSTRİDE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR 2 Bu konuyu çalıştıktan sonra :
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
Sürekli Ticaret Platformu (STP)
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
DÖVİZ PİYASALARININ İŞLEYİŞİ
Ceyhun yılmaz 1 ceyhun yılmaz soru ve talep için.
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
Sunum transkripti:

SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI 4169 Sayılı Kurul Kararı

Serbest Tüketicilerin tedarikçilerini seçmeleri önündeki ölçüm altyapısı engeli kaldırılmalıdır. Sorunlar Başlıca düşük tüketimli müşterilerin tüketimlerinin günlük olarak ölçülememesi ve tarifeden kaynaklı problemlerden dolayı serbest tüketici limitlerinin düşürülmesinin serbest tüketicilerin dağıtım şirketi dışında bir tedarikçiden gaz alımına etkisi çok düşük olmaktadır. Dağıtım şirketleri tek bir tedarikçiden evsel tüketiciler ve AÖST için toplu bir anlaşma yapmak zorunda bırakılmakta ve tedarik opsiyonları kısıtlanmaktadır. İlgili Kurul Kararı ile serbest tüketicilerden, tedarikçisini seçme hakkını kullanabilmesi için beklenen ölçüm yatırımları, bu tüketicilerin haklarını kullanması durumunda elde edeceği avantaja kıyasla çok yüksektir; bu nedenle yatırımdan kaçınarak tedarikçi değiştirmeyeceklerdir. Çözüm Önerileri Elektrik piyasasında olduğu gibi Aylık Ölçülen (Günlük Sayacı Ölçülmeyen – NDM) Müşteri tipi (300.000 m3 altı, ticarethane vb. kırılımlarla aylık okuma sağlanarak) ve bunlara gaz sağlanması durumunda dengeleme, iletim hizmetleri açısından gerekli süreç ve hesaplamalar ŞİD ve ilgili diğer mevzuatta tanımlanarak gereksiz uzaktan okuma yatırımlarının serbestleşmeye engel olmaması sağlanmalıdır. *2009 yılından 2010 yılına geçerken serbest tüketici olma sınırı 1.000.000 m3’ten 800.000 m3’e indirilmiştir. 2010 yılından 2011 yılına geçerken serbest tüketici olma sınırı 800.000 m3’ten 700.000 m3’e indirilmiştir. 2009, 2010 ve 2011 yıllarıında tedarikçilerden doğal gaz satın alan serbest tüketicilerin toplam serbest tüketiciler içerisindeki payı sırasıyla %17, %18, %14’tür

Mevcut piyasa koşulları doğrultusunda Son Kaynak Tedarikçisinin belirlenmesine yönelik yöntemler tanımlanmalıdır. Sorunlar 4169 numaralı Kurul Kararı’nda Madde 8.c) uyarınca tedarikçiye sahip olmayan Serbest Tüketicilere gaz tedariğinin dağıtım şirketleri tarafından sağlanması gerektiği belirtilmiştir. Mevcut ŞİD gereği tahsisatlar dağıtım şirketlerine gaz tedariği sağlayan toptan satış şirketlerine yapılmaktadır. Dolayısıyla bu kapsamda oluşacak maliyetler toptan satış şirketlerine yansıyacaktır. Toptan satış şirketleri de oluşacak maliyetleri dağıtım şirketine ve dolayısıyla son kullanıcıya yansıtmak durumunda kalacaktır. Bu maliyetlerin ne seviyelerde olacağı şuan için öngörülememektedir. Son Kaynak Tedariğine yönelik izlenecek yol ve yöntemlerin açıkça belirlenmediği bir piyasada, son kaynak tedariğinin sağlıklı olarak yürütülmesi mümkün gözükmemektedir. Çözüm Önerileri Tüm taşıtanların Son Kaynak Tedarikçi’si olabilmesine yönelik izlenecek yol ve yöntemler açıkça belirlenmelidir. Bu süre zarfında bir geçiş dönemi tanımlanmalıdır. Geçiş dönemi boyunca Son Kaynak Tedarikçisi geçici olarak BOTAŞ olmalıdır. Geçiş dönemi süresince herhangi bir toptan satıcının Son Kaynak Tedarikçisi olarak yetkilendirilmesinin şartları, Son Kaynak Tedarik Tarifelerinin belirlenmesine ve Son Kaynak Tedariği uygulamasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle EPDK tarafından belirlenmelidir.

4169 Sayılı Kurul Kararı ile getirilen düzenlemeler piyasa işleyişinde karışıklığa sebep olmayacak şekilde açıklayıcı ve düzeltici ek düzenlemelerle desteklenmelidir Sorunlar Çözüm Önerileri 4169 Sayılı Kurul Kararı ile birlikte belirsiz bazı durumlar ortaya çıkmıştır. Madde 5 -Serbest tüketicilerin yapacakları doğal gaz alım-satım sözleşmelerinde takvim yılı esas alınır. Madde 9 - ... Serbest tüketicinin bir önceki tedarikçisinden veya dağıtım şirketinden, borcu olmadığına ilişkin belge talep etmesi halinde söz konusu belge, başvuru tarihini izleyen iki iş günü içerisinde serbest tüketiciye verilir. Madde 16 – ... İletim lisansı sahibi şirketin talebi doğrultusunda gaz arzının durdurulması kaynaklı ortaya çıkabilecek sonuçlardan dağıtım şirketleri sorumlu tutulamaz. Sözleşmelerde «Takvim Yılı» esas alınmamalıdır. Tarafların mutabık kaldığı durumlarda kısa vadeli, dönemsel ve spot alımlara engel konulmamalıdır. «Borçlu olmama» durumuyla ilgili yazıların sadece vadesi gelmiş borçlarla ilgili olduğunu açıklığa kavuşturulmalıdır. Dağıtım Şirketleri’nin ihaleler ve mevzuatın izin verdiği çerçevede sunabilecekleri yan hizmetler ve bunların tarifeleri açıklığa kavuşturulmalıdır. Acil Durumlarda Dağıtım Şirketi yanında Tedarikçilerin de sorumlu tutulamayacağının belirtilmesi gerekmektedir. Tedarikçi değiştirme süreçlerine ilişkin süreç detaylarına ilişkin bir Serbest Tüketici Yönetmeliği hazırlanmalı ve dağıtım şirketlerinin hakim durumlarını istismar etmelerinin önüne geçilmelidir.

TEŞEKKÜRLER