Proje Fişi Hazırlama Eğitimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
Mantıksal Çerçeve Tablosu
STRATEJİK PLANLAMA.
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Sistem Analizi ve Planlama
PROJE GELİŞTİRME VE PROJE YÖNETİMİ Proje Geliştirme
PROJE OLUŞTURMA VE YÖNETİMİ
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
STRATEJİK YÖNLENDİRME
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Mantıksal Çerçeve Temmuz 2012.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı (MÇY)
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
Performans Göstergeleri
Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı
Defterdarlar İç Kontrol Eğitimi
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
Proje Başarısı. Hangi Nedenler Projeleri başarısızlığa sürükler? Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Doğru stratejilerin.
2. Pazarlama Planının Hazırlanması
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğitimcilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 5 Problemin Tanımlanması ve Mevcut Durumun.
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
Stratejik Yönetim.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Proje Döngüsü ve Proje Geliştirmede mantıksal çerçeve yaklaşımı
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
STRATEJİK PLANLAMA.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
Strateji Geliştirme Başkanlığı
PROJE GELİŞTİRME yorum, araş.gör.levent yılmaz gençlik grubu KOLAY SİSTEM YÖNTEMİ.
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
PROJE YÖNETİMİ EĞİTİMİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİNİN HAZIRLANMASI
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
Sistem Yaklaşımı.
PROJE NEDİR ? Mehmet ŞAHİN ÇORUM. BU BİR PROJE MİDİR ?
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
Sorumlu Mahalleler Projesi Proje Döngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı Eğitimi Bu proje T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı.
2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI
Öğretimin Planlanması
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Strateji Geliştirme Başkanlığı III
Sunum transkripti:

Proje Fişi Hazırlama Eğitimi Merih GÜNEY TOBB, Haziran 2004

PROJE NEDİR? Faaliyetleri belirli bir hedefe yönlendirir Zaman ve kaynak planlamasına olanak sağlar İzleme ve değerlendirmeye olanak sağlar Kaynak bulunmasına yardımcı olur Hedeflere ulaşmasının önündeki risklere ve engellere ilişkin bilgi sahibi olunmasını ve önlem alınabilmesine olanak sağlar Fikrin anlatımını ve faaliyetlere katılımcılığı kolaylaştırır Sonuçların sürdürülebilirliğini artırır

PROJE DÖNGÜSÜ Fikrin belirlenmesi Analiz edilmesi Planlanması Kaynak bulunması Uygulanması İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Aşamalarından oluşur

Proje Döngüsü 1-Proje Fikrinin Belirlenmesi 2-Proje Fikrinin Analiz Edilmesi 6-Projenin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi 3-Projenin Planlanması 5-Projenin Uygulanması 4-Projeye Kaynak Bulunması

ANALİZ Proje Fikri  Proje hazırlarken ilk adım olarak, çalışma alanlarınızda sorun olarak gördüğünüz konuları sıralayarak başlayabiliriz.  Kurumunuzun bu sorunlara yönelik geliştirdiği yaklaşımlar neler olabilir? Hangi sorun sizi en çok rahatsız ediyor? Hangi sorunu çözmek için çalışmak, proje geliştirmek istiyorsunuz?

Proje Geliştirme Sorun Analizi Değiştirmek istediğimiz, ya da sorun olarak gördüğümüz şey nedir? Bu sorunun kaynağı ya da kaynakları nelerdir? Sorun arasında neden sonuç ilişkisi kuruldu mu?

Sorun analizi sırasında neler yapacaksınız? Konu ile ilgili görülen sorunları ve varlığı istenmeyen durumları gelişi güzel sıralayın Bu sorunlar arasında size göre en önemli olanı seçin Tanımladığınız diğer sorunları neden- sonuç ilişkisi içinde seçtiğiniz sorunla ilişkilendirin. Seçili sorunu ortaya çıkaran nedenleri aşağıya, sorunun yarattığı sonuçları da yukarıya yerleştirin. Şemada yer alan sorunların hepsi gerçek olmalı, hayali ya da gelecekte ortaya çıkması beklenen sorunlar olmamalıdır. Her sorunun doğru şekilde ifade edilmiş olması önemlidir.

İlgili Sahipleri / Paydaşlar Analizi Sorunu doğrudan yaşayanlar / çözümden olumlu fayda sağlayacak olanlar Potansiyel yandaş, destekçiler  Potansiyel karşıtlar, projeden zarar görme riski taşıyanlar Etkin proje tarafı olabilecek gruplar

Hedef Analizi Sorunlar şeması üzerindeki bütün sorunları, İstenilen ve başarılması mümkün hedef cümleleri halinde yeniden yazın Hedefler şeması cümleler, olumlu oldukları kadar gerçekçi bir biçimde ifade edilmiş olmalıdırlar.  Hedef arasındaki sebep – sonuç ilişkisini kontrol ederek hedeflerinizin gerçekçi ve ulaşılabilir olduğuna emin olun.

Strateji Analizi Ulaşmak istediğiniz ve istemediğiniz hedefleri tanımlayın ve gruplayın. Böylece çeşitli stratejiler ortaya çıkacaktır Hangi stratejinin sizin görüşünüzü en iyi temsil ettiğini değerlendirin. Bu değerlendirme için aşağıdaki kriterler kullanabilirsiniz.

Strateji Analizi Kaynakların uygunluğu Varolan kapasite Politik esneklik Etkinlik Sosyal kabul Eşitsizliklerin azaltılmasına katkı Aynı konuda yapılan diğer projelerle tamamlayıcılık Aciliyet

PLANLAMA Mantıksal Çerçeve Tablosu Bir Projenin; neden yürütülecek olduğunu neyi başarmayı hedeflediğin başarıya hangi yollarla ulaşacağını başarıya ulaşmasında hangi dışsal koşulların etkin olduğunu başarının ölçülmesinde kullanılacak gösterge ve ölçütleri ve bunlarla ilgili bilginin nerede bulacağını

Proje Hedefi SMART ; yani S ( specific ) özgün, M ( measurable ) ölçülebilir, A ( achievable ) ulaşılabilir, R ( realistic ) gerçekçi, T ( time related ) zaman belirtilen.

Sonuçlar / Çıktılar Sonuçlar, proje süresi içinde ulaşılabilecek kısa dönemli hedeflerdir. Planlanmış faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilecek ürün ve hizmetler de çıktılardır. Her projenin birden fazla sayıda sonucu vardır. Proje sonuçlarının toplamı projeyi hedefine götürür.

Dışsal koşullar / Riskler / Varsayımlar Faaliyetlerin başlayabilmesi için gerekli olan önkoşulların neler olduğunu belirleyin. Önkoşullar faaliyetlerin gerçekleşebilirliği ve sürdürülebilirliği için altyapı oluştururlar.

Dışsal koşullar / Riskler / Varsayımlar En başta oluşturduğunuz hedefler şemasında proje hedefleri dışında kalan hedefleri tanımlayın. Bu hedefler sizin dışsal koşullarınızı oluşturacak.  Dışsal koşulların; ana hedef, proje hedefi ve sonuçlarla olan mantıksal düzenini kontrol edin. Dışsal koşulların “olumlu” gelişmeler olduğu varsayımını düşünün. Cümleleriniz olumlu olsun

Göstergeler ve Doğrulama Kaynakları Göstergeler, herhangi bir hedefin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamamıza yardımcı olan parametrelerdir. Hedeflerimizi ölçülebilir hale ( SMART ) getirirler. Nitelik Nicelik Zaman Mekanı tanımlarlar

Faaliyetler Projenin her bir sonucuna ulaşması için yapılması gereken işlerdir. Eylem anlatmaları gerekmektedir. Eğitim konularını saptamak Çalışılacak pilot alanları ve aileleri seçmek  Konu ile ilgili çalışan kurumları bir araya getirmek ve eylem planı hazırlamak gerekmektedir. Sizce diğer sonuçlara ulaşmak için hangi faaliyetleri yürütmek gereklidir? Detaylı maliyet tablosu ve iş planı hazırlanmalı.

PROBLEM AĞACI Sebep-Sonuç ilişkisi SONUÇ SEBEP BalıkçılıkSektöründe Gelirdeki düşüş SONUÇ Balıkçılık kaynaklarının azalması Balıkların düşük fiyatta satılması Doğal hayatı korumada Ki engeller ve kısıtlamalar Kanunsuz Balıkçılık yapılması Pazarlamada yersizlik Pahalı ve büyük Balıkların yakalanmaması SEBEP

Mantıksal Çerçeve Projenin Yapısı Göstergeler Doğrulama Kaynakları Dışsal Koşullar/ Varsayımlar Genel Hedefi: Projenin çözümlenmesine katkıda bulunacak genel hedefler Genel Hedefin gerçekleşip gerçekleşmediğini ölçmede kullanılan nicel değerler Göstergeleri değerlendirme sırasında kullanılacak ya da kanıtlayacak kaynaklar ve yöntemler Proje Amacı: Proje ile edilen kazanç, proje alanı veya hedef grubu üzerindeki etki yada değişiklik Proje amacının gerçekleşip gerçekleşmediğini ölçmede kullanılan nicel ve nitel değerler Göstergeleri değerlendirme sırasında kullanılacak yada kanıtlayacak kaynaklar ve yöntemler Projenin genel hedefe katkıda bulunması için gerekli dışsal faktörler Sonuçlar/ Çıktılar: Proje amacının gerçekleşmesine katkıda bulunacak ara hedeflere faaliyetlerin yürütülmesi sonucunda elde edilecek ölçülebilir sonuçlar Sonuçlara ulaşılmasını sağlayacak çıktıların nicelik, nitelik, ve zamanlama açısından tanımlanmasını sağlayan ölçütler Projenin kontrolü altında üretilen çıktıların proje amacına katkıda bulunabilmesi için gereksindiği dışsal faktörler Faaliyetler: Projenin amacına ulaşmasını sağlayacak ölçülebilir çıktıları elde etmek için planlanmış bütün görevler GİRDİLER: Faaliyetlerin gerçekleşmesi için gerekli olan teknik ve insani kaynakların nicelik ve zaman açısından tanımlanması BÜTÇE: Planlanmış faaliyetlerin ulaşmasını gerektiren sonuçları üretebilmesi için gerekli olan dışsal faktörler

Proje Fişi Hazırlama Teşekkür Ederiz Bilgi Hizmetleri Dairesi Başkanlığı