Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILLI FAKS.
Advertisements

Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
0 1 web ortamından gelen gelen bilgiler bilgiler Akademikkütüphanekaynakları eser 4000 yayın evi BTT ve Sosyal Sosyal Bilimler Bilimler Dünyanın.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
İNTERNET.
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
Mustafa Akgül Linux Kullanıcılar Derneği LINUX, E-DEVLET VE BİLGİ TOPLUMU.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
ULAKBİM Vedat Mert Güneri Dursun Ali Çolak
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Bilgi Ekolojisi ve Internet
INTERNET’e GİRİŞ Internet Haftası Nisan 2000
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
"İstanbul Üniversitesi Açık Erişim Arşivi"
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Pratik kullanım rehberi elektronik dergileri. Hoş Geldiniz! IOP Elektronik Dergiler Rehberi İletişim için İçindekiler journals.iop.org 2 journals.iop.org.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
TÜRK ULUSAL SİTE LİSANSI (Turkish National Site License - TRNSL) Pamela Kontowicz Elektronik Kaynaklar Sorumlusu Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi.
Digital (elektronik) Kütüphanelerin Gelişimi Bülent Karasözen ODTÜ Geleneksel kutuphanelerin temel gorevleri –Koleksiyon geliştirme ve saklama –Bilgi hizmetleri.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
“INET-TR ’2000: Türkiye’de Internet Konferansı” 9-11 Kasım 2000, İstanbul Y.T. Elektronik Bilgi Hizmetleri ve Erişim Yönetimi Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
37. Kütüphane Haftası 26 Mart – 1 Nisan 2001, İstanbul Y.T. Bilgi Ekonomisi ve Elektronik Bilgi Hizmetleri Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
“Bilgi Ekonomisi Konferansı” 16 Ocak 2001, Ankara Y.T. Bilgi Ekonomisi ve Bilgi Hizmetlerinin Kişiselleştirilmesi Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü.
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Metadata ve Z39.50 Metadata.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler: Hacettepe Açık Arşiv Uygulaması
Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
BBY 204 Derme Geliştirme VIII
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Bilimsel Bilgiye Erişim
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Pratik kullanım rehberi
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Sunum transkripti:

Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Elektronik Yayıncılık ve Bilimsel İletişim: Teknoloji, Ekonomi ve Arşivleme ile İlgili Sorunlar Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü tonta@hun.edu.tr

Plan Tanımlar Elektronik yayıncılık ve bilimsel iletişimle ilgili genel sorunlar Teknolojik sorunlar Ekonomik sorunlar Arşivleme sorunları

Tanımlar Elektronik Yayıncılık: “Belgeleri” elektronik ortamlar ve/ya da ağlar aracılığıyla erişilebilir hale getirmek

Bilimsel İletişim Amaç: 1. Araştırma, öğretim ve yayın yoluyla yaşayan dahilerin desteklenmesi; 2. Kütüphaneler, müzeler, arşivler yoluyla ölmüş dahilerin bilgilerinin korunması ("endowment and embalming of genius" -- John Pelikan).

Kısa Tarihçe 1964: İlk elektronik posta (MIT veya Cambridge) 1970’lerin başı: E-postanın bilim insanları tarafından kullanılması 1983: Hem basılı hem de elektronik dergilerin paralel yayımlanması (Amerikan Kimya Kurumu) 1989: “soğuk füzyon” olayı 1992: Bilim insanlarının sadece %7’si bilgi edinmek ya da yayın yapmak için ağları kullanıyor Elektronik dergiler 1991-1996 arasında 15 kat arttı (110  1700)

Genel Sorunlar-I Yayın sayısındaki artış Kütüphane dermeleri her 14 yılda bir ikiye katlanıyor (227=134 milyon kitap) Internet üzerinde 100 milyon belge var; bu sayı önümüzdeki 10 yılda 800 milyona çıkacak Dergi fiyatları hızla artıyor (Tetrahedron Letters: 1974 = $200, 1997 = $7176) Bir cildin depolanması yılda $24-$41 maloluyor Bilgi/bilgisayar/ağ okur-yazarlığı sınırlı Yayıncılar müşterilerini sadece teknoloji sahibi kişilerle/ülkelerle sınırlamak konusunda isteksiz Paralel yayıncılık

Basılı Kitap Sayısındaki Artış (1453-1993)

Genel Sorunlar-II Elektronik yayıncılık “ciddi bilim” için uygun görülmüyor toplu bilgi tabanı oluşturulması (kritik yoğunluk) bilgiyi iletme araştırma kalitesinin doğrulanması ödül dağıtımı bilimsel cemaatler oluşturulması Çeşitli format ve standartlar

Standartlar - I Belge format türleri (ASCII, TIFF, GIF, PNG, ODA, RTF, TeX, SGML, LaTeX, CGM vd.) Sayfa tanımlama formatları (PostScript, Portable Document Format, vd.) Sayfa düzeni ve içerik formatları (ODA, RTF, LaTeX, SGML, XML, TEI, HTML) Grafiklerin depolanması (CGM) Hareketli görüntüler (JPEG, MPEG) Üç boyutlu veriler (VRML)

Standartlar - II “Metadata” (URI, URL, URN, URC, Dublin Core Metadata ögeleri) Bibliyografik tanımlama (ISBN, SICI, USBC, MARC, SISAC) Ağ üzerindeki kaynakların tanımlanması (TEI, MARC, ROADS) Arama ve erişim (Z39.50) Belge sağlama hizmetleri (ISO 10160/1 ILL protokolü) Rehber hizmetleri (WHOIS++, finger, SOLO)

Teknoloji-I “Bilgi üretmek ve yaymak için kullanılan teknoloji; bu bilgiyi bulmak, süzmek, düzenlemek ve özetlemek için bir yöntem yoksa, yararsızdır.” Hal Varian, “The information economy” Scientific American 273: 161-162, Sep. 1995.

Teknoloji-II “…her teknolojik yeniliğin tek taraflı etkisi olduğunu varsaymak bir hatadır. Her teknoloji hem bir yük hem de nimettir…” (N. Postman, Technopoly: the surrender of culture to technology. Knopf, 1992.)

Teknolojik Sorunlar-I Yeni teknoloji - Eski teknoloji Paralel yayıncılık “Bohçalama” İçerik - teknoloji bütünleşmesi

Teknolojik Sorunlar-II Veri tabanı/depolama teknolojisi Dizinleme teknolojisi Erişim teknolojisi Gösterim teknolojisi Basım teknolojisi

Tıbbi Görüntülerdeki Veri Miktarı

Farklı Türdeki Bilgiler İçin Ağ Gereksinimleri (Singleton 1993: 30)

Teknik Standartlar Veri iletişim standartları (TCP-IP, telnet, FTP, SMTP/MIME) Terminal erişim/dosya aktarımı (telnet, ftp, SMTP, X400) Kullanıcı arabirimi ve belge iletim mekanizmaları (Web) Veri değişim standartları (ASCII, CGM, SGML, TeX, ISO Latin 1) Faks standartları (Group IV) IETF -RFC 1314 (Internet aracılığıyla görüntü iletme, çözünürlük, sıkıştırma, vd.) GEDI: Group on Electronic Document Interchange (Fransa, Almanya, Hollanda, ABD, İngiltere bu grubun üyeleri) Güvenlik, otantisite, ödeme hizmetleri (PGP, PEM, MIME object Security Services, SHTTP, kriptoloji, kullanıcı adları, Kerberos, sayısal imzalar, sertifikalar, ağ çekleri …)

Ekonomik Sorunlar-I Fiyatlandırma zorluğu İlk kopya giderleri (derleme, dizme, üretim ve dağıtım giderleri) elektronik dergilerin bir sayfasının maliyeti $40-$4 basılı dergilerin bir sayfasının maliyeti $23 Matematikte bir makale yayımlamanın maliyeti $4000; %70’i editoryal/basım giderleri Okuyucu başına bir makalenin maliyeti $200 Dönüştürüm maliyeti (JSTOR’da sayfası $1)

Ekonomik Sorunlar-II Tekel gücü Talebin esnek olmaması Ekstra maliyetler: basılı yayınlar için yaptıklarınızı aynen yapıyor, üstüne daha fazlasını ekliyorsunuz Basılı dergilerde basım ve dağıtım maliyetleri toplam maliyetin %25-%30’u

Ekonomik Modeller Aboneliğe dayalı modeller (sabit fiyatlar) İşleme dayalı (transaction-based) fiyatlandırma Erişim başına ücret ödeme Kişisel ve kurumsal lisanslar

Elektronik Bilgilerin Lisans Ücretleri: ISI ISI (1982-1997: site başına en fazla 15 eşzamanlı kullanıcı) SCI $460.000 SSCI $210.000 AHCI $194.000 Current Contents (1997) $60.000

Elektronik Bilgilerin Lisans Ücretleri : OhioLINK OhioLINK-Elsevier Anlaşması 1150 dergi (tam metin) 40 üniversite (500.000 öğrenci ve öğretim üyesi) 3 yıllık bir anlaşma $23 milyon OhioLINK-Academic Press Anlaşması 175 Academic Press dergisi Yılda $3 milyon

Elektronik Bilgilerin Lisans Ücretleri: Elsevier Elsevier-U. of Madison-Wisconsin Anlaşması Basılı kopyalara abonelik zorunlu Basılı dergilere ödenen ücretlerin üzerine ilk yıl %7.5, 2. Ve 3. Yıllarda %9.5 eklenecek 600 dergi için $844.000 Elsevier üç yılda $450.000 daha fazla kazanacak Kütüphane ayrıca yılda $100.000 veri tabanı yükleme ve işletme giderleri için ödeyecek

Koruma ve Arşivleme Sürekli erişim -arşivleme ilişkisi Elektronik bilgilerin saklanması Eski formatta saklanan bilgilerin bir süre sonra erişilemez hale gelmesi

Arşivlemeden Kim Sorumlu? Kütüphaneler? Yayıncılar? Abone firmaları/Kitap satıcıları/Eski sayı satan firmalar/Toplayıcılar? Sayısal kütüphaneler tarafından ortaklaşa arşivleme? (“sayısal arşivler ulusal sistemi”) Diğer?

Arşivleme Sorunları-I Arşivleme=Kopyalama Kalıcı - geçici arşivleme (arşivler, yansılar, bağlantılar, vd.) Erişim (donanım/yazılım/ağa bağlı) Sayısal bilginin yenilenmesi (refreshment) / başka bir ortama aktarılması (migration) Depolama ortamının geçerliliğini yitirmesi, erişim ve gösterim teknolojilerinin yenilenmesi, “konserve açacakları”

Arşivleme Sorunları-II Dinamik veri nesnelerinin korunması Yasal ve örgütsel sorunlar (telif hakkı vd.) Otantikasyon Bütünlük

Arşivleme İle İlgili Görevler Elektronik bilimsel materyaller arşivinin kurulması Yedekleme mekanizmaları Yenileme mekanizmaları Erişim mekanizmaları Uzun dönemli yatırımlar

“Şimdiki kağıda dayalı sistemler terkedilmeden önce, elektronik yayınlara erişim ve özellikle bu tür yayınların arşivlenmesi için olgun ve standart çözümler bulunmalıdır.” Uta Grothkopf, “Bits and bytes and still a lot of paper: astronomy libraries and librarians in the age of electronic publishing,” Astrophysics and Space Science 247: 155-174, 1997. (http://www.eso.org/libraries/bits-and-bytes/

Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Elektronik Yayıncılık ve Bilimsel İletişim: Teknoloji, Ekonomi ve Arşivleme ile İlgili Sorunlar Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü tonta@hun.edu.tr