Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU HEKİMLİĞİ NE KADAR TANIYOR. Ömer Seylan
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
ÜÇ YIL İÇİNDE SALMONELLA ENTERİTİ TANISI İLE TAKİP EDİLEN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yard.Doç.Dr.Öznur KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk.
-Demografik- Nüfus Analizi
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Son dönem akciğer kanserli hastaya semptomatik yaklaşım
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Soruya geri dön
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
MÜRŞİT BEKTAŞ 1-A SINIFI
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
Neriman Şengül*, Emel Güler*** Yasemin Balaban**, Mehmet Ali Yerdel***
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Sayı Doğrusunda Toplama İşlemi Yapalım
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMADA GİRİŞİM YERİNE PROFİLAKTİK RADYOTERAPİ DAİMA GEREKLİ Mİ ? Şebnem PARSPOUR1 , Muzaffer METİNTAŞ1 , Güntülü AK1 Hüseyin YILDIRIM1.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Toplum Kökenli Pnömoniler
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Sanat Müzesi
RUHU ŞAD OLSUN.
4 X x X X X
Mukavemet II Strength of Materials II
Malign Asitte Palyasyon
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
OLGU SUNUMU 1 B. Gemicioğlu
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
24 yaşında Bayan İzmir Öğretmen
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
SORULAR Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
OLGU SUNUMU Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz A.D.
Toplam – toplanan = toplanan
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
TBC HASTASI Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT
Olgularla Plevral Efüzyona Yaklaşım Olgu – 3
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Sunum transkripti:

Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi, Hadice Selimoğlu Şen, Osman Evliyaoğlu, Mehmet Küçüköner, Mehmet Ali Kaplan, Halide Kaya, Mehmet Kabak, Abdurrahman Şenyiğit.

GİRİŞ Malign Mezotelyoma (MM) ülkemizin bazı bölgelerinde özellikle çevresel asbest ve erionit teması nedeniyle sık görülmektedir Tümör belirteçlerinin yeri henüz tam olarak belirlenememiştir. Genellikle tümöre spesifik olmamaları ve benign hastalıklarda hatta sağlıklı kişilerde yüksek değerlerde saptanabilmeleri kullanımlarını kısıtlamaktadır

AMAÇ MM hastalarında karsinoembriyonik antijen (CEA) karbonhidrat antijeni 15-3 (CA 15-3) karbonhidrat antijeni 19-9 (CA 19-9) karbonhidrat antijeni 72-4 (CA 72-4) karbonhidrat antijeni 125 (CA 125) alfa-fetoprotein (AFP) bir tümör belirleyicisi olarak tanı değerinin retrospektif olarak araştırılması amaçlandı

GEREÇ VE YÖNTEM Dicle Üniversitesi hastanesinde takip edilen ve dosya kayıtlarında kanser belirteçleri sonuçları olan toplam 30 MM (20 plevral ve 10 peritoneal) hastasının dosyaları retrospektif olarak incelendi. CEA, CA 15-3, 19-9 CA 19-9, CA 72-4, CA 125 ve AFP sonuçları dosyalardan alındı.

BULGULAR Hastaların yaş ortalaması 54,6 ± 13,9 yıl 22 hastada (% 73) çevresel asbest teması pozitifti Çevresel asbest temas süresi ortalaması 23 yıl

BULGULAR Histopatolojik tip olarak; 17 hasta (%57) epitelyal 5 hasta (%16) sarkomatöz 8 hasta (%27) tip tayini yapılmamıştı

BULGULAR Ortalama semptom süresi 5,15 ay En sık saptanan semptomlar nefes darlığı % 63 kilo kaybı % 56 göğüs ağrısı % 50

BULGULAR 20 plevral MM hastasının 7 (% 35) plevral sıvı sitolojisi pozitif Toplam 18 hastaya operatif 12 hastaya ise non-operatif yöntemlerle tanı konmuştu. Hastalarda en sık sağ taraf tulumu (11 hasta) saptandı.

BULGULAR Ortalama CA125, CEA ve CA15-3 düzeyleri laboratuar normal değerlerine göre yüksek bulundu. Diğer belirteçlerin ortalama seviyeleri ise MM hastalarında normal düzeylerinde saptandı

BULGULAR Tablo 1. Hastaların tümör belirteç düzeyleri

TARTIŞMA Bir çalışmada MM hastalarında CA 125 düzeyi yüksek bildirilmiştir Creaney J, Chest. 2007:1239-46 Diğer çalışmalarda da CA125 MM hastalarında özelliklede tümör yükü yüksek hastalarda yükseldiği bildirilmiştir Hedman M, Anticancer Res 2003, Kebapci M, Eur Radiol 2003, Simsek H, Tumour Biol 1996 Ülkemizde yapılan bir çalışmada akciğer kanserli hastalarda CA-125 düzeyinin yüksek olduğu bildirilmiştir Kararmaz E, İzmir Göğüs Hastalıkları Dergisi 2010

TARTIŞMA Plevral sıvılarda yapılan bir çalışmada malign kaynaklı sıvılarda ortalama CEA seviyesi 28,86 ng/ml olarak saptanmıştır Borazan A, Solunum Hastalıkları 2001 Çeşitli torasik kanserlerin değerlendirildiği bir çalışmada CEA seviyesi 2.54 olarak saptanmıştır Koçer B, Bidder Tıp Bilimleri Dergisi 2010 Bu çalışmada ortalama CEA seviyesi 4,99 ng/ml idi ve ılımlı olarak yükselmişti.

Bu çalışmada ise CA 15-3 seviyesi 36,47 U/mL olarak saptanmıştır. TARTIŞMA Bir çalışmada malign kaynaklı sıvılarda ortalama CA 15-3 seviyesi 108,55 ± 150,43 U/mL olarak saptanmıştır Borazan A, Solunum Hastalıkları 2001 Toraks kanserlerini araştıran bir çalışmada ortalama CA 15-3 seviyesi 23.06 olarak bulunmuştur Koçer B, Bidder Tıp Bilimleri Dergisi 2010 Bu çalışmada ise CA 15-3 seviyesi 36,47 U/mL olarak saptanmıştır.

SONUÇ MM hastalarında tümör belirteçlerinin rolü ile ilgili çalışmaların sayısı azdır. Bu hastalarda bu belirteçlerin tanı, prognoz ve tedavi takiplerindeki değerlerinin saptanması için geniş serili ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.