BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇİM SAHALARDA BAKIM.
Advertisements

NOHUT YETİŞTİRİCİLİĞİ.
BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
ZARARLILAR VE MÜCADELESİ
ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Zantedeschia aethiopica
Sorunumuz? Kök hastalıkları
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Buğdaygil Yem Bitkileri
FASULYE.
Aspir Tarımı.
KÜMES:Tavuk, hindi,horoz,güvercin gibi evcil hayvanların barınmasına yarayan kapalı yer
DOMATES HASTALIK VE ZARARLILARI
Yağ gülü.
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
Zeytin Kabuklu Biti (Parlatoria oleae)
TÜTÜN HASTALIK VE ZARARLILARI.
(Petroselinum hortense ve crispum)
Buğdayda Süne Zararı.
Heteroptera:Scutelleridae
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
(Aelia spp., Pentatomidae, Heteroptera)
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Kiraz Sineği.
Anız Yangınlarının Önlenmesi
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
KOLZA.
Zeytin Kara Koşnili (Saissetia oleae)
Tarla Bitkileri Yetiştirme
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
KEREVİZ.
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
Saxifraga stolonifera
Mammillaria elongata.
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Baklazınnı.
ZİRAAT MÜHENDİSİ AYŞEGÜL DEMİRÖRS
Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas syringae)
CYCLAMEN PERSİCUM.
2014/15 DÖNEMİ ORTA ANADOLU BÖLGESİ HUBUBAT ÖNGÖRÜLERİ HUBUBAT ÖNGÖRÜLERİ GENİŞLETİLMİŞ SEKTÖR TOPLANTISI ‘HASAT ÖNCESİ BUĞDAY PİYASALARINDA YAŞANAN GELİŞMELER’
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Ekonomik Önemi, Anavatanı
Ekonomik Önemi, Anavatanı
TERE Lepidium sativum L.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
I S P A N A K Ekonomik Önemi, Anavatanı Spinacia oleracea L..
Brassica oleracea L. italica
Haşhaş.
KİRAZ.
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
BROKOLİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
Buğdayda Süne Zararı.
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
Çim Türleri (Lolium Sp.)
PATATES.
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
ZEYTİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

EKİM: Buğday ekimi bölgemizde genellikle 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında yapılmalıdır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Buğdayda minimum çimlenme sıcaklığı 3-5 ºC civarındadır. Buğday mibzerle ve serpme yaparak ekilebilir. Mibzerle ekimde dekara 22-24 kg. Serpme ekimde 26-28 kg tohum kullanılmalıdır. Ekimden önce tohum ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. 1 m²deki bitki adedi 550-600 arasında olmalıdır. Tohum ekimi derinliği 4-6 cm. arasında olmalıdır. - Erken Ekim Zamanı 15 EKİM – 15 KASIM arası - Normal Ekim Zamanı 15 KASIM – 15 ARALIK arası - Geç Ekim Zamanı 15 ARALIK – 15 OCAK arası

GÜBRELEME: Buğdayda dengeli bir gübreleme yapmak için gübre mutlaka toprak tahlilleri neticesine göre atılmalıdır. Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3’ü ekimle birlikte, 1/3’ü kardeşlenme döneminde 1/3’ü sapa kalkma döneminde verilmelidir. - Taban gübresi olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Çünkü bu şekilde buğdayın ihtiyacı olan Fosforun tamamı, Azotun ise 1/3’nü karşılamış oluruz. - Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26’sını bitkiler alır. Kalan % 74’ü gaz olarak havaya karışır. - Üst gübre atıldıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa atılan gübrenin %96’sını bitki alır. - Buğdaylarda üst gübre olarak kullanılan gübrelerde gaz olarak havaya uçma en fazla üre gübresinde, ondan sonra ise % 33 Nitratta ve en az ise % 26 Nitrat gübresinde olur.

SULAMA:  Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu ve en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma başlangıcı ve süt oluşumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır. Ancak suyun pahalı ve kıt olduğu yer ve durumlarda, bir defa sulamaya olanak verilebiliyorsa sulama başaklanma  başlangıcında yapılmalıdır.

HASTALIK VE ZARARLILAR : Hastalıklar : Bölgemizde en çok rastlanan buğday hastalıkları - Pas hastalıkları (sarı pas,kahverengi pas,kara pas) - Kök ve boğaz çürüklüğü - Septoria- Fusarium - Sürme - Rastık Zararlılar : Bölgemizde en çok rastlanan buğday zararlıları - Ekin kurdu (zoprus) - Süne

•Sık ekim yapılmamalıdır. • Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı, PAS HASTALIKLARI •Sık ekim yapılmamalıdır. • Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı, •Fazla azotlu gübre verilmemeli, • Pasa dayanıklı buğday çeşitleri üretilmeli, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir

SEPTORYA(YAPRAK LEKESİ)

BUĞDAYDA RASTIK Dayanıklı çeşitlerin ekimine öncelik verilmelidir. •Rastığın, yaygın ve zararlı olduğu yerlerde kışlık ekimler geç, yazlık ekimler erken, • Ayrıca, yüzeysel ekim yapılmalıdır. Tohum ilaçlama uygulaması

Dayanıklı çeşitlerin ekimi tercih edilmelidir Dayanıklı çeşitlerin ekimi tercih edilmelidir. Erkenci çeşitler hastalıklara geçİçi çeşitlerden daha fazla duyarlıdır. • İyi bir toprak işlemesi uygulanmalı, ekim derinliği ve toprak tavı uygun olmalıdır. Ekimden önce topraktaki yeşil bitki ve bitki artıklarını yok etmek amacı ile toprak işlemesi yapılmalı ya da herbisit uygulaması ile ortadan kaldırılmalıdır. İyi bir gübreleme ile bitkide dayanıklılık oluşması sağlanmalıdır KÖK VE BOĞAZ ÇÜRÜKLÜĞÜ

SÜNE VE KIMIL ZARARLILARI

Tanımı ve Yaşayışı: • Hububatın önemli zararlısıdır. • Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. • Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval dir. •Süne yılda bir nesil verir Zararı: •İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir. •Bitkiler geliştikçe başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken beslenerek başakların beyazımsı bir renk almasına, kurumasına ve dolayısıyla başakların dane bağlamasına engel olurlar. Sünenin bu şekildeki zararına “Akbaşak” adı verilmektedir. •Yumurtalardan çıkan Süne yavruları danenin SÜT ve SARI OLUM dönemindeki buğdayla beslenir. Mücadele Yöntemleri: Kültürel Önlemler: • Erkenci ve sert buğday çeşitlerinin ekimi yaygınlaştırılmalı, • Hububat dışında ürünlere ağırlık verilmeli, (Sulu Tarım) • Tarla iyi hazırlanmalı ve anız yakılmamalı, • Mera alanları tahrip edilmemeli, • Sünenin önemli düşmanları kuşlar olup, bunlar arasında en önemlileri keklik, bıldırcın vb. kuşlardır. Bunları korumak için tedbirler alınmalıdır.

ZABRUS

Tanımı ve Yaşayışı: • 12-22 mm boyunda ve 5-8 mm eninde ve parlak siyah renklidir. •Zararlı yılda bir döl verir. Zararlı Olduğu Bitkiler: •Buğday • Arpa • Çavdar • Yulaf Zararı: •Sonbaharda ekin yapraklarını toprak içine çekerek yerler. • İlkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. •m²’ de 3-4 larva olduğunda tarlalarda yer yer yenik bölümler, açık hububat sıraları ve boşluklar görülür. •Verimin önemli ölçüde azalmasına neden olur.

HASAT VE HARMAN : Buğday biçerdöver, tırpan ve orakla hasat edilebilir. Hasat zamanının seçiminde dane dökme,  üründe su oranı, makinaların çalışabilme durumu göz önüne alınmalıdır. Biçerdöverle yapılan  hasatta danedeki su oranı %13-15 arasında olmalıdır

MİRAN TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ TEŞEKKÜR EDERİZ…