SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ MAYIS SÜT HAFTASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Advertisements

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
SAĞLIKLI YAŞAMA.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
SÜT VE SÜTÜN ÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT TÜRKİYE
SÜT HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
21 Mayıs Dünya Süt Günü
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
ADEM EROL BAFRA 30 AĞUSTOS İLKÖĞRETİM OKULU
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
PROJESİ.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
TÜKETİCİ HAKLARI En son yaptığınız alışverişi hatırlıyor musunuz?
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
BESİN GRUPLARI. SÜT VE TÜREVLERİ 1……. Pastörizasyon: Sütün fabrikalarda çeşitli işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden ayrılması ve belirli bir.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Sağlıklıyı m Mutluyum. Hangisiyle arkadaş olmak isterdiniz?
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Menü Planlama.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
BİL BAKALIM BEN NERDEYİM ?
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ 21-25 MAYIS SÜT HAFTASI SİBEL ASLI ÖZMEN GIDA YÜKSEK MÜHENDİSİ KARTAL İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ ETKİNLİKLERİ AMACIMIZ İşlenmiş gıdaların kullanımının hızla artmasına paralel olarak, tüketicilerin gıda tüketimi konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunmaktır.

Gıda İnsanın büyümesi ve hayatını sürdürebilmesi, için gerekli olan besin öğelerinin kaynağını oluşturan her türlü yiyecek ve içecektir.

BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLMANIN İLK ŞARTI .... DENGELİ BESLENME

Dengeli beslenme : her besin grubundan gerektiği kadar ve zamanında almak; tek yönlü beslenmemektir.

BESİN PİRAMİDİ

Dengeli Beslenmenin İlk Şartı En Önemli Öğün Olan Kahvaltı Mutlaka Yapılmalıdır.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? KONSERVE-SALÇA Kapağı Şişmişse Kutu Eğilmiş ve Yamulmuşsa Gözle Görünür Küflenme veya Paslanma Varsa Kesinlikle Uzak Durmalıyız

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Yırtık Paketli Yamuk Paketli Delik Paketli Açılmış Paketli Sızıntı Yapmış Etiketsiz Gıdaları Satın Almamalıyız.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? ETİKET Son Kullanma Tarihi Geçmişse veya hiç yazmıyorsa Kayıt/Onay No’su Yok ise Firma Adı Yazmıyorsa Üretim Yeri-Adresi Belirtilmemişse Bu Gıdaları Satın Almamalıyız.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? GÜNLÜK SÜTLERİ, PEYNİRLERİ, YOĞURTLARI SATIN ALIRKEN BUZDOLABINDA OLMAYANLARI ALMAMALIYIZ…

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLER Toz ve Kir Mikroorganizma Fiziksel Tehlikeler İçerebilir. Kesinlikle Satın Almamalıyız.

Bol bol su içmeliyiz…

Abur cuburdan uzak durmalıyız..

SAĞLIKLI BİR BESLENME İÇİN BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ GEREKİR!

Bebeğin doğumundan itibaren aldığı ilk besindir. Süt nedir? Süt; kendine özgü tat, koku ve kıvamı olan, temel besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bileşiminde bulunduran bir besin maddesidir. İnsanların çok yararlandığı süt evcil hayvanlardan (inek,keçi,koyun vb.) elde edilir. Bebeğin doğumundan itibaren aldığı ilk besindir.

SÜT İÇMELİYİZ ÇÜNKÜ...

Sütte vücut için faydalı birçok madde vardır! 1 litre süt(=1030 gr) 36 gr süt yağı, 38 gr protein, 52 gr karbonhidrat, 7 gr mineral madde ve vitamin (1,2 gr kalsiyum), 897 gr su içerir.

"Sütte, bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereken vitaminler bol miktarda bulunuyor. Bir bardak süt, 6 yaşındaki bir çocuğun ihtiyaç duyduğu günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 52'sini, proteinin yüzde 35'ini, B12 vitaminin yüzde 95'ini karşılıyor. Süt, çocuğun enerji ihtiyacını ise yüzde 5-6 oranında gideriyor.

• Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir. SÜT İÇMENİN FAYDALARI • Kemikleri sertleştirir ve kemik  erimesini önler. • Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir. • Sindirim sistemini düzene sokar. • Beynin çalışmasında ve gelişiminde faydalıdır.

• Bağışıklığı güçlendirir. • Yağsız süt kolesterolü düşürür. • Kanserin önlenmesine yardımcı olur.

• Hücre ve doku oluşumunda rol alır • Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur. • Dişleri korur ve  çürükleri önler. • Virüs ve mikroplara karşı savaşır.

PEKİ, HERGÜN SÜT İÇMEZSEN NE OLUR?

Dişlerin çabucak çürür !!!!!!!!! Büyüyemezsin !!!!!!!!! Boyun uzamaz!!!!!!! Derslerin aklına girmez !!!!!!!! Kendini hep yorgun hissedersin !!!!!!!!

SÜT SATAN SOKAK SÜTÇÜLERİNDEN YA DA NERELERDEN SÜT ALIRIZ? SÜT SATAN SOKAK SÜTÇÜLERİNDEN YA DA MARKETTEN,BAKKALDAN (ŞİŞE VE KUTU SÜTLER)

Süt nasıl elde edilir?

Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi? SOKAK SÜTÜ-SAĞIM Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi?

Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık? SOKAK SÜTÜ-TAŞIMA Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık?

SOKAK SÜTÜ-EVDE Kaynama Sırasında Protein  Vitamin  Mikrop? 

İŞLENMİŞ SÜT Ortam

İŞLENMİŞ SÜT Sağım

Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri İŞLENMİŞ SÜT-TAŞIMA Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri

1 Süt Alım (Süzme,Soğutma) 2 Pastörizasyon /Sterilizasyon 3 Koku Giderme 4 Soğutma 5 Paketleme 6 Depolama 7 Sevkiyat

Şişeleme

Protein  Vitamin  Mikrop  FABRİKADA… Protein  Vitamin  Mikrop 

İŞLENMİŞ SÜTÜN FAYDALARI Çiğ sütteki insan sağlığına zararlı bakteriler yok edilmektedir.

UHT süt özelliklerini ve besin değerini uzun süre koruyabilir.

UHT, gıda teknolojisinde "Ultra High Temperature" (Çok Yüksek Sıcaklık) sözcüklerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. UHT sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ya da uzun ömürlü süt olarak da tanımlanırlar. Kapalı sistemde pompalanan süt ilk olarak 80°C lik ön ısıtma aşamasından geçirilir. Özel bir teknolojik işlemle süt, 135-150 derecede 2-6 saniye tutularak içinde bulunan ve sütün bozulmasına neden olabilecek, hastalık yapabilecek tüm mikroorganizmalardan arındırılır.

Pastörize süt, çiğ sütlerin, doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden hastalık yapan mikroorganizmaların tamamen, diğer organizmaların da büyük bir çoğunlukla yok edilmesini sağlayacak şekilde, özel tesis ve cihazlarda ısıtılıp soğutulmasıyla elde edilir. Türkiye'de genellikle 12–16 saniye süre ile 72–80°C'lik ısı uygulaması yapılmaktadır

BÜYÜMEK İÇİN...

GÜÇLÜ VE AKILLI OLMAK İÇİN...

SABAH AKŞAM... SÜTÜNÜ MUTLAKA İÇ!!!

TEŞEKKÜRLER...