BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
Köylü ulusun efendisidir.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE ADLAR (İSİMLER) BETÜL YILDIRIM 2010.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
EKLER VE KELİME YAPISI.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
ADLAR 1.ANLAMLARINA GÖRE ADLAR: A.VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR:
İSİMLER(ADLAR).
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
Görev ve anlam açısından sıfatlar Yapı açısından sıfatlar
YAPI BİLGİSİ.
Canlı,cansız varlıklara verilen sözcüklere isim(ad) denir.
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
DİZİMBİLİM (SÖZDİZİMİ)
Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
DİL BİLGİSİNİN, DİLDEKİ SÖZCÜKLERİN YAPISINI İNCELEYEN BÖLÜMÜ
DİLBİLGİSİ.
SÖZCÜKTE YAPI.
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
SÖZCÜKTE YAPI.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR.
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
Hakan Satılmış (Türkçe Öğretmeni) Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
ÖĞRETİM MATERYAL TEKNİK VE TASARIMI DERSİ
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
ADLAR (İSİMLER).
ADLAR (İSİMLER).
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
ADI :SERKAN SOYADI :AYDENİZ SINIF :9-C OKUL :BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
TÜRKÇE Doğacan Özdemir.
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
İsİmler(ad) Nedİr? İsim: Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Türkçesi addır. İsimler, canlı-cansız, somut-soyut varlık veya olayların hepsini ayrı.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en çok işlenen konuları köken bilgisinin içerisindedir

Dildeki öğelerin ve temel anlam taşıyan bütün ekleri çıkarıldıktan sonra arta kalan bölümüne kök denir. Türkçeden örnek verecek olursak iç-,ye- gibi eylem köklerini;az, yol gibi ad köklerini gösterebiliriz

Türemiş kök ise yalın görünümde olan ancak daha küçük birimlere indirgenebilen alış-,yapış- gibi öğelerdir Gövde bir sözcüğe getirilen ekler çıkarıldıktan sonra kalan bölüm olarak tanımlanabilir. Ekler bulundukları yere göre önek, içek ve sonek olarak adlandırılırlar.

Sözcüğün başına ön sesten önce gelen eklere önek adı verilir ve sözcük türetmede kullanılır.Türkçede bu ek bulunmaz. İçek doğrudan sözcük kök ya da gövdesine eklenen eklerdir.Türkçede bulunmayan, daha çok bükümlü dillere özgü olan bu ek kimi zaman birleşik sözcük oluşturulurken iki sözcüğün arasında bulunur.

Sonek adını alan eklerin en güzel örneklerini bağlantılı dillerde ve bu dillerin en özgünü olan Türkçede buluruz (al-dır-t-a-maz-lar-mış) Kimi zaman çekimde kimi zaman sözcük türetmede kullanılan bu öğeler dünya dillerinde önek ve içekten daha sıktır.

SÖZCÜK TÜRLERİ Sözcük türlerini Türkçedeki örneklerini temel alarak 8 bölümde toplayabiliriz: 1)Ad 2)Önad 3)Belirteç(zarf) 4)Adıl(zamir) 5)İlgeç 6)Bağlaç 7)Ünlem 8)Eylem(fiil)

Sözcük türleri içinden ad, önad ve adıl ad soylu öğeler olarak benimsenir. Dilbilimde sözcük türlerini doğrudan doğruya ilgilendiren dilbilgisel kavramları kısaca şöyle sıralayabiliriz: cinsiyet, sayı, kişi, durum, zaman, kip, görünüş

AD Ad, doğadaki canlı ve cansız varlıkları, düşünce, duygu, olay ve durumları adlandıran öğelerdir. Adlar gösterdikleri nesnelerin tek bir kişi, belli bir varlık ya da düşünce oluşuna göre özel ad ve aynı türden varlıkların tümünü anlatan tür adı olmak üzere ikiye ayrılır.

Özel adların her dilde genel olarak tür adlarından gelme olduğu, kökeninin tür adına dayandığı görülmektedir. Türkçedeki kaya, güneş, tunç…gibi. Adlar değişik açılardan çeşitli kümelere türlere ayrılmıştır. Adlar gösterdikleri kavramlar açısından :

1)Gösterdikleri, belirttikleri nesnelere göre somut ad ya da soyut ad 2)İş ve eylem adı : çevirmek, ayırma gibi 3)Araç adı: keser, elek, açacak gibi 4)İşi yapan kimseler için kullanılan adlar: kunduracı, konuşmacı,yazar 5)Topluluk adı :sürü,bölük gibi 6)Küçültmeli ad: yavrucuk çocukcağız gibi

CİNSİYET KAVRAMI VE ADLARDA CİNSİYET Türkçede adların cinsiyeti yoktur. Kimi dillerde ise canlı-cansız, somut-soyut bütün nesneleri karşılayan sözcüklerin cinsiyeti söz konusudur

BELİRTME ÖĞESİ Türkçede ve Altay dillerinde belirtme öğesi yoktur. Eğer belli bir kişi ya da nesne anlatılmak isteniyorsa -çocuk dışarıdadır- örneğinde olduğu gibi doğrudan doğruya öznenin söylenmesi yeterlidir. Herhangi bir çocuk söz konusuysa-bir çocuk- denir.

Tamlama kurulurken –in ekiyle oluşturulan öğeler ( çocuğun giysisi gibi )belirli bir tamlamadır; dolaylı olarak belli bir kişiyi, belli bir kavramı yansıtır.

AD DURUMU Bugünkü Türkiye Türkçesinde bildiğimiz altı durumun dışında başka dillerde daha 10-15 durumun bulundu bilinmektedir. Ad durum çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz: a-Yalın durum : Türkçe sözcükler için adın sonek almamış durumdur.Bükümlü dillerde ise adın büküme uğramamış biçimine denir.Türkçe ev ,düşünce, gibi

b-Belirtme durumu :Adın gösterdiği şeyin belli bir nesne, bilinen bir varlık olduğunu açıklar.(ev-i satmışlar) c-Yönelme durumu : Adla gösterilen nesneye, varlığa bir yönelme gösterir ;ancak bu durum her dilde, Türkçede olduğu gibi belli bir biçim değişikliğiyle dile getirilmeyebilir

d-Kalma durumu : Adla gösterilen nesnenin içinde olma, üzerinde bulunma anlatır. (Kitapta ,tatilde) e-Çıkma durumu:Temel görevi adla gösterilen nesneden çıkma, ayrılma belirtmekle birlikte(otobüsten indim) ,başka anlamların dile getirilmesine de yarar. Örneğin bir nesnenin yapıldığı, ilişkili olduğu maddeyi belirtir(taştan heykel, bezden bebek)

f-Tamlayan durumu: Bu durum adın bir başka kavramla ilişkisini,bağlantısını anlatır.Türkçede bu durumu dile getiren –in soneki belirtili tamlama kurarak dolaylı adın gösterdiği nesneyi belli etmeye yarar.(Kadının terzisi) g-Eşitlik durumu: Bir eşitlik, bir benzerlik ya da karşılaştırma söz konusudur

ça/-çe/ca/ce ekiyle oluşturulur ça/-çe/ca/ce ekiyle oluşturulur.Akıllıca davranmış, kibarca konuşmak, erkekçe dövüşmek gibi kullanımlarda nitelikte bir eşitlik sağladığı bellidir h)Araçlı durum:Nesnenin bir araç olarak kullanıldığını,nesneden yararlanıldığını gösterir. Bu kavram ile ilgeciyle de anlatılır.(bıçakla kesmek,kalemle yazılmış gibi)

HAVVA ÜNAL 20110954039 TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(2.ÖĞRETİM)