Glukoneogenez.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

Glikojenez ve Glikojenoliz
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
Hormon Etki Mekanizması
Glikoliz Uzm. Dr. Kadir Okhan AKIN.
Besin olarak tüketilen en önemli karbohidrat kaynakları;
Günde bir insan beyni ~ 100 g glukozu CO2 ve H2O ya oksitler.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
Piruvat Metabolizması
Ç.Ü.Z.F.Bahçe Bitkileri Bölümü
Prof.Dr.Sabahattin Muhtaroğlu
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
Yağ asitlerinin biyosentezi 1 Yağ asitleri, çeşitli lipidlerin yapısında esterleşmiş halde vücuda alınmaktadırlar; ayrıca asetil CoA haline dönüşebilen.
Karbohidrat Metabolizması
MONO- VE DİSAKKARİD METABOLİZMASI
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XI
Hücresel Solunum.
HÜCRESEL SOLUNUM Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2009 / BURSA
KARBONHİDRATLAR.
Metabolik integrasyon
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI I
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
Protein Metabolizması
GLUKOJEN METABOLİZMASI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
Neoplastik pirimidin metabolizması
DEU Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, İnciraltı-İzmir
Yağ asitlerinin biyosentezi 1
Glukoneogenez Karbohidrat olmayan yapılardan glukoz sentezi. Glikolizin tersi değildir Karaciğer ve böbrekte gerçekleşir. Kas,beyin,
Glukoneogenez Uzm. Dr. Kadir Okhan AKIN.
TCA DÖNGÜSÜ ve DÜZENLENMESİ GLİOKSİLAT DÖNGÜSÜ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
Trigliseridler gliserol-3-fosfat ve yağ açil CoA prekürsörlerinden sentezlenir.
KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER)
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
KAS VE KARACİĞERDE KARBOHİDRAT SENTEZ ve DEPOLANMASI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Sağlık Slaytları İndir
Karbohidrat Metabolizması
Yağ Asitlerinin Oksidasyonu: Ketogenez
AMİNOASİT METABOLİZMASI
Glikojenez ve Glikojenoliz
Glukoneogenez.
Alkol Metabolizması.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
KREBS ÇEVRİMİ (SİTRİK ASİT ÇEVRİMİ)

Laktik Asit Tayini.
KETON CİSİMLERİ Karaciğer mitokondrisinde yağ asitlerinin yıkımı sonucunda oluşan asetil-CoA’lar, sitrik asit döngüsüne girip enerji temini için metabolize.
KARBOHİDRAT METABOLİZMASI-1
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
KARBOHİDRAT METABOLİZMASI-2
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
Doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ VII.HAFTA.
YAĞ ASİDİ BİYOSENTEZİ Yağ asidi biyosentezi yetişkin insanda temel olarak karaciğerde (ve daha az olarak meme dokusu ve yağ dokusunda) hücre sitoplazmasında.
Karbohidrat Metabolizması
Yağ Asitlerinin Sentezi
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Nikotinamit Adenin Dinükleotit(NADH)
Sunum transkripti:

Glukoneogenez

Glukoneogenez Substratları ve glikolizle ilişkisi Glikolizdeki irreversibl basamakların bypassı Karaciğer glukoneogenez ve kas/RBC/beyin glikolizi arasında bağlantı; Cori ve Alanine döngüleri

gluko neo genez Şeker yeni oluşturmak glukoz glikoliz glukoneogenez piruvat Laktat Glikojenik amino asitler Şeker yeni oluşturmak

GluKoneogenez Büyük oranda karaciğerde; biraz renal kortekste 10 enzimatik basamağın 7’si glikolitik reaksiyonların tersidir

Glukoneogenezi Besleyen Metabolitler Ana Yol

Glukoneogenezin Substratları Laktat Piruvat Amino asitler Gliserol Propionat

Glukoneogenezin Substratları Laktat glukoneogenezde en fazla kullanılan substrattır. Anaerobik glikoliz sırasında piruvat laktat dehidrogenazla laktata çevrilir. Bu hem GA3PD reaksiyonu için NAD sağlar, hem de laktat kana geçip KC’de glukoza çevrilir. Glukoz tekrar kasa gelip enerji kaynağı olarak kullanılır. (Cori Döngüsü)

Cori Döngüsü

GLUKOZ Alanin DÖNGÜSÜ

Irreversibl glikolitik basamaklar bypass edilir Glikoliz Glukoneogenez Hekzokinaz Fosfofruktokinaz-1 (PFK-1) Piruvat kinaz Glukoz-6-fosfataz Fruktoz 1,6-bisfosfataz (FBP-1) Piruvat Karboksilaz & Fosfoenolpiruvat karboksikinaz (PEPCK) Bu 3 anahtar enzim

Bypass 1: Piruvattan Fosfoenol Piruvata İki mitokondrial enzimin etkinliğini gerektirir. İlki piruvatı oksaloasetata çeviren piruvat karboksilazdır. Bu TCA’yı besleyen anaplerotik bir reaksiyondur. İkinci enzim OAA’ı PEP’a çeviren PEP karboksikinazdır. PEPCK GTP gerektirir. PC ile piruvata giren CO2 PEPCK ile ayrılır.

Bypass 1: Piruvattan Fosfoenol Piruvata İnsan hücreleri sitozol ve mitokondride eşit miktarda PEPCK içerir. PK ile oluşan OAA sitozole geçmelidir. Fakat taşıyıcı bir sistemi yoktur. OAA üç yolla sitozole geçer; ilki PEP’a çevrimi, ikincisi aspartata transaminasyon, üçüncüsü malata indirgenmedir. Bunlar sitozole geçebilirler.

Bypass 2: F1,6BP’dan F6P’a Glikolizin hız kısıtlayıcı basamağı fruktoz 6 fosfataz ile tersine çevrilir. F1,6BPaz reaksiyonu da glukoneogenezin major kontrol noktasından biridir.

Bypass 3: Glukoz 6 Fosfatın Glukoza Dönüşümü G6P glukoza Glukoz 6 Fosfataz ile çevrilir. Beyin ve iskelet kasında G6Paz olmadığından bu dokularda glukoneogenez olmaz. Böbrek, kas ve özellikle karaciğerde yeterince glukoz varsa G6P glikojene dönüşür.

Glukoneogenezin Düzenlenmesi Glikolizin negatif effektörleri glukoneogenezin pozitif effektörleridir. FFK-1 ve F 1,6 BPaz major düzenlenme yeridir. Fruktoz-2,6-bifosfat, F2,6BP F1,6BPazın güçlü negatif effektörüdür. F2,6BP düzeyi glukagon ve katekolamin etkisi ile azalır. Bunlar etkilerini cAMP bağımlı protein kinaz A ile yürütürler.

Glukoneogenezin Hormonal Regülasyonu Hormonal regülasyon 3 temel mekanizmayla oluşur: 1) Karaciğere yağ asitleri ve gliserol temininin regülasyonu. Glukagon plazma yağ asitleri ve gliserolünü adipoz dokuda lipolizi sağlayarak artırır. Bu etki insulin ile antagonize edilir. Sonuçta karaciğerde yağ asidi oksidasyonu artar bu NADH, ATP, asetil CoA oluşumu yoluyla ve artmış glikojenik substrat (gliserol) nedeniyle glukoneogenezi sağlar.

Glukoneogenezin Hormonal Regülasyonu 2) Karaciğer enzimlerinin fosforilasyon durumlarının regülasyonu. Glukagon adenilat siklazı cAMP oluşturmak üzere aktive eder, bu da protein kinaz A’yı aktive eder, bu da piruvat kinazı fosforile ve inaktive ederek glikolizi azaltır.

3) Glukagon ve insulin anahtar enzimlerin sentezini indükleyip baskılayarak uzun evreli etkilere yol açarlar. Glukagonun sentezini indüklediği enzimler: PEP-karboksikinaz Glukoneogenik fruktoz 1,6-bifosfataz enzimler glukoz 6-fosfataz aminotransferazlar Glukagonun sentezini baskıladığı enzimler: glukokinaz Glikolitik PFK1 enzimler piruvat kinaz İnsulin genellikle bunun tersini yapar.

pahalı