Olasılık Çeşitleri OLASILIK ÇEŞİTLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Normal Dağılım Dışındaki Teorik Dağılımlar
Advertisements

1 OLASILIK • Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
Created by İçimizdeki Çocuk
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
OLASILIK.
10.Hafta istatistik ders notlari
1 OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
Örnek Uzayı ve Olay Sayısının Büyük Olduğu Durumlar
İstatistik eİKT-203 Hafta 04: Permutasyon, Kombinasyon, Olasılık
3. Hipergeometrik Dağılım
Rassal Değişken S örnek uzayı içindeki her bir basit olayı yalnız bir gerçel (reel) değere dönüştüren fonksiyona rassal değişken adı verilir. Şu halde.
MADE IN BAL.
Olasılık ve Olay Çeşitleri
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
BİNOM DAĞILIMI.
Örnek Alıştırmalar 1. Hilesiz bir zar atıldığında zarın üst yüzünün
PERMÜTASYON.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dönem 1
1/20 ÖLÇÜLER (Değer Ölçüleri) A B C D Kaç tane 1 YTL, 5 YTL eder?
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
ÇEVRE.
PİYANGO SAYISAL LOTO.
Olasılık Hesapları Rassal herhangi bir olayın, belli bir anda meydana gelip gelmemesi konusunda daima bir belirsizlik vardır. Bu sebeple olasılık hesaplarının.
*Kırmızı rengi öğreniyorum
BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR
UGUR KOCA Konu : OLASILIK
Ek-2 Örnekler.
OLASILIK.
DERS:MATEMATİK 8 KONULAR TARİH 10. HAFTA KASIM A)ÖĞRENME ALANI
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
Kesikli Şans Değişkenleri İçin;
DAĞILIMLAR VE UYGULAMALAR
KALITIM İLE İLGİLİ PROBLEMLER
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
ÜNİTE 2 OLASILIK, İSTATİSTİK VE SAYILAR
SORU: Bir madeni para ardı ardına 10 kez atıldığında kaç kez tura gelir? Tahmin edin. : : : :
1. Bir zar ardı ardına iki kez atılıyor. Birinci atışta 6 ve
OLASILIK İÇİNDEKİLER: Çıktı Evrensel Küme Örnek Uzay Olay
GENEL TEKRAR
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İSTATİSTİK UYGULAMALARI
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
Olasılık.
Renk Kavramı.
NED İ R? Olasılık, sonucu kesin olmayan olayları sayılarla ifade eder. Olasılık teorisi günümüzde şans oyunlarının yanısıra, ekonomi, spor,siyaset, bilimsel.
MUSTAFA ŞAHİN MATEMATİK ÖĞRETMENİ
Oran ve Olasılık Bir inşaat firması, inşa edeceği binayı müşterilerine tanıtmak için, gerçek binaya tıpa tıp benzeyen ama onun 1/75 oranında olan bir.
OLASILIK. OLASILIK Olasılık olayların olabilirliğinin sayılarla ifadesidir. Olasılığın günlük hayatımızda bir çok uygulama alanı vardır. Örneğin; sayısal.
1 OLASILIK 2. 2 TÜMLEYEN, BİRLEŞİM, KESİŞİM E ve F olaylarına sahip bir örneklem uzayı S olsun. olduğu açıktır. S de olup da E de olmayan noktaların kümesine.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
3. Hipergeometrik Dağılım
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
OLASILIK.
OLASILIK HAZIRLAYAN : MUSTAFA ÖZÇELİK.
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
İLKOKULDA TEMEL MATEMATİK
1- Değişim Aralığı (Menzil) Bir serideki en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak tanımlanır. R= X max –Xmin 2 – Ortalama Sapma Seriyi.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

Olasılık Çeşitleri OLASILIK ÇEŞİTLERİ

Olasılık Çeşitleri ÖRNEK: Hilesiz bir zar atıldığında üst yüze 5 gelme olasılığını hesaplayınız.

Olasılık Çeşitleri ÖRNEK: Hilesiz bir zar atıldığında üst yüze 5 gelme olasılığını hesaplayınız. E= 1,2,3,4,5,6

Olasılık Çeşitleri Her bir çıktının eş olması durumunda, hesaplama yoluyla bulunan olasılığa “Teorik Olasılık” denir.  

Olasılık Çeşitleri ÖRNEK: Bir torbada eş büyüklükte 4 mavi, 6 sarı ve 9 yeşil bilye vardır. Bu torbadan rastgele çekilen bir bilyenin sarı renkli olma olasılığını teorik olarak hesaplayınız.

Olasılık Çeşitleri ÖRNEK: Bir torbada eş büyüklükte 4 mavi, 6 sarı ve 9 yeşil bilye vardır. Bu torbadan rastgele çekilen bir bilyenin sarı renkli olma olasılığını teorik olarak hesaplayınız. Örnek uzayın eleman sayısı: 4+6+9=19 s(E)=19 Sarı renkli bilye sayısı: s(S)=6

ÖRNEK: Tibet basketbol potasına belli bir mesafeden 100 atış yapıyor. Olasılık Çeşitleri ÖRNEK: Tibet basketbol potasına belli bir mesafeden 100 atış yapıyor. Bu atışlardan 55 tanesi isabetli oluyor. Tibet’in atacağı 101. atışın isabetli olma olasılığı nedir?

ÖRNEK: Tibet basketbol potasına belli bir mesafeden 100 atış yapıyor. Olasılık Çeşitleri ÖRNEK: Tibet basketbol potasına belli bir mesafeden 100 atış yapıyor. Bu atışlardan 55 tanesi isabetli oluyor. Tibet’in atacağı 101. atışın isabetli olma olasılığı nedir? Örnek uzay: 2 durum vardır. Atış ya isabetli ya da isabetsiz olur. s(E)=2 İsabetli olma durumuna A diyelim. s(A)=1 Atışın isabetli olma olasılığı teorik olarak

Olasılık Çeşitleri ÖRNEK: Tibet basketbol potasına belli bir mesafeden 100 atış yapıyor. Bu atışlardan 55 tanesi isabetli oluyor. Tibet’in atacağı 101. atışın isabetli olma olasılığı nedir? Örnek uzay: 2 durum vardır. Atış ya isabetli ya da isabetsiz olur. s(E)=2 İsabetli olma durumuna A diyelim. s(A)=1 Atışın isabetli olma olasılığı teorik olarak Tibet’in yaptığı 100 atış sonrası isabet ettirdiği atışlara göre olasılık değerini tekrar hesaplayalım:

Olasılık Çeşitleri Deney yaparak hesaplanan olasılık değeri “Deneysel Olasılık” olarak isimlendirilir. Deneme sayısı arttıkça deneysel olasılık değeri, teorik olasılık değerine yaklaşır.

Olasılık Çeşitleri Bugün yağmur yağma olasılığı % 75 Bugün yağmur yağma olasılığı % 50 YAHYA LEYLA

Olasılık Çeşitleri Sonucu kişiden kişiye değişen olasılık değerlerine “Öznel Olasılık” denir.

Olasılık Çeşitleri Olasılık çeşitleri; Teorik, Deneysel ve Öznel Olasılık olmak üzere 3 çeşittir.