Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAĞIL ATOM KÜTLESİ VE MOL KAVRAMI
Advertisements

Kimyasal Tepkimelerde Hız
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Bileşikler ve Formülleri
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
GENEL KİMYA II Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Bileşikler ve Formülleri
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
KİMYANIN TEMEL KANUNLARI
Kimyasal Reaksiyonlar (Tepkimeler)
Kimyasal maddeler. Mol kavramı. Denklem denkleştirme.
Kimyasal Tepkimeler.
INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş.
Periyodik Tablo Elementleri artan atom numaralarına ve tekrar eden fiziksel kimyasal özelliklerine göre sınıflandırır.
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
X A Z KIMYASAL ELEMENTLER
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Kimya Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Büşra Özdemir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Bileşikler ve Formülleri
Hiç düşündünüz mü???.
Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin yapısı ve özellikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
2.1.1 Kimyanın Temel Kanunları
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYA VE MADDE Giriş Kimya nedir?
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
1 mol maddenin kütlesi=Mol kütlesi= MA g/mol
Mol Kavramı Hafta 10.
GENEL KIMYA I (KİM153) ÖĞRETIM YıLı GÜZ DÖNEMI Doç. Dr. Leyla Yurttaş Anadolu Üniversitesi Eczacılık.
KİMYADA PROBLEM ÇÖZÜMÜ - I Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Analitik Kimyada Hesaplamalar
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Element , Bileşik ve Karışımlar
Mol Kavramı Quiz-1.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
ÇÖZELTİLER Başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Homojen Çözeltiler :
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Sunum transkripti:

Genel Kimya I (KİM-153) 2014-2015 Öğretim Yılı Güz Dönemi Yard. Doç. Dr. Leyla Yurttaş lyurttas@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, 3. Kat 312 No’lu oda

Ders notu: Basılı ders notu yoktur Ders notu: Basılı ders notu yoktur. Derslerde PPT sunuları kullanılacaktır. Tüm Genel Kimya kaynaklarından yararlanılabilir. Önceki Yıllarda Kullanılan Ders Kitapları: Namık K. Aras, Namık K. Tunalı (5. Baskı-1999) Kimya Temel Kavramlar, Beta Basım Yayım Dağıtım AŞ. ISBN 975-486-801-9. Ralph H. Petrucci, William S. Harwood (6. Baskı-1995) Genel Kimya, Çeviri Editörü: Tahsin Uyar, Palme Yayıncılık. ISBN 975-7477-12-5 http://www.columbia.edu/itc/chemistry/f1403/lectureNotes.htm http://biochem.vsmu.edu.ua/chem_common_e/darrell.pdf Merck Laboratuvar El Kitabı (Google’dan pdf)

Değerlendirme ve Başarı Kriterleri: Vize → % 30 Final → % 55 Ödev → % 15 Sınavlar Test usulü olacaktır. Dönem sonu başarı notu sıralamasında %10 A (AA,AB) %10-25 B (BA,BB,BC) %25-55 C (CB,CC,CD) %55-75 D (DC,DD) ?? FF ??

Çalışma takvimi: Tarih Konu 17/10 Madde, atomlar, mol kavramı, SI birimleri 24/10 Kimyasal tepkimeler ve stokiyometri 31/10 Kimyasal denge 07/11 Çözeltiler 10-22 Kasım Vize 28/11 Termokimya 05/12 Gazlar, gaz kanunları 12/12 Periyodik tablo ve periyodik özellikler, atomun elektron yapısı 19/12 Kimyasal bağlar 26/12 İnorganik bileşiklerin isimlendirilmesi 02/01 Asitler ve bazların özellikleri ve reaksiyonları 6-21 Ocak 2015 Final

Hafta 1: Madde atomlar mol KAVRAMI SI birimleri

KİMYA; ORGANİK KİMYA : C VE ONUN BİLEŞİKLERİNİ İNCELER KİMYA; ORGANİK KİMYA : C VE ONUN BİLEŞİKLERİNİ İNCELER. İNORGANİK (ANORGANİK) KİMYA : GENELLİKLE C VE BİLEŞİKLERİ DIŞINDAKİ MADDELERİ İNCELER. ANALİTİK KİMYA : MADDELERİN TANINMASI, ANALİZİ, BİLEŞİMİNİN NİCEL VE NİTEL YÖNDEN İNCELENMESİYLE İLGİLENİR. FİZİKOKİMYA (POLİMER KİMYASI) : MADDELERİN ENERJİ İLİŞKİLERİNİ VE HAL DEĞİŞİMLERİNİ İNCELER. BİYOKİMYA : CANLILARIN YAPISINDA GERÇEKLEŞEN KİMYASAL OLAYLARI VE BUNLARIN SONUÇ VE ETKİLERİN İNCELER.

Madde : Boşlukta yer kaplayan ve kütlesi olan her şey olarak tanımlanır. Element : Aynı tür atomlardan oluşan ve kimyasal yöntemler ile daha basit maddelere ayrılamayan maddelere denir. Günümüzde 115 civarında element bilinmektedir. Bunların 88 tanesi doğal, diğerleri yapay elementlerdir. (IUPAC-International Pure and Applied Chemistry) Bileşik : İki ya da daha fazla sayıda farklı elementin atomlarından oluşan saf maddelerdir. Organik Bileşikler: Karbon ve genellikle hidrojen elementleri içeren moleküler bileşiklerdir (metan, propan, glukoz gibi). Anorganik Bileşikler : Organik bileşikler dışında kalan diğer bütün bileşiklerdir. Su, kalsiyum sülfat, amonyak, hidrojen klorür, karbon dioksit, kalsiyum karbonat gibi maddeler anorganik bileşiklere örnek olarak verilebilir.

Sabit Oranlar Kanunu Bir bileşiği oluşturan elementlerin, bileşikteki kütleleri arasında sabit (belirli) bir oran vardır. Bu durumu açıklayan kanuna sabit oranlar kanunu denir.

Katlı Oranlar Kanunu İki element kendi aralarında birden fazla bileşik oluşturduklarında, elementlerden birinin sabit kütlesiyle birleşen diğer elementin kütleleri arasında, basit ve tam sayılarla ifade edilen bir oran vardır.” Bu ifadeye katlı oranlar kanunu denir.

Bileşik Formüllerinin Yazılması

Bir bileşiğin bulunan formülü, o bileşiğin bir biriminde bulunan atomların sayısını verir. Bir bileşiğin formülünü bulmak için genellikle kütle yüzdesinden faydalanılır ve kütle yüzdeleri deneysel olarak belirlenir.

MOL KAVRAMI 12 gram karbon-12 izotopu içeren bir örnekte, 6,02214179 × 1023 tane atom bulunur ve bu sayıya Avogadro sayısı (NA) denir. Avogadro sayısı kadar atom veya molekül içeren herhangi bir maddenin miktarı 1 mol olarak kabul edilmiştir. Mol sayısı, n ile gösterilir. Bu durumu, 1 mol karbon-12 atomu örneği, 6,02214179 × 1023 tane karbon-12 atomu içerir ve kütlesi 12 gramdır şeklinde de ifade edebiliriz. 1 mol maddenin kütlesine, mol kütlesi (MA) denir ve mol kütlesinin birimi g/mol’dür. (NŞA) Çoğu işlem için Avogadro sayısının değerini 6,022 x 1023 mol-1 almak yeterlidir.

0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir 0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ? Çözüm : 0,2 mol 32 gramsa 1 mol ? ?= 160 gr/mol 2.X + 3.16 = 160 X= 56 gr/mol X/Y= 7/2

Morfin Kapalı Formülü: Molekül Ağırlığı: Aspirin Kapalı Formülü: Molekül Ağırlığı: K vitamini Kapalı Formülü: Molekül Ağırlığı:

Birim Sistemleri SI (Uluslararası Birim Sistemi) Birim Sistemindeki Temel Fiziksel Nicelikler ve Standart Birimleri

SI (ULUSLARARASI BİRİM SİSTEMİ) BİRİMLERİ Kütle Ölçümü

Uzunluk Ölçümü

Sıcaklık Ölçümü Santigrad, Fahrenheit, Kelvin, Reaumur

Hacim Ölçümü

Basınç Ölçümü