 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Advertisements

Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
DİKMEN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Noktalama İşaretleri.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İMLERİ.
CÜMLE TÜRLERİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
İÇERİK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME KAYNAKLAR ÇIKIŞ.
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
EĞLENELİM VE YARIŞALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SORULAR.
Yazım Yanlışı Ve Noktalama İşaretleri
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
GRUPLAR YARIŞIYOR.
TÜRKÇE.
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
4 /B SINIFI TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ MERHABA 
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Noktalama işaretleri.
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış  D)Sorunun cevabını kimse bilemedi

 A seçeneğinde duygu ünlemle anlatıldığı için ünlem işaret,  B seçeneğinde açıklama yapılacağı için iki nokta,  C seçeneği soru cümlesi olduğu için soru işareti,  D seçeneğindeki cümle tamamlanmış olduğu için sonuna nokta konur.

 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde virgül kaldırılırsa anlamı değişir?  A)Bunu, sadece onun bildiğini söylediler.  B)O, zor günlerde çok yalnızlık çekti.  C)Böyle işlerle, kafanı fazla yormamalısın.  D)Şu saatleri, iyi değerlendirmemiz gerek.

 B seçeneğinde “o” sözcüğünden sonra virgül kaldırılırsa cümle anlam değişikliğine uğrar.

 Hangi cümlede parantez ile gösterilen yere iki nokta ( : ) konmalıdır?  A)Size kendimi tanıtayım ( ) Avukat Selim  B)Bugün pikniğe gidecektik ( ) Canan gelmedi.  C)Caner geldi mi ( ) diye sordu.  D)Yaa ( ) ben sana demiştim!

 A seçeneğinde açıklama yapılacağı için ilk cümlenin sonuna iki nokta konmalıdır.

 ‘’İsteseymiş bu işi bir günde bitirirmiş (!) ama ne yazık ki vakti yokmuş (!).’’ cümlesinde yay ayraç içinde ünlem işareti kullanılmasının ne- deni aşağıdakilerden hangisidir?  A)Söze alay anlamı kazandırmak  B)Alıntı yapıldığını göstermek  C)Kaba sayılan bir kelimeyi gizlemek  D)Kesin olmayan bilgileri ifade etmek

 Yay ayraç içinde verilen ünlem işaretleri cümleye alay, küçümseme anlamı katmıştır.

 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti (‘) yanlış kullanılmıştır?  A)Türkiye, AB’ye üye olmalı.  B)Mehmet’ler bu akşam evlerinde yok.  C)Ömrün 35’inci yılı da geride kaldı.  D)Ankara’ya yazın gideceğiz.

 B seçeneğinde geçen ‘’Mehmetler’’ sözcüğün- de ‘’-ler’’ ekinin kesme işareti ile ayrılması yan- lıştırtır.’’-ler’’ eki özel isimlere getirildiğinde kesme işareti ile ayrılmaz.

 Aşağıdaki cümlelerin sonuna nokta (.) konul- malıdır?  A)Bırak, istediği yere gitsin  B)Size bir masal anlatayım mı  C)Tatlıları afiyetle yedik  D)Havada bir bulut kümesi

 C Seçeneğinde cümle tamamlandığı için nokta konulmalıdır.

 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) kaldırıldığında cümlenin anlamı değişmez?  A)Manav, amcaya yardım etti.  B)Kasap, Hayri’den borç aldı.  C)Bakkal, borçluları tek tek aradı.  D)Temizlikçi, kadından özür diledi.

 C seçeneğinde virgül kaldırıldığında anlam değişmez.Cümle de yine aynı anlam vardır.

 Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangilerinden sonra büyük harfle başlanır?  A) (. ) ( ? ) ( ! )  B) (, ) ( … ) ( ; )  C) ( : ) (. ) ( ; )  D) ( ? ) ( ! ) (, )

 Nokta(.), soru işareti(?), ünlem(!) gibi işaretlerden sonra büyük harfle başlanır.

 Hangi cümlede parantezle gösterilen yerde iki nokta ( : ) kullanılmalıdır?  A)Yazık ( ) Oraya gidemeyeceğiz.  B)En sevdiğim dersler ( ) Türkçe, matematik.  C)Babam geldi mi ( ) diye sordu.  D)Her tarafta çiçekler var ( )

 Açıklama yapmadan önce iki nokta kullanılır.Konuşma yapmadan önce de konuşma çizgisinden önce kullanılır.

 Aşağıdakilerden hangisinin sonuna soru işareti ( ? ) konulmalıdır ?  A) Ne zamandır burada bekliyorsun  B) Ne zaman gideceğini bilmiyorum  C) Bunları ne zaman yaptı, hayret  D) Ne zaman geliyorsun diye sordu

 Bir cevap alınabilecek soruların veya cevap beklenen soruların sonuna soru işareti konulur.

 Karadeniz’de Ordu, Giresun, Trabzon ( ) Akdeniz’de Antalya, Hatay, Adana sevdiğim şehirlerdir.  A),  B) …  C).  D) ;

 İçinde fazla sayıda virgül bulunduran cümleleri birbirinden ayırmak veya farklı anlamda kullanılıp da aynı cümlede yer alan yargıları ayırmak için noktalı virgül kullanılır.

 Aşağıdakilerden hangisinin sonuna ünlem işareti ( ! ) konulmaz ?  A) Araba kediye çarpmasın mı  B) Hiç neden yokken ağlamasın mı  C) Birden yağmur yağmaya başlamasın mı  D) Onu da pikniğe çağırsın mı

 Coşku, heyecan, panik, korku vb. duyguları belirten ifadelerin sonuna ünlen konulur.

 Aşağıdakilerden hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır?  A) TBMM’yi ziyaret ettik.  B) Hafta sonu Burdur’a gidecekmiş.  C) 1977’de liseyi bitirmiş.  D) Temmuz’da tatile çıkacakmış.

 Özel isimlere gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır.Bu özellik D şıkkında uygulanamaz.

 Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde noktalama işaretleri doğru kullanılmıştır ?  A) Annem: ‘’Planlı olmak başarmaktır’’dedi.  B) Annem: Planlı olmak başarmaktır, dedi.  C) Annem: ‘’Planlı olmak başarmaktır.’’ dedi.  D) Annem: ‘’Planlı olmak’’ başarmaktır, dedi.

 Konuşmalardan veya aktarmalardan önce iki nokta

 Aşağıda noktanın (. ) kullanımıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?  A) Hitap bildiren kelimelerden sonra kullanılır.  B) Sıra bildirmek için kullanılır.  C) Tarihlerin arasında kullanılır.  D) Saat ve dakika arasında kullanılır.

 A, B ve C seçeneklerinde kullanılır ama D seçeneğinde iki nokta kullanılır.