İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Cümlenin ögeleri(dolaylı tümlec ve edat tümleci)
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
BAĞLAÇLAR.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
VURGU CÜMLEDE VURGU.
BAĞLAÇLAR MUNİBE CANBAY.
(BELİRTEÇ) ZARF.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
Hakan Satılmış/Türkçe Öğretmeni Sanatsız kalmış bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZARFLAR.
SÖZCÜK GRUPLARI.
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
ZARF (BELİRTEÇ).
Hazırlayan :Dilara AYDIN
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Sözcük yapısı Sorular.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
YAPI BİLGİSİ.
Edatlar.
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
SERHAT YILMAZ Konu: Zarf(Belirteç).
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
BAĞLAÇ.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
EDATLAR.
Sanatsız kalmış bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
ZARFLAR.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
VURGU VURGU SÖZCÜK VURGUSU CÜMLE VURGUSU VURGU; SÖZCÜK VURGUSU VE CÜMLE VURGUSU DİYE İKİYE AYRILIR.
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
İLGEÇ (EDAT).
ZARFLAR (BELİRTEÇLER). Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman,
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
ADI :SERKAN SOYADI :AYDENİZ SINIF :9-C OKUL :BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Zarflar (belirteçler)
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
BELİRTEÇ (ZARF).
Sunum transkripti:

İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına anlamları olmadığı gibi,tek başlarına görevleri de yoktur. Ancak diğer sözcüklerle birlikte cümle içinde görev kazanırlar. Bağlaç:Tek başına anlamı olmayan, anlamca birbiriyle ilgili cümleleri veya cümlede görevdeş sözcük ve söz öbeklerini bağlamaya yarayan kelimelere bağlaç denir. . 

Örnek İstanbul için her şeyi veririm. İstanbul her şeyi veririm.İşte bu cümlenin anlamı bozuldu çünkü ilgeç i çıkartıldı.

İle İle : Ek biçiminde de yazılabilen bu edatla oluşturulan edat öbeklerinin başlıca kullanımları şunlardır :  İşin, eylemin, hangi araçla (vasıtayla) yapılacağını, yapıldığını bildirebilir.  Örnek : İstanbul’ uçakla gideceğim.

Edat tümleci ¨ İşin, eylemin kimle yapıldığını, yapılacağını bildirebilir.  Örnek : Bu oyuncağı küçük kardeşimle yaptım.

Durum Zarfı ¨ İşin, eylemin nedenini bildirerek edat tümleci olabilir Durum Zarfı ¨ İşin, eylemin nedenini bildirerek edat tümleci olabilir.  Örnek : Arabanın devrilmesiyle yol trafiğe kapandı.

Edat tümleci ¨ İki cümle arasında bağlaç görevi üstlenebilir Edat tümleci ¨ İki cümle arasında bağlaç görevi üstlenebilir.  Örnek : Çok yorgundum; bu nedenle senin işini takip edemedim.

Kadar : Bazı kullanımlarda kadar edatı sözcükler ve kavramlar arasında benzetme ilgisi kurar.  Örnek : Senin bugün cennet kadar vatanın var.

Karşı : Bir ada yönelik kullanılırsa sıfat olur Karşı : Bir ada yönelik kullanılırsa sıfat olur.  Örnek : Karşı görüş, Karşı taraf ¨ Ad olarak kullanılır. Örnek : Buradan karşı güzel görünüyor.

Tamlayan ¨ “-e karşı” biçimindeki kullanımları edattır Tamlayan ¨ “-e karşı” biçimindeki kullanımları edattır. Edat tümleci kurar. Örnek : Küçüklerin büyüklerine karşı saygılı olması gerekir. Bu söze karşı ne denir? ¨ “-e karşı” edatı, zaman anlamlı sözcüklere geldiğinde zarf tümleci kurar.  Örnek : Sabaha karşı bir fırtına koptu.

Zarf tümleci ¨ “Karşı” sözcüğü, ikileme kurar, eylemleri eylemsileri durum anlamıyla sınıflandırarak zarf olur.  Örnek : Toplantıda onunla karşı karşıya oturduk. ¨ Deyim biçiminde eylem öbekleri kurar.  Örnek : Karşı çıkmak, karşı gelmek

İçin : Bazı cümlelerde, sözcükler ve kavramlar arasında neden-sonuç ilgisi kurar. Bu kullanımda “-den” ekiyle anlamca özdeştir.  Örnek : Ders çalışmadığı için sınıfta kaldı. (Ders çalışmadığından) Hava soğuk olduğu için dışarı çıkmadım. (soğuk olduğundan) ¨ Bazı cümlelere amacıyla, maksadıyla anlamı katıp amaç-sonuç ilgisi kurar.  Örnek : Seni görmek için buraya geldim. (Gelmesinin amacı görmek) Koşu yapmak için spor ayakkabısını giydi. ( Ayakkabıyı giymesinin amacı koşu yapmaktı.)

Yalnız-Ancak : Bir ada yönelik kullanılırsa, sıfat olur Yalnız-Ancak : Bir ada yönelik kullanılırsa, sıfat olur.  Örnek : Yalnız adam, yalnız kişi ¨ Bir eylemi ya da eylemsiyi nitelemesi halinde, belirteç olur. Örnek : Bu kadar yolu yalnız gelmiş. (Nasıl gelirdi? Yalnız) Beni yalnız bırakıp gitti. (nasıl bırakıp? Yalnız)

ANCAK : Bu edat ötekilerin aksine, kendinden önceki sözcük veya sözle değil, kendinden sonraki sözcük veya sözle öbekleşir ve cümleye “tek, bir tek” anlamlarını katar. Bu yüzden de edat olan “ancak” sözcüğünü bağlaç veya zarf olarak karşımıza çıkan “ancak” sözcüklerinden ayırmak çok kolaydır. Örnek : Bu sorunu ancak Ahmet Bey çözebilir. (edat) Çok aradım; ancak (ama) istediğim gibi bir ev bulamadım. (bağlaç) Bu kömür bize iki ay ancak (zor) yeter. (zarf)

Görevlerine Göre Edatlar : ¨ Addan önce gelerek, sıfat öbeği halinde bir sıfat tamlamasının tamlayanı olabilirler. Örnek : O mağazada bedenime göre elbise bulamadım. Tamlayan Onun gibi insan az bulunur bu dünyada. Tamlayan ¨ Sıfattan önce gelerek, söz konusu sıfatın zarfı olabilirler.  Örnek : Bu kadar soğuk bir insan görmedim.