Beslenme ve Kanser Riski

Slides:



Advertisements
Similar presentations
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
BESLENME VE KANSER.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
KANSERSİZ YAŞAM EĞİTİM ŞUBE 2010.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2010
KRONİK HASTALIKLAR VE BESLENME
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
KANSER NEDENLERİ VE KORUNMA YOLLARI Eğitimci İsmi ve Ünvanı
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
PROJESİ.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
VİTAMİNLER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
KANSERSİZ YAŞAM İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2010.
Presentation transcript:

Beslenme ve Kanser Riski Dyt.Vildan Beyaz

Kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır.

ABD' de kanser kalp hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedenidir ABD' de kanser kalp hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedenidir. 2010 de ABD' de 1.5 milyon yeni kanser vakası ve kansere bağlı 556 bin ölüm olacağı tahmin edilmektedir. Tüm kanser türlerinde genel sağ kalım oranı % 66' dır. En yaygın görülen kanserler, cilt kanserleri, akciğer, prostat, meme ve kolorektal (barsak) kanserlerdir. Yine ABD de kansere bağlı ölümlerin en yaygın beş nedeni akciğer, kolorektal, meme, pankreas ve prostat kanserleridir.

ABD ve birçok gelişmiş ülkede çocuklarda en yaygın 2 ABD ve birçok gelişmiş ülkede çocuklarda en yaygın 2. ölüm nedeni olan kanser,ülkemizde ikinci sırada yer almasa da ilk 4 sıra içinde yer almaktadır.

Kanser riskini artıran ve azaltan çevresel etmenler Artıran etmenler Azaltan etmenler Sigara içimi Yüksek hızda bakteri ve virüs enfeksiyonu Yüksek miktarda pestisit(zararlıları yok edici maddeler) ve yapay kimyasallarıin alımı Aşırı alkol alımı Radyasyona maruz kalma Aşırı yağ ve yağlı besinlerin alımı Taze sebze ve meyvelerin az alımı Posalı besinlerin az alımı Olumsuz çalışma koşulları Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı alımı sigarasız ortamda yaşama Bakteri ve virüs enfeksiyonunun düşük oranda görülmesi Pestisit ve yapay kimyasalların az alımı Alkol almama veya çok az alma Radyasyondan korunma Yağdan gelen enerjinin % 30 ‘un altında tutulması ve çok yağlı besinlerden ,kızartmalardan kaçınma Bol taze sebze ve meyve alımı Yeterince posa alımı Uygun çalışma koşulları

KANSERE SEBEP OLABİLEN BESİN ÖĞELERİ Heterosiklik aminler : Isıl işlem görmüş gıdalarda meydana gelir. Özellikle kızartılmış et, ekmek, yanmış, közlenmiş sebzelerde, tütsülenmiş, kömür odun ateşinde pişirilmiş etler balıklarda heterosiklik aminler fazladır. Bazı bitkisel bileşenlerin heterosiklik aminlerin zararlı etkisini azalttığı belirlenmiştir. En kuvvetli kaynaklar yeşil çay, kırmızı şarap, kırmızı üzüm, kivi, karpuz,sarımsak , ıspanak, böğürtlendir.

Nitratlar ve nitritler : Sosis ,sucuk, közlenmiş et, soğuk et, peynir ve salamura balık gibi ürünlerde koruyucu katkı maddesi olarak da kullanılmaktadır. Nitrat nitritlere dönüştüğünde kanser yapıcı potansiyel kazanır. C vitamini bu dönüşümü azaltırken tuz arttırır.

Mikotoksinler İyi koşullarda hasat edilmeyen veya depolanmayan tahıllarda, kurutulmuş meyvelerde, peynirlerde zararlı küflerin ürettiği Okratoksin A ( OTA) gibi aflatoksinler(mantarların yaptığı küf zehiri) potansiyel kanser yapıcıdırlar. Kanda ve dokularda birikerek özellikle karaciğer kanserine neden olurlar.

Alkol Epidemiyolojik çalışmalar ağız,gırtlak,yemek borusu ve karaciğer kanseri ile alkol tüketimi arasında kuvvetli ilişki olduğunu göstermiştir. Şeker Sakkaroz ( çay şekeri ) tüketimi meme ve kolon kanseri riskini artırmaktadır.

Yağ Aşırı yağ tüketimi kanser gelişimini hızlandırmaktadır. Özellikle doymuş yağların ( hayvansal yağlar, margarin vb) tüketimi ile kolon kanseri riski artmakta

Yağın kanser oluşumuna etki mekanizmaları : Steroid yapıdaki bileşenlerin - cinsiyet hormonu gibi -bileşimini değiştirerek özellikle meme kanseri oluşumuna etkisi Aşırı yağ tüketimine bağlı olarak sindirim sırasında salgılanan safranın kalın bağırsakta kansere neden olan bileşiklere dönüşümü Yağın yüksek sıcaklıklarda kızartma gibi ısıl işlemler sırasında havanın oksijeni ile yaptığı bileşiklerin karsinojenik etkisi Yağın araşidonik asit mekanizması üzerine etki etmesiyle vücutta oksidan üretilmesi

KANSER ÖNLEYİCİLER

Vitaminler ve Mineraller A Vitamini ve beta-karoten Vücutta oksidan olarak davranır ve oksijenin potansiyel zararlı etkisini azaltır. Yeşil yapraklı sebzeler kırmızı sarı renkli meyveler ; kayısı,şeftali, havuç, kırmızı biber vb. iyi kaynaklardır. C vitamini ( askorbik asit ) Özellikle narenciyeler,meyveler , koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, brokoli, çilek, karnabahar vb. inde bulunur.

VİTAMİN D VE KALSİYUM Yapılan çalışmalarda D vitaminini aktif formu olan kolekalsiferolün tümör büyümesini baskıladığı gösterilmiş.

E vitamini ( alfa-tokoferol ) Bitkisel yağlar, soğuk sıkma tohum yağları, buğday özü, sebzeler, meyveler, et, balık, tavuk gibi besinlerde bulunur. Folik asit Karaciğer, meyveler, kuru baklagiller , yeşil yapraklı sebzeler , bira mayası, brokoli, ay çekirdeği iyi kaynaklarıdır.

Kalsiyum Süt,yoğurt, çedar peyniri,kaşar peyniri, sardalya kuru börülce Selenyum Selenyumca zengin topraklarda yetişen sebzeler, tahıllar, et Çinko Yoğurt, kabuklu deniz hayvanları, et, soya fasulyesi kaynaklarıdır.

Diyet lifinin kolon kanseri oluşumunu azaltıcı etkisi: Kalın bağırsakta bakterilerin diyet lifini fermente etmesi sonucunda kısa zincirli yağ asitlerinin sentezi ( asetat, propiyanat, bütirat) Bu yağ asitlerinin kolon pH sında yarattığı düşme sonucu ikincil safra asitlerinin çözünürlüğünün artması ile toksik etkilerinin azalması Bütiratın farklı hücre çoğalmasını önleyici etkisi

Dışkıdaki karsinojenlerin ve serbest radikallerin tutularak bağırsak mukozası ile temasının önlenmesi Barsak florasında enzim aktivitesini düzenleme (ikincil safra tuzlarının konsantrasyonunu azaltma) Tam tahıl kaynakları(buğday,yulaf,çavdar..),sebze ve meyveler lif kaynaklarıdır.

Sinbiyotikler Probiyotik ( bağırsaklarda faydalı olan bakteriler ) ve prebiyotik ( bağırsaklarda faydalı bakterilerin gelişmesini sağlayan gıda bileşenleri ) her ikisinide içeren gıdalara sinbiyotikler denir. Bu tip özel üretilmiş canlı probiyotik bakteri içeren yoğurt,kefir ve fermente süt ürünleri iyi kaynaklardır. Barsak sağlığımız için sinbiyotik besinler önemlidir.

Doğru besini seçelim kanser riskini azaltalım!

TEŞEKKÜRLER