Aminoglikozidler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

DİĞER BETA-LAKTAM ANTİBİYOTİKLER ve LİNKOZAMİDLER
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Önerilen Kaynaklar. Websayfaları Enfeksiyöz Hastalıklarda Eczacının Rolü ve Sorumlulukları.
ENGELLER Dr. Mehmet Kurt Farmakoloji ABD.
Antibiyotik ve Kemoterapötikler
- LAKTAM ANTİBİYOTİKLER = - Laktinler
Tetrasiklinler Doç. Dr E. Pelin Kelicen hacettepe. edu
- LAKTAM ANTİBİYOTİKLER = - Laktinler
FLUOROKİNOLONLAR Yapıca nalidiksik aside benzeyen 6-floro 4-kinolonkarboksilik asid türevleridir. Siprofloksasin Ofloksasin levofloksasin norfloksasin.
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
DAR SPEKTRUMLU ANTİSTAFİLOKOKAL VE ANTİANAEROBİK İLAÇLAR VE POLİPEPTİD YAPILI ANTİBİYOTİKLER Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
AMİNOGLİKOZİD TÜREVİ ANTİMİKROBİYEL AJANLAR
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
İLAÇLARIN İTRAHI Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
Glukoneogenez.
KİNOPRİSTİN-DALFOPRİSTİN
ÜRİNER SİSTEM ANTİSEPTİKLERİ
Kemoterapötiklere Giriş İnfeksiyon Tedavisinin Farmakolojik ve Farmakokinetik Esasları Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
KEMOTERAPÖTİKLER.
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
Cerrahide yandaş hastalıklar
BETA-LAKTAM ANTİBİYOTİKLER
Metabolik Asidoz.
ANTİBİYOTİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
Sodyum Dengesi Yetişkinlerde 55 mmol/kg olan toplam sodyum miktarının %30 u kemik yapısında sıkı bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle 40 mEq/kg olan değişebilir.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
Ampirik Antibiyotik Tedavisi
ANTİBİYOTİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
β-LAKTAM ANTİBİYOTİKLERİ
Shigella.
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ YAZGISI
Amfenikoller * Kloramfenikol * Tiamfenikol
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
ANTİDOTLAR Akut zehirlenmelere neden olan kimyasal etkenlerin ancak bazılarına karşı spesifik antidot vardır. 4 ana grupta sınıflandırılabilirler 1) kimyasal.
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Reçete Günleri (ÜSİ ve Erkek Genital İnfeksiyonlar)
Farmakoloji=ilaç bilim
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Farmakodinami.
Kloramfenikol hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?  A)Kloramfenikol genellikle bakteriyostatiktir.  B)Karaciğer yetmezliğinde kloramfenikol dozu.
Tetrasiklinler.
KEMOTERAPÖTİKLER.
SINIFLANDIRMASINIFLANDIRMA AÇIKLAMAAÇIKLAMA.
YENİDOĞANDA AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Dr. Ferhan KARADEMİR MART 2007.
ÇOCUKLARDA ANTİBİOTİK TEDAVİSİ.  İlk keşfedilen antibiotik 1929 yılında Penisillin’dir. (Fleming)  Daha sonra antibiotiklerin etkilerini en üst düzeye.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Glukoneogenez.
Anti-bakteriyel, anti-fungal, anti-viral kullanım ilkeleri Dr.M.Murat Özgenç
AMFENİKOLLER.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONLU ÇOCUKLARDA SEFİKSİM TEDAVİSİNİN İDRAR NAG ATILIMINA ETKİSİ Püreda YAZICI1, İpek AKIL2, Özge YILMAZ2, Muzaffer POLAT2, Cevval.
VTE PROFİLAKSİ ve TEDAVİSİNDE YENİ ANTİKOAGÜLAN AJANLAR
ANTİMİKROBİYAL FARMAKOLOJİ
Aminoglikozidler.
TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE OLGU SINIFLAMALARI
ANTİMİKROBİYAL MADDELER
Beta-Laktam antibiotikler II: Sefalosporinler ve diğerleri
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Oksitetrasiklin Sistemik Antibakteriyel. OKSIMED LA Enjeksiyonluk Çözelti, sarı kahverengi renkli, berrak bir çözelti olup 1ml'sinde 200 mg Oksitetrasikline.
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
KETON CİSİMLERİ Karaciğer mitokondrisinde yağ asitlerinin yıkımı sonucunda oluşan asetil-CoA’lar, sitrik asit döngüsüne girip enerji temini için metabolize.
Akılcı ilaç kullanımı, hastaya uygun olan ilacın, uygun olan sürede ve dozda verilerek en düşük fiyatta sunulmasıdır.
GENİŞLETİLMİŞ SPEKTRUMLU VE İNDÜKLENEBİLİR BETA- LAKTAMAZLAR EXTENDED SPECTRUM AND INDUCTABLE BETA-LACTAMASE (ESBL)
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
Sunum transkripti:

Aminoglikozidler

Aminoglikozid ilaçlar Gentamisin Streptomisin Netilmisin Tobramisin Viomisin İsepamisin Arbekasin Amikasin Spektinomisin Neomisin Paromomisin Kanamisin Sisomisin Dibekasin

Etki mekanizmaları Bakteri ribozomlarının 30S alt birimine irrevesibl bağlanarak kodonda değişikliğe yol açar ve mRNA’nın uygun bağlanmasını önlerler. Böylece mRNA’nın taşıdığı mesajın yanlış okunmasına neden olurlar. Streptomisin yalnız 30S alt birime bağlanır. Protein sentezini inhibe etmelerine rağmen hızlı ve güçlü bakterisid etki yaparlar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Farmakokinetik özellikleri-1 En az lipofilik olan ilaçlardır. Oral alınamazlar, sadece parenteral kullanılırlar (neomisin, fazla toksik olduğunda sadece kolon cerrahisinde lokal kullanılır). Kan- beyin bariyerini geçemezler. Menenjitte intratekal verilmeleri gerekir. Bakterilere aktif transportla girerler. Bu yüzden anaeroblara (oksijen gereksinimlerinden dolayı) etkisizdirler

Farmakokinetik özellikleri-2 Terapötik indeksleri dardır. Adenilasyon veya fosforilasyonla inaktive edilirler. Böbreklerden atılırlar. Streptomisin hariç, safraya geçmezler. İç kulak peri ve endolenfinde ve böbrek korteksinde birikirler.

Etki spektrumları DAR spektrumlu antibiyotiktirler. Sadece gram (-) aerobik basillere etkilidirler. Spektrumları :  Enterobakterler (E. Coli, Klebsiella, Proteus, Shigella, Salmonella P. Aeruginosa Y. tularensis Y. Pestis Penisilinlerle sinerjistik etki yaparlar.

Kullanıldıklar kombinasyonlar Nötropenik hastada ateş için ve psödomonas endokarditi, Antipsödomonal Pen (karbenesilin) + Antipsödomonal AG (tobramisin) İnfektif endokardit Pen G + gentamisin Batıniçi infeksiyonları Antianeorobik ilaç (ampisilin, klindamisin) + Aminoglikozid Kolorektal cerrahi öncesi Eritromisin (po) + Neomisin (po) Brusella, veba Streptomisin + tetrasiklin

Postantibiyotik etki ve Direnç gelişimi Postantibiyotik etki : Bu etkilerinden dolayı etkileri uzundur, günde tek doz kullanılabilirler. Direnç Gelişimi : Fosforillenmek, adenillenmek ve asetillenmek suretiyle (fosfo/adenil/asetil transferaz enzimleri ile) inaktive edilirler. En az direnç gelişen amikasin’dir.

GENTAMİSİN : Antibakteriyel gücü en fazla olan AG’dir GENTAMİSİN : Antibakteriyel gücü en fazla olan AG’dir. NETİLMİSİN : Ototoksik etkisi en az olan AG’dir. TOBRAMİSİN : P. Aeruginosa’ya en etkili AG’dir.    AMİKASİN : Spektrumu EN GENİŞ olan AG’dir.  SPEKTİNOMİSİN : Sadece gonoreye etkilidir. PAROMOMİSİN : E. Histolitica ve tenyalara etkilidir.  

STREPTOMİSİN : İlk bulunan aminoglikozidtir. Y. Pestis (Veba) ve Y STREPTOMİSİN : İlk bulunan aminoglikozidtir. Y. Pestis (Veba) ve Y. Tularensis ‘de ilk tercih (tek başlarına veya bir tetrasiklinle kombine), brusella’da tetrasiklinle kombine ve tüberkülozda kombinasyonda kullanılır. Antipsödomonal etkinliği en az olan AG’dir.

NEOMİSİN : Ototoksik, nefrotoksik ve nöromüsküler blok yapıcı etkisi EN GÜÇLÜ olan aminoglikozidtir. Bu yüzden sadece oral/lokal kolorektal cerrahi profilaksisinde, hepatik ensefalopatide barsak florasını inhibe etmede ve safra asidlerini bağlayıp kolesterol absorpsiyonunu engellediğinden hiperlipidemide kullanılır.

Yan etkileri-1 1. Nefrotoksisite : Böbrek korteksi ve proksimal tübüluslarda birikerek lizozomları bozar ve akut tübüler nekroza benzer tablo oluşturur. Reversibldir. İdrarda N- asetil- beta- glukozaminidaz enziminin varlığı nefrotoksisitenin habercisidir. Neomisin, kanamisin ve gentamisin en fazla , streptomisin en az nefrotoksik olanlardır.

Yan etkileri-2 2. Ototoksisite : Bazen irreversibldir. İç kulağın peri ve endolenfinde birikerek ototoksik etki oluştururlar. Ya yüksek frekanslı seslere işitme kaybı ya da vertigo, meniere benzeri tablo gibi vestibüler hasar şeklinde görülür. İşitme fonksiyonunu bozanlar: Amikasin,Kanamisin, Neomisin, Paromomisin Denge fonksiyonunu bozanlar: Streptomisin, Netilmisin, Gentamisin Her iki fonksiyonu bozanlar: Tobramisin

Yan etkileri-3 3. Nörotoksisite : Yüksek dozda çizgili kaslarda kürar benzeri Nöromüsküler blok yaparlar. Bu etkileri Ca kanal blokajına bağlıdır. i.v. Ca ile düzeltilir. En güçlü blok yapanlar sırasıyla : Neomisin > streptomisin > kanamisin > amikasin > gentamisin ve tobramisin Ağız ve ekstremitelerde parestezi (özellikle streptomisin) yapabilirler, Streptomisin , optik sinirde fonksiyon bozukluğu yapabilir.

Sorular Neomisin hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Tüberküloz tedavisinde ek kullanım b. Kayalık dağlar humması ateşinde ilk seçilecek ilaç c. En az nefrotoksik aminoglikozid d. Metabolizma hepatik enzimlerle e. Hepatik komada kullanım

Streptomisin aşağıdakilerden hangisinin tedavisinde yararlı değildir? A. Veba B. Bruselloz C. Lyme hastalığı D. Tüberküloz E. Tularemi

23 yaşında gebe ve gonoresi olan bir hastanız var 23 yaşında gebe ve gonoresi olan bir hastanız var. Öyküsünde amoksisiline maruz kalma sonrası anafilaksi içeriyor. Hasta uyumundan endişelendiğiniz için bu hastaya tek doz bir tedavi uygulamak istiyorsunuz. Bu durumda seçiminiz. A. Sefiksim B. Seftriakson C.siprofloksasin D.spektinomisin E. Tetrasiklin

Gentamisinin antibakteriyel etkisi gözönüne alındığında aşağıdaki ifadelerden hangisi en doğrudur? A. Etkinlik ilacın plazma seviyesinin minimum minimum inhbitör konsantrasyonun üzerine çıkması için gereken zamanla doğru orantılıdır. B. Gentamisinin antibakteriyel etkisi konsantrasyona bağlı değildir. C. Gentamisin plazma seviyeleri ölçülebilir düzeylerinin altına indikten sonra bile antibakteriyel etki göstermeye devam eder. D. Bir hücre duvar sentezi engelleyicisinin varlığında antibakteriyel etki genellikle azalır. E. Gentamisinin antibakteriyel etkisi genellikle zamana bağımlıdır

Aminoglikozidlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a) İntravenöz uygulamadan sonra hızlıca dokulara yayılır b) BOS’ta yüksek konsantrasyonlara ulaşması için intratekal veya intraventriküler enjeksiyon yapılmalıdır c) Renal yetmezliği olan hastalarda dozun azaltılmasına gerek yoktur d) Hepatik enzimlerle hızlıca inaktif metabolitlerine dönüşür e) Gastrointestinal sistemden iyi absorbe olurlar (B)

Yüksek doz aminoglikozid alımı sonrası aşağıdaki yan etkilerden hangisi oluşur? a) Kardiak aritmi b) Santral sinir sistemi problemleri c) Kan basıncı artışı d) Nöromüsküler blokaj e) İnme ( D)

Aminoglikozidler aşağıdaki mikroorganiz- malardan hangisine karşı en etkilidir? a) Aerobik gram negatifler b) Aerobik gram pozitifler c) Anaerobik gram negatifler d) Anaerobik gram pozitifler e) Aerobik ve anaerobik gram pozitifler