Elektronegatiflik, χ Molekül içindeki atomların bağ elektronlarını kendine çekme yeteneğidir. X artar X azalır Kural Dχ > 1.7 : iyonik bağ 1.7 > DX >

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR ATOM YARIÇAPI İYONLAŞMA ENERJİSİ ELEKTRON İLGİSİ
POLİMERLERDE BAĞLANMA
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Kimyasal türler arasindaki etkilesimler
KİMYASAL BAĞLAR A.Kerim KARABACAK.
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
MADDE VE ATOM.
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
bağ uzunluğu Bent kuralı bağ enerjisi kuvvet sabiti dipol moment
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
KİMYASAL BAĞLAR.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
9. SINIF KİMYA MART.
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
BİYOKİMYA I 3. DERS.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR
Moleküler Geometri Bir bileşiğin özellikleri moleküllerinin biçimi ve boyutu ile yakından ilgilidir. Moleküler geometri bağ uzunlukları ve bağ açılarına.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL  BAĞLAR.
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Su Molekülünün Özellikleri
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Moleküller Arası Etkileşimler
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR.
HİBRİTLEŞME. HİBRİTLEŞME tabiattaki gerçek geometrisi arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla MELEZ ORBİTALLER HİBRİTLEŞME Bir molekülün elektronik.
Sunum transkripti:

Elektronegatiflik, χ Molekül içindeki atomların bağ elektronlarını kendine çekme yeteneğidir. X artar X azalır Kural Dχ > 1.7 : iyonik bağ 1.7 > DX > 0.5 : polar kovalent bağ DX < 0.5 : apolar kovalent Geleneksel ölçek 0 ile 4 arasındadır. F için X = 4 kabul edilmiştir.

Bağ Polarlığı Bağların polarlığı, bağ elektronlarının eşit olarak paylaşılmamasından kaynaklanır. Bütün farklı atomlu bağlar, bir miktar polariteye sahiptir.

OH bağı, OF den daha polardır polaritesi ters yönlüdür. Hangi bağ daha polardır? O—F O—H 3.5 - 4.0 3.5 - 2.1 0.5 1.4 OH bağı, OF den daha polardır ve polaritesi ters yönlüdür.

Molekül Polaritesi Apolar Polar

Apolar moleküller

Polar moleküller

d= Yüklü tanecikler arası uzaklık Birimi Debye(D) dir. DENEYSEL BİR ÖLÇÜM; DİPOL MOMENT Dipol Moment, = Qd Q = Yük d= Yüklü tanecikler arası uzaklık Birimi Debye(D) dir.

DİPOL MOMENTİN ÖLÇÜMÜ Metal plakalar arasında voltaj uygulanmamışken d- d+

- + DİPOL MOMENTİN ÖLÇÜMÜ Metal plakalar üzerine voltaj uygulandığında d- d+

Polar kovalent:Elektronlar eşit olmayan şekilde paylaşılır Apolar kovalent bağ:Elektronlar eşit bir şekilde paylaşılmış Polar kovalent:Elektronlar eşit olmayan şekilde paylaşılır İyonik Bağ: Elektron alışverişi

Atomlar arasındaki elektronegativite farkı 0 ise, bağ apolar kovalenttir. Atomlar arasındaki elektronegativite farkı 0 ile 2.0 arasında ise, bağ polar kovalenttir, Atomlar elektronegativite arasındaki farkı 2.0 den büyük ise, bağ iyoniktir. Bileşik F2 HF LiF Elektronegativite farkı 4.0 - 4.0 = 0 4.0 - 2.1 = 1.9 4.0 - 1.0 = 3.0 Bağ tipi Apolar kovalent Polar kovalent İyonik

Dipol moment ve molekül yapısı Bazı durumlarda molekül içindeki bağlar polar olmakla beraber molekül apolar özellik gösterebilir. Molekülün polar veya apolar olması yük dağılımına göre açıklanır. - Molekülün şekli - Bağların polaritesi Polar Molekül (dipol) Moleküldeki artı yük merkezi ile eksi yük merkezi dengede değildir. Bir tarafı eksi diğer tarafı artı yük özelliği gösteriri Apolar molekül Molekülün uçlarında yük taşımayan Vaya uç kısımlarında aynı işaretli yük olan moleküller soru CH4, CH3Cl moleküllerinin polaritelerini açıklayınız