Kayaç Oluşturan Bileşenler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DAYK KOMPLEKSİNİN ALTERASYON TİPİ , BU KAYAÇLAR İÇİN
Advertisements

LEVHA TEKTONİĞİ Kıtaların kayma teorisi, alman jeofizikçi Alfred Wegener tarafından 1912’de ortaya konmuş ve E. Argand (1922), Du Toit (1921) gibi dönemin.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
MANGAN.
“” Ni-Şaponit- Montmorillonit PİMELİT “”Ni-KloritSUHARTİT “”4-30Ni-KrizotilGARNİERİT “”64-7NiSMİLLERİT Bozunma(Fe-Ni-Co)S 2 BRAVOİT “” (Ni-Co)As 3 –
 WOLFRAMİT İÇİNDE AYRICA SN-CA-AS- Bİ-SB-MO-S-PB-ZN VE U BULUNABİLİR.  HER ELEMENTİN TENÖRÜ % 0,25 İLE 2 ARASINDA DEĞİŞEBİLİR.  EN DÜŞÜK İŞLETME.
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
Akışkanlar ve Reaksiyonlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
LEVHA TEKTONİĞİ VE MAGMATİZMA
MAGMATİK KAYAÇLARIN SINIFLANDIRILMALARI
LÖKOKRATİK KAYAÇLAR · LÖKOKRATİK KAYAÇLAR OFİYOLİTLERİN GABROİK
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN
MOL KAVRAMI VE KIMYASAL BILESIKLER
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME PROJE: KANADA’DA PREKAMBRİYEN KALKANLARINDA SÜLFİD YATAKLARI MERVE ÇAKMAK Bölgenin bütünün incelenmesi (LİTERATÜR.
Formülü: FeCr2O4 kübiktir. Yoğunluğu: ~4,8 –7,19 değişken
Kimya performans ödevi
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ANA KAYAÇ: GRANİT-GRANİTOİDİK KYÇ. YARARLI ELEMENTLER: %1’E KADAR RE, SN, W, AU, V ZARARLI ELEMENTLER: CU %3’Ü GEÇMEMELİ İŞLETME TENÖRÜ: %1-0,4 ARASI.
Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
DERS-2 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER BERİLYUM MİNERALLERİ
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KROMİT
KAYAÇLAR.
PETROGRAFİ.
FEHMİ GÜR MÜDÜR YARDIMCISI (Öğrenci İşleri)
METALOGRAFİ Genel Bilgi Temel Kristal Yapıları.
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
Jeomorfoloji I Ders III , Yeryüzünün Yapıtaşları: Kayalar
MİNERAL KİMYASI Bilinen minerallerin büyük bir kısmının kimyasal bileşimi önemli değişimler gösterir Bu durum büyük ölçüde, iki veya daha fazla kimyasal.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
Krom (Cr) Atom Numarası 24 Atom Ağırlığı 52,00
Maden Yatakları 2 Prof.Dr. Miraç AKÇAY Ders notları ve
Sorular.
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
Granit Granitler SiO2 içeriği bakımından ASİDİK kayalar grubuna girer (SiO2> % 66). Bu nedenle her zaman % 20’nin üstünde serbest KUVARS içerirler. Granitler.
KUANTUM SAYILARI Atomların içindeki elektronların dalga karakterinin matematik incelenmesinden her elektronun kuvantum sayıları denen dört sayıyla temsil.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
RİYOLİT Granitin yüzey kayaları RİYOLİT, RİYODASİT ve DASİT’tir. Bukayaların camsı eşdeğerleri ise OBSİDYEN, PITCHSTONE ve PERLİT’tir. Riyolitler Alkali.
JEM 310 PETROLOJİ.
Magmanın yerleşme biçimleri
JEO 264 Stratigrafi Sedimantoloji Bahar Dönemi
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 310 PETROLOJİ.
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 301 PETROGRAFİ.
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
GRANULİTLER Granulit hem bir metamorfik fasiyes hem de bu fasiyes koşulları altında oluşan bir kayacı ifade eder. Sıcaklığın /850 0C arasında değiştiği,
JEM 310 PETROLOJİ.
Magmanın Katılaşma Evreleri
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
JEM 310 PETROLOJİ.
MAGMATİK KAYAÇLARIN BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE
Metamorfizma derecesi ve Metamorfik zon
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
JEM 310 PETROLOJİ.
KLORİTOYİD RENK: İnce kesitte daima renklidir. x=grimsi yeşil, y=mavimsi, z= sarımsı veya renksiz şeklinde kuvvetli bir pleokroyizmaya sahiptir. ŞEKİL:
METAMORFİZMA VE PROTOLİT KAYALARIN TANIMI
I.1. KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat.
Sunum transkripti:

Kayaç Oluşturan Bileşenler MAJÖR ELEMENTLER MİNÖR ELEMENTLER İZ ELEMENTLER ( >%1) (< % 0.1) (>%0.1-1000ppm) SiO2 MnO Al2O3 P2O5 FeO TiO2 Fe2O3 Na2O K2O CaO MgO  

SiO2 Yüzdesine göre Kayaç Sınıflaması % 66’DAN FAZLA SiO2 İÇEREN KAYAÇLARA ; ASİDİK KAYAÇLAR % 66 İLE %52 SiO2 İÇEREN KAYAÇLARA; NÖTR KAYAÇLAR % 52 İLE %45 SiO2 İÇEREN KAYAÇLARA; BAZİK KAYAÇLAR % 45’DEN AZ SiO2 İÇEREN KAYAÇLARA; ULTRABAZİK KAYAÇLAR

Kayaç Sınıflandırması Al2O3 Yüzdesine göre Kayaç Sınıflandırması 1-PERALÜMİNALI KAYAÇLAR: BUNLARDA, Al2O3 > Na2O + K2O + CaO’dir. BU KAYAÇLARDAKİ FAZLA MİKTARDA AL, BİYOTİT, MUSKOVİT, KORUND, TURMALİN, TOPAZ GİBİ MİNERALLERİN YAPILARINDA YER ALIR.   2- METALÜMİNALI KAYAÇLAR: BUNLARDA, Na2O + K2O + CaO > Al2O3 > Na2O + K2O’dir. BU KAYAÇLARDAKİ FAZLA MİKTARDA AL, HORNBLEND, EPİDOT GİBİ MİNERALLERİN YAPILARINDA YER ALIR. 3-SUBALÜMİNALI KAYAÇLAR: BUNLARDA, Al2O3 = Na2O + K2O ‘DİR. BU KAYAÇLARDA FELDİSPAT VE FELDİSPATOİTLERİN YANI SIRA, OLİVİN, PİROKSEN GİBİ MAFİK MİNERALLERDE GÖZLENİR. 4-PERALKALİ KAYAÇLAR: BUNLARDA, Na2O + K2O > Al2O3’dir. BU KAYAÇLARIN TİPİK MİNERALLERİ ALKALİ PİROKSEN VE AMFİBOLLERDİR.   

İz Elementler 1- İRİ KATYONLAR: Ba, Rb (K’ CA ZENGİN MİNERALLER İLE BERABER) Sr (Ca’ CA ZENGİN MİNERALLER İLE BERABER)   2- GEÇİŞ ELEMENTLERİ (FERROMAGNEZYUMLU ELEMENTLER): ATOM NUMARASI 21-30 OLAN ELEMENTLER (Sc, Ti, V, Cr, Mg, Fe, Co, Ni, Cu, Zn). Bu ELEMENTLER MAĞMATİK FARKLILAŞMANIN İLK EVRELERİNDE ERİYİKTEN AYRILMA EĞİLİMİNDEDİRLER.

İz Elementler 3-YÜKSEK DEĞERLİ KATYONLAR: Zr TİPİ ELEMENTLER (Zr, Hf, Nb, Th, U) OLARAK TA ADLANAN BU ELEMENTLER MAĞMATİK ERİYİKTEN KRİSTALİZASYON SÜRECİ BOYUNCA ZENGİNLEŞME EĞİLİMİNDEDİR.   4-LANTANİT GRUBU-NADİR TOPRAK ELEMENTLER (REE): ATOM NUMARASI 57-71 ARASI ATOM NUMARALARINA SAHİP (La, Ce, Pr, Nd, Pm, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu), BUNLAR DA, HAFİF NADİR TOPRAK ELEMENTLER (La,Ce, Pr, Nd, Pm), ORTA NADİR TOPRAK ELEMENTLER ( Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho) VE AĞIR NADİR TOPRAK ELEMENTLER ( Er, Tm, Yb, Lu) DİYE 3’E AYRILIRLAR. 5- PLATİN GRUBU ELEMENTLER (PGE): ATOM NUMARASI 44-46 (Ru, Rh, Pb) ve 76-79 (Os, Ir, Pt, Au) OLAN ELEMENTLER.   

Granitoidlerin Sınıflandırılması İz elementlerine göre Granitoidlerin Sınıflandırılması 1- OKYANUS SIRTI GRANİTOYİDLERİ (ORG): OFİYOLİTİK TOPLULUKLAR İÇİNDE GÖRÜLEN KÜÇÜK GRANİTOYİD PARÇALARIDIR. STRECKEİSEN (1976) DİYAGRAMINDA KUVARS DİYORİT VEYA TONALİT BİLEŞİMİNE SAHİPTİR. ANA MAFİK MİNERAL OLARAK HORNBLEND İÇERİRLER.   2- VOLKANİK YAY GRANİTOYİDLERİ (VAG): OKYANUSAL LEVHANIN KITASAL LEVHA ALTINA DALMASI SONUCU OLUŞMUŞ GRANİTOYİDLERDİR. TOLEYİKTEN KALKALKALİNE VE ŞOŞONİTİK BİLEŞİME KADAR DEĞİŞEN KAYAÇ TOPLULUKLARIDIR. STRECKEİSEN (1976) DİYAGRAMINA GÖRE KUVARS DİYORİT, TONALİT, KUVARS MONZONİT, GRANİTOYİD BİLEŞİMİNE SAHİPTİRLER. ANA MAFİK MİNERALLERİ HORNBLEND VE BİYOTİTTİR.

Granitoidlerin Sınıflandırılması İz elementlerine göre Granitoidlerin Sınıflandırılması 3- LEVHA İÇİ GRANİTOYİDLERİ (WPG): GERİLME TEKTONİĞİ (AÇILMA) SONUCU OLUŞMUŞ GRANİTOYİDLERDİR. STRECKEİSEN (1976) DİYAGRAMINDA KUVARS SİYENİT VE ALKALİ FALDİSPAT GRANİT BİLEŞİMİNE SAHİPTİR.   4- ÇARPIŞMA GRANİTOYİDLERİ (COLG): KITA-KITA ÇARPIŞMASI SONUCU OLUŞMUŞ GRANİTOYİDLERDİR. STRECKEİSEN (1976) DİYAGRAMINDA GRANİT BÖLGESİNE DÜŞERLER.