ARUZ ÖLÇÜSÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Advertisements

RUBAİ.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
Abdülbâkî Gölpınarlı Tasavvuf ve edebiyat dünyamızın anıt ismi
SES BİLGİSİ.
EDEBİYAT BİLGİ VE TEORİLERİ 2
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
GÜL'E DAİR ....
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır. x.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
ARUZ VEZNİNİN ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
RAST MAKAMI Rast, Klasik Türk müziğinde bir makam. Çıkıcı bir makamdır. Durağı SOL sesi, güçlüsü beşinci derecesindeki RE sesidir. Dizisi şu şekildedir:
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
EDEBİYAT BİLGİ VE TEORİLERİ II VİZE ÖDEVİ İRSAL-İ MESEL
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
EY CAN, GİTME BENSİZ… SESLİDİR..SESİ AÇINIZ… OTOMATİK ÇALIŞIR..
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
ŞİİRDE AHENK.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Türkçe Edebiyat Bilgileri.
Aruz Vezni Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim. Ben Arap edebiyatından geldim.
SES BİLGİSİ.
1. lu,tu,nu,ru,mu heceleri sunumu 2. ma,me,mi,mo,mu heceleri sunumu.
Sesleri (Harfleri) Öğreniyoruz
9. SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Birlik ve beraberlik duygusu yüksek uluslar daima yükselir
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Hazırlayan: Filiz BİLİCİ Hatice Seyit Çeker İlkokulu Nizip/Gaziantep
Bir milletin şiiri, devirler aşırı elden ele gezen bir meş’aledir
EDEB İ YAT PERFORMANS ÖDEV İ. AYNALAR ŞİİRİNİN İNCELENMESİ NAZIM BİÇİMİ: Serbest şiir NAZIM BİRİMİ: Dörtlük BİRİM SAYISI: Beş dörtlükten oluşmuştur.
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
Divan Şiiri «Fâilâtün Fâilün»den mi ibaret???
Hızlı Okuma Egzersizleri
ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI ÖLÇÜ HECE ÖLÇÜSÜ
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
ARUZ ÖLÇÜSÜ.
TÜRKLERDE YAZI.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
Sunum transkripti:

ARUZ ÖLÇÜSÜ

ARUZ ÖLÇÜSÜ Aruz ölçüsü; hecelerin kısalığı ve uzunluğu sırasına göre düzenlenmiş kalıplardan kurulu şiir ölçüsüne denir. İslam Medeniyetine bağlı devletlerin kullandığı ortak ölçüdür. Hicretin ikinci yüzyılında yetişmiş bir dil ve edebiyat bilgini olan İmam Halil aruz ilminin kurucusu sayılır.

ARUZ ÖLÇÜSÜ Dizelerdeki hecelerin açıklık, kapalılık değerine dayanan bir ölçüdür.Arap edebiyatından İran edebiyatına, oradan da Türk edebiyatına geçmiştir.Klasik Türk şiirinde bu ölçü kullanılmıştır. 11.yüzyılda Türk edebiyatına girmiştir.Aruz ölçüsünün temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

ARUZ ÖLÇÜSÜ 1. Aruz ölçüsünde heceler açık, kapalı ve bileşik heceler olmak üzere üçe ayrılır.

AÇIK HECE Sonu ünlü ile biten heceye denir.Nokta işareti ile gösterilir. Örnek a - ra - ba -lı A - na - do - lu . . . . . . . .

KAPALI HECE Sonu ünsüz ile veya uzun ünlü ile biten heceye denir. Örnek Yat, Gel, Yol, Ak, bâ, kâ - - - - - -

BİLEŞİK HECE Arapça ve Farsça’dan gelme uzun ünlülerle kurulan “âb , ûl”gibi iki sesli “rûz , bûy” gibi üç sesli ve dört sesli heceler bir buçuk hece olarak kabul edilir ve “- .” işareti ile gösterilir. Örnek âb , hâl , aşk , çeşm , yâr , rûz - . - . - . - . - . - .

Aruz vezninde tef ileler heceleri bölebilr. Örnek Dinle neyden / kim hikayet / itmede Ayrılıklar / dan şikayet / itmede. Fâ i lâ tün / Fâ i lâ tün / Fâ i lün - . - - / - . - - / - . -

BAŞLICA TEF İLELER (Kalıplar) Fâ ilün , fe û lün , mef’û lün , fe i lâ tün , fâ i lâ tün , me fâ î lün , me fa i lün , me fa i lü , müf te i lün , müs tef i lün , müste fa i lün.

Düz diziler: “fâilâtün”,“feilâtün”,”fâilün” gibi kalıplardan aynı kalıpların sıralanmasıdır. Karışık diziler: “fâilâtün”,”feilâtün”,”fâilün” gibi kalıpların karışık sıralanmasıdır.

İmale:Kısa hecelerin uzun okunmasıdır. Zihaf:Uzun hecelerin kısa okunmasıdır. Vasıl:Sonu ünsüzle biten bir kelime ile kendisinden sonra gelen ve ünlüyle başlayan bir hecenin bağlanarak okunmasıdır.

Fâ i lâ tün / Fâ i la tün / Fâ i lün _ . _ _ _ . _ _ _ . _ Örnek: Amine Hatun Muhammed anesi Ol sadeften doğdu ol dür danesi

Fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün . . _ _ . . _ _ . . _ Örnek: Koyamam kargayı bülbül yerine Çiçek açmış dikeni gül yerine

. _ _ _ . _ _ _ . _ _ Örnek: Me fâ î lün/me fâ î lün/fe û lün . _ _ _ . _ _ _ . _ _ Örnek: Demir dağ sanki deprendi yerinden Yahud ayrıldı gökler birbirinden

Me fâ î lün/me fâ î lün/me fa î lün/me fâ i lün . _ _ _ . _ _ _ . _ _ _ . _ _ _ Örnek: Ne mümkün zulm ile bî dâd ile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyyetten

Fe i lâ tün/me fâ i lün/fe i lün . . _ _ . _ . _ . . _ Örnek: Yedi yüzyıl süren hikâyemizi Dinlemiş ihtiyar çınarlardan

Me fâ i lün/fe i lâ tün/me fâ i lün/fe i lün . _ . _ . . _ _ . _ . _ . . _ Örnek: Getirdim ey dil-i âvâre sîneye bir bir Ne türlü gussa vü gam varsa âşinâ diyerek

Mef’û lü / me fâ i lün / fe ü lün _ _ . . _ . _ . _ _ Örnek: Artık ne gelenden haber var; Tenha yolun ortasında rüzgâr Teşrin yapraklarıyla oynar

Örnek: Mef’û lü/me fâ î lü/me fâ î lü/fe û lün _ _ . . _ _ . . _ _ . . _ _ Örnek: Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik

Mef’û lü/fâ i lâ tü/me fâ î lü/fâ i lün _ _ . _ . _ . . _ _ . _ . _ _ _ . _ . _ . . _ _ . _ . _ Örnek: Âvâzeyi bu âleme Dâvût gibi sal Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş