Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİYASAL SÜREÇ ve KAMUSAL SEÇİM
Advertisements

ETİĞİN UNSURLARI.
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
SEÇİM GÜNÜ. SEÇİM GÜNÜ SEÇİM GÜNÜ SANDIK KURULU, OY VERMEYE BAŞLANMASINDAN BİR SAAT ÖNCE OLUŞTURULUR. SANDIK KURULU PARTİ ÜYESİ YOKSA YEDEK, YOKSA.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
Öğrenci Temsilcilikleri Seçimi Mühendislik Fakültesi.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Türkiye’de Kadın ve Siyaset Kamuoyu Araştırması
AĞUSTOS 2013 TÜRKİYE’NİN NABZI “STRATEJİK OY VERME DAVRANIŞI” Prof. Dr
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Siyaset Bilimine Giriş
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
Seçim Sistemleri ve Siyasal Sonuçları: İstikrar ve Temsiliyet
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
Kadın Parlamenterlere Yönelik İhtiyaç Analizi UNDP Türkiye Türkiye’de Kadının Yerel Siyasete Katılımı.
ANAYASA HUKUKU 6. ÜNİTE Yasama Organı
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
27 MAYIS 1960 ASKERİ MÜDAHALESİ SONRASI TÜRKİYE
1 Türkiye için yeni seçim sistemi önerisi Temsil, Meşruiyet ve Koalisyon sorunları ışığında alternatif seçim sistemlerinin analizi Prof. Dr. Seyfettin.
Hukukun Temel Kavramları
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
SEÇİM SİYASETÇİNİN EN SİHİRLİ SÖZÜ SİYASETÇİNİN EN SİHİRLİ SÖZÜ SİYASETİN HARMAN YERİ SİYASETİN HARMAN YERİ BÜTÜN EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALACAĞIMIZ.
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
Türkiye Siyasi Tarihi.
İsveç Yerel Yönetiminden Stratejik Planlama ve Performans Bütçeleme Örnekleri Per Molander Ankara, 11 Ocak 2005.
DEMOKRASİ EĞİTİMİ VE OKUL MECLİSİ YÖNERGESİ Alican GÖZEY
Uluslararası İnsan Hakları Çalıştayı Suriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı ETKİNLİKLER.
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
MAHALLİ İDARELER YEREL SEÇİMLERİ KONYA EREĞLİ SEÇİM BÖLGESİ.
Diferansiyel Denklemler
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
2014 YEREL SEÇİMLERİ 2014 YEREL SEÇİM SONUÇLARI.
ÇAY İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI. Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca.
MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/ Çankaya/ANKARA Tel: (312) Faks: (312)
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SİYASİ PARTİLER. Demokratik yönetim sisteminin temelini oluşturan siyasi partiler, prensip itibariyle birer dernek konumundadırlar.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
HAZIRLAYANLAR MERVE ERDOĞAN SİMGE AKYILDIRIM
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
 24 Mayıs 1946 yılında İstanbul‘da doğdu.  1967 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi  New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans.
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
SİYASİ TERCİHLER KAMUOYU ARAŞTIRMASI
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
demokrasinin temel ilkeleri
*Eşitlik *Adalet *Özgülük
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz

Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
YASAMA FONKSİYONU Maddi Bakımdan Y.F.: Genel, sürekli, objektif ve kişisel olmayan işlemler yapmak, kural koymak Şekli Bakımdan Y.F.: yasama organı.
Doç. Dr. Erbay Arıkboğa Marmara Üniversite
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
Sunum transkripti:

Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül Seçim Sistemleri Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül

Demokrasi için ideal bir seçim sisteminden bahsedilemez Demokrasi için ideal bir seçim sisteminden bahsedilemez. Her durumda çeşitli kusurları ve olumlu özellikleri olan alternatifler arasından birisi seçilmektedir. Seçim sistemini seçerken siyasi yapı, siyasi kültür, parti sistemi ve temel toplumsal/siyasi sorunlar esas alınırken en uygun olanını seçmek gerekmektedir.

Temel iki seçim sistemi I- Çoğunluk sistemleri a- Dar bölge /tek adlı b- Geniş bölgeli / çok adlı /liste usulü çoğunluk sistemi Ya da a- tek turlu: İngiliz (dar bölge), ABD, Kanada, Alman Bundestag’ın (federal meclis) yarısı b- iki turlu: Fransız (dar bölge) II- Nisbi temsil sistemleri III- Karma sistemler

Dar bölge çoğunluk sistemi Duverger’e göre bir sosyolojik yasa olarak, dar bölge seçim sistemleri her zaman iki kanatlı bir demokrasiye yol açar. Sistem ikiden fazla partinin yaşamasına izin vermez. Sistemin yararları: Basit bir sistem Yönetimde istikrar / koalisyonlara gerek kalmaz Dar bölge seçmen ile seçileni birbirlerine yaklaştırır. Aday kalitesi önem kazanır, milletvekillerinin şahsi nitelikleri öne çıkar. Seçim kampanyaları daha az maliyetli ve rahat olur.

Sistemin zararları: Temsilde adalet ilkesini zedeler. Küp kanunu: Seçimlerde alınan oy oranları 2/3 ise, temsilci oranları 2 üstü 3 / 3 üstü 3 = 8 / 27 olabilir. Alınan oy ile milletvekilleri oranı çok farklı olabilir. Milletvekillerinin seçmenlere yakınlığı yerel eğilimler önplana çıkabilir, iş takibi vs görülebilir. Yerel nüfus sahibi unsurlar öne çıkar. Seçim politika dışı kişisel konulara yoğunlaşabilir. Seçimi kazanan milletvekilleri kendi güçlerine dayandıkları için partilerde merkezkaç eğilimler görülebilir.

Geniş bölge çoğunluk sistemi Olumlu yanları: Seçmen-seçilen yakınlaşması Benzer partiler arasında yakınlaşma eğilimi Zararları: Yönetimde istikrar olmayabilir. Koalisyonlar olabilir. Parti sayısını azaltmaz. Adaletsiz sonuçlar çıkabilir. Partiler arası ittifaklarda ahlak dışı özellikler görülebilir. Sağ ve sol arasındaki bölünmeleri arttırabilir. Seçim süreci uzun ve pahalıdır.

Nisbi temsil sistemi I- Artık oy bırakan sistemler En yüksek bakiye En büyük ortalama: büyük partilere üstünlük Milli bakiye II- Artık oy bırakmayan sistemler d’Hondt yöntemi: büyük partilere hafif bir üstünlük Sainte Lague yöntemi

1 Nispi temsil sistemi genellikle daha adaletli bir sistemdir. Ancak seçim sonuçlarının istikrarlı hükümetler çıkarması daha az görülür. Koalisyon hükümetleri daha fazla görülür.

Seçim sistemleri ile parti sistemleri arasındaki ilişki Duverger’e göre: Tek turlu basit çoğunluk sistemi iktidarın büyük ve bağımsız partiler arasında el değiştirdiği iki partili sistemi teşvik eder. İki turlu çoğunluk sistemi yumuşak, bağımlı ve nisbeten istikrarlı partilerden oluşan bir çok partili sistemi teşvik eder. Nisbi temsil sistemi sert ve bağımsız partilerden kurulu bir çok-partili sistemi teşvik eder.

Türkiye’de seçim sistemleri Seçimler Seçim Sistemi Hükümet Türü 1950 Çoğunluk Tek parti hükümeti 1954 1957 1961 Seçim çevresi barajlı d’Hondt Koalisyon 1965 Milli bakiye 1969 Barajsız d’Hondt 1973 1977 1983 Ülke barajlı d’Hondt 1987 Ülke ve seçim çevresi barajlı d’Hondt 1991 1995 1999 2002

Parti 1950 1953 1957 Oy oranı Milletvekili Temsil oranı Aşırı temsil DP 53.3 420 85.4 32.1 56.6 505 93.2 36.6 47.3 424 69.5 22.2 CHP 39.9 69 14.2 -25.7 34.8 31 5.7 -29.1 40.6 178 29.2 -11.4

Seçimlerde adaletsiz başka öğeler Seçim barajları Garrymandering (seçim bölgeleri ile oynamak)

Dar bölge seçim oyunu: Sonuç: Y’ye 3 milletvekili A bölgesi: X partisi:45 Y partisi: 55 C Partisi X partisi 45 Y partisi 55 B Bölgesi X Partisi 45 Y Partisi 55

Dar bölge seçim oyunu: Sonuç: X’e 2 milletvekili gider A bölgesi: X partisi:23 Y partisi: 55 C Partisi X partisi 56 Y partisi 55 B Bölgesi X Partisi 56 Y Partisi 55