YAZIM KURALLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
ADIN DURUMLARI Okul çok güzel. Okul çok seviyorum.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
ZAMİRLER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
VURGU CÜMLEDE VURGU.
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
Yeryüzünde kaç tane Atatürk vardır? Elbetteki bir tane vardır.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
Hazırlayan:TURHAN BAYTAM
ZAMİRLER.
YAZIM KURALLARI.
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
türkçe performans ödevi
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
DERS: DİLBİLGİSİ KONU: İSİM (AD) NEDİR? İSMİN ÇEŞİTLERİ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
YAZIM (İMLA) KURALLARI
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
SORULAR.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
ZAMİR (ADIL).
‘’de’’nin Yazımı.
YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
BAĞLAÇ.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
CÜMLEDE ANLAM.
YAZIM KURALLARI.
Cümle Bilgisi.
CÜMLE TÜRLERİ.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
Kelime Türleri.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Sunum transkripti:

YAZIM KURALLARI

1-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur 1-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur? A)KİRALIK B)SATLIK C)HERKEZ D)MERKES

YANIT= (A) ÇÖZÜM= B’ seçeneğindeki satlık değil satılık diye yazılır C’ seçeneğinde herkez değil herkes diye yazılır D’ seçeneğinde merkes değil merkez diye yazılır A’ seçeneğindeki kiralık ise doğru yazılmıştır

2-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır 2-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A) BURUN B)ŞEMŞİYE C)KAHVERENGİ D)YALNIZ

YANIT= (B) ÇÖZÜM= A’ seçeneğindeki burun doğru yazılmıştır B’ seçeneğindeki şemşiye değil şemsiye diye yazılmalıydı C’ seçeneğindeki kahverengi doğru yazılmıştır. D’ seçeneğindeki yalnızda doğru yazılmıştır

Soru 3-Aşağıdaki altı çizili cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Türkiye’nin başkenti Ankara’dır B)Özlem’le çarşıda gezdik. C)Bizim mahalle çok eğlencelidir. D)ali sınavdan 100 aldı.

YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B,C seçeneklerinde yazım yanlışı yoktur ancak D seçeneğinde Ali’nin baş harfi büyük yazılması gerekirken küçük yazılmıştır.

4-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur? A-Berke Amca hastaneye gitti. B- Ayşe teyze yine amaleyat olacakmış. C-Akşama yemeye gideceğiz. D-Bakkal Amcaya büyük ikramiye çıkmış.

YANIT= (C) ÇÖZÜM= A seçeneğindeki Amca kelimesi amca diye yazılmalıydı çünkü akrabalık bildiren cümlelerin baş harfi küçük yazılmalı aynı şekilde D seçeneğinde de aynı şey geçerlidir. B seçeneğinde amaleyat cümlesi ameliyat diye yazılmalıydı.

5-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A-Zaman Kapısı Kitabını çok seviyorum. B-Yalnızlık çok zor. C-Emre Aydın en sevdiğim sanatçılardan biridir. D-En çok sevdiğim hayvan köpektir.

YANIT = (A) ÇÖZÜM= B,C ve D seçeneğindeki altı çizili sözcükler doğru yazılmıştır ancak A seçeneğindeki altı çizili sözcük bir kitap ismidir ve kitap, eser,gazete,dergi adlarından sonra gelen cins adları küçük harfle başlatılır.

6-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur? A-12.01.2010 gününde doğum günü partim var. B-Öğlen 12de sınavım var. C-amcamla sinemaya gittik. D-Kedim pamuğu çok seviyorum.

YANIT= (A) ÇÖZÜM= B,C ve D seçeneklerinde yazım yanlışlıkları olmuştur.ancak A seçeneğinde yazım yanlışı yoktur.

7-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı 1den fazladır? A-bizim evde çok güzel yemekler pişer. B-ayşede gelsin birlikte gezelim. C-Bernada okula başlamış. D-osman yedi yaşına girecekmiş.

YANIT=(B) ÇÖZÜM= A,C ve D şıklarında bir adet yanlış yapılmıştır. Ancak B şıkkında hem Ayşe küçük yazılmış hem de de bağlacı birleşik yazılmıştır.

8-Aşağıdakilerden hangisinde kısaltmalarda yanlışlık yapılmıştır? A-TBMM’ye gidiyorum. B-M.F.Ç.İ.Ö.O’ da okuyorum. C-İST.dan güzel şehir yoktur. D-116. sok. da oturuyorum.

YANIT= (C) ÇÖZÜM= ist. dan derken ist. Bir şehir olduğu için küçük yazılmalıdır ancak C seçeneğinde büyük yazılmıştır.

9-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A-Karabaşın gözleri fıldır fıldır dönüyordu. B-Okulun en gözde öğrencisiyim. C-Öğretmenin gözüne girmeyi başardım. D-Bilim Çocuk Dergisi almak için taa çarşıya gitmiş.

YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B ve C seçeneğinde doğru yazılmıştır.ancak D seçeneğinde yanlışlık vardır.kitap, eser,gazete,dergi adlarından sonra gelen cins adları küçük harfle başlatılır. C seçeneğinde ise büyük harfle başlatılmıştır.

10-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A-Aylinde test kitabım kalmış. B-Bizim sınıfın en çalışkanı Eda ve Beste. C-Sizin oradaki köpek yavruladı mı? D-Çocuk otobüsteyken altına yaptı.

YANIT= (A) ÇÖZÜM= aylinde derken baş harfi büyük ve de bağlacı ayrı olmalıydı onun için A seçeneği

11-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır? A-cerenin yüzü kirlenmiş. B-Ahmet ayağını kırmış. C-Burak kendine oyuncak almış. D-Gizem nasıl bu kadar sorumsuz oluyor anlamıyorum.

YANIT= (A) ÇÖZÜM= A seçeneğinde cerenin derken ceren özel isim olduğu için hem baş harfi büyük hem de eki ayrılmalıdır.

12-aşağıdakilerden hangisinde bağlaç olan de yanlış yazılmıştır? A-Bizim de eve hırsız girmiş. B-Mutfağın da kilidi bozulmuş. C-Ev de dışarısı gibi pis kokuyordu. D-Hem evde hemde dışarıda huzur vermiyor.

YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B ve C şıklarında “de” doğru yazılmıştır ancak D şıkkında hemde derken ayrı yazılmalıydı yani hem de diye yazılmalıydı.