Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İlkyardımın Önemi İlkyardım, yaşamla ölümü ayıran ince bir çizgidir…
Advertisements

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
KARDİYO-PULMONER-SEREBRAL RESÜSİTASYON (CPR)
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
HOŞGELDİNİZ.
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
HAVA YOLU TIKANIKLIĞINDA İLKYARDIM
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
SUNİ SOLUNUM VE KALP MASAJI
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BİYEM Temel Yaşam Desteği.
ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
DOLAŞIM SİSTEMİ VE KALP MASAJI KALP; DOLAŞIM SİSTEMİ İÇİNDE İTİCİ BİR ÖZELLİĞE SAHİPTİR. KALP YAKLAŞIK OLARAK KİŞİNİN YUMRUĞU BÜYÜKLÜĞÜNDE, İÇİ BOŞ KASTAN.
İLK YARDIM-İLK MÜDAHALE SEMİNERİNE
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
ANKARA Acil Sağlık Hizm. Şb.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Prof.Dr.Tayfun Güler
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
ÖĞR.GÖR. ÖZLEM KARATANA RESÜSTASYON DERS 1
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
Seher SALMAN 2015.
ÇOCUK VE BEBEKLERDE TYD UYGULAMALARI
İLK YARDIM.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD YDÜ SHMYO Dr. Ayşe AYKAÇ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Temel İlk Yardım Yapan= Fatih Kemal Yalçın
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKADEMİ AKAD ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ.
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
(3)-TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Öğr. Gör. Sinan YENAL DEÜ-SHMYO Paramedik programı
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bir önceki sunumlar daha ayrıntılı!!!!!!!!!!!!!11
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
İNSAN VÜCUDU.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
C. Hasta veya Kazazedenin Durumunun Değerlendirilmesi.
HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR?
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi Yalova/Temmuz 2006 Güzin GÜVEN İl Sağlık Müdürlüğü İlk Yardım Eğitmeni

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SUNUM PLANI YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TANIMLAR SOLUNUM DURMASI KALP DURMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI Solunum hareketlerinin durması sonucu vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ DOLAŞIMIN DURMASI Bilinci kapalı kişide büyük atardamarlardan nabız alınamamasıdır. Kalp durmasından sonra 4-6 dk. içinde müdahale edilmezse beyin hasarı oluşur. İlk 5 dakika çok önemlidir.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Hayati fonksiyonları sağlamak amacıyla; havayolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunum ve kalbi duran kişiye; yapay solunum ve kalp masajı yaparak hayati fonksiyonların sağlanılmaya çalıştığı ilaçsız girişimlerdir.

YAŞAM KURTARMA ZİNCİRİ

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM YOLUNUN AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI 3 ANA BÖLÜMDEN OLUŞUR SOLUNUM YOLUNUN AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI SOLUNUMUN SAĞLANMASI DOLAŞIMIN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ İY kendisi ve H/Y güvenliğinden emin olmalıdır. H/Y hafifçe dokunmalı “iyimisin?” diye sorarak bilinci kontrol etmelidir. Cevap yoksa (çevrede birisi varsa) 112’ye haber verilmelidir.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ H/Y sırtüstü sert bir zemine yatırılır. İlk yardımcı H/Y yanına diz çökmelidir. H/Y kravat, kemer ve yakası açılır. Ağız içi kontrol edilir Hava yolunu açmak için bir el H/Y alnına diğer elin parmak uçları çenenin altına yerleştirilir. Çene kemiğinin uzun kenarı yere dik olarak gelecek şekilde başı geriye doğru iterek baş-çene pozisyonu verilir.

SOLUNUM YOLU AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI Bilinci kapalı H/Y yabancı cisim, dilin geriye kaçması vb. solunum yolu tıkanabilir. Baş-Çene pozisyonu Alından bastır Çeneden kaldır

BAŞ-ÇENE POZİSYONU Yetişkin ve çocuklarda çene kemiğinin uzun kenarı yere dik olacak ve 90 derecelik açı oluşturulacak şekilde olmalıdır. Baş-Çene pozisyonu ile solunum yolu açık hale gelir.

H/Ysolunumu kontrol edilmelidir. SOLUNUMUN SAĞLANMASI H/Ysolunumu kontrol edilmelidir. BAK-DİNLE –HİSSET yöntemi ile kurtarıcı yüzünü H/Y yüzüne yaklaştırarak solunumu dinlemeli ve hissetmeye çalışmalıdır. Göğüs kafesinin hareketi gözlenmelidir.

SOLUNUMUN SAĞLANMASI Solunum yoksa H/Y alnının üzerindeki elin baş ve işaret parmağı kullanılarak H/Y burnu kapatılır. Baş-Çene pozisyonu verildikten sonra kurtarıcı ağzını H/Y ağzının içine alacak şekilde yerleştirir. İki kurtarıcı solunum verilir, havanın geriye çıkıp çıkmadığı kontrol edilir (1 sn. 500-600 ml).

DOLAŞIMIN SAĞLANMASI Hemen kalp masajına geçilir. Kalp basısı uygulamak için göğüs kemiği ortalanarak (göğüs kemiğinin üst ve alt ucunun ortası) göğüs merkezi tespit edilir.

DOLAŞIMIN SAĞLANMASI Bir elin topuğu göğsün ortasına yerleştirilir. İkinci el diğerinin üzerine koyulmalıdır. Parmaklar iç içe geçirilir. Kollar H/Y dik olacak şekilde tutulmalıdır. Göğüs kemiği 4-5 cm. inecek şekilde bası uygulanmalıdır.

DOLAŞIMIN SAĞLANMASI Her basıdan sonra göğüs kemiği esnetilmeli El- göğüs kemiği kontağını bozmamalı. 100/dk. Baskı ve gevşetme ritmik olmalı H/Y (30:2) 30 Kalp masajı/2 suni solunum

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD 30/2 olarak devam edilmelidir TYD’ne H/Y yaşamsal refleksleri veya 112 gelene kadar kesintisiz devam edilmelidir. Suda boğulmalarda; Eğer ilk yardımcı yalnız ise 30/2 kalp basısı uygulamasının 5 tur tekrarından sonra 112’yi aramalıdır.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (1-8 YAŞ) İY kendisi ve H/Y güvenliğinden emin olmalıdır. Hasta/yaralıya hafifçe dokunmalı “iyimisin?” diye sorarak bilinci kontrol etmelidir. Cevap yoksa (çevrede birisi varsa) 112’ye haber verilmelidir.

ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (1-8 YAŞ) Çocuk sert bir zemine yatırılır. Çocuğun sıkan giysileri gevşetilir. Ağız içi kontrol edilerek varsa yabancı cisim temizlenmelidir. Baş-Çene Pozisyonu (Alından bastır çeneden kaldır).

ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (1-8 YAŞ) Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum kontrol edilir (5 sn). Çocuk soluk alıp vermiyorsa ilk yardımcı baş ve işaret parmakları ile kazazedenin burnunu kapatır. Baş geriye doğru eğilmiş pozisyonda kazazedenin ağzını içine alacak şekilde yerleştirir.

ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (1-8 YAŞ) Solunum yoksa 2 kurtarıcı nefes verilir (1sn ). Kalp basısı için göğüs kemiği ortalanır, göğüs merkezi tespit edilir Göğüs kemiğinin üst ve alt ucunun ortası).

ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (1-8 YAŞ) Göğüs kemiği 2,5-5 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar) bası uygulanmalı (100/dk). 30 kalp masajı/2 suni solunum TYD yaşamsal refleksler veya 112 gelinceye dek devam edilir. İlk yardımcı tek ise (30/2) 5 siklusdan sonra 112 aranmalıdır.

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (0-12 AY) İY kendisi ve bebeğin güvenliğinden emin olmalıdır. Ayak tabanına hafifçe vurarak bilinç kontrol edilmeli. Tepki yoksa (çevrede birisi varsa) 112’ye haber verilmelidir.

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (0-12 AY) İY tek ise 5 siklustan sonra 112’yi aramalıdır Ağız içi kontrol edilerek varsa yabancı cisim temizlenmelidir. Giysileri gevşetilmelidir. Bebeklerde alından bastır - çeneden kaldır yöntemi nazikçe yapılmalıdır.

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (0-12 AY) Bebeğin solunum kontrolü Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile 5 sn. kontrol edilmelidir. Bebeğin ağız ve burnuna birlikte suni solunum yapılmalıdır. 5 kurtarıcı solunumla başlanır (1 sn üzerinde).

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (0-12 AY) Kalp masajı için; iki meme başının altındaki hattın ortası göğüs merkezini oluşturur. Bir elin orta ve yüzük parmağı bebeğin göğüs merkezine yerleştirilir.

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (0-12 AY) İki parmakla göğüs kemiği 1-1,5 cm aşağı inecek şekilde bası uygulanır. Göğüs yüksekliğinin (1/3’ü) kadar bası. Bu işlem 100/dk.yapılır. 30 kalp masajı-2 suni solunumla, TYD devam edilir. Bebeğin yaşamsal refleksleri veya 112 gelinceye dek TYD devam edilmelidir.

TEŞEKKÜRLER