İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

LİSANS ANLAŞMALARI GRUBU “Anlaşmadan Olur Mu Hiç! Haydi El Sıkışalım…” 11. ANKOS YILLIK TOPLANTISI, MUĞLA ÜNİVERSİTESİ, 2011.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
KİTS Hakkında ANKOS İşbirliği Grubu
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
Kütüphanelerarası İşbirliğinin ABC’si
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
KİTS'deki Yenilikler ve Yeni Bir Proje (Personel Değişimi)
Türkiye’de Kaynak Paylaşımının Geleceği “Trendeler, Tehditler, Fırsatlar” Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi Mehmet MANYAS II. ULUSAL AKADEMİK KAYNAK PAYLAŞIM.
KİTS : Yeni Uygulamalar
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 BELEDİYELER ARASI ORTAKLIKLAR VE KARDEŞ KENT İLİŞKİLERİ: Türkiye’deki MİB’nin rolü.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
Pınar Erzin Managing Director 11. ANKOS Yıllık Toplantısı, Muğla Üniversitesi, 28 Nisan – 1 Mayıs 2011.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
EK DERS TAHAKKUK VE ÖDEMELERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME SUNUMU
Ulusal Akademik Kaynak Paylaşımı Çalıştayı 16 Nisan 2010, Kadir Has Üniversitesi AYHAN TUĞLU Bahçeşehir Üniversitesi.
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 7. Yıllık Toplantısı 30 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ E-KİTAP ARAŞTIRMA GRUBU Asuman Akyüz Tuba Akbaytürk.
İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Yetişkin Öğrenimi İçin Avrupa Uygulamaları YETİŞKİN ÖĞRENME GÜNDEMİ-2
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
(Kütüphanelerarası Kaynak Paylaşım Sistemi)
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
Erasmus Programı Personel Hareketliliği Faaliyeti Bilgilendirme Toplantısı Dış İlişkiler Ofisi.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
Erasmus + KA1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Kütüphane ve Dokümantasyon
Çankaya Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
Genel Sekreterlik Organizasyon Şeması
Sunum transkripti:

İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

GİRİŞ Türkiye’de yüksek öğretim kurumlarında; Bir yıl içinde tahmini 20.000 bilgi kaynağının kütüphaneler arası işbirliği kapsamında dolaşımda olması Teknolojik gelişmelerin sunduğu olanakların kullanılmasına fırsat verecek altyapının henüz oluşturulamamış olması Tüm kurumların üzerinde uzlaştıkları ve bu uzlaşmayı deklere ettikleri yazılı bir prosedürün olmaması Profesyonel uzmanlık birikiminin paylaşılmaması Bu alanda da ulusal bir program bu güne kadar geliştirilememiş ve uygulamaya geçilememiş olması ANKOS üyelerinden gelen talepler ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

AMAÇ ANKOS Personel Değisim Programı’nın hazırlanması Kullanılmakta olan ILL formunun yeniden düzenlenmesi ILL formunun Elektronik ortama aktarılması Ulusal düzeyde bir kaynak paylaşım yönergesi hazırlanması ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

KURULUŞ VE GELİŞİM 15-16 Eylül Yakın Doğu Üniversitesi (KDDB Toplantısı) 9 Aralık 2006 ILL Grubu ile birleşme ve ilk rapor 15 Mart 2007 Grubun ilk toplantısı 15 Nisan 2007 2. Toplantı 2 Mayıs 2007 3. Toplantı 9 Mayıs 2007 4. Toplantı ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

Grup Üyelerİ ANKOS İşbirliği Araştırma Grubu Kadir Has Üniversitesi Ertuğrul Çimen Sema Çelikbaş İTÜ Sabancı Üniversitesi Mehmet Manyas Bahçeşehir Üniversitesi Ayhan Tuğlu İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Gültekin Gürdal Yaşar Üniversitesi Gülsevil Turan ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

HazIrlanan Dokümanlar A- Personel Değisim Politikası (APDP) (taslak metin) B-YÖK Kütüphaneleri/Bilgi Merkezleri Arası Kaynak Paylasım Yönergesi (taslak metin) C- Kütüphanelerarası Ödünç Yayın Talep Formu (elektronik form) hazırlama çalışmaları devam etmektedir. ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

ANKOS PERSONEL DEĞİŞİM PROGRAMI (APDP) Personel Değisimi / Profesyonel Ziyaret Kapsam: Uluslararası ve ANKOS üyesi Kütüphane/ Bilgi Merkezleri Amaç: Katılımcı personelin yaptığı iş ile ilgili Yeni fikirler elde etmesi, Yaptığı işi gelistirmesi Değişik Kütüphane/Bilgi Merkezleri’ndeki işleyişi görerek mesleki deneyimini arttırması Kütüphanelerarası işbirliğinde potansiyel uygulama alanları ile ilgili farkındalık yaratmak. ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

Uygun Personel Uluslararası ve ANKOS Üyesi Kütüphanelerde çalışan her seviyeden personel, ara yönetici ve yönetici ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

Uygulanacak Yöntemler Aynı Pozisyon Aynı İş: Aynı pozisyonda ve tecrübe düzeyi Aynı İs Farklı Pozisyon: Aynı birimlerde çalışan farklı pozisyondakiler Profesyonel Ziyaret: Eğer karşılıklı personel değişimi mümkün değil ise profesyonel ziyaret Programın Süresi Program, personel değişimi için 1- 6 hafta profesyonel ziyaret içinse 1- 2 gündür. ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

Öneriler APDP Avrupa birliği projeleri ve Erasmus İdari Personel Değisimi programına dahil edilmeli APDP surekliliğini saglamak icin bir proje gerceklestirilmeli ve AB fonlarından yararlanılmalıdır. ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

YÖK Kütüphaneleri / Bilgi Merkezleri Arasi Kaynak Paylasimi İşbirliği Nedir? İki ya da daha fazla kütüphanenin kendi kullanıcılarına daha gelişmiş hizmet vermek icin birlikte çalışmaları” (1) Hedef Mevcut kütüphanelerarası ödünç verme islemleri ve politikalarını inceleyerek, standart yöntemlerin belirlenmesi icin oneriler hazırlanmak Kaynak Paylasımında Dünya Nerede ? Klasik anlamdaki kaynak paylaşım uygulamaları pek cok kutuphanede devam etmekte Bolgesel ve ulusal bazda olusturulan kaynak paylasım ağları mevcut Artan aracılı ILL ve Dokuman Sağlama Maliyetlerine karsın “Doğrudan Odunc Alma” uygulaması Google ve benzeri kaynakların dokumanların bulunmasında ve erisimindeki rolünün artışı Personel ve otomasyon destek sistemlerine buyuk yatırımlar yapıldığı gorulmektedir ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

YÖK Kütüphaneleri / Bilgi Merkezleri Arasi Kaynak Paylasimi Kaynak Paylasımında Türkiye’ de Durum Ne? İşbirliği sınırlı Ulusal düzeyde bir toplu katalog henüz yok Kütüphanelerde belge sağlama ve ödünç kitap hizmeti verecek şekilde yeterince örgütlenememe Kaynak, mevzuat, altyapıdaki yetersizlikler. Projelerde süreklilik yok ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

Toplu Katalog 28.07.2006 tarih ve 26242 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı içerisinde yer alan ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün sorumlu birim olduğu Entegre e-Kütüphane Projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, TUBİTAK (ULAKBİM), Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (UNAK) ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

Toplu Katalog Eylem Planında sorumlu ve ilgili kuruluşlar arasında bir işbirliği protokolu imzalanmasına, Projenin hayata geçirilme işinin ULAKBIM tarafından üstlenilmesine, Projenin TUBITAK Arastırma Destek Programları kapsamında projelendirilebilmesi için Kültür Bakanlığı ve ULAKBİM arasında ayrıca bir işbirliği protokolu imzalanarak proje önerisinin TÜBİTAK’a sunulmasına karar verilmistir. ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

KütüphanelerarasI Ödünç YayIn Talep Formu ilk somut çalısma, 1985 yılında toplanmaya baslayan Universite Kutuphane ve Dokumantasyon Daire Baskanları toplantısı kararı ile oluşturulan ilk form “Kutuphanalerarası Odunc Kitap/Makale Sağlama Formu” IFLA’ nın konu ile ilgili standartları ile örtüşmekte Teknolojinin ve bilgi kaynaklarının çeşitliliğinin artması nedeni ile güncelliğini yitirmis olması Mevcut Bu Form Güncellenerek Web Üzerinden Kullanılabilir Halde Sizlere Açılacaktır ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

ÖNERİLER Yurtdışı örneklerinde olduğu gibi ulusal kaynak paylaşımında kullanmak üzere ortak bir web arayüzü OCLC Resource Sharing, ILLIAD gibi. Böyle bir uygulamanın hayata geçirilebilmesi için; Uluslararası standartları destekleyen bir toplu katalog, Kaynak paylaşım yazılımı, Üstteki iki maddenin hayata geçirilebilmesi ve sürekliliğinin sağlanabilmesi icin yeterli finansal kaynak, Bu süreçleri yürütecek özverili kütüphane personeli, ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ

YÖK KÜTÜPHANE / BİLGİ MERKEZLERİ ARASI KAYNAK PAYLASIM YÖNERGESİ (TASLAK METİN) 1. İstekte bulunan tarafın sorumlulukları 1.1 Yazılı Politikalar 1.2 Gizlilik 1.3 Tam Bibliyografik Alıntı 1.4 En Uygun Sağlayıcının Tanımlanması 1.5 İsteğin Gönderimi 1.6 Kopyalama İstekleri 1.7 İsteyen Tarafın Sorumluluğu 1.8 İade Tarihi ve Kısıtlamalar 1.9 Uzatmalar 1.10 Geri Çağırma 1.11 Nakliye 2. Sağlayan Tarafın Sorumlulukları 2.1 Ödunç Verme Politikası 2.2 Materyal Formatı 2.3 Gizlilik 2.4 Tam Vaktinde İslem 2.5 İsteğin Tanımlanması 2.6 İade Tarihi ve Kullanım Kısıtlamaları 2.7 Dağıtım ve Paketleme 2.8 Uzatmalar 2.9 Geri Çağırma 2.10 Hizmetin Askıya Alınması 2.11 Anlaşmazlık ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Kurumlar arasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklarda ANKOS Yürütme Kurulu hakemlik eder. ANKOS Yürütme kurulu kararı her iki taraf için de kesin ve bağlayıcıdır

Sizden beklediklerimiz ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ