HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİTOZ VE MAYOZ BÖLÜNME.
Advertisements

Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Hücre Bölünmeleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
MAYOZ BÖLÜNME
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MERAM ABDULLAH AYMAZ İLKÖĞRETİM OKULU
Hücre bölünmesi.
GENETİK.
CANDAN DURAN BOSTANBAŞ
EŞEYSİZ ÜREME BÖLÜNEREK ÇOĞALMA TOMURCUKLANARAK ÇOĞALMA SPORLA ÇOĞALMA
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
BEYZA AK YAŞAR ACAR FEN LİSESİ
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MİTOZ BÖLÜNME HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : ALİ KESKİN SINIFI : 3.SINIF
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
Hücre Bölünmeleri Hücre bölünerek sayılarını artırırlar. Hücrelerin bölünme İçin gerekli olan emir DNA tarafından verilir. Hücrelerin bölünmeleri için.
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
KONUMUZ MİTOZ VE MAYOZ.
MİTOZ BÖLÜNME.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz bölünme.
Mitoz Bölünme Hayvan Hücresinde
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
CANLILARDA ÜREME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
HÜCRE BÖLÜNSİ Hücre Döngüsü:
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
HÜCRELER NEDEN BÖLÜNÜR ?
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
MİTOZ BÖLÜNME
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
MAYOZ BÖLÜNME.
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
Eşeysiz Üreme
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
Mitoz bölünme sonucunda kromozom sayısı sabit kalmış 2 hücre oluşur. Oluşan hücreler kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme sayesinde insanlarda.
7. Sınıf 2. Ünite Hücre ve Bölünmeler
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
Tek bir bireyden çeşitli yollarla yeni yavruların oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Oluşan bireyler birbirleriyle ve ana canlı ile aynı kalıtsal özellik.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

Saçlarımızın ve tırnaklarımızın uzaması, vücudumuzda oluşan bir yaranın iyileşmesi, yeni doğan bir bebeğin büyümesi, bakteri gibi tek hücreli canlıların çoğalması, yumurta ve sperm hücrelerinin oluşması hücre bölünmesi sayesinde gerçekleşir. Hücre bölünmesi, tek hücreli canlılarda çoğalmayı, çok hücreli canlılarda ise erkek ve dişi üreme hücrelerinin oluşmasını, vücudun zedelenen kısımlarının onarılmasını, doku, organ ve sistemlerin büyüyüp gelişmesini sağlar.

ETKİNLİK 1 Küplerin yüzey alanı ve hacimlerini hesapladıktan sonra Yüzey alanı/hacim (S/V) oranını bulunuz.

ETKİNLİK 2

MİTOZ BÖLÜNME Hücre bölünmesi, mitoz ve mayoz bölünme olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşir. Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara kadar bütün canlılarda görülür. Mitoz bölünme, hücrenin kalıtsal özelliklerini taşıyan yapının (DNA’nın) kendini eşlemesi ile başlar, birbirini takip eden evrelerle çekirdek bölünmesi devam eder ve sitoplazma bölünmesiyle sonuçlanır.

HAYVAN HÜCRESİNDE MİTOZ BÖLÜNME AŞAMALARI

UYARI Sitoplazma bölünmesi bitki ve hayvan hücrelerinde aynı şekilde mi gerçekleşir? UYARI Mitoz bölünme geçiren bir hücreden, bölünme sonucunda aynı kromozom sayısına sahip ve aynı kalıtsal özellikte iki hücre oluşur.

MİTOZ BÖLÜNMENİN ÖZELLİKLERİ ● Oluşan hücre sayısı………………………. ● Bölünme sonucunda oluşan hücrelerin kromozom sayısı………………… ● Kalıtsal çeşitlilik ………………………….. ● Gerçekleştiği hücreler…………………….. ● Sitoplazma bölünmesi hayvan hücrelerinde………………….. ile; bitki hücrelerinde ise…………………….. ile gerçekleşir. ● Tek hücreli canlılarda ………………; çok hücreli canlılarda ise……………… ………………….., ………………….. sağlar.

Fen ve teknoloji öğretmeni, öğrencilerine mitoz bölünme ile ilgili bir film izletiyor. Filmde öğrenciler; I. Kromatin ipliklerin kısalıp, kalınlaştıklarını, II. Kardeş kromatitlerin birbirinden ayrılıp, zıt kutuplara doğru çekildiklerini, III. Her kutupta yeni çekirdek ve çekirdek zarı oluştuğunu, IV. Hücrenin ortasında ara lamel oluştuğunu görüyorlar. Buna göre, kaç numaralı görüntü bu hücrenin kesinlikle bitki hücresi olduğunun kanıtıdır? A) I B) II C) III D) IV

Eşeysiz Üreme 5 çeşittir: 1) Tomurcuklanarak üreme 2) Bölünerek üreme 3) Vejetatif üreme 4) Sporla üreme 5) Rejenerasyon ile üreme

Tomurcuklanma ile üremede ana hücrenin üzerinde oluşan tomurcuk şeklinde bir çıkıntının gelişmesi sonucu yeni bir birey ortaya çıkar.Oluşan yavrular ana hücre üzerinde kalabildikleri gibi ana hücreden bağımsız olarak da gelişebilirler. Tomurcuklanma ile üreme bira mayasında, hidra, mercan ve bazı bitkilerde görülür.

Amip, bakteri, paramesyum ve öglena gibi tek hücreli canlılar bölünerek ürerler. Çekirdek içindeki kalıtım maddesi eşlendikten sonra, önce çekirdek daha sonra da boğumlanma ile sitoplazma bölünmesi gerçekleşir.

Bazı canlıların oluşturduğu spor hücreleri uygun koşullarda çoğalarak yeni bir organizma meydana getirirler. Bu tip üreme; maya mantarlarında, şapkalı mantarlarda, su yosununda, kara yosununda, eğrelti otunda, sıtma parazitinde görülür

Bitkilerden koparılan bir parçanın uygun ortamda gelişerek yeni bir bitkiyi oluşturması vejetatif üreme olarak adlandırılır. Kavak ve söğüt gibi bitkilerden alınan bir dal parçasının toprağa dikildiğinde bu parçadan yeni bir bitkinin gelişmesi (çelikle üreme), çilek bitkisinin toprağın üzerinde bulunan dalından yeni bir çilek bitkisinin oluşması (sürünücü gövde ile üreme), patates bitkisinin yumruları üzerindeki gözlerin gelişerek yeni bir patates bitkisi oluşturması vejetatif üremeye örnek olarak verilebilir.

Organizmanın kopan parçasını yeniden oluşturup tamamlamasına yenilenme ya da rejenerasyon denir. ‹nsanlarda yaraların iyileşmesi, kuyruğu kopan kertenkelenin kuyruğunu tamamlaması yenilenmeye örnek olarak verilebilir. Ana canlıdan kopan parçaların kendini tamamlayarak aynı özellikteki canlıya dönüşmesi rejenerasyon ile üremedir. Örneğin deniz yıldızının kopan kolu kendini tamamlar böylece yeni bir deniz yıldızı oluşur.. Deniz yıldızı, toprak solucanı, planarya ve süngerler yenilenme ile üreme yeteneğine sahip canlılardır.