CPAP Titrasyonu (manuel titrasyon)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEBEK RESUSİTASYONU Doç. Dr. Ömer ERDEVE
Advertisements

UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Santral Uyku Apne Sendromu Tanımı ve Tedavisi
OLGU Uyku ilişkili hipoventilasyon hipoksemi sendromları.
TTDO Uyku Merkezi Kursu Uyku Bozuklukları Merkezi
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi E.A.H
O S A S T E D A V İ S İ N D E A P A P ve B İ P A P
Kezban ÖZMEN SÜNER, Ali Nihat ANNAKKAYA,
Uykuda Solunum Bozukluklarında Pozitif Havayolu Basınç (PAP) Tedavisi
VEYT Türkiye Venöz Yetmezlik Taraması
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
OSAS Tanısında Görüntüleme Yöntemleri ve Portabl Cihazlar
Primer Hipertansiyon Tanım, Yaklaşım ve Tedavi
UYKUDA SOLUNUM VE KARDİYOVASKÜLER SİSTEM
Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi
UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİ.
UYKU APNE SENDROMU TEDAVİSİ GENEL YAKLAŞIM
Uyku Apne Sendromu Tedavisi Pozitif Havayolu Basıncı (PAP)
MEKANİK VENTİLATÖRLER
UYKU APNE SENDROMU TEDAVİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
UYKU İLE İLGİLİ TANIMLAR VE UYKU BOZUKLUKLARI SINIFLAMASI
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
Uyku apne- hipopne sendromu
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Erişkinlerde obstrüktif uyku apne sendromu: PAP tedavisi
UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI Dr. Oya İTİL DEÜTF Göğüs Hastalıkları AD
Uyku Apne Sendromu Tedavisi Olgu Örnekleri
UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR
Solunumsal Olayların Skorlanması Dr. Hikmet Fırat
YaşlılıkPsikiyatrisi
Polisomnografi Hasta Hazırlanması Elektrotlar Kayıt Protokolleri
Prof. Dr. Ahmet URSAVAŞ Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
NIMV etkinliğinin değerlendirilmesi ve sonlandırılması
Dr. Ahmet Ömer İkiz Dokuz Eylül Üniversitesi KBB Anabilim Dalı
ÜST SOLUNUM YOLU DİRENÇ SENDROMU
Dr. Zeynep Zeren Uçar İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesi
UYKU BOZUKLUKLARI SINIFLAMASI
Uykuda Solunum Bozuklukları
SANTRAL UYKU APNE SENDROMU
MEDİKAL TEDAVİ VE AĞIZ İÇİ ARAÇ UYGULAMALARI
Doç. Dr. Mehmet Ünlü Afyon Kocatepe Üniversitesi,
1) Bu hastanın apne-hipopne indeksi (AHİ) kaçtır?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OBEZİTE HİPOVENTİLASYON SENDROMU
Uykuda Solunum Bozuklukları Sınıflama – Tanımlar - Tanı Yöntemleri
UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR
UYKU APNE SENDROMUNUN KLİNİĞİ -Olgunun Değerlendirilmesi-
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI Dr. Oya İTİL DEÜTF Göğüs Hastalıkları AD
Solunum Skorlaması Doç. Dr. Tansu Ulukavak Çiftçi
UYKU APNE SENDROMU TEDAVİSİ OLGU ÖRNEKLERİ
Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar
Yenidoğan konvülziyonları
OVERLAP SENDROMU PROF. DR.MEHMET KARADAĞ.
YÜZDE PROBLEMLERİ Yüzde, paydası 100 yapılabilen kesirlerin özel bir yazım şeklidir. 2 kesrini 40 olarak yazabiliriz. O kesir de % 40 olarak yazılır.
Olasılık Kavramı.
Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
Dr. Hikmet YILMAZ CBU Nöroloji AD, Manisa MSLT. MSLT (Çoklu uyku latans testi) Uyku apnesi Hareket bozuklukları Sirkadiyan uyku bozuklukları Yetersiz/zayıf.
Dr. Tugay MERT AÜTF Acil Tıp AD Şubat 2016
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
UYKU 24 saatlik endojen sirkadien ritm içerisinde kişinin endojen ya da eksojen uyarılar ile uyandırılabildiği gelip geçici bir bilinçsizlik sürecidir.
UYKU 24 saatlik endojen sirkadien ritm içerisinde kişinin endojen ya da eksojen uyarılar ile uyandırılabildiği gelip geçici bir bilinçsizlik sürecidir.
UYKU VE RÜYALAR….
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
UYKUDA GASTROİSTESTİNAL SİSTEM
Sunum transkripti:

CPAP Titrasyonu (manuel titrasyon) Doç. Dr. Tansu Ulukavak Çiftçi Gazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D.

Tanım CPAP titrasyonu; obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) tanısı almış, uygun endikasyondaki hastayı tedavi edebilecek, yan etkilere yol açmayan en etkin basıncı saptama yöntemidir.

CPAP titrasyonuna hazırlık CPAP cihazı hakkında hastaya teknik bilgi verilir. CPAP cihazının OSAS üzerindeki etkinliği bir kez daha anlatılır. Hastanın yüz ve burun yapısına uygun nazal maske seçilir. Hastanın cihazı ve maskeyi uyanıkken denemesi sağlanır.

Hastaya bilgi verirken; CPAP titrasyon gecesinde uykuya dalmada zorluk Uykuyu devam ettirmekte göreceli kolaylık Titrasyon gecesindeki CPAP uygulaması ile evde kullanılacak CPAP tedavisi arasındaki farklar Basıncın gece boyunca yükseltileceği

Titrasyonda amaç Aşağıdaki kriterleri sağlayan ve yan etkiye yol açmayan en düşük basıncı bulmak: Solunumsal olayları ortadan kaldırmak: Horlamayı yok etmek Oksijen desatürasyonunu düzeltmek Arousal’ları yok etmek Kompliyansı sağlamak

Titrasyonda amaç Aşağıdaki kriterleri sağlayan ve yan etkiye yol açmayan en düşük basıncı bulmak: Solunumsal olayları ortadan kaldırmak: Horlamayı yok etmek Oksijen desatürasyonunu düzeltmek Arousal’ları yok etmek Kompliyansı sağlamak Obstrüktif apneleri yok etmek Obstrüktif hipopneleri yok etmek RERA (respiratory effort related arousal)’ları yok etmek

Titrasyonda amaç Aşağıdaki kriterleri sağlayan ve yan etkiye yol açmayan en düşük basıncı bulmak: Solunumsal olayları ortadan kaldırmak: Horlamayı yok etmek Oksijen desatürasyonunu düzeltmek Arousal’ları yok etmek Kompliyansı sağlamak Horlamayı yok etmek

Titrasyonda amaç Aşağıdaki kriterleri sağlayan ve yan etkiye yol açmayan en düşük basıncı bulmak: Solunumsal olayları ortadan kaldırmak: Horlamayı yok etmek Oksijen desatürasyonunu düzeltmek Arousal’ları yok etmek Kompliyansı sağlamak Oksijen desatürasyonunu düzeltmek

Titrasyonda amaç Aşağıdaki kriterleri sağlayan ve yan etkiye yol açmayan en düşük basıncı bulmak: Solunumsal olayları ortadan kaldırmak: Horlamayı yok etmek Oksijen desatürasyonunu düzeltmek Arousal’ları yok etmek Kompliyansı sağlamak Arousal’ları yok etmek

Titrasyonda amaç Aşağıdaki kriterleri sağlayan ve yan etkiye yol açmayan en düşük basıncı bulmak: Solunumsal olayları ortadan kaldırmak: Horlamayı yok etmek Oksijen desatürasyonunu düzeltmek Arousal’ları yok etmek Kompliyansı sağlamak Kompliyansı sağlamak

CPAP titrasyon gecesinde uyku Uyku latansında uzama Derin uykuda (evre III-IV) rebaund REM rebaund’’u Arousal?

Her uyku laboratuvarı ya da uyku bozuklukları merkezi, uyku konusunda eğitimli sorumlu hekimin önerileri ve mevcut referans bilgiler ışığında kendi titrasyon protokolünü oluşturmalıdır.

Teknisyenin yanıt istediği sorular Basıncı ne zaman yükseltmeye başlamalıyım? Basınç ne sıklıkla ve kaç birim yükseltilmeli? Hastanın pozisyonu önemli mi? Hastanın uyku evresi önemli mi? Ne zaman BPAP’ı düşünmeliyim?

Titrasyon başarısı ile ilgili tanımlar Optimal titrasyon: AHİ <5 (en az 15 dk’lık kayıt boyunca, REM evresi ve supin pozisyon dahil) Arousal ve uyanılıklarla bölünmeyen kesintisiz ve kaliteli uyku

Başarılı titrasyon: Orta-Ağır OSAS için AHİ<15 veya hafif OSAS için AHİ’de %50 azalma (en az 15 dk’lık kayıt boyunca, REM evresi ve supin pozisyon dahil) Arousal ve uyanılıklarla bölünmeyen kesintisiz ve kaliteli uyku

Kabul edilebilir titrasyon: AHİ>15 ama %75 azalma var Basıncın etkinliği REM’de gösterilememiş

Kabul edilemez titrasyon: Bir önceki kriterleri dahi karşılayamıyor Hastanın yeniden değerlendirilmesi ve/veya başka bir tedavi seçeneğinin düşünülmesi gerekir

Upward Titrasyon Downward Titrasyon

Titrasyon protokol örneği (upward titrasyon) Hasta CPAP konusunda bilgilendirilir ve eğitilir Hastanın burun yapısına uygun nazal maske seçilir Hastanın maske ve CPAP cihazını uyanıkken denemesi sağlanır Nazal dekonjestan? Nemlendirici?

Titrasyona 4 cmH2O ile başlanır (FDA) Hastanın uykuya dalması beklenir Apne, hipopne veya horlama oldukça basınç 3-15 dk’da bir yükseltilir. Yükseltme 1-2 cmH2O kadar yapılır.

Uygun basınç saptandıysa arousal veya desatürasyonla sonlanmayan hipopneler dikkate alınmaz. Saptanan basınçta hastanın REM’e girmesi beklenir. REM’de arousal veya desatürasyonla sonlanmayan hipopneler dikkate alınmayabilir. Aksi durumda basınç yükseltilir.

REM’de, sağlıklı kişilerde dahi kısa süreli santral apneler izlenebilir. REM’de obstrüktif olaylar olmaksızın SaO2’de en az 3 veya 4 birim düşme izleniyorsa basınç yükseltilir. Düzelme olmazsa bir önceki basınca dönülür. Saptanan basıncın supin pozisyonda da geçerli olduğundan emin olunur.

Periyodik bacak hareketleri (PLM) ortaya çıkarsa, hava akımı kısıtlaması olabileceği düşünülerek basınç yükseltilir. Düzelme olmazsa bir önceki basınca dönülür. Arousallar oluşursa basınç düşürülür. 14 cmH2O’nun üzerine çıkılması gerektiğinde BPAP açısından değerlendirilir.

Downward titrasyon Titrasyon 4 cmH2O ile başlar. En az 5 dk boyunca obstrüktif olaylar oluyorsa basınç 1 cmH2O artırılır. En az 30 dk boyunca hiçbir obstrüktif olay görülmüyorsa 1 cmH2O azaltılır. Bu azalış yeni bir solunumsal olay görülene dek devam eder.

Dikkat edilecek noktalar Amaç İşlem Belirteç Dikkat edilecek noktalar Obstrüktif apne ve hipopneleri yok etmek 5-10 dk’da bir basınç 1 cmH2O artırılır Airflow ve torakoabdominal hareketler Obstrüktif olaylar sebat ediyorsa: Maskede kaçak?, ağız açıklığı? nazal konjesyon?, BPAP endikasyonu? RERA’ları yok etmek Nazal basınç ölçerle monitorizasyon (arousal ile sonlanan hava akımı kısıtlaması?) Arousal ile sonlanmayan minimal hava akımı kısıtlaması gözönüne alınmamalı Desatürasyonları düzeltmek 5-10 dk’da bir basınç 1 cmH2O artırılır. Yanıt yoksa önceki basınca dönülür Pulse oksimetre CPAP’a rağmen SaO2<%88 ve bunu açıklayacak başka bir patoloji yoksa; BPAP, düşük doz O2