ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
Advertisements

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
Duran Uygur
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
Öğretim Etkinlikleri Modeli
BİLİŞSEL HEDEFLERE GÖRE DAVRANIŞ YAZMA (ANALİZ–SENTEZ-DEĞERLENDİRME)
ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME.
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ EGIT215
Öğretim Analizi.
Öğretimde Planlama BENGÜ IŞIK VAHİDE YAKAR ÜMMÜHAN AKPINAR
Okul öncesİ Eğİtİmde Günlük Program AkIşI
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
Eğitim ve Öğretim Kavramları
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Odaklanma
Bilişşsel Hedeflerin Ölçülmesi
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Öğretim Tasarımı
PROGRAM TASARIMI
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Gagné’in Öğrenme Koşulları Modeli
Öğretim Durumlarını Planlama
ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİ
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
ÖĞRETİM HEDEFLERİ ve ÖLÇME ARAÇLARINI GELİŞTİRME
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
POSTER.
İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR
PSİKO-MOTOR (DEVİNİŞSEL) ALAN
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM TASARIMI
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
PSİKO-MOTOR (DEVİNİŞSEL) ALAN
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
BÖLÜM 3 ÖĞRETİM ANALİZİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETİM ANALİZİ.
BÖLÜM 6 ÖĞRETİM ARAÇ- GEREÇLERİNİN SEÇİMİ. BÖLÜM 6 ÖĞRETİM ARAÇ- GEREÇLERİNİN SEÇİMİ.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Öğretim İlkeleri Kim Öğrenecek? – Ön bilgilerini ölçmek – Öğrenme seviyesini tespit etmek – Duyuşsal tepkilerini anlamak – Psikomotor becerilerini görmek.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Eğitimde Ölçülen Özellikler
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
GÖREV ANALİZİ.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Duyuşsal Alan.
BE BEP NEDİR ?.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
Sunum transkripti:

ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler TASARIM VE GELİŞTİRME ANALİZ DEĞERLENDİRME Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler Duyuşsal Öğrenmeler Psikomotor Öğrenmeler Amaçları Belirlemek Neden Önemlidir? Amaçlar Nasıl Yazılır? Öğretim Amaçları Nasıl Belirlenir? Amaçlar Ne Kadar Kapsamlı Olmalıdır? Amaç Analizi Ne Demektir? Nasıl Yapılır? Öğrencilerin Analizi

ÖĞRETİM ANALİZİ “Ne Öğretilecek?” “Nasıl Öğretilecek?”

ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçlar olmadan bir plan yapmak yöntem seçmek araç-gereç seçmek mümkün mü?

Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel öğrenmeler, zihinsel etkinliklerin ağırlıkta olduğu davranışları kapsar.

Amaçların Sınıflandırılması 1. BİLİŞSEL (Cognitive) HEDEFLER 1.00 Bilgileri Hatırlama (Belleme) 2.00 Kavrama 3.00 Uygulama (konuya uygun problem çözme, yazma, seçme, anlatma vs.) 4.00 Analiz 5.00 Sentez 6.00 Değerlendirme

Amaçların Sınıflandırılması Duyuşsal öğrenmeler, bir nesne, bir olay, bir konuya karşı ilgi, tutum, tavır ve duygu gibi davranış eğilimlerini içerir. Duyuşsal öğrenme aslında bir bilgi veya beceridir.

Amaçların Sınıflandırılması 2. DUYUŞSAL (Affective) HEDEFLER 1.00 Alma 2.00 Tepkide bulunma 3.00 Değer verme 4.00 Bütünleştirme, örgütleme 5.00 Bir değerler bütünüyle nitelenme

Amaçların Sınıflandırılması Psikomotor öğrenmeler, belirli fiziksel hareketlerin belli sıraya göre doğru, hızlı ve otomatik olarak yapılması sonucunda ortaya çıkan davranışları içerir.

Amaçların Sınıflandırılması 3. PSİKOMOTOR HEDEFLER 1.00 Kaba vücut hareketleri 2.00 İyice koordine edilmiş hareketler 3.00 Sözsüz iletişim davranışları 4.00 Konuşma davranışları

Amaçları Belirlemek Neden Önemlidir? Öğretim amaçları, öğretme-öğrenme sürecine yönelik birçok faaliyetin planlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi için bir ölçüt görevi görür bunlara rehberlik eder.

Amaçları Belirlemek Neden Önemlidir? Bu faaliyetler: Öğretim ortamlarının seçimi, düzenlenmesi Öğretim strateji ve materyallerinin geliştirilmesi Ölçme araçlarının geliştirilmesi Öğrenci başarısının değerlendirilmesi Öğretim program ve materyallerinin değerlendirilmesi Öğrencilerin öğrenmeye karşı güdülenmesi

Amaçlar Nasıl Yazılır? Davranış Şart Standart

Davranış Lehimlemek Tanımlamak Hesaplamak Anlamak Bilmek İnanmak

Davranış Motor Beceriler Bilişsel Öğrenmeler Duyuşsal Davranışlar Ölçmek Doldurmak Kesmek Ayarlamak Sökmek Yerleştirmek Birleştirmek Delmek Taşımak Tamir etmek Kontrol etmek Sıkmak Bilişsel Öğrenmeler Uygulamak Tanımlamak Değerlendirmek Analiz etmek Açıklamak İsimlendirmek Sınıflamak Seçmek Listelemek Özetlemek Çözmek Yazmak Duyuşsal Davranışlar Yardım etmek Dinlemek Karşı çıkmak Değer vermek Düzenlemek Dikkat etmek Katılmak Savunmak Karar vermek Önlemek Görev almak Desteklemek

Şartlar Şartlar, yardım edici (sağlanan kaynaklar) ya da sınırlayıcı (kısıtlamalar) olabilir. Kullanılabilecek alet, cihaz ve malzemeler Zaman sınırlamaları Davranışın gerçekleşeceği ortam Kullanımı sınırlandırılmış malzemeler

Standartlar Kalite (iyi düzenlenmiş, anlaşılır bir yazılı ödev) Başarı yüzdesi (%95’i doğru) En çok hata miktarı (En fazla bir hata ile) Üretim hızı/zamanı (30 dakikada) Referans gösterme (Sınıfta yapılan açıklamalara göre)

Öğretim Amaçları Nasıl Belirlenir? Eğitim programı Ders kitapları İhtiyaç analizleri Öğretmenin kendi fikirleri

Amaçlar Ne Kadar Kapsamlı Olmalıdır? Amaçların açık ve anlaşılır olması, kapsamının da belirgin olmasını sağlar. Çok kapsamlı amaçları analiz etmek ve dolayısıyla öğrencilere kazandırılacak davranışları belirlemek de zordur.

Amaç Analizi Ne Demektir? Nasıl Yapılır? Örnek Amaçlar Öğrenme Alanı 1.Bir otomobil tekerini on dakikada değiştirmek. Psikomotor 2. Veriler farklı büyüklükteki doğal sayıları doğru olarak beş dakikada birbirinden çıkarmak. Bilişsel 3. Kendisi ve başkalarının güvenliğini tehlikeye atmayarak, trafik kurallarına uygun araba kullanmak. Duyuşsal

Amaç Analizi Ne Demektir? Nasıl Yapılır? Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor amaçlar farklı biçimlerde analiz edilir. Dolayısıyla, önce amacın hangi öğrenme alanı ile olduğu belirlenir.