ÖZEL CAN HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ BUCA-İZMİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
Advertisements

FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
DUMAN İNHALASYONU VE KARBONMONOKSİT İNTOKSİKASYONU
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
HİPOKSİ VE HİPERVENTİLASYON
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Olgularla Karbonmonoksit İntoksikasyonu
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
T.C. İ.Ü.İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI TOKSİK GAZLAR
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
Kritik bacak iskemisi ve medikal tedavisi
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
Cerrahide yandaş hastalıklar
Kömür Madeni Kazaları ve İnhalasyon Hasarları
MENOPOZ VE BESLENME.
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Ne Zaman, Neden, Nasıl?
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
VENÖZ ÜLSER TEDAVİSİNDE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN YERİ
Atmosferik Kirleticiler
RİTİM BOZUKLUKLARI.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
TANIYA ULAŞIM Prof.Dr.Bülent Erbay.
RİTİM BOZUKLUKLARI.
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
ŞOK DOLAŞIM SİSTEMİ, KANIN TÜM HÜCRE VE DOKULARA ULAŞMASINI SAĞLAR. BU SİSTEM SAYESİNDE HER HÜCREYE OKSİJEN VE BESİN MADDESİ TAŞINIR VE HÜCRELERDEN METABOLİK.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Yükseklik Hastalığı Yrd. Doç. Dr. Gürkan Ersoy.
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
YANIKLAR VE KAN KİMYASI
ENZİMLERİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ I
Vena Cava Süperior Sendromu
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ (HBO)
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
İLKYARDIM DERS NOTLARI ARALIK 2015
ÜST EKSTREMİTE ARTER VE SİNİR YARALANMALARI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015.
Doç. Dr. Tahsin Erman Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroşirurji Ab.D, Adana
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
(9)- ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
VENÖZ ÜLSER TEDAVİSİNDE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN YERİ
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
HİDROTERAPİNİN TEHLİKE VE KOMPLİKASYONLARI
Opr.Dr. Rasim Levent KILIÇASLAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZYOPATOLOJİ BİLİM DALI METABOLİK ve RESPİRATUAR ASİDOZUN TEDAVİSİ.
İNSAN VÜCUDU.
FİZİKSEL MUAYENE BULGULARININ YORUMLANMASI
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
Serebral Herniasyon Dr Vaner Köksal Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
3T7 Fizik, Fizyoloji Genel Tekrarı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

ÖZEL CAN HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ BUCA-İZMİR Dr.A.OĞUZ YALÇIN ÖZEL CAN HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ BUCA-İZMİR

TANIM Basınç odasında, 1 atmosfer (760mmHg) den daha yüksek basınç altında hastaya maske, özel başlık, endotrakeal tüp ile veya ortamdan aralıklı olarak %100 oksijen solutulması işlemidir.

HBO2 Tedavisinin Etki Mekanizması (Primer) Hiperoksijenasyon Kabarcığın çapının küçültülmesi Ödem çözücü etkisi

HBO2 Tedavisinin Etki Mekanizması (Sekonder) Vazokonstriksiyon Bakteriostazis, toksin oluşumu inhibisyonu ve deaktivasyonu Lökositlerin oksijen bağımlı bakterisid etkisinin tesisi Neovaskülarizasyon Fibroblast proliferasyonu Osteoklast stimülasyonu Kan-beyin bariyerinde permeabilite artışı

HİPEROKSİJENASYON _ Tüm dokularda ve vücut sıvılarında O2 konsantrasyonu ve parsiyel O2 basıncını yükselterek çok etkili bir O2 diffüzyonu sağlanır. _Mitokondrial O2 parsiyel basıncını artırıp enzimatik reaksiyonların devamı sağlanır. _HBO tedavisi vazokonstruksiyonla kan akımını azaltıp,çok yüksek arteriel parsiyel O2 basıncı oluşturup en etkili ve en iyi hücresel oksijenlenmeyi sağlar

ANTİÖDEM ETKİ HBO2T oluşturduğu vazokonstruksiyonla Kapiller kan basıncını düşürür Diapedesis ve vasküler permeabiliteyi azaltıp Transkapiller sıvı geçişi azalarak Ekstravasküler sıvı rezorpsiyonu hızlanır. İntersitisyel sıvı basıncı düşerek ödem çözülür

KABARCIKLARIN KÜÇÜLMESİ -------Boyle kanununa göre basıncın artışıyla dolaşım-daki ve dokulardaki gazların hacimleri ve gaz kabarcıklarının çapları küçülür. --------Kabarcıklar küçüldükçe yüzey gerilimi artacağın- dan ,çap belli bir değere düştükten sonra kollabe olup absorbe edilir

NEOVASKÜLARİZASYON ETKİSİ Hiperbarik ortamda oksijen kapiller proliferasyonu uyarır (anjiogenesis) Fibroblastların uyarılması kollajen sentezini artırarak yeni kapiller ağa zemin desteği sağlar. Damar yapımının temel maddesi olan mukopolisakkarit sentezini hızlandırıp artırarak yeni kapiller ağın gelişimini sağlar.

KEMİK DOKUYA ETKİ Osteoblastik ve osteoklastik aktivasyonu artırarak osteogenezisi hızlandırır. HBO2 Tedavisi Oksijen Parsiyel Basıncını Enfekte kemikte 25 mmHg dan---120 mmHg ya çıkarmış. Sağlam kemikte 102 mmHg den---300 mmHg ya çıkarmıştır

HBO TEDAVİSİ -----Hiperoksijenasyon,neovaskülarizasyon,fibroblastik aktivitenin artması etkisi : Yara iyileşmesi,Deri greftinin tutması,radyonekroz tedavisinde kullanılır -----Kabarcıkların küçülmesi etkisi:Dekompresyon hastalığı,Gaz embolisi tedavisinde kullanılır. -----Antiödem etkisi:Greft tutması,yanık,Crush yaralanma,kompartman sendromu,serebral ödem,periferik travma tedavisinde kullanılır. -----Kitle etkisi nedeniyle:Bir gaz vücutta artınca diğerleri uzaklaştırılır prensibi CO ve siyanid zehirlenmesi tedavisinin temelini oluşturur.

HBO2 Tedavisinin Endike Olduğu Klinik Tablolar Dekompresyon hastalığı, Hava veya gaz embolisi, Karbonmonoksit, siyanid zehirlenmesi, Gazlı gangren, Yumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları (derialtı, kas, fasya), Crush yaralanmaları, kompartıman sendromu ve diğer akut travmatik iskemiler, Yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik ve non-diyabetik), Radyasyon nekrozları, Tutması şüpheli deri flepleri ve greftleri, Termal yanıklar, Beyin absesi, Anoksik ansefalopati, Ani işitme kaybı, Retinal arter oklüzyonu, Kafa kemikleri, sternum ve vertebraların akut osteomyelitleri. Kronik refrakter osteomiyelit, Aşırı kan kaybı,

HBO TEDAVİSİ YAN ETKİLERİ -Reversibl Myopi -Orta kulak ve sinüs barotravması -Epilepsi nöbetlerini tetiklemesi -Klostrofobi

CO ZEHİRLENMESİ Karbonmonoksit gazı,yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız,kokusuz,renksiz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilemediğinden ‘’sessiz katil’’olarak bilinmektedir.

CO ZEHİRLENMESİ CO solunduktan sonra akciğerler yolu ile kana geçer.CO hemoglobine oksijenden 250 kat daha fazla affinite gösterir. Oluşan COHb dokulara oksijen transportunu bozar Aynı zamanda demir içeren miyoglobin,sitokrom,nöroglobin gibi proteinlere bağlanırlar. Myoglobine bağlanması sonucu kalpte oksijen içeriğini azaltır. İskemi,disritmilerve kardiak disfonksiyon meydana gelir. Kalp gibi beyin,akciğer ve birçok organda fonksiyon bozuklukları oluşur.

CO ZEHİRLENMESİ CO zehirlenmesinde Tanı: COHb düzeyi Tam kan sayımı EKG CK-MB,Troponin,LDH Arteriyel kan gazları,serum elektrolitleri Serum kreatin kinaz,serum miyoglobin ve idrar miyoglobin Düzeylerine bakılır….

CO ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ HAFİF BELİRTİLER: -Başağrısı -Bulantı-kusma -Yorgunluk,bitkinlik -Sersemlik hali -Baş dönmesi

CO ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ CİDDİ BELİRTİLER: -Bilinç kaybı -Kas koordinasyonunun kaybolması -Zihin karışıklığı,unutkanlık -Halüsinasyon,ajitasyon -Görme kaybı -Dışkı ve idrar tutamama -Senkop -Göğüs ağrısı,kardiyak ritm bozukluğu -Koma -Solunumun durması

CO ZEHİRLENMESİ COHb düzeyi % 40 ve üzeri ise kesin COHb düzeyi % 20 ve üzeri ise tercihen COHb düzeyinden bağımsız,senkop,bilinç kaybı nörolojik defisiti,kardiyak bulguları olan hastalar İlk 4 saatlik maske ile %100 O2 tedavisine rağmen semptomlarında gerileme olmayan hastalar zehirlenmeye maruz kaldıktan sonra 6 saat içinde HBO tedavisine alınmalıdır.

CO ZEHİRLENMESİ Kanda COHb yarılanma ömrü oda havasında 5 saat,% 100 O2 ile 1.5 saat,HBO tedavisi ile 20 dakikadır CO zehirlenmesinde HBO tedavisinin primer amacı gecikmiş yada kalıcı nörolojik hasarı engellemektir. Tedavide klinik tablo daha önemlidir. İlk 6 saat içinde HBO tedavisine başlanması tedavide başarıyı arttırır. 2.5-3 ATA’da, ilk 24 saatte 2 tedavi sonrasında günlük tedaviler planlanmalıdır.

CO ZEHİRLENMESİ CO zehirlenmesinde ; akut dönemde hastaların 5 seans HBO tedavisi almaları önerilir. Daha sonra klinik duruma göre,eğer semptomlar devam ediyorsa özellikle nörolojik defisit mevcut ise oluşabilecek geçkomplikasyonları da önlemek için 25 seans daha yani toplamda 30 seans HBO tedavisi almaları önerilir.

Multiplace Monoplace O2 O2 + Hava Basınç Odaları Multiplace Monoplace O2 O2 + Hava

MERKEZİMİZDEN GÖRÜNTÜLER BASINÇ ODASI

BASINÇ ODASI

BASINÇ ODASI

BASINÇ ODASI

BASINÇ ODASI

BASINÇ ODASI