DİNLEYİŞ SESBİLİM GÖREVSEL SESBİLİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DUYU ORGANLARI SERALP KOZAN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
Advertisements

SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
DUYU ORGANLARI.
.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
DUYU ORGANLARIMIZ
KULAK
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARI OSMAN KALYONCU.
DUYU ORGANLARIMIZ.
DUYU ORGANLARIMIZ Duyu organlarımız.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİM
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN
Sporda Beceri Öğrenimi 5.Konu
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
DUYU ORGANLARI.
İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır.
Sağlıklı Büyüme
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR
DUYU ORGANLARI Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
Solunum Sistemi
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
Çevresel Sinir Sistemi
DUYU ORGANLARI.
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
Duyu Organları.
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
SES.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - İşitme Sistemi -.
DUYU ORGANLARI.
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
DUYU ORGANLARI
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
MİS GİBİ KOKTU.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
F İ ZYOLOJ İ K SESB İ L İ M İ nsan dilinin seslerini tanıyabilmek, onların inceliklerine varabilmek için konuşma işleminin gerçekleşmesi sa ğ layan çeşitli.
DUYU ORGANLARI KONU ANLATIMLI
FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ Doç. Dr. Şenol Beşoluk.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
BEŞ DUYUMUZ.
İNSAN İÇİN KULAĞIN ÖNEMİ
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
DENGE Semicircular canal Stapes Oval window Auditory nerve Incus Malleus Apex Round window Cochlea Ear drum (tympanic membrane) Ear canal.
DUYU ORGANLARI.
İşitme engelliler.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
DUYU ORGANLARIMIZ.
BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM. BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM.
Ses eğitimine ilişkin fonksiyonlar
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
1-Göz 2-Kulak 3-Dil 4-Burun 5-Deri;
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN.
ATOMUN YAPISI.
İŞİTME YETERSİZLİĞİNE SAHİP ÇOCUKLAR
Hazırlayan: Ayşenur KARAASLAN.  Ses, bir enerji kayna ğ ından yayılan titre ş imlerin etkisi sonucu gaz, sıvı ve katı ortamlarda moleküllerin sıkı.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞİTME VE DENGE FİZYOLOJİSİ
TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
KULAK ANATOMİSİ I-) Dış Kulak(Auris Externa)
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
İşitme yetersizliği Doğuştan veya sonradan olan problemler nedeniyle işitme duyarlılığında meydana gelen azalmadır. İşitme engeli ise işitme duyarlılığındaki.
Sunum transkripti:

DİNLEYİŞ SESBİLİM GÖREVSEL SESBİLİM Zehra YILDIZ. 20110904062

DİNLEYİŞ SES BİLİMİ Bugün dinleyiş ses bilimi , ses biliminin bir dalı olarak benimsenmektedir. Dinleyiş ses bilimi : Dil seslerinin duyulmasını sağlayan duyma organlarımızın yapısı , İşleyişi, Duyma işleminin gerçekleşmesiyle uğraşır.

İnsanlar arasındaki sesli bildirişme bir konuşan bir dinleyen birde ikisi arasında anlaşmayı sağlayan araçla (dil) ile gerçekleşir. Beyinden bir komut verilir. Konuşma organlarınca dil seslerine dönüştürülür. Ve açığa vurulur. Daha sonra dinleyenin işitme organları aracılığıyla beyne ulaşır. Ve orada çözümlenerek konuşanın açıklamak istediği düşünce belirmiş olur .

Duymayı Sağlayan Organımız : Kulak 3 bölümden oluşur. Bunlar : Dış Kulak Orta Kulak İç Kulak

Kulağın Bölümleri Dış Kulak Orta Kulak İç Kulak Kulak kepçesi kulak yolu ve kulak zarından meydana gelir. Kulak kepçesi: Ses dalgalarını toplayarak kulak yoluna iletir. Kulak yolu : Kulak kepçesini orta kulağa bağlar. Tınlatıcı görevindedir. Kulak zarı: Titreşerek ses dalgalarını orta kulağa iletir. Dış Kulak Orta Kulak İçi hava dolu küçük bir odacıktır. Odacık östaki borusu ile yutağa açılır. İçinde kulak zarından alınan titreşimleri iç kulağa ileten üç kemikten oluşmuş bir kemik köprü bulunur. (Çekiç, örs,üzengi .) İç Kulak Karmaşık bir yapıya sahiptir. Kulağın en duyarlı ve en önemli bölümüdür. Salyangoz ve yarım daire kanallarından oluşur. Salyangoz kabuğu kıvrılmış olan kısımda işitme sinirleri bulunur. Yarım daire kanallarının ise işitmeyle bir ilgisi yoktur. Dengemizi sağlamada yardımcı olur.

İŞİTME NASIL GERÇEKLEŞİR ? Üç aşamada gerçekleştiği kabul edilir. Önce ses dalgaları alınır. Bunlar duyma sinirleriyle beyne iletilen imlere dönüştürülür. Son olarak da bu imler beyne ulaştırılır.

Beynin İşitme Duyu Merkezi İşitme Olayının Aşamaları : Ses Dalgaları Kulak Kepçesi Kulak Yolu Kulak Zarı Çekiç Örs Üzengi Oval Pencere Deliz (Sıvı) Salyangoz Korti Organı İşitme Duyu Hücreleri İşitme Duyu Sinirleri Beynin İşitme Duyu Merkezi İşitme Olayı

Karmaşık bir yapısı olan işitme işinin ayrıntısı bütünüyle aydınlanmış değildir. İşitme siniriyle beyne iletilen uyarıların , beyinde tanınması ve bilinen ses bileşimleriyle eşleştirilmesi gereklidir. Özensiz söylenmiş akustik açıdan bulanık bir sözcüğün anlaşılabilmesi ancak metin içerisindeki birlikte bulunduğu sözcüklerle gerçekleşir . Çünkü; dinleyen sözcükleri değil, söyleneni tümüyle kavramaktadır. Anlamlı sözcük ve söz bileşimlerinin anlaşılması, anlamsız ve tek başına olanlardan çok daha kolaydır.

Görevsel sesbilim (fonoloji) Geçmişi çok eskilere dayanan sesbiliminin yanında doğmuştur. Konuları bakımından onunla yakından ilişkili olup oldukça yeni sayılabilecek bir araştırma alanıdır. Bu alan ; İnsan dilinin seslerini çeşitli fiziksel nitelikleriyle değil, yalnızca, dil dediğimiz dizge içinde yükledikleri görevler açısından ele alır . Seslerin görev ve sıralanışıyla ilgilenir.

« Ses birim « kavramı Konuşma organının belirli hareketleri ile oluşan ve belli bir biçimde sıralanarak aynı dili konuşanlar arasında bir kavramın ifadesi için kullanılan kelimeleri oluşturan anlam ayırt edici sestir. Örnek : Kuyu Kuzu Kutu Sözcüklerinde /y/ , /z/ , /t/ sesleri dışındaki sesler aynıdır. Bu ses bileşimlerini birbirinden bütünüyle ayıran, ayrı anlamlar veren sözcükler haline sokan /y/,/z/, /t/ ses birimlerdir.