Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı
Advertisements

GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
VAKIFLAR HAFTASI VAKIFLAR HAFTASI (MAYIS AYI 2. HAFTASI)
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
Vakfımız, Sayın Valimizin Başkanlığında; Büyükşehir Belediye Başkanı,, İl Defterdarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, İl.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Kündekâri Bir ahşap sanatı. Parçalar ayrı ayrı hazırlanıp çivi, tutkal vs kullanmadan birleştiriliyor. Genellikle dinî mimaride kullanılan bir teknik.
KAZANIMLAR 4. Vakıfların çalışmalarına ve sosyal yaşamdaki rolüne tarihten ve günümüzden örnekler verir.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
BİR AİLE BİN UMUT VAKF HER ZAMAN YANINIZDAYIZ ( )
Medeniyetlerin kesişim noktası
Kazanım 1. Çevresindeki ve ülkemizin çeşitli yerlerindeki doğal
GELİBOLU YARIMADASI’NDAKİ ESKİ DÖNEM SANATSAL YAPILAR
**** LALE DEVR İ****. BA Ş LANGIÇ OLAYLARI BA Ş LANGIÇ OLAYLARI Osmanlı tarihinde yılları arasındaki Mesrutiyetten sonraki döneme Lale Devri.
Bünyamin GÜNAYDIN ( Sınıf Öğretmeni )
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
7.SINIF SOSYAL BİLGİLER TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 3. ÜNİTESİ
OSMANLI DEVLETİ'NİN BALKANLARDAKİ MİMARİ ESERLERİ.
TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
BalkanlardakI osmalI eserleRI
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
Ülkemizin Güzel Yerleri
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
YENİ CAMİ.
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
MİMAR SİNAN Mimar Sinan 1490’da Kayseri’ye bağlı Gesi nahiyesinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512’de devşirme olarak alınıp “acemi oğlanlar” okulunda eğitim.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
FATİH SULTAN MEHMET Tarihte idari yönü yanında ilmî yönü
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisinin Onarım Çalışmaları
MİMAR SİNAN Adı:M.Yusuf Soyat:KARAÇINAR Sınıf:4/B Numara:505.
MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2015.
Süleymaniye Camii.
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
OSMANLI DEVLETİ’NİN PADİŞAHLARI
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Ahi Evran.
NECMEDDİN.
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
………………………ANADOLU LİSESİ
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
ŞEHİRLER VE TARİHİ ESERLER
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI.  Kut anlayışı.  Devlet Hanedanın ortak malıdır.  I. Murat devlet padişahın ve oğullarınındır anlayışı.  Fatih Sultan Mehmet.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder. O halde sosyal anlamı ile Vakıf, “Bir Müslümanın malının bir bölümünü veya tamamını hayır amacıyla bağışlamasına denir….” "Hayırda yarışınız" emri, "İnsanların en hayırlısı , insanlara faydalı olanıdır" prensibi gereği; toplum birbiri ile yarışmış ve günümüze kadar ulaşan muazzam eserler vücuda getirilmiştir.

Vakıfların ne gibi yararları olmuştur? Vakıflar yoluyla şehir, kasaba köy gibi yerleşim merkezlerinde cami, medrese, yol, çeşme vb. bir çok yapı yapılmış , böylelikle devlete imar (Bayındır) konusunda yapılacak fazla bir şey kalmamıştır. Yani, devlete YÜK OLMADAN, yerleşim alanlarının alt yapısı kurulmaya çalışılmıştır. 1856 Yılına kadar Vakıflar, bugün Belediyelerin (Su, Ulaşım, Aydınlatma, Temizlik, Asayiş vs…) yaptığını devlete hiçbir külfet getirmeden gerçekleştirmiştir. Tüm bu Sosyal Dayanışma ile, toplumda BİRLİK ve BERABERLİK RUHU oluşturulmuş ve böylece insanlar huzur içinde birbirlerine yardımcı olma duygusu ile hareket etmişlerdir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü nedir? Vakfın tarihçesi çok eskilere dayanır. Dinimiz yardımlaşmayı ve ihtiyacı olanlara destek olmayı dini temeli saymıştır. Vakıflar Osmanlılar zamanında daha da yaygınlaşmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da etkinliğini aynı ölçüde sürdürmüştür. 5 Haziran 1935’te çıkan bir kanunla “Vakıflar Genel Müdürlüğü” kuruldu. Ülkemizdeki vakıfların hepsinin yönetimi, bu teşkilata verildi.

Vakıflar Haftası ne zaman kutlanmaktadır? İnsanlara yardımlaşma duygusunu aşılamak, dayanışmanın güzelliğini anlatmak ve insanların gönül zenginliğini açığa çıkarmak suretiyle Mayıs ayının ikinci haftası “Vakıf Haftası” olarak tüm yurtta kutlanmaktadır.

OSMANLI DÖNEMİ’NDEN KALAN VAKIF ESERLERİ Edirne / Ali Paşa Çarşısı Kastamonu / Cem Sultan Bedestanı İzmir / Yalı Camisi Manisa / Hafs Sultan Camisi Edirne / Selimiye Camisi

OSMANLI DÖNEMİ’NDEN KALAN VAKIF ESERLERİ İstanbul / Eminönü III.Ahmet Çeşmesi Ankara / Ahi Şerafettin Camisi Bolu / Y.Bayezid Hamamı İstanbul / Eminönü Haseki Hamamı

OSMANLI DÖNEMİ’NDEN KALAN VAKIF ESERLERİ Edirne / Sokullu Mehmet Paşa Hamamı İzmir / Bergama Hacı Hekim Hamamı Aksaray / Sultan Hanı Adana / Kurtkulağı Kervansarayı Afyon / Taşhan Kervansarayı

OSMANLI DÖNEMİ’NDEN KALAN VAKIF ESERLERİ Afyon / İhsaniye Kervansarayı Kastamonu / Kurşunlu Hanı Aksaray / Karatay Hanı Tokat / Mahperi Hatun Hanı

OSMANLI DÖNEMİ’NDEN KALAN VAKIF ESERLERİ İzmir / Kızlar Ağası Hanı İzmir / Çeşme Kervansarayı Ayvalık / Cunda Adası Kilisesi İstanbul / B.Çekmece Köprüsü Çorum / II.Bayezid Köprüsü

OSMANLI DÖNEMİ’NDEN KALAN VAKIF ESERLERİ Edirne / Uzunköprü II.Murat Han Köprüsü Kastamonu / Yakup Ağa Külliyesi İstanbul / Sultan Ahmet Külliyesi

OSMANLI DÖNEMİ’NDEN KALAN VAKIF ESERLERİ İzmir / Kadı Necmeddin Külliyesi İstanbul / Fatih Medresesi Kırşehir / Aşık Paşa Türbesi İzmir / Birgi D.Hadis Medresesi

Günümüzde Ne Gibi Vakıflar Vardır?