ŞİİRDE TEMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RUBAİ.
Advertisements

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
ŞİİR TÜRLERİ.
EDEBİYAT BİLGİSİ Edebi türler 2 grupta incelenir A)Düz yazı B)Şiir
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
TÜRKÇE / Şiir.
NAZIM Duygu ve düşüncenin uyaklı ve ölçülü sözlerle anlatılmasıdır. Ölçülü ve uyaklı söylenmiş ya da yazılmış yapıtlara "manzum eser" denir. Kısabiçimde.
MANZUME VE ŞİİR.
Edebiyat Bilgileri.
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
MANZUME VE ŞİİR.
Seni anarım sevdayla Seni düşünürüm ürpermeyle Çok mısra dökülür dudaklarımdan Çok şiir geçer yüreğimden.
ÇANAKKALE ZAFER İ Sultan AKSOY 9/B #549. Sava ş Oncesi Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve.
ŞİİR TÜRLERİ.
NAZIM, MANZUME, MANZUM ESER
BİLGİLERİ EDEBİYAT.
ses düğmesini açabilirsiniz ilerlemek için sadece “mouse”u tıklayınız.
FAT İ H KOLEJ İ 1982 AVCILAR FAT İ H İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
ŞİİRDE ŞEKİL.
Kafiye ve Redifler Sorular ve Cevapları.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Anneler günü ANNELER GÜNÜ... Mayısın 2.Haftası.
Konularına Göre Şiir Türleri
KONULARINA GÖRE ŞİİR TÜRLERİ
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
ANNECİĞİM.
EDANUR GÜMÜŞ 5/C BAHAR KOLEJİ TARSUS/MERSİN KIR ŞARKISI.
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
ARI MAYA UÇMAYI ÖĞRENİYOR
ŞİİRDE AHENK.
MELEK GİBİ ( ŞİİRİ ) Melek oldum rüyamda, İpekten kanatlar taktım.
KAFİYE (UYAK) KAFİYE REDİF.
KAFİYE ( UYAK ) : Dize sonlarındaki ses benzerliklerine “uyak” denir.Dize sonların- daki ses,anlam ve görevce farklı sözcük,ek ya da seslerden oluşur.
SORU-1 "Durun, durun bir dünya iniyor tepemizden Çatırtılar geliyor karanlık kubbemizden." Yukarıdaki mısraların kafiye çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
TÜRK DİLİ II 11.KONU ŞİİR TÜRLERİ.
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin bir.
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin.

ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
ŞİİR TÜRLERİ. ŞİİR TÜRLERİ 1.LİRİK ŞİİR Her tür duygu,özlem ,dilek,düş ve coşkuları dile getiren şiirlerdir: “Her şey insanla güzel Doğan güne karşı.
HOCA DEHHANİ GAZEL-XIII. YÜZYIL SAYFA:
ÇOCUK KİTAPLARI Çocuk Kitabın sayfalarını çevirirken adeta resimlerle konuşmaya bir şeyler anlatmaya çalışacaktır. Çocuğun çevresinde duydukları ile bu.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
DESEM Kİ.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
ABAKÜSTEKİ SAYILAR.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Kelime Türleri.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
SANAT METINLERI ŞİİR. ŞIIR NEDIR? ŞIIR NEDIR? Duygu, düşünce ve hayallerin alışılmış ifade kalıplarının dışına çıkılarak sanatlı, kafiyeli, imgeli anlatımına.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ
MANZUME VE ŞİİR.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Sunum transkripti:

ŞİİRDE TEMA

Mısra, Dörtlük Mısra(Dize):Şiirlerin her bir satırına mısra denir. Dörtlük(Kıt’a):Dört mısradan oluşan her bir bölüme denir. Tema:Bir şiirde işlenen temel duyguya tema denir.

TEMA Bir şiirde işlenen temel duyguya tema denir. Örnek: Seni anneciğim bilmem farkında mısın? Söylemiş en mübarek, en aziz Duygularla çepeçevre ... Çaresiz... Sana söylediğin farkında mısın? Yukarıdaki şiirin konusu anne sevgisidir.

Kafiye(Uyak) Seni göremedim diye bu bahar İçimde bin türlü duygunun isyanı var Turnaların gökyüzünü sevdiği kadar Seni sevdiğimin farkında mısın? Koyu yazılmış bölümlere dikkat ediniz. Hepsinin okunuşunda ahenk var.Bunun gibi yazılışları aynı okunuşları farklı ses benzerliklerine kafiye(uyak) denir.

Konularına Göre Şiir Türleri EPİK ŞİİR LİRİK ŞİİR PASTORAL ŞİİR DİDAKTİK ŞİİR SATİRİK ŞİİR

EPİK ŞİİR Bu tümsek, koparken büyük zelzele Son vatan parçası geçerken ele. Mehmet’in düşmanı boğuldu sele Mübarek kanını kattığı yerdir Yukarıdaki şiirin konusu kahramanlıktır. Kahramanlık yiğitlik gibi konuları anlatan bu tür şiirlere epik şiir denir.

LİRİK ŞİİR Anneciğim bilmem farkında mısın ? Söylenmemiş en mübarek, en aziz Duygularla çepeçevre...çaresiz...? Sana yöneldiğimin farkında mısın? Yukarıdaki şiirde şair ,annesine karşı duyduğu sevgiyi içten ve duygulu bir dille anlatmıştır.İçten gelen heyecanları duygusal bir şekilde anlatan şiirlere lirik şiir denir.

PASTORAL ŞİİR Gümüş bir dumanla kapandı her yer Yer ve gök bu akşam yayla dumanı Sürüler, çimenler, sarı çiçekler Beyaz kır, yeşil çam yayla dumanı Yukarıdaki dörtlükte tabiat güzellikleri anlatılmıştır.Kır ve çoban hayatını anlatan, tabiat güzelliklerini konu edinen bu tür şiirlere pastoral şiir denir.

DİDAKTİK ŞİİR Kitap iyi arkadaştır. Bana, neyi sorsam söyler. Ne anlatsan, en sonunda Çalış, iyi ol der. Yukarıdaki şiirde şair, kitabın faydalarını, konusundan öğütler vermektir. Bir şey öğrenmek, bilgi ve öğüt vermek amacıyla yazılan bu tür şiirlere didaktik şiir denir.

SATİRİK ŞİİR Elin kapısında karavaş olan Burnu sümüklü, gözü yaş olan Bayramdan bayrama tıraş olan Berbere gelir dükkan beğenmez Yukarıdaki şiirde, kendisinin bir çok kusuru olduğu halde kusurlarını görmeyen,sürekli başkalarının yaptığı işte kusur bulan karakter anlatılmıştır.Toplumda görülen bozuklukları alaylı bir biçimde anlatan şiir türüne satirik şiir adı verilir.