BİYOGÜVENLİK Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

SORU VE YANITLARLA KUŞ GRİBİ Prof. Dr
KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
SALGIN HASTALIKLARDA MİHRAK YÖNETİMİ (ŞAP HASTALIĞI)
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
HAYVANLARDA ÜREME İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlar,beslenme,çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık.
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
KUŞ GRİBİ KUŞ GRİBİ BULAŞMA VE EPİDEMİYOLOJİ PROFİLAKSİ VE TEDAVİ
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
HİJYEN
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
ŞARBON HASTALIĞI.
YUMURTA TAVUKLARINDA SAĞLIK KONTROLÜ
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
NEKROTİK ENTERİTİS.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
EL YIKAMA.
VvNDV ve Korunmada Aşılama Stratejileri. 2 Sebepler vvNDV vvNDV Yüksek saha baskısı Yüksek saha baskısı İmmunsupresyon İmmunsupresyon saha virüsü saha.
BULAŞICI HASTALIKLARLA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bandırma İlçe Müdürlüğü
Hastane Enfeksiyonları
Pullorum Hastalığı ve Kanatlı Tifosu
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
ROTA VİRÜS.
HASTANE ENFEKSİYONLARI
YAŞADIĞIMIZ YER       Bütün canlıların yaşamak için bazı temel  ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlardan biri de barınma ihtiyacıdır. Her canlının sağlıklı.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
10. BİYOLOJİK ETKENLER «Herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, genetik olarak değiştirilmiş olanlar da dahil mikroorganizmalar,
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Viral Ansefalitler.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
TBS’DE HİJYEN.
SALMONELLA KONTROLÜNDE GLOBAL ÖNLEMLER
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
Sunum transkripti:

BİYOGÜVENLİK Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK

BİYOGÜVENLİK NEDİR? Hastalık yapıcı organizmaların sürüyü etkilemesini engellemek üzere tasarlanan tüm uygulamalardır.

Canlının güvenliğini sağlamada esas: Hedef; ne mikroplar hayvanlarınıza, ne de hayvanlarınız mikroplara getirmemektir, Hastalık etkenleri sürüleri bloke etmeden, siz onları bloke edebilmelisiniz.

SON 80-90 YILIN PROBLEMLERİDİRLER ILT…..1925 ND…..1926 IB……1930 IC……1932 MIKOP1950 ORT….1994 DAHA ÖNCELERİ YOKLAR MIYDI ?

Bulaşma kaynakları nelerdir? İnsan-Yem/su - Altlık/dışkı - Toz/kir – Evcil hayvanlar– Yabani hayvanlar – Böcekler – Parazitler v.b. Temas, gıda, damlacık, dışkı ve vücut salgıları yollarıyla. Şimdi, kendinizi bir mikrobun yerine koyarak düşünün! “Nereden girip, nasıl saklanabilirim”

İKİ FARKLI HASTALIĞI TANIMLAYALIM Bakteriyel Hastalıklar (Salmonellosis) Viral Hastalıklar (Newcaste)

SALMONELLOSİS

ESASTA ÖNEMİ TEHLİKELİ VE GÜNCEL OLARAK, GIDA ZEHİRLENMELERİNDE BİRİNCİ SIRAYI KORUYAN ZOONOZDUR

BAKTERİ BİYOLOJİSİ ENTEROBAKTERİDİR,YAYILMA BAĞIRSAKLARDAN İÇ ORGANLARA DOĞRU ENFEKTİF DOZU 105 BAKTERİ İKEN,S.NEWPORT ÖRNEĞİNDE BAZILARI 1-10 ADETLE ENFEKSİYON OLUŞTURABİLİRLER 20 DK.BU DOZA ERİŞMESİ İÇİN YETERLİDİR 3 SAATTEN DAHA KISA BİR SÜREDE 10 NESİL ÜRETEBİLİR BULAŞIK YUMURTA ÜZERİNDE; 25 C’DE,24 SATTE % 75 ORANINDA ARTAR KULUÇKA SÜRESİ 6 – 72 SAATTİR ENFEKTE CİVCİVLER 10-18 HAFTA ETKENİ SAÇABİLİRLER LENFOİD DOKULARA YERLEŞTİKLERİNDE LATENT KALABİLİRLER S.GALLİNARUM-PULLORUM YANINDA,S.ENTERDİTİS,S.TYPHİMURİUM VE S.HELDERBERG’İNDE VERTİKAL BULAŞMASI BİLDİRİLMİŞTİR

GENELİ KONAKÇI SPESİFİK OLMADIKLARINDAN EPİDEMİYOLOJİLERİ KARIŞIKTIR BULAŞMA; DİKEY VE YATAY YOLLA GIDALAR ZİNCİRİNDEKİ HEMEN HERŞEYLE (CANLI) CİVCİV,EVCİL HAYVANLAR,İNSANLAR,YABANİ KUŞLAR, SÜRÜNGENLER,KEMİRGENLER,SİNEK-BÖCEKLER,AKARLAR (CANSIZ) YEM-SU,ALTLIK,ARAÇLAR,ALET,MALZEME,KONTAMİNE KÜMES-KESİMHANE, ET-YUMURTA, MUTFAK GEREÇLERİ

NEDEN İLK SIRADA TOKSEMİK ÇEVRESEL KOŞULLARA DİRENÇLİ TOPRAKTA 360-480 GÜN ATIK SULARDA 500-1000 GÜN KULUÇKAHANELERDE ELİMİNASYON % 50 ‘Yİ GEÇEMEZ İNSANLARDA ENFEKTİF DOZ 106-108 / g (Etkene ve konakçı şartlarına bağlı olarak) GENELLİKLE İNKÜBASYON 12-36 SAAT ENFEKSİYONU GEÇİRENLER 8 HAFTADAN DAHA UZUN SÜRE SAÇABİLİRLER ANTİBİYOTKLERE DİRENÇ ÖNEM KAZANMIŞTIR.

NEDEN TAVUKLAR SUÇLU KANATLI ENDÜSTRİSİNDE GELİŞME TÜKETİCİ TERCİH VE YAŞAM ŞEKİLLERİ BESLENMEDE BİLİÇLENME EKONOMİK PROTEİN KAYNAGI YAPISI SAĞLIKLI PROTEİN KAYNAĞI YAPISI YUMURTA VE YUMURTA ÜRÜNLERİ YAYGINLIĞI GIDA ZİNCİRİNDE SEKONDER / ÇAPRAZ BULAŞMALAR YETERLİ PİŞİRMEME,MUTFAK GEREÇLERİ KAYNAĞI KESİMHANE PROSESİ

KONTROLDE İŞLETMENİN KÜMES VE HAYVAN KAPASİTESİ TEMELİNDE ÖRNEKLEME MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÖRNEKLEME ŞEKLİ VE SAYISININ BELİRLENMESİ LABORATUVARA ULAŞTIRILMASI VE TEŞHİS ORGANİZASYONUNUN SAĞLANMASI SONUÇLAR IŞIĞINDA EPİDEMİYOLOJİK VERİLER SAĞLANMASI,DEĞERLENDİRİLMESİ

KORUNMADA YEMDE ISISAL SİSTEM UYGULAMASI SU HİJYENİNDE TİTİZ OLMAK YEMDE-SUDA ASİTLEŞTİRİCİLER,PROBİYOTİK YEM ARAÇLARININ TEMİZLİĞİ ZİYARETÇİ KONTROLLERİ AŞILAMA

NEWCASTLE

HASSAS TÜRLER 236 tür kanatlının hassas olduğu bildirilmiştir Tavuklar en hassas olanlarıdır Kaz-Ördekler klinik belirti göstermezler , taşıyıcı olabilirler Hindiler tavuklardan daha ciddi yayıcıdırlar Su kuşları Lentojenik suşları taşırlar ,yayarlar Lentojenik ve Mezojenik güvercinlerde endemiktir Karabataklarda sinirsel belirtiler karakteristik Pisittasinlerde çok değişik formlar oluşur Yırtıcı kuşlarda sinirsel belirtiler gözlenir Deve kuşu,Emu’larda solunum problemi bulgulanır

İNKÜBASYON SÜRECİ DEĞİŞKENDİR Virülansa,popülasyona ve hassasiyete göre 2 ile 5 gün değişkenliği gösterir. Tavuklarda 2-6 gün arası olması beklenir.

VİRUS DAYANIKLIDIR Bulaşık kümeste -11 OC - 36 OC arasında 255 gün kadar, 8 OC’de 14 ay ve dondurucuda yıllarca , Leşlerin kemik iliklerinde 300 gün , Yoğun leş tüketen bir köpekte 22 gün , Hindi bağırsaklarında 12 ay kadar , Yaz mevsiminde 7 gün , ilk baharda 14 gün ve kışın 30 gün canlı kalabildiği bildirilmiştir.

VİRUS DAYANIKLIDIR Kontamine materyallerde 10-14 gün , Toprakta 20 OC’de 22 gün , Toprak solucanlarında 4-18 gün , Deneysel bulaştırılmış göl suyunda 11-19 gün canlı rapor edilmiştir.

YAYILIM ÇOK ETKİNDİR Enfeksiyondan 3-4 gün sonrasında gaitayla ve 3-4 hafta süreyle damlacık ve gaitayla Yem, Su, Altlık, Alet, Ekipmanlar, İnsanlar, Donmuş etler, tabiata atlına ölüler, vahşi kanatlılar, Kurtcuklar, Akarlar, Fareler, Kedi – Köpekler, Enfekte damızlıkların yumurtalarından kabuk bulaşması

DAĞILIM HIZLIDIR Etken, esintisiz bir havada 50m ve rüzgar etkinliğinde 1-2 km uzağa ulaşabilir

SALGIN SÜRESİNCE GEREKENLER Hasta tavukları değerlendireceğim fikriyle kesime alıp, yayılımı hızlandırmayın Hastalığın olmadığı alanlara hasta taşımayın Her iki saate ölüleri toplayıp yakın Kümeslerin temizlenmesi devamında, en az 1 ay hayvan koymayın Fark edildiğinde, geç kalınmış olacağından , hasta hayvanları aşılamaktan medet ummayın Etrafınızı uyarın Aşılama ile biyogüvenirliğin %50 şer oranda eşit önemini kabul edin.

YETİŞTİRİCİLERE İLGİLİ HATALAR İhbar etmek istemezler Kümeslerin yanında, birkaç broyler yada yumurtacı tavuk bulundurulur Kedi ve köpeksiz olamazlar Yandaki komşuya bile problemi iletmezler Problem halinde bölgesel ortak karar almazlar

HEKİMLİĞİMİZ İLE İLGİLİ HATALAR Yeterli derecede sorgulanmıyor ve önlemek için bir program takvimi yok Kanatlının türü,yaşı,duyarlığı Etkenin suşu,virülansı Klinik – Nekropsi yanılgıları ikincil enfeksiyonları

Hekimler tarafından yapılan yorumlama hataları Klinik – Nekropsi yanılgıları Benzer hastalıklar Dikkate alınmayan immunsupresif ajanlar İş körlüğü Dayanıksız ısrarlar

DEVLETE İLGİLİ OLUMSUZLUKLAR Savaşımda esas ve genel önlemler bakanlıkça önerilmeli ve kontrolde tutulmalıdır Bilgisayarlı epidemiyolojik izleme ve kayıt sistemi oluşturmalıdır Hastalıklarla savaşımda doğru sıralama yapılmalıdır Bilim-İlim-Pratik aralarındaki kopukluk giderilmeli,birlikte çalışılmalıdır

DEVLETE İLGİLİ… Bakanlık yetkilisi, saha elamanları ve yetiştirici işbirliği sağlanmalıdır Elamanların, zabıtalık davranışı ötesinde yeterli bilgi ve insiyatife sahip olmaları gerekir Köy tavukları aşılamasının kontrole alınması gerekir

PATRONLAR HAKKINDA Patronlara, firmalara yada yanlış oryantasyona bağlı baskılar sonucu ortaya çıkan yanlış yönlendirmeler

İLKELER Bakıcıların bilinçlendirilmesi Kümeslere giriş çıkışların kontrol edilmesi Veterinerlerde dahil! Ölülerin uzaklaştırılıp ve imha edilmesi

İLKELER Kümeslerin temizliği Kalıntıların temizlenip giderilmesi Kümeslerin zararlı ve vahşi hayvanlardan korunması

O halde ne yapmalıyız: Kahvehaneye gidip, aynı kıyafetle kümese girmeyiniz, Yan kümes komşunuza; “gel de şu benim probleme de bakıver” demeyiniz, Yabancıları ve dışarıda oynayan çocuklarınızı kümese sokmayınız, Araç, ekipman temizliğini kontrolde tutunuz, Kümese girişte el ayak dezenfektanı bulundurunuz,

Kümes dışında, başka kanatlı hayvan beslemeyiniz, Kümese kuşların giriş ihtimallerini yok ediniz, Fare-sinek-bit mücadelesi yapınız, Kümesin içerisinde hasta ve ölü hayvan barındırmayınız, Ölüleri imha ediniz, kedi-köpeğe yedirmeyiniz, Gübrelerinizi uzak ve uygun yerlere taşıyınız,

Yem deponuz ve tabanı temizlenebilir yapıda yapılmış olmalıdır, Su deponuz gereğinde temizlenip dezenfekte edilebilir konumda olmalıdır, Kümes temizliğinde titiz olunuz, atıklarla etrafınızı kirletmeyiniz, Bölgenizdeki hastalık olaylarına karşı uyanık olunuz, birbirinizi uyarınız,

Civciv koyma aralığının; temizlenmiş ve sağlıklı kümeslerde en az 10 gün, hastalık geçirmişlerde ise 30 günün altında olmamasında ısrarcı olunuz, Gereksiz yere “KÜMESİNİZE VETERİNER HEKİM ÇAĞIRMAYINIZ”

Biyogüvenlik uygulamalarda sağduyu sahibi olun Biyogüvenlik uygulamalarda sağduyu sahibi olun. Sağduyu hastalıklardan kurtulmanın en ucuz yoludur ve sonuçta para kazancıyla eşittir,

DİNLEDİĞİNİZ VEDE UYGULAYACAĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM