Immünkompromize Hastalarda Latent Tüberküloz Tanısında Kan IP-10 Düzeyinin Saptanması: Kronik Renal Yetmezlikli Hastalarda Yapılan Bir Analiz Gülsah Günlüoglu1,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Advertisements

ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
MEVSİMSEL ALLERJİK RİNİTLİ (MAR) HASTALARDA BRONŞİAL REMODELLİNG’İN İNDÜKTE BALGAMDA VASCULAR ENDOTHELIAL GROWTH FACTOR (VEGF) ÖLÇÜMÜ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Doç. Dr. Öner BALBAY Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
Atopik Dermatitin Tedavisinde Desensitizasyon Uygulanabilir mi?
TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ POZİTİFLİĞİ OLAN ÇOCUKLARDA BRONKOALVEOLER LAVAJ SIVISINDA T HÜCRE YANITININ GÖSTERGESİ OLAN SİTOKİNLERİN DÜZEYLERİ Hasan Yüksel,
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Kezban ÖZMEN SÜNER, Ali Nihat ANNAKKAYA,
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA ANTROPO-PLİKOMETRİK
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
PROSTAT KANSERİNDE TARAMA TANI EVRELEME Doç. Dr
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,
PULMONER TROMBOEMBOLİ TANISI KONMUŞ OLGULARDA ÜÇ FARKLI KLİNİK SKORLAMA YÖNTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Rabia Ünver 1, Gülfer Okumuş 1, Esen Kıyan 1, Levent.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
“Akademik Bilişim ’02” 6-8 Şubat 2002, Konya Y.T. Türkçe Arama Motorlarında Performans Değerlendirme Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
4 X x X X X
Mukavemet II Strength of Materials II
Tanı testlerinin kullanımı ve değerlendirilmesi Prof.Dr. Refik Burgut Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 13 Mayıs 2011, Adana.
PPD pozitifliği için kriterler.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Pnömoni tedavisinde biyomarkırların kullanımı
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
24 yaşında Bayan İzmir Öğretmen
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI
Diferansiyel Denklemler
Tüberküloz Prof.Dr.Fuat Gürkan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Çocuklarda Tüberküloz Tanı ve Tedavisinde Yenilikler
Elisa Testi ( ANTI – HIV Testi ) Kişi HIV ile enfekte olduktan sonra bağışıklık sistemi tarafından virüse karşı antikor üretilir. Anti-HIV.
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
İmmün Sistem Vücudumuz, çevremizde bulunan çeşitli hastalık yapıcı infeksiyöz ajanlara karşı hücreler, doku ve organları ile birlikte(immün sistem) çalışır.
Sunum transkripti:

Immünkompromize Hastalarda Latent Tüberküloz Tanısında Kan IP-10 Düzeyinin Saptanması: Kronik Renal Yetmezlikli Hastalarda Yapılan Bir Analiz Gülsah Günlüoglu1, Ekrem Seyhan2, Rümeyza Kazancıoglu3, Zeki Günlüoğlu 4, Nurdan Veske1, Esra Yazar1, Sedat Altın1 1Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları 2Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları 3Bezmialem vakıf Ünivesitesi, Tıp Fakültesi, Nefroloji ABD 4Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi

GİRİŞ Latent tüberküloz infeksiyonu (LTBI), aktif tüberküloz (TB) hastalığı için önemli bir kaynaktır. Taramada klasik metod tüberkülin cilt testidir (TCT)

GİRİŞ Kronik renal yetmezlik nedeniyle kronik hemodiyaliz alan (KBY-HD) hastalarda hücresel immünite bozulur. normal popülasyona göre 25 kat daha fazla aktif TB gelişme riski vardır. Bu hastalarda LTBI tarama önerilmektedir (American Thoracic Society. Targeted tuberculin testing and treatment of latent tuberculosis infection.Am J Respir Crit Care Med161: S221–S247. 2000)

GİRİŞ KBY-HD hastalarında, TCT’ye anerji >%50 İnterferon-G release assay (IGRA)’ların, KBY-HD hastalarda sensitivitesi %70 civarındadır.

IP-10 (IFN-G inducible protein of 10) IFN-G inducible protein of 10 kDa (IP-10), IFN-G ve çeşitli sitokinlerin etkisiyle APC tarafından salgılanır. Bu kemokin, CXC kemokin ailesinin 10. üyesidir IP-10, CXC kemokin reseptörü-3 (CXCR-3) ile etkileşerek aktive T lenfositlerin ve makrofajların inflamasyon alanına kemotaksisini sağlar. IFN-G’dan 2,5 kez küçük olan bu molekül pro-inflamatuar immün yanıtların da temel başlatıcısıdır. Bu nedenle hücre-aracılı immün cevabın bir göstergesi olarak kabul edilebilir

Kemotaksi C X R IP-10 T cell Aktivasyon MHC MTB TCR APC CD4 IFN-G Aktivasyon Aktivasyon

GİRİŞ LTBI bulunan kişilerin kanlarında IP-10 düzeyinin stimulasyonla yükseldiği görülmüştür. Bu nedenle, IP-10 düzeyinin ölçümü LTBI tanısında değerli olabilir. Ayrıca IP-10 düzeyi ölçümünün LTBI tanısında da QFT kadar etkili olabileceği bildirilmektedir*. Ruhwald M, Petersen J, Kofoed K, Nakaoka H, Cuevas LE, Lawson L, Squire SB, Eugen-Olsen J, Ravn P. Improving T-cell assays for the diagnosis of latent TB infection: potential of a diagnostic test based on IP-10. PLoS One. 2008 Aug 6;3(8):e2858

GİRİŞ-AMAÇ Bu çalışmada, immunokompromize hastalarda IP-10 düzeyi ölçümünün LTBI tanısındaki etkinliğinin test edilmesi amacıyla bir immünokompromize hasta grubu olan KBY-HD hastalarında IP-10 düzeyi analiz edildi.

HASTALAR VE METOD Prospektif Eylül 2011- kasım 2011 KBY- HD alan 50 hasta çalışmaya alındı. IFN-G ve IP-10 düzeylerinin belirlenmesi için venöz kan alındı. Aynı gün TCT

HASTA POPÜLASYONU HD süresi ort.54.9 ay Tüm hastalar HIV negatif 15 hasta DM E/K: 28/22 Yaş ortalaması 62.2

ÖNCEKİ MARUZİYETİN VE RİSK FAKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ Geçirilmiş TB, temas öyküsü Akciğer grafileri incelendi (dens pulmoner nodül, kalsifikasyon, fibrozis) BCG aşılama, skar varlığı araştırıldı, kaydedildi.

IFN-G düzeyi QFT-G-IT QFT-G-IT sisteminde 3 tüp var; Antijen (spesifik TB antijenleri ile kaplı) Boş (nil) (negatif kontrol) Mitojen (non-spesifik T hücre stimulanı) (pozitif kontrol) ELISA yöntemi ile spesifik ag ile uyarım sonucunda oluşan IFN-G düzeyi belirlendi ve diğer kontrol tüpleri düzeylerine göre sonuç belirlendi.

IP-10 düzeyi QFT-G-IT kan alma setine (nil, antijen ve mitojen tüpleri) alınan kan örnekleri aynı zamanda  IP-10 düzeyi analiz için de kullanıldı. IP-10 düzeyleri sandviç ELISA yöntemi kullanılarak belirlendi.

Bulgular TCT TCT N:44 Pozitif 16 (%36,4) Negatif 28 (%63,6) Testin pozitif ve negatif sonuçlandığı hastalar arasında BCG aşılanması sıklığı açısından fark yoktu (p=0.54). LTBI risk faktörleri arasındaki zayıf ilişki (kappa 0.21) istatistiksel olarak anlamsızdı (p=0.15)

QFT-IT QFT n:50 negatif 23 (%46) pozitif 27 (%54) BCG aşılanması sıklığı açısından testin pozitif ve negatif sonuçlandığı hastalar arasında fark yoktu (p=1) LTBI risk faktörleri arasındaki ilişki kappa 0.19 düzeyinde olup anlamsız idi (p=0.12).

TCT ve QFT test sonuçlarının karşılaştırması TCT pozitif olanların %18.8’inde QFT negatif sonuçlanmışken, TCT negatif olanların %32.1’inde QFT pozitif sonuçlanmıştı. TCT-QFT uyumu için kappa düzeyi 0.46 bulundu (p=0.002). QFT pozitif QFT negatif TCT pozitif 13 3 TCT negatif 9 19

Kan IP-10 düzeyleri ölçümleri IP-10 level in TST negative TST positive p QFT negative QFT positive TST or QFT negative TST or QFT positive Unstimulated blood 419.1 757.2 0.41 757.9 428.1 0.38 651.6 532.1 0.74 Mitogen stimulated blood 47947.4 83986.6 0.31 49744.8 70225.6 0.37 51782.2 66819.3 0.52 Antigen stimulated blood 14328.2 35576.3 0.004 1732.2 41141.1 0.0001 1682.5 37233.3

SONUÇLAR- IP-10 Antijen ile stimüle edilmiş kan IP-10 düzeyi QFT negatif sonuçlanan hastalar için maksimum 10.400 iken, QFT pozitif sonuçlanan hastalar için minimum 13.856 idi. IP-10 için 10.500 seviyesi eşik değer olarak alındığında, QFT ile IP-10 arasında tam uyum (kappa=1) oluşuyordu.

Stimüle kanda IP-10 üzeyleri ile QFT sonuçlarının kesişim grafiği

IP-10 düzeyi ile TST ve QFT arasındaki ilişki

Stimüle kanda IP-10 üzeyleri ile TST sonuçlarının kesişim grafiği

SONUÇ Bu çalışmada, KBY-HD hastalarında QFT sonuçları ile IP-10 sonuçları arasında tam uyum saptanmıştır. TCT’ye göre, QFT veya IP-10 testleri ile daha fazla sayıda KBY hastasında pozitiflik saptamış Bu nedenle, KBY nedeniyle immünkompromize olan kişilerde LTBI saptamada QFT veya kan IP-10 düzeyi ölçümünün kullanılabileceği görülmüştür.

SONUÇ IP-10 avantajları IP-10 yüksek miktarda salgılandığından Tespit edilmesi daha kolaydır Az miktarda örnek yeterlidir Basit bir teknolojiyle ölçülebilir Dezavantajları; analiz yönteminin (yöntem, dilusyon) standart hale getirilememiş olması ve ortalama IP-10 düzeyleri çok değişken (range 1402-19350) bildirilmesidir.

SONUÇ IGRA testleri ile kıyaslandığında IP-10 ölçümü onunla eşdeğer derecede başarılı bulunmuştur. Bunun yanında teknik olarak daha kullanışlı olabileceği görüşündeyiz.

Teşekkürler..