SES BİLGİSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Advertisements

Dinle-yor dinliyor e>i
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Selçuk ÖKSÜZ Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Hazırlayan Gülgün BAKKAL.
6. SINIFLAR SES BİLGİSİ.
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ www. videodershane. com www
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
Büyük Ünlü Uyumu.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
SES BİLGİSİ.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
HECE BİLGİSİ.
Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır. x.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
SES BİLGİSİ.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI - 1
CEMİL ÖZGÜR İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR Z.AYCAN TUNCER
Ses bigisi soruları.
SES BİLGİSİ.
ALFABEMİZ.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Sesleri (Harfleri) Öğreniyoruz
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
GENEL TEKRAR - 9 SES BİLGİSİ FEM DERSHANELERİ
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
SES BİLGİSİ.
ÜNLÜLERİN(SESLİLERİN) ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
SES BİLGİSİ AÇ.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
Ünlü türemesi Dilimize yabancı dillerden giren kimi sözcüklerde görülür: station (stasyon) —— * istasyon, Slav ——» islav.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
HARF BİLGİSİ Hikmet SIRMA
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SESBİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
SES OLAYLARI.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

SES BİLGİSİ

Ses: İşitme organımız tarafından algılanan titreşimlere ses denir. Harf: Seslerin yazıdaki karşılığına “harf” denir.Harfler, sesleri karşılayan işaretlerdir. Alfabe: Dilde kullanılan tüm harflerin sıralanmış şekline alfabe denir.

Türk Alfabesi: 29 harften oluşur. 8'i sesli (ünlü) harf: a, e, ı, i, o, ö, u, ü. 21'i sessiz (ünsüz) harf: b, c, d, f, g,ğ,h, j, k, l, m, n, p, r, s, ş, t, v, y, z.

Ünlü Harfler: Kalın Ünlüler: a, ı, o, u İnce Ünlüler: e, i, ö, ü Düz Ünlüler: a, e, ı, i Yuvarlak Ünlüler: o, ö, u, ü Geniş Ünlüler: a, e, o, ö Dar Ünlüler: ı, i, u, ü

Ünsüz Harfler: Sert Ünsüzler: f, s, t, k, ç, ş, h, p (fıstıkçı şahap) Süreksiz Sert Ünsüzler: k, t, ç, p (ketçap) Yumuşak ünsüzler: G,V,Z Ğ,R,N,C,Y,B,L,M,J,D

ÜNLÜ UYUMLARI: a)Büyük Ünlü Uyumu: ÜNLÜ UYUMLARI: a)Büyük Ünlü Uyumu: *Sözcükte, ilk hecedeki ünlü harf kalın ise, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. Ya da ilk hecedeki ünlü harf ince ise, diğer hecelerdeki ünlüler de ince olmalıdır.

Not: Tek heceli sözcüklerde ve bileşik sözcüklerde,Yabancı dillerden dilimize giren sözcüklerde ve özel isimlerde büyük ünlü uyumu aranmaz.

b)Küçük Ünlü Uyumu: Kural-1: Bir sözcükte, ilk hecede düz ünlü harf varsa, sonraki hecede de düz ünlü bulunmalıdır. “a, e, ı, i” “a, e, ı, i”

Kural-2: İlk hecede yuvarlak ünlü harf varsa, sonraki hecede ya dar-yuvarlak, ya da düz-geniş ünlü bulunmalıdır. “o, ö, u, ü” ya “a,e” ya da “u,ü”

Bazı Genel Kurallar: * Türkçede ilk heceden sonraki hecelerde “o, ö” harfleri bulunmaz. *Türkçede kelime kökünde iki ünlü yan yana bulunmaz. *Türkçe sözcüklerde aynı iki ünsüz yan yana bulunmaz.

Savur – Savrul Kavur – Kavrul SES OLAYLARI 1- Ünlü Düşmesi ( Hece Düşmesi) (Ses Düşmesi) *Sözcükte bulunan bir sesli harfin; sözcük ek aldıktan sonra düşmesi ile oluşur. ÖRNEKLER Savur – Savrul Kavur – Kavrul Kahır – Kahretmek

2- Ünlü Türemesi: (Ses Türemesi) *Bazen bir sözcükle, bir ek yan yana gelirken sözcük ve eke ait olmayan bir ünlü ortaya çıkabilir. Bu olaya ünlü türemesi denir. Örnekler Az-cık – Azıcık Genç-cik – Gencecik Not: Pekiştirilmiş sözcüklerin arasında da ünlü türeyebilir. Örnek: Sap-a-sağlam, Güp-e-gündüz

3- Ünlü Daralması:*“-a, -e” ünlülerinin “-yor” eki nedeniyle “ı,i,u,ü” ye dönüşmesi ile oluşur. Örnekler Kokla – Kokluyor Sakla – Saklıyor Dile – Diliyor Kutla – Kutluyor

Not: “-y” kaynaştırma harfinden önceki “-a, -e” harfleri konuşma dilinde daraltılsa bile yazıda daraltılmaz. Daraltılırsa yazım yanlışı olur. Gelmeyen Yazıda Gelmiyen Sözlü kullanımda Not: “-y” kaynaştırma harfinin istisna olarak, yazıda da daraltıcı özelliği görülebilir. De Di-y-en

4- Ünsüz Benzeşmesi ( Sert Ünsüz Benzeşmesi) *Türkçe kurallara göre; sert ünsüz bir harften (fıstıkçı şahap) sonra ünsüzle başlayan(c,d,g) bir ek gelecekse, ekin başındaki ünsüz “sert ünsüze” dönüşür. Örnekler Seç-gin Seçkin Kitap-da Kitapta , At-gı At-kı

5- Sert Ünsüz Yumuşaması (Ünsüz Değişimi) “p,ç,t,k” harfleri ile biten bir kelimeden sonra ünlü ile başlayan bir ek getirilirse; “p,ç,t,k” harfleri “b,c,d,g,ğ” ye dönüşür. Yurt-u – Yurdu Kanat-ı – Kanadı Bilek-i – Bileği Renk-i – Rengi Güç-ü – Gücü

Not: Bütün kelimelerin bu kurala uyduğu söylenemez Not: Bütün kelimelerin bu kurala uyduğu söylenemez. İp-i – İpi Saç-ı – Saçı Ot-u – Otu Hukuk-u – Hukuku Not: Özel isimlerde, bu kural, yazı dilinde uygulanmaz. Zonguldak'a Tokat'ı

6- Ünsüz Düşmesi (Ses Düşmesi) Kelime sonlarında“k” sesi bulunan sözcükler –cık veya –cek ile başlayan ek alırsa sonda yer alan “k”ler düşer. Küçük-cük – Küçücük Yumuşak-cık – Yumuşacık Alçak-al-mak - Alçalmak Çabuk – Çabucak Ufak-al- – ufalmak Üst-teğmen – Üsteğmen

7- Ünsüz Türemesi:( Ses Türemesi) His-etmek – Hissetmek Hak-ı – Hakkı Zan-etmek – Zannetmek Hal-olmak – Hallolmak Not: Bileşik fiiller oluşurken ses düşmesi ya da ses türemesi yaşanıyorsa, sözcükler mutlaka bitişik yazılır.

8- Kaynaştırma Harfleri: Türkçede iki ünlü yan yana gelmediği için, ünlü ile biten bir sözcüğe, ünlü ile başlayan bir ek getirileceği zaman araya kaynaştırma harfleri (y,ş,s,n) getirilir. Soba-y-a, Kuzu-s-u O-n-u, Su-y-u Baba-s-ı İki-ş-er Yedi-ş-er

9- Ulama: Ünsüzle biten bir sözcükten sonra, ünlüyle başlayan bir sözcük getirilmesiyle oluşur. Evden_acilen_ayrıldım. Not: Araya virgül gelmesi halinde ulama gerçekleşmez. Ahmet, eve gitti. (Ulama yoktur.)

HAZIRLAYAN: İLKSEN UYSAL BOZYEL TEŞEKKÜRLER.