I.Dönem Türkçe performans Ödevi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN
Advertisements

SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
Ses Bilgisi Soru 1: İkinci hecesinde dar ünlülerin olduğu bazı sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses.
SORULAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde büyük ünlü uyumuna uymayan kelime vardır? A)Sabahtan beridir ince bir yağmur B)Yağıyor soğuk bir sisle karışık C)Kafesler.
Ses bilgisi.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
SES BİLGİSİ.
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
Ses bilgisi.
SES BİLGİSİ SORULAR.
Ses bilgisi ses bilgisi.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
Ses Bilgisi.
Ses bigisi soruları.
SES BİLGİSİ.
Ses Bilgisi.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Test Soruları.
Binsem hülyaların beyaz atına
Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum.
SES BİLGİSİ.
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Ses bilgisi.
ÜNLÜLERİN(SESLİLERİN) ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES BİLGİSİ AÇ.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
SES BİLGİSİ.
SESBİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

I.Dönem Türkçe performans Ödevi KONU: SES BİLGİSİ

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi büyük ünlü uyumuna uymaz Aşağıdaki sözcüklerden hangisi büyük ünlü uyumuna uymaz? A)sınırlı B) görgülü C) bakımsız D) meraklı

Yanıt: D

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük ünlü uyumuna aykırı sözcük yoktur? A) Isıtılan demir genişler. B) Çalışan insan her zaman başarır. C) imzalanacak çok belge var. D) Kardeşimle ödevlerimi yazıyorum.

Yanıt: A

Aşağıdaki kelimelerin hangisinde büyük sesli uyumu aranır Aşağıdaki kelimelerin hangisinde büyük sesli uyumu aranır? A) Kütüphane B) Söz C) Öğrenci D) Televizyon

Yanıt: C

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük küçük ünlü uyumuna uymamaktadır? A) Soğanı iyice kavur. B) Dergileri rafa diziver. C) Artık bu masal kabak tadı verdi. D) Gölün suyu çekildi.

Yanıt: A

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz yumuşaması yoktur Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz yumuşaması yoktur? A) Bu işten umudum kesildi. B) Soğuğa karşı tedbirli olmalıyız. C) Yaz tatilinde oldukça dinlendik. D) Kitabımı çantaya yerleştirdim.

Yanıt: C

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz benzeşmesine örnek vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz benzeşmesine örnek vardır? A) Bu sokağın yolları çok bozuk. B) Baskın basanındır, derler. C) Kapalı yollar bir bir açılıyor. D) Her söze hemen inanır.

Yanıt: B

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünsüz yumuşamasına uğramış bir sözcük yoktur? A) Anahtarı bulamayınca kilidi kırdılar. B) Kardeşim kızamığa yakalandı. C) Barışmaları için kardeşim aracı oldu. D) Masadaki kitabı bana verir misin?

Yanıt: C

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde kaynaştırma ünsüzü yoktur Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde kaynaştırma ünsüzü yoktur? A) Yirmişer B) Kapıya C) Halısı D) Düğünün

Yanıt: D

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur? A) Sultan Murat eydür, gelsün göreyim. B) Nice kahramandır ben de bileyim. C) Vezirlik isterse üç tuğ vereyim. D) Yiğitlere serdar oldu Genç Osman.

Yanıt: B 

Aşağıdaki kelimelerin hangisinde ses düşmesi vardır Aşağıdaki kelimelerin hangisinde ses düşmesi vardır? A) Biricik B) Ufacık C) Azıcık D) İncecik

Yanıt: B 

“Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu.” bu cümlede büyük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1  B) 2  C) 3  D) 4 

YANIT:C

“Türkçe“de ekler, eklendikleri sözcüklerin son hecesindeki ünlüye uyar “Türkçe“de ekler, eklendikleri sözcüklerin son hecesindeki ünlüye uyar.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A) Gazetedeki trafik kazasını görünce gözlerim yaşardı. B) Damar sertliğine şişmanlarda daha çok rastlanıyor. C) Hanımböceği, çiçeklerin üzerinde çok zarif duruyor. D) Sabahki kavgadan sonra evin huzuru kaçtı.

YANIT:D

Aşağıdakilerin hangisinde ulama vardır Aşağıdakilerin hangisinde ulama vardır? a-Sakın bir söz söyleme,yüzüme bakma sakın b-Ufku bir fırçada hasbahçeye döndürdü bahar c-Hüzünlü bir türkü gibi bastırdı yorgunluk d-Ben her akşam dolaşırdım bu yeşil sahilde

Yanıt: D

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünlü daralması örneklenmez Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünlü daralması örneklenmez? a) Seni, sokağın başında bekliyorum. b) Gelmiyorum diye çok üzüldü. c) Düşünüyorum da ne söylesem boş. d)Bilmiyorum, ama gitsen daha iyi olur.

Yanıt : C

 Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar Son yolcunun gömüldü son adımları Bekçi sert bir vuruş ile kırdı kaldırımları Mezarda ölü gibi yalnız kaldım odamda. Yukarıdaki dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur? a) Ünlü düşmesi b) Ünsüz benzeşmesi c) Ünsüz yumuşamasına aykırı sözcük d) Ünsüz yumuşaması e) Ünlü daralması

Yanıt: C

 Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcükte kaynaştırma ünsüzü yoktur? a) Ne halden anlayan bulunur b) Bir kere sevdaya tutulmaya gör c) Bir de saçların düşmüş yüzüne d) Bir meşaledir pervaneyim ona

Yanıt : C

Numaralı dizelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur. 1  Numaralı dizelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur? 1. Yelpaze çevrilir gibi birden dönüşleri, 2. İşveyle devriliş, saçılış, örtünüşleri, 3. Raks ortasında bir durup oynar, yürür gibi, 4. Yalnız ben duyuyordum sirenleri 5. Her kalbi dolduran güle, her senden: Ole! a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

Yanıt:E

Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur  Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur? a) Onun bağrı zaten yaralıdır. b) O da bu akşam geliyor. c) Hasta sabaha kadar inledi. d) Burada oğlu onu savunmada. e) Boğaziçi yalılarında geçti, ömrüm.

Yanıt:B

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde, ünsüz benzeşmesi örneklenmez? a) Çocuk, aniden caddeye fırlamıştı. b) Bunları, yemekten sonra konuşuruz. c) Saçlarını sıfır numaraya kazıtmış. d) Halaçalışmamakta ısrar ediyorsun!

Yanıt:C

Dilimizde iki heceli birtakım sözcüklere dar ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki ünlüler düşer. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kuralı örnekleyen bir sözcük yer almaz? a) Koca çınar sabaha kadar devrildi. b) Gönül bu, nice ağrılara dayanmadı ki… c) Elleri böğründe kaldı, bu haberi alınca d)Bu kuşku, beynimizi kemiriyordu.

Yanıt: B

Hissederim bu acıyı Her perşembe nedense Niçin beynimden çıkmaz Gecelerin karanlığında sular Dizelerinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez? a) n – m değişmesi b) ünsüz türemesi c) ünlü düşmesi d) ünsüz benzeşmesi

Yanıt : D

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir ses olayı görülmez Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir ses olayı görülmez? a) Küçücük elleriyle bir şeyler anlattı. b) Onunla daracık yollardan geçtik. c) İncecik söğüt dalları rüzgara dayandı. d) Ona, Perşembe günü uğrarım.

Yanıt:C

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır? a) Ümit, uyanık insanın rüyasıdır. b) Görmek, yenilenmenin başlangıcıdır. c) Eskimeyenin peşinden giden hep yeni kalır. d) Zaman, kolay ele geçen şeyleri siler.

Yanıt:D

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin son harfi, sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz? a) devlet b) çırak c) ilaç d) mehtap

Yanıt: A

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek gösterilemez Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek gösterilemez? a) Gönlünden geçenleri bana da söyleyebilir. b) O manzarayı görünce ağlayacağını tabii bilmiyordunuz c) Böyle bir davranışı ondan beklemiyordum. d) Onun da bizimle geleceğini biliyordum.

Yanıt : A

Şimdiki zaman eki (-yor), aşağıdakilerden hangisinin sonuna getirilerek çekimlenirse büyük ünlü uyumu kuralını bozar? a) konuşmak b) dinlemek c) anlamak d) oturmak

Yanıt:B

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasının örneği vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasının örneği vardır? a) Zamanla nasıl değişiyor insan? b) Gün geçtikçe artıyor yalnızlığımız. c) Ne havada dönüp duruyor kuşlar? d) Bir çiçek istiyorum ben bakmasam solacak.

Yanıt: D

“ Bir defa kaybolmaktansa iki defa yol sormak daha iyidir “ Bir defa kaybolmaktansa iki defa yol sormak daha iyidir.” cümlesindeki altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? a) Ünsüz yumuşaması b) Ses türemesi c) Ünsüz benzeşmesi d) Ses düşmesi

Yanıt:D

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur? a) Çalışan insan her zaman başarılı olur. b) Yaşlı adam, fırından taze ekmek aldı. c) Araba yanımızdan hızla geçip gitti. d)Asker ocağı, gençlerimize şahsiyet kazandırır.

Aşağıdakilerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte ses değişikliği/yumuşama olmaz? a) ilaç b) sırt c) kayıp d) renk

Yanıt:B

Adı Soyadı: Elif eren Sınıfı/No :7/A 675