Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 1 Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İş Yaşamında Paradigma Değişimi
Advertisements

“Her sorun öğrenme yetersizliği sonucunda doğar”
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Hepimiz –doğuştan- birer öğrenme uzmanıyız!
Gözün kısımlarını yerleştirme oyunu
Kendini Geliştirme Amaçlı Hızlı Dönüşüm Kampı (v 5.0)
Değişkenler.
Benim kim olduğumu biliyor musunuz? Soy alguien con quien convives a diario Hergün birlikte yaşadığınız biriyim...
BAŞARI ZAMANI İYİ KULLANABİLME VE
A.Şükran Demiralp Şubat, 2013
HEDEFİN GÜCÜ & DOĞRU HEDEF BELİRLEME
KAİNATIN NERESİNDEYİZ?
Bu belge ile resmi olarak yetişkinlikten istifa ettiğimi bildiririm
SUNUM.
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
BAŞARI ZAMANI İYİ KULLANABİLME REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ VE
Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, / 65 ‘Öğrenme yoluyla Kendi Ayakları Üzerinde Durmak’ Sempozyum Beyaz Nokta ® Gelişim.
Yaşamımızın Vazgeçilmezi: Elektrik
4 KARE.
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
Ekim 15, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, Sorunların kendileri Cevaplar De ğ ildir..
İnsan ne kadar az düşünürse o kadar çok konuşur....
May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, AKSARAY UMUT HASTANESİ ÖĞRENME MERKEZİ (ÖMer) Her kurumun -her ne amacı olursa olsun- en temeldeki işlevi “öğrenmek”tir.
Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?
AkçanSA Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu
1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;
Buna inanmıyor olabilirsiniz ancak verdiği öğüt harika
ş i i r : T ü l i n H a t i p o ğ l u Aşk'a Sitem (I)
*Öğrenmek * Çalışmak ve *Başarmak
HALKALI GÜNEŞ ORTA OKULU
March 2, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
21. Yüzyıl Öğreneni.
Etkili İletişime Giriş
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
1.DÜNYA SAVAŞI. Ünite Özeti  Bir çok dünya devletinin biraraya gelerek yaptığı 1.dünya savaşının nedenleri,savaşın ortaya çıkardığı sonuçlar incelenecek.
Sorun Stok Etkisi Rev Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir,
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
Paradigmalar. Paradigmaları m ız Değişmiyor mu? 21. Yüzyıl Öğreneni.
BENİM MESLEĞİM NE OLACAK???
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
MÜLAKAT (GÖRÜŞME) Ünlü kişileri çeşitli yönleriyle tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için ünlü kişi yahut uzmanlarla.
YARDIM ETME Amaç : Öğrencilerin yardım etme duygularının geliştirilmesi Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Yazı tahtası,kalem,fon kağıdı Süre.
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
Bu belge ile resmi olarak yetişkinlikten istifa ettiğimi bildiririm. Tekrar 8 yaşın tüm sorumluluklarını kabul etmeye hazırım.
Okul Rehberlik Servisi
HAVA DURUMU VE MEVSİMLER
Özel Gereksinimli Çocuklar
Sorun Stok Etkisi. Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir, 2. Gücünüz azalacağı.
Sınır koymak nedir?.
Buna inanmıyor olabilirsiniz ancak verdiği öğüt harika
MEHMET TEKİNALP ANADOLU LİSESİ 11/E SINIFI
Bilgilendirme Teknikleri
ÖMER VE EL. Bu Ömer Ve Ömer’in yanında gördüğünüz onun arkadaşı El. Şimdi şöyle düşünün el nasıl iyi bir arkadaş olabilir? Daha fazla düşünün….
Sınav Kaygınızı Azaltın
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
DİĞER TUTUMLAR.
Üretim, Tüketim ve Karar Verme: Ekonomi BÖLÜM 9 EKONOMİ OKURYAZARLIĞI Küçük çocuklar, her gün karşılaştıkları için ekonomik kavramların farkındadır.
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Developed with the support of the EU Leonardo.
Kendini Geliştirme Amaçlı Hızlı Dönüşüm Kampı (v 5.0)
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
PROBLEM ÇÖZME.
“Her sorun öğrenme yetersizliği sonucunda doğar”
Sunum transkripti:

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Öğrenmek denilince akla önce okul ve oradaki dersler gelir. Şimdi lütfen öğrenmeyi okul duvarlarının dışına çıkarıp düşününüz! Ve örneğin, en önemli sorunlardan birisi olan “işsizlik” ile “öğrenme” arasındaki yakın bağlantıya bakınız:

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, İş (istihdam) için altın denklem! İş = Giderilmesi beklenen bir ihtiyaç = ∑ ö ğ renme Kısacası: Bir yerde Işsizlik varsa orada mutlaka şunlar vardır: –Karşılanmayan ihtiyaçlar, –O ihtiyaçları karşılamayı düşünmeyen ya da karşılama becerisine sahip olamayan insanlar.

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, İş = bir dizi ‘öğrenmek’ Sorular sormayı öğrenmek: Çeşitli uzaklıklardaki ihtiyaçları öğrenmek, O ihtiyaçları gidermenin olası düşük prestijlerine aldırmamayı öğrenmek, İşler arasında kolay-zor farkı gözetmemeyi öğrenmek, Düşük gelir sağlayabilen ihtiyaçlar halinde düşük gelirle -ama yaşam kalitesini çok düşürmeden- yaşayabilmeyi öğrenmek, O bilgi ve becerilerin neler ve nasıl edinileceğini öğrenmek,

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, İş = bir dizi ‘öğrenmek’ (devam) O bilgi-becerileri öğrenmek, Yaşam alanının sınırlarını genişletebilmeyi öğrenmek, Öğrenmeyi öğrenerek daha tatminkar Işler edinmeyi öğrenmek, Herhangi bir yerde yaşamını sürdürebilmek Için zihinsel zincirlerinden kurtulmayı öğrenmek, Bağımlılıklarını farkedebilmeyi öğrenmek, Kendini değiştirebilmeyi öğrenmek, Risk alabilmeyi öğrenmek.

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Peki bir soru! Acaba, benim arzu ettiğim geliri sağlayabilen “ihtiyaçlar”, benim giderebileceğim ve de gidermek isteyebileceğim ihtiyaçlar mı? Örneğin, hasta bakımı bir ihtiyaçtır ama ben o ihtiyacı gidermek istemiyorum (ayrıca, nasıl giderileceğini de bilmiyorum)..

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, İşte bütün mesele de burada! İşler = ihtiya  lar denklemini unutmayınız. Geliri d ş k insanların genelde ihtiya  ları da d ş k fiyatlıdır. Bu ihtiya  ları gidermek hem ucuzdur hem de  ok sayıda kişi bunları gidermeye taliptir.

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Düşük gelirliler az, yüksek gelirliler çok gelir sağlar (size).. Eğer yüksek gelir istiyorsanız yüksek gelirli kesimlere yönelmelisiniz. Bunlar başka şehirlerde hattâ başka ülkelerde bulunabilirler. Nimet / külfet meselesi :-)

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Ha bir de “beceri meselesi” var! Yüksek gelirli kesimlerin ihtiyaçları, herkesin sahip olduğu sıradan becerilerin daha fazlasını gerektirir. Siz bunlara sahip olmalısınız. Nasıl mı?

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, İş geldi “öğrenme”ye dayandı! Yanıt çok net ve de basittir: öğreneceksiniz! Ama bu zaten tüm canlıların en iyi bildiği şeydir. Okullarda, kurslarda, eğitim adı verilen çalışmalarda karşılaşılan zorluklar ise öğrenmek nedeniyle değil, size öğretilmek istenilenlerle sizin ihtiyaçlarınızın aynı olmadığından kaynaklanır.

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Daha da genelleştirirsek: Tüm sorunları, çeşitli öğrenmelerin toplamı halinde ifade edebilirsiniz! İster ekonomik ister sosyal tüm sorunlar bir dizi öğrenmenin toplamı halinde ifade edilebilir. İnsan bedenindeki hastalıklar dahi, organlarımızın ve ruhumuzun öğrenemediklerinin toplamıdır.

Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Teşekkür ederiz