 Konuşur ve yazarken insan zihninin nasıl çalıştığı, sözcükleri nasıl seçerek sıraladığı konusu üzerinde, üretimsel dilbilime gelinceye kadar önemli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
Köylü ulusun efendisidir.
FİİLLERDE ÇATI.
CÜMLE TÜRLERİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
BİLİŞSEL HEDEFLERE GÖRE DAVRANIŞ YAZMA (ANALİZ–SENTEZ-DEĞERLENDİRME)
Dilin Tanımı ve Özellikleri
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
Terminolojik Kayıt ve Veri Kategorileri Doç. Dr. Ender Ateşman.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
FİİLDE ÇATI HAZIRLAYAN: MUSTAFA UYSAL BİLGİSAYAR 1 DERSİ ÖDEVİDİR.
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
İSİMLER(ADLAR).
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,

ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
DİZİMBİLİM (SÖZDİZİMİ)
DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİ Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
DİLBİLGİSİ BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI-2
TÜMCE(CÜMLE) Duygularımızı, düşüncelerimizi, tam olarak anlatan sözcük ya da sözcük öbeklerine TÜMCE denir.
Dil, İmaj & Göstergebilim
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Kişilik Kuramları Giriş ve kavramlar.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
 Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin.
TÜRKÇE DERS KİTABI İNCELEMELERİ 12. HAFTA YRD. DOÇ. DR. SELİM EMİROĞLU
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
SIFATLAR.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
ADLAR (İSİMLER).
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
TANITIM - KARŞILAŞTIRMA
ADLAR (İSİMLER).
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
İsİmler(ad) Nedİr? İsim: Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Türkçesi addır. İsimler, canlı-cansız, somut-soyut varlık veya olayların hepsini ayrı.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
8 Bilişsel Yöntem (Cognitive Code-Learning/ Kognitives Code-Lernen/ Apprentissage du code cognitif) Bilişsel yöntem Noam Chomsky'nin üretimsel dönüşümlü.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Dilin Bileşenleri Dr. Gökçe Karaman Benli
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

 Konuşur ve yazarken insan zihninin nasıl çalıştığı, sözcükleri nasıl seçerek sıraladığı konusu üzerinde, üretimsel dilbilime gelinceye kadar önemli gerçeklerin ortaya koyduğu, önemli sonuçlara varıldığı söylenemez.

 CHOMSKY ve izleyicileri HALLE ve FILLMORE işte bu amaca, belli bir dil çerçevesinde insan zihninin çalışma biçiminin aydınlatılmasına yönelmiş ve önemli katkılarda bulunmuşlardır.

 SAUSSURE, kuramında dil-söz(langue-parole) ayrımına gitmiş, dil’i, toplumun insanlara hazır olarak sunduğu,bir toplumun anlaşma sonucu ortaya koyduğu belirtilerden oluşan bir dizge olarak nitelemiş.Bunun yanı sıra SASSURE, toplumsal nitelikteki dil’in kişi tarafından kullanışını, kişiye özgü, bireysel yönünü söz terimiyle adlandırır.

 CHOMSKY,dili bir tümceler topluluğu olarak görür.Syntactic Structures adlı yapıtında bilgin, dilbilimsel çözümlemede bir dilin dil bilgisine uygun tümcelerini, ona aykırı tümcelerden ayırmayı ve dilbilgisine uygun tümcelerin yapısını ortaya koymayı amaç olarak belirlemektedir.

 Bir dilde kimi tümceler, aşağıdaki Türkçe örneklerde gibi, dilbilgisine uygun, ama anlamsız veya saçma olabilir:  “İçinde pazarlıklı soba yazıyı tanımladı.”  “Boyalı görüşünüz gitar çalıyordu.”

 Aşağıdaki tümceler de ise anlam açısından eşdeğerli olduğu halde bunlardan ilki dilbilgisi açısından doğru,ikincisi yanlıştır:  “ Testi kırılmış gibi.”  “Gibi testi kırılmış.”  CHOMSKY,anlamlık kavramı ile dilbilgisine uygunluk kavramı dilbilgisine uygun tümcelerin mutlaka anlamlı sayılmayacağına,bu iki kavramın eşleştirilmeyeceğini dikkat çekmiştir.

 Dizim bilim ; her biri, belli bir tümcenin oluşması için gerekli bütün bilgileri içeren sınırsız sayıda biçimsel nesneleri içerir.CHOMSKY’ye göre, dizim bilim bölümünde her tümce için bir derin yapı bir de yüzeysel yapı’nın bulunması gereklidir.

 Derin yapı; doğrudan doğruya tümcede anlatım bulan anlamla ilgili olan derin yapı, tümcenin temelinde bulunan bütün anlam öğelerinden oluşmuş anlam yapısıdır. Tümcenin anlamını belirlediği soyut yapıdır.

 Örn: “Çocuğun ağlayışına üzüldüm” tümcesi, temelde, derin yapıda iki ayrı anlamdan oluşmuştur: 1. Çocuk ağlıyordu; 2. Ben ona üzüldüm.  Yüzeysel yapı; derin yapıda var olan anlamın açıklanış biçimi biçimi, sese, sözcüklere dökülerek gerçekleşmesidir.

 Derin yapı ve yüzeysel yapı dönüşüm ‘lerle birbirine bağlıdır.örn;  1.tümce a) Köylü, ağacı kesti. b) Ağaç, köylü tarafından kesildi.  2.tümce: a) Çocuk, kediyi dövdü. b) Kedi, çocuk tarafından dövüldü.

 1. ve 2. tümcelerin her biri a ve b biçimleriyle tek bir bir olayı, anlamı yansıtır; ancak yapıları, kurucularının yapısı birbirinden ayrıdır.Her iki tümcenin b biçimleri, a biçimlerinden birer dönüşümle elde edilmiştir.her tümce tek bir derin yapıya dayanan iki yüzeysel yapı oluşturur.

 Dönüşüm; belli derin yapıların değişik yüzeysel yapılar biçiminde anlatım bulmasıdır.Derin yapı-yüzeysel yapı ayrımı, dönüşümlü dilbilgisinin temel ilkelerinden biridir.  Dizim bilim bölümü, yapı kuralları ve dönüşüm kuraları olmak üzere iki ana kuralı içerir.

 1 a Eylem Tümcesi(Geçişsiz Eylemle)  1.T AÖ – EÖ  2.AÖ A  A1  0  3.EÖ E + ZE +KE YAPI KURALLARI

kısaltmalar A ad Al adıl AÖ ad öbeği BE belirtme eki E eylem EE ekeylem EÖ eylem öbeği KE kişi eki ÖA önad(sıfat) T tümce ZE zaman eki T AÖ EÖ A E ZE KE adam uyu yor

 1 b Eylem Tümcesi(Geçişli Eylemle)  1. T AÖ + EÖ  2. AÖ A A1 O  3. EÖ AÖ +BE + E +ZE +KE

 Her dilde kendine özgü nitelikleri olan dönüşüm kuralları, bir çekirdek tümceyi edilgen, olumsuz, soru... Gibi başka yapılara dönüştürmede uygulanan kurallardır.  ÖRN: “ Kasap kurbanı kesti.” tümcesi  “Kurban, kasap tarafından kesildi.” gibi bir biçime döndürülür.

 Görevsel sesbilim; bir dilin,görevsel sesbilim çerçevesi içine giren niteliklerinin yanı sıra, seslerden oluşmuş, düşünsel dilin sese dönüşmüş tümcelerinde gerekli olan ses uyarlanmalarını gerçekleştiren,bunlar için birtakım kural ve formüller saptayan bölümdür.

 Anlambilim, her sözcüğün insan zihninde niteliklerinin belirlenmiş olduğu varsayılır. Sözcüklerden her birinin nitelikleri yanında, hangi sözcüklerle, ne türden bağlamlar içinde bulunabileceği,hangileriyle bağdaşabileceği, hangileriyle bağdaşmayacağı saptanmaya çalışılır.

 Ben denizi çok özledim” tümcesinde örneğin deniz ve özlemek sözcükleri arasında, sözcüklerin nitelikleri bakımından bağdaşmazlık yoktur.Ama “Kömür denizi çok özledi.” tümcede sözcüklerin anlamsal nitelikleri böyle bir birleştirmeyi olanaksız kılar.

 Üretimsel dilbilim, her şeyden önce, belli bir dil çerçevesi içinde insan zihninin çalışma modelinin belirlenmesine yönelmiş bir çalışma yöntemi olarak düşünülebilir.  Üretimsel dilbilim, çeşitli araştırmalar, uygulamalarla bütün dünyada büyük bir yaygınlık kazanmıştır.

 Birleşik Amerika’dan Güney Kore’ye kadar birçok ülkelerde dilbilgisi ve dilbilim öğretiminin bu yönteme ağırlık verilerek yapıldığı, yukarıda değindiğimiz gibi, dil öğretiminde de aynı yönteme baş vurulduğu bir gerçektir.Ancak her bir dil için geçerli, şaşmaz kuralların saptanmış olduğu söylenemez.