YGS NEDİR? LYS NEDİR?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTEK ÖZEL ACIBADEM LİSESİ 2010-ÖSYS Sunum , İstanbul 29 Ağustos 2009
Advertisements

2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
YGS - LYS SINAV SİSTEMİ.
2010 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÖSYS Birinci Aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı YGS Puan TürüTürkçeSosyal Bilimler Temel Matematik Fen.
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
2014 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ. Edebiyat Fakültesi Eğitim Fakültesi Tıp Fakültesi Teknoloji Fakültesi.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
ÇAĞDAŞKENT ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
YGS- LYS NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
GEVAŞ KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ YGS-LYS VE BÖLÜM TANITIMLARI
ÖZEL YÖNELİM MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YETKİN LEVENT ÖZEL YENİ SINAV SİSTEMİ YGS-LYS.
Okan Üniversitesi – İstanbul, 20 Şubat 2009 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
ÖZEL SEYMEN ANADOLU LİSESİ ÖSYS 30.YILI GURURLA KARŞILIYORUZ.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS).  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem.
2010-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. 1.AŞAMA: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
ÖZEL ŞEFKAT EĞİTİM KURUMLARI
2013 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ. GENEL BİLGİLER YGS - LYS 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS,
MAMAK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ YGS BİLGİLENDİRME VE MOTİVASYON SEMİNERİ FARUK SÜZER PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
. Hülya SUFRACI PSi. Dan ve Reh. Öğr YGS- LYS 2015 Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi.
1. 2 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Nisan ayında.
2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ
75. Yıl şehit üsteğmen murat erdem çok programlı LİSESİ
Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya,..gibi.
Yerleştirme Sistemindeki
ÖSS Portalınız - # Gelecek Rehberiniz, 20 Şubat 2009 Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri.
YGS LYS BAŞVURULARI. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri : 2-15 Ocak 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Tarihi, Saati ve Süresi :
SALİHLİ KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
YGS / LYS RAHMİ SİNANKILI.
1 YGS Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı LYS Lisans Yerleştirme Sınavı.
YGS - LYS Üniversite Girişte İki Aşamalı Sınav Sistemi.
ORTAÖĞRETİMDE ALAN/DAL SEÇİMİ
Üniversite Seçerken... Akademik/ Profesyonel Kadro Burslar (OSYM/ Başarı Bursları) Kent/ Kampüs Üniversitesi Yabancı Dil Eğitimi Akademik Olanaklar o Bölüm.
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
“Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur.” Albert Einstein
D.Ö1 YÜKSEKÖĞRETİME SINAVSIZ GEÇİŞ. D.Ö2 Bilişim Teknolojisi Mezunları Sınavsız Geçiş yapacakları programlar Yükseköğretim Ön lisans Programları Süre.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL 2012 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
FINDIKLI MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
YGS-LYS SUNUMU.
2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 29 Ağustos 2009 Üniversiteye Girişte İki Aşamalı Yeni Sistem.
ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
YGS VE LYS FAT İ H SULTAN MEHMET ANADOLU L İ SES İ PS İ KOLOJ İ K DANIŞMA VE REHBERL İ K SERV İ S İ.
Yusuf URHAN-Uzm.Psikolojik Danışman
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
Üniversite Yolunda N asıl Üniversiteli Olurum. LYS.
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) 1. BASAMAK SINAVI.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 1.
2016 – ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı 13 Mart 2016 YGS Sınavı Başvurular Ocak 2016 tarihleri arası Başvuru Ücreti 55TL tarihleri.
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Her Noktada Gölge Okul… Birikim Dersaneleri YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
Sınav Tarihi: Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Soru Sayları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik Testi : 40 Soru Sosyal Bilimler Testi : 40 Soru.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Y ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Sunum transkripti:

YGS NEDİR? LYS NEDİR?

YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI Mart ayının 24’de uygulanacak YGS, ortaöğretimi bitirip, sınavsız geçişle girilen önlisans programlar dışındaki bütün yükseköğretim programlarına gitmek isteyen tüm adayların gireceği bir sınav olacaktır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı olan LYS ‘ye girmek için YGS’de 180.000 baraj puanının aşılması gerekmektedir. Ayrıca bu sınav LYS’nin %40 gibi bir bölümünü oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu sınavda elde edilecek performans bizim hedeflediğimiz üniversitelere ulaşmamız noktasında belirleyici olacaktır.   YGS' de Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Matematik testleri yer alacaktır. Ağırlıklı olarak sorular 9. sınıf müfredatından oluşacaktır.  

160 dakika süre verilmektedir. DİKKATTTTTTTTT! YGS’de 160 soru için 160 dakika süre verilmektedir.

YGS’de yer alan testler YGS’de yer alan testlerin kapsamı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular Sosyal Bilimler Testi Tarih Coğrafya Felsefe Temel Matematik Testi Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular Fen Bilimleri Testi Fizik Kimya Biyoloji Soru Sayısı 40 17 14 9 13

YGS testlerin ağırlıkları (% olarak) Puan Türü Türkçe Sosyal Bilimler Temel Matematik Fen Bilimleri YGS-1 20 10 40 30 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 37 33 YGS-6

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI LYS

LYS’DE YER ALAN TESTLER Sınav Sınavın Kapsamı Soru Sayısı Matematik Sınavı (LYS-1) Matematik Geometri Analitik Geometri 50 22 8 Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) Fizik Testi Kimya Testi Biyoloji Testi 30 Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) Türk Dili ve Edebiyatı Testi Coğrafya-1 Testi 56 24 Sosyal Bilimler Sınavı(LYS-4) Tarih Testi Coğrafya-2 Testi Felsefe Grubu Testi 40 16 Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) Sözcük bilgisi ve dil bilgisi Çeviri Okuduğunu anlama 20 12 48

LYS’den alınan puanlar 4 gruba ayrılmaktadır: MF Puanı TM Puanı TS Puanı DİL (Yabancı Dil Puanı)

MF Grubu Puan Türleri (Matematik Fen Puanı) MF-1 Puan Türü : Matematik Ağırlıklı Temel Bilim Programları için, MF-2 Puan Türü : Fen Ağırlıklı Temel Bilim programları için, MF-3 Puan Türü : Sağlık Bilimleri programları için, MF-4 Puan Türü : Mühendislik ve Teknik programları için öngörülmüştür.

TM Grubu Puan Türleri (Matematik-Türkçe puanı) TM-1 Puan Türü : Matematik ağırlıklıdır. TM-2 Puan Türü : Matematik ile Edebiyat eşit ağırlıklıdır. TM-3 Puan Türü : Edebiyat ağırlıklıdır.

TS Grubu Puan Türleri (Türkçe- Sosyal Puanı) TS-1 Puan Türü : Sosyal Bilimler, TS-2 Puan Türü : Edebiyat ağırlıklıdır.

Meslek lisesi öğrencileri yalnızca kendi alanlardan tercihde bulunmak istiyorlarsa sadece YGS' ye girmeleri yeterli olacaktır. ÖRNEK: ERKAN AVCI ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ’NDE OKUYAN BİR ÖĞRENCİ SADECE YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİNİ YA DA BİLİŞİM SİSTEMLERİNİ İSTİYORSA, LYS’YE GİRMESİNE GEREK YOKTUR. AMA ÖĞRENCİ AYNI ANDA UÇAK MÜHENDİSLİĞİ İSTİYORSA O ZAMAN LYS’YE GİRMEK DURUMUNDADIR.

Yükseköğretim Programlarına Başvurabilmek İçin En Az Kaç Puan Almak Gerekir?

Yükseköğretim Programının Türü İlgili Puan Türleri Puan Koşulu Meslek Yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmek için (Sınavsız Geçişten boşkalan kontenjanlar dâhil) İlgili YGS Puan Türünde En az 140 puan Açık öğretim ön lisans programlarını tercih tercih edebilmek için Açık öğretim lisans programlarını tercih edebilmek için (İngilizce Öğretmenliği hariç) Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için (Eğitim prog. hariç) YGS Puan Türünde En az 140 puan veya 180 puan almak Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmek için İlgili YGS/LYS Puan Türünde En az 180 puan Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için İlgili LYS Puan Türünde

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir? ÖSS"ye başvuran her adayın ortaöğretimdeki başarı durumları göz önünde tutularak ortaöğretim başarı puanı hesaplanacaktır. Ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken öğrenciler kendi okulundaki diploma puanına göre değerlendirilir. Ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken öğrencilerin diploma notu, diploma notu olmayanların diploma notuna benzer şekilde hesaplanan ortalamaları kullanılır.

YGS – LYS’ye başvurma sırasında mezun durumda olan adaylar daha önceki yıllarda YGS - LYS"ye girmiş iseler ÖSYM"de kayıtlı olan OBP’leri kullanılır. OBP’si hesaplanan adayların puanları daha sonraki yıllarda değişmeden aynen kullanılır.

Ortaöğretim başarı puanının yüksek gelmesi için öğrencinin başarı ortalamasının eğitim gördüğü okuldaki öğrencilerin diploma notundan yüksek olması gerekir. OBP hesaplamasında en düşük 30 puan en yüksek 60 puan olarak belirlenmiştir.

Seminerimize katıldığınız için teşekkür ederiz Seminerimize katıldığınız için teşekkür ederiz. Hepimiz için iyi bir yıl olması dileklerimizle