DİL AİLELERİ PARLA ŞENGÖZ 1-B 1064.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Dil Becerileri Ölçme ve Değerlendirme Derneği (EALTA)
Advertisements

Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SES OLAYLARI.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
Bilişim Tek. Öğrt. Cemil ŞAHİN Bilişim Tek. Öğrt. Cemil ŞAHİN PROGRAMLAMA DİLLERİ.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
ZAMİRLER.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
FİİLLERDE ŞAHIS KATEGORİSİ. III. ŞAHIS KATEGORİSİ Fiillerde şahıs kategorisi, fiilin gösterdiği işi, hareketi, oluşu veya kılışı yapan kişiyi gösterir.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRK DİLİNİN DİĞER DİLLERLE ETKİLEŞİMİ
DİL Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabi bir vasıta;
TÜRK DİLİ-I Dil Nedir? Prof. Dr. Muhsin Macit Okt. Olcay Saltık.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
YAPI BİLGİSİ.
DÜNYA DİLLERİ.
DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlık Çalışmaları
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
ÜLKE,MİLLET,DİL,BAŞKENT
Türkçe,Yabancı Dillerin Boyunduruğundan Kurtarılmalıdır.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
Bu çalışma ilköğretimin
DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİ Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
HİNTÇE ŞİRA ÇAVLUER 4-B.
NEHİR YAYLA 4-B88.  Frankofon Belçika Burundi Fildişi Sahili Fransa Fransız Guyanası Gabon Kanada Senegal İsviçre İTALYANCA KONUŞAN ÜLKELER.
TÜRK DİLİ I II. BÖLÜM YERYÜZÜNDEKİ DİLLER VE
RUSÇA MARİA ADA EKMEKÇ 4-A.
PORTKİZ DİLİ Nehir Gürbüz 4-A.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ Yrd. Doç. Dr. MUSTAFA YENİASIR
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
Kurucu Salman Kahn Bangladeş MIT ve Harvard 2006 faaliyet başlangıcı ABD menşeli 2010 tam zamanlı.
DİL NEDİR? Dil veya lîsan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı.
Ünlü türemesi Dilimize yabancı dillerden giren kimi sözcüklerde görülür: station (stasyon) —— * istasyon, Slav ——» islav.
TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi DİL NEDİR?  Duygu, düşünce, istek ve hayallerimizi başkalarına aktarmaya yarayan bir işaretler sistemidir.
Türk Dili I Hafta 2 1 TÜRK DİLİ I Okutman Vedat BALKAN Hafta 2.
DİM BAŞÇİVİ TÜRKÇEN İ N ÖZELL İ KLER İ.
ZAMİR (ADIL).
Windows 10 Windows 10, sahip olduğunuz donanım, yazılım ve çevre birimleriyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Ve sürekli etkin güncelleştirmeler,
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
TÜRK DİLİ I II. BÖLÜM YERYÜZÜNDEKİ DİLLER VE
Dil Nedir?   Bir sesli işaretler sistemi olan dil, aynı toplulukta yaşayan veya aynı milletten olan insanların anlaşabilmelerini sağlayan en gelişmiş iletişim.
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
Türkçenin Gelişim Aşamaları Dillerin Sınıflandırılması
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
ADILLAR (ZAMİRLER).
2. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ I.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
Sözcük (Kelime) Bilgisi
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
DİLİN TANIMI 1.
DİLİN TANIMI 1.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
1739 Sayılı Temel Eğitim Kanunu Yaygın Eğitim
Yazı Sistemleri.
İÇİNDEKİLER 1. Dillerin Doğuşu 2. Dillerin Sınıflandırılması
DÜNYA DİLLERİ VE DİL GRUPLARI
I. Hafta Dil Akrabalıkları
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR
I. Hafta Dil Akrabalıkları
Sunum transkripti:

DİL AİLELERİ PARLA ŞENGÖZ 1-B 1064

Dilin Oluşumu Dilin ortaya çıkışı, yazının öğrenilmesi, dillerin çeşitliliği gibi konular insanları daima meraklandırmıştır.Bugüne kadar yapılan çalışmalarda dilin kaynağı ile ilgili ancak birçok teori ortaya konmuştur. Bunlardan birkaçına kısaca değinelim: a. İlahi kaynak: Bu teoriye göre Allah, insanı yarattı ve yarattığı insana dili öğretti. Zaten birçok dinde Allah’ın insana dili kullanmayı doğuştan bir yetenek olarak verdiği kabul edilir. b. Doğal ses kaynağı: Bu teoriye göre dil doğal seslerin taklidi şeklinde oluşmuştur. Mesela bomba “bom” diye patlaması sonucu bu ismi almıştır. c. Sözlerin ve jestlerin birleşimi: Beden hareketlerini temel alan bu teoriye göre dil, fiziksel jestlerin ve ağız yoluyla üretilen seslerin arasındaki bağdan oluşmuştur. Mesela insanın kızgınlık belirtisi olarak “hom hom” yapmasından “homurdanmak” kelimesi ortaya çıkmıştır.

d. Fiziksel uygunluk: Bu teoriye göre kelimeler insanların söyledikleri şarkılardan oluşmuştur. İlk insanlar güç işler görürken ritmik birtakım sesler çıkararak çalışmalarını kolaylaştırıyorlardı. Bu sesler daha sonra şarkılara ve kelimelere dönüşmüştür.

Bugün yeryüzünde kaç dil konuşulduğu kesin olarak belli değildir.  Yeryüzünün bazı bölgelerinde daha işlenmemiş, incelenmemiş, yazı dili durumuna gelmemiş diller bulunmaktadır.

Yeryüzündeki diller, ses sistemi, biçim yapısı ve söz dizimi bakımından bazı yakınlıklar ve benzerlikler gösterir. Diller arasındaki bu yakınlık ve benzerliğe dil aileleri (dil akrabalığı) adı verilir.

Yeryüzündeki diller (dil aileleri) bazı yakınlık ve benzerliklerine göre yapı ve köken olmak üzere iki bakımdan incelenir. A. Yapı Bakımından Dünya Dilleri B. Köken Bakımından Dünya Dilleri

A. Yapı Bakımından Dünya Dilleri 1. Tek heceli Diller: Bu dillerdeki sözcüklerde çekim eki yoktur. Sözcükler ek almaz, değişime uğramaz.Sözcükte vurgu hakimdir. Cümle içerisinde sözcükler, bulundukları yere ve başka sözcüklerle yan yana gelme durumuna göre anlam kazanır, bir sözcük yerine göre 10-15 anlam kazanabilir.

2. Eklemeli (Bitişken) Diller: Bu dillerde bir veya daha çok heceli köklere yapım ve çekim ekleri eklenir. Getirilen ekler kökle kaynaşmışlardır. Köke getirilen yapım ekleri ile yeni sözcükler, yeni kavramlar türetilir. Yeni ekler ulandığında kökte bir değişiklik olmaz.

3. Çekimli (Bükümlü) Diller: Büküm, sözcüğün çekimi sırasında kökün özellikle kökteki ünlünün değişmesidir. Değişikliğe uğrayan sözcüğün kök durumudur. Çekim sırasında görülen değişikliklerle yeni sözcükler ve kavramlar ortaya çıkar.

B. Köken Bakımından Dünya Dilleri Köken bakımından birbirine benzer diller, aynı kaynaktan çıkmış akraba dillerdir. Yeryüzündeki başlıca dil aileleri şunlardır: 1. Hint - Avrupa Dilleri Ailesi a. Asya Kolu: Hintçe, Farsça, Ermenice b. Avrupa kolu: 1. Germen (Cermen) Dilleri: Almanca, İngilizce, Felemekçe (Hollanda’da ve Belçika’nın bir kısmında kullanılan dil). 2. Romen Dilleri: Latince, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca 3. İslav Dilleri: Rusça, Sırpça, Lehçe (Lehistan bölgesinde kullanılan dil).

2. Hami-Sami Dilleri Ailesi: Akatça, Arapça, İbranice 3. Bantu Dilleri Ailesi: Orta ve Güney Afrika’da yaşayan Bantuların dilleri bu gruba girer. 4. Çin Dilleri Ailesi: Çince ve Tibetçe bu ailedendir.

5. Ural- Altay Dilleri Ailesi: a 5. Ural- Altay Dilleri Ailesi: a. Ural Kolu: Fince, Macarca, Samoyetçe b. Altay Kolu: Türkçe, Moğolca, Mançuca Türkçe dünya dilleri arasında yapı bakımından sondan eklemeli dil grubuna girer. Köken bakımından ise Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna bağlıdır. 

Ural - Altay dillerinin özellikleri şöyle sıralanabilir: 1 Ural - Altay dillerinin özellikleri şöyle sıralanabilir: 1. Ünlü uyumu vardır. 2. Sondan eklemeli bir yapısı vardır. 3. Sözcüklerde dilbilgisi bakımından erkek ve dişi tür ayrımı yoktur. 4. Bazı ekler çekim eki olmalarına rağmen yapım eki olarak da kullanılır. 5. Ses, yapı ve söz dizisi bakımından benzerlikler bulunur. 6. Türkçede ve Macarcada durum ekleri, çoğul ve iyelik eklerinden sonra gelir.

En iyimser değerlendirmelere göre, bugün dünya üzerinde yaklaşık 6000 dil bulunuyor. Yaklaşık iki haftada bir dünya üzerinden bir dil yok oluyor.

BAZI DİLLERDEN MERHABA  almanca: hallo arnavutça: përshëndetje azerice: merhaba çekçe: ahoj endonezya dili: halo estonyaca: tere felemenkçe: hallo filipince: helo fince: hei fransızca: bonjour galce: helo galiçyaca: ola gürcüce: hello hırvatça: halo ingilizce: hello irlandaca: hello isveçce: hej italyanca: ciao izlandaca: hallô katalanca: hola latince: salve türkçe:merhaba BAZI DİLLERDEN MERHABA 