‘’De’’nin Yazımı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru yazımı Erciyes Üniversitesi,Eğitim Fakültesi Ahmet Şener
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
EDATLAR.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
e i ADIN DURUMLARI den yalın de Aşağıdaki iki tümceyi okuyalım.
ZAMİRLER.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
ZAMİRLER.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
De bağlacı ile de ekleri aynı değildir.De bağlacının yazılması zorunlu değildir.Ama de eki kaldırılırsa tümcenin anlamı bozulur.De bağlacı sözcükten.
YAZIM (İMLA) KURALLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
YAZIM BİLGİSİ İle’nin Yazılışı Pekiştirmeli Sözlerin Yazılışı
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
YAZIM KURALLARI.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
SES BİLGİSİ AÇ.
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
Beyza KARTALCI tarfından hzaırlanmıştır.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
ADILLAR (ZAMİRLER).
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
EDATLAR Hikmet SIRMA.
Zarflar (belirteçler)
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
Sunum transkripti:

‘’De’’nin Yazımı

‘’De’’nin Yazımı Türkçede durum eki “-de” ile bağlaç olan “de”nin yazımı çoğu kez birbirine karıştırılır. Durum eki “-de”, adı üzerinde bir ektir ve kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılır. Bağlaç olan “de” ise bir sözcüktür, kendinden önce gelen sözcükten ayrı yazılır. “de”nin bitişik mi, yoksa ayrı mı yazılması çoğu kişide sıkıntı yaratır. Diline gereken özeni göstermeyen, duyarlı olmayan bir kişi için “de”nin bitişik ya da ayrı yazılması arasında hiçbir fark yoktur. Güzel Türkçemizi sevmek, dilimize karşı sorumlu olduğumuzu bilmek “de”nin yazımını öğrenmemiz için yeterli olacaktır. 28.12.2011

‘’De’’nin Yazımı 28.12.2011

Hal Eki Olan ‘’de’’nin Yazımı Durum eki olan “-de” her şeyden önce bir ektir. Dolayısıyla kendinden önce gelen sözcüğe eklenir, yani bitişik yazılır. Durum eki “-de”nin ayrı yazılması gibi bir şey söz konusu olamaz. Durum eki “-de”nin kendinden önce gelen sözcüğün son hecesindeki ünlü ve ünsüzlerin özelliklerine göre “-da, -de; -ta, -te” biçimleri vardır. Bunlardan hangisi uygunsa, o yazılır. 28.12.2011

Hal Eki Olan ‘’de’’nin Yazımı ’’Çocuklar bahçede oynuyor.’’ ’’Tatilde üç kitap okudum.’’ cümlelerinde olduğu gibi,cümlede yerve zaman bildirecek şekilde kullanılan ’’-de’’,hal ekidir. Bu ek cümleden çıkarılırsa cümlenin anlamı bozulur. 28.12.2011 Doğacan Özdemir ta rfından hzaırlanmıştır

Bağlaç Olan ’’de’’nin Yazımı Bağlaç olan “de” her şeyden önce bir sözcüktür, bu sebeple kendinden önceki sözcükten ayrı yazılır. Türkçede sözcük türleri dediğimizde aklımıza şunlar gelir: ad, fiil, sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç ve ünlem. O halde bağlaç olan “de”, bu sekiz sözcük türünden biridir. Bağlaç olan “de” kendinden önce gelen sözcükten ayrı yazılmasına rağmen, kendinden önceki sözcüğe kalınlık-incelik yönünden uyum sağlar, yani “da, de” biçimlerine girer. Bağlaç olan “de” kendinden önceki sözcüğe ünsüz benzeşmesi yönünden uyum sağlamaz. Çünkü bağlaç olan “de”nin sadece yumuşak ünsüzlü biçimi vardır: “da,de”. Kendinden önce gelen sözcük ister yumuşak ünsüzle, ister sert ünsüzle bitsin bağlacımız her zaman “da, de” biçimindedir. Sert ünsüzle biten sözcüklerden sonra “de” bağlacını “ta, te” biçiminde sert ünsüzle yazmak bir yazım yanlışıdır. 28.12.2011

Bağlaç Olan ’’de’’nin Yazımı ’’Derslerine çok çalıştı da sınavı kazandı.’’ cümlesinde olduğu gibi,cümleleri bağlama görevinde kullanılan veya ’’Derse Ahmet de geldi.’’ cümlesinde olduğu gibi,cümleye ’’başkalrı gibi’’ Anlam ayrıntısını katan ’’de’’ bağlaçtır.Bu cümlelerde kullanılan ’’de’’ artıkbir ek değil,sözcüktür. Sözcük olduğu için de ayrı yazılır.Bu sözcük,cümleden çıkarılınca cümlenin anlamı daralsa bile bozulmaz. 28.12.2011

Bağlaç Olan ’’de’’nin Yazımı ’’Derse Ahmet de geldi.’’ Cümlesinden ’’de’’ bağlacını çıkardığı- mızda ’’Ahmet’in geldiği ’’ anlamı yine de çıkıyor. 28.12.2011

bİrAz Da SoRu ÇöZeLiM 28.12.2011

SORULAR Hangi cümledeki “da/de”nin yazımı doğrudur? A) Öyle de söylenmez ki! B) Bayrağımızda, yurdumuzda kutsaldır. C) Yağmur yağınca arabada yıkanmış oldu. D) Deniz de kum, on da para.