TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 10 EKİM 2012.
Advertisements

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 26 EYLÜL 2012.
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 29 KASIM
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 18 EYLÜL 2012.
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
HARCIN TANIMI HARÇ: “Kamu kurumları ve hizmetlerinden yararlanmalar karşılığında yapılan ödemelerdir.” Buna göre, bir hizmetin harç konusu olabilmesi için;
TÜR DEĞİŞİKLİKLERİ Uygulama Örnekleri
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
BANKANIN ORGANLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
UYGUN AVUKATLIK BÜROSU ŞUBAT 2011 BİLGİ NOTU II Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Şirket Bölünmesi Birinci Bölüm.
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
RUS-TÜRK İŞ VE YATIRIM ZİRVESİ 'Rusya'ya Yatırımlarda Vergisel Yapılanma Alternatifleri' Ersin NAZALI, LL.M., MSc Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap.
Yeni Türk Ticaret Kanunun Hedefleri
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
ŞİRKETLER TOPLULUĞU Prof.Dr.Sami Karahan.
Bölünme Prof.Dr.Sami Karahan.
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU’NUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Av. Yunus ÇELİKBİZ, Ticaret ve İş Hukuku / Mart 2013 Düzenleyen: FTSO.
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
HUKUKİ AÇIDAN FAİZ.
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
Av. Yasin Beceni (LL.M.) Yönetici Ortak BTS&Partners 04 Aralık 2014.
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU
ANONİM ŞİRKETLERDE KURULUŞ İŞLEM ADIMLARI
ŞİRKETLER HUKUKU TTK’da düzenlenmiş ticaret ortaklıkları, kollektif şirket, komandit şirket, anonim şirket ve limited şirkettir. Adi şirket Borçlar Kanunu’nda.
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
Endercan Turuşlar Yeminli Mali Müşavir
Miras ortaklığı Mirasın geçmesiyle birlikte mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Soru: Miras ortaklığı.
Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği- Ders Notları
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA ŞİRKETLERİN; KURULUŞLARI, GENEL KURULLARI, SERMAYE ARTIRIMI-AZALTIMI , BİRLEŞME, BÖLÜNME, TÜR DEĞİŞİKLİĞİ.
İCRA TAKİBİ TARAFLARI VE TAKİP YOLU DEĞİŞİKLİĞİ
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
1. Ticari İşletme Tanımı Elektronik Ticaret Sicili Bilgi Bankası Ticaret Sicili Kayıtlarının Sorumluluğu Ticaret Unvanı Haksız Rekabet Ticari Defterler.
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
Kooperatifler Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
BÖLÜNME Bölünme; sermaye şirketlerinin ve kooperatiflerin malvarlıklarını tamamen veya kısmen kendilerinden ayırarak tasfiyesiz olarak ve kısmi külli halefiyet.
TÜRK TİCARET KANUNUNDA
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
İŞ KURMA, BAŞKA İŞLETMEYİ SATIN ALMA,FRANCHİSE, EV EKSENLİ ÇALIŞMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞİRKETLERDE TÜR DEĞİŞİKLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç.
ANONİM VE LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL TOPLANTILARI USUL VE ESASLARI
TAPU SİCİLİ 1.
ÜCRET GARANTİ FONU UYGULAMASI
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı

BİRLEŞME-BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞİM İŞLEMLERİ Ticaret şirketlerinin birleşmelerine, bölünmelerine ve tür değiştirmelerine 134 ilâ 194 üncü maddeler uygulanır. Diğer kanunların, bu Kanunun 135 ilâ 194 üncü maddelerine aykırı olmayan hükümleri saklıdır.

BİRLEŞME DEVRALMA ŞEKLİNDE BİRLŞME. YENİ KURULUŞ ŞEKLİNDE BİRLEŞME. Sermaye şirketleri;Sermaye şirketleriyle, Kooperatiflerle ve Devralan şirket olmaları şartıyla, kollektif ve komandit şirketlerle, birleşebilirler. Tasfiye hâlindeki bir şirket, malvarlığının dağıtılmasına başlanmamışsa ve devrolunan şirket olması şartıyla, birleşmeye katılabilir.

DEVROLUNAN ŞİRKET Ortaklarının İstemde Bulunma Hakları Vardır. Ortaklık Paylarının Değişim Oranları Belirlenirken, Devrolunan Şirketin Ortalarına Tahsis Olunan Ortaklık Paylarının Gerçek Değerlerinin Onda Birini Aşmaması Şartıyla, Bir Denkleştirme Ödenmesi Öngörülebilir. Sadece Ayrılma Akçesi Verilmesi De Öngörülebilir. (Seçme Hakkı)

DEVRALAN ŞİRKET Devrolunan Şirket Ortaklarının Haklarının Korunabilmesi İçin Sermayesini Arttırmak Zorundadır. Ayni Sermaye Kuralları Uygulanmaz. Ara Bilanço Çıkarılması Zorunluluğu -Son Bilançodan İtibaren 6 Ay Geçmiş, -Bilançoda Önemli Değişiklikler Olmuş, İse Ara Bilanço Çıkarılması Zorunludur.

BİRLEŞME İŞLEMLERİ Birleşme Sözleşmesi (Değişim Oranı, Denkleştirme Tutarı Ve Ayrılma Akçesi) Birleşme Raporu (Değerleme Hükmü) Denetleme (İşlem Denetçisi) İnceleme Hakkı. Malvarlığında Meydana Gelen Önemli Değişiklikler (Sözleşme İmza Tarihi İle Genel Kurul Kararına Sunma Arasında)

BİRLEŞME İŞLEMLERİ Birleşme ticaret siciline tescil ile geçerlilik kazanır. Külli halefiyet ilkesi geçerli olur.

BASİTLEŞTİRİLMİŞ BİRLEŞME Devralan Şirket, Devrolunan Şirketinin Oy Hakkı Veren Bütün Paylarına, Bir Şirket Ya Da Bir Gerçek Kişi Veya Kanun Yahut Sözleşme Dolayısıyla Bağlı Bulunan Kişi Grupları, Birleşmeye Katılan Sermaye Şirketlerinin Oy Hakkı Veren Tüm Paylarına Sahipse Kolaylaştırılmış Şekilde Birleşebilir. En Az Oy Hakkı Veren Payların %90’na Sahip Olması Durumu.

Birleşmede Sorumluluk Devrolunan Şirketin Borçlarından Birleşmeden Önce Sorumlu Olan Ortakların Sorumlulukları Birleşmeden Sonra Da Devam Eder. Devrolunan Şirketin Borçlarından Doğan, Ortakların Şahsî Sorumluluğuna İlişkin İstemler, Birleşme Kararının İlânı Tarihinden İtibaren Üç Yıl Geçince Zamanaşımına Uğrar.

BÖLÜNME Tam Bölünme Ve Kismi Bölünme Kvk’ya Uygun Şekilde Tanımlanmıştır. Oranların Korunduğu Ve Oranların Korunmadığı Bölünme Türü Kabul Edilmiş. Devralan Şirket Sermaye Arttırımı Yapmak Zorundadır. Ayni Sermaye Ve Kayıtlı Sermaye Tavanı Hükümleri Uygulanmaz.

BÖLÜNME Bölünme yeni kuruluş şeklinde olursa asgari ortak sayısı ve ayni sermaye hükümleri uygulanmaz. Ara bilanço çıkarılması zorunluluğu. Bölünme sözleşmesi ve planı. Bölünmenin dışında kalan malvarlığı, alacak ve maddi olmayan malvarlığı. Tam bölünmede her hangi bir tarafa ait olmayan borçlardan dolayı tüm şirketler müteselsilen sorumludur.

BÖLÜNME Bölünme Raporu. Alacaklıların Korunması Ve Alacakların Teminat Altına Alınması. Bölünmeye Katılan Şirketlerin İkinci Derece Sorumluluğu. Şartları: İflas, Konkordato Süresi Almış, Aciz Vesikasının Varlığı, Merkezini Yurt Dışına Taşımış, Yurt Dışındaki Merkezi Yerini Değiştirmiş Olmalıdır.

TÜR DEĞİŞTİRME Bir Şirket Hukukî Şeklini Değiştirebilir. Yeni Türe Dönüştürülen Şirket Eskisinin Devamıdır. Bir Sermaye Şirketi; Başka Türde Bir Sermaye Şirketine Veya Bir Kooperatife Dönüşebilir. Yeni Türe İlişkin Hükümler Uygulanır. Ayni Sermaye Ve Asgari Ortak Sayısı Hariç.

TÜR DEĞİŞTİRME TÜR DEĞİŞTİRME PLANI TÜR DEĞİŞTİRME RAPORU TÜR DEĞİŞTİRME RAPORUNUN DENETLENMESİ. İNCELEME HAKKI.

ORTAK HÜKÜMLER Denkleştirme akçesini ödenmesi talep edilebilir. Olumlu sonuç tüm ortaklar hakkında da sonuç doğurur. Ortaya çıkan durum diğer işlemlerin hukuki geçerliliğine bir etkide bulunmaz. Bir ticari işletme bir sermaye şirketi ile birleşebilir. Bir ticaret şirketi ticari işletme haline dönüşebilir.

Sabırla dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Ersin Nazalı, LL.M, MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı