BAĞLAÇLAR www.ogretmen.info.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
“- de” Ekinin Yazılışı Etkinlik : Aşağıda verilen cümlelerde “- de “ ekinin yazılışını inceleyiniz. “Kedimiz Minnoş evde tek başına kaldı.” “ Ahmet.
BAĞLAÇLAR.
ZAMİRLER.
‘’De’’nin Yazımı.
Türk Dili I Bölüm - 14.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
YAZIM KURALLARI.
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
ZAMİRLER.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜK GRUPLARI.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Ses bigisi soruları.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
ZAMİR (ADIL).
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
YAZIM KURALLARI.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
BAĞLAÇ.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
YAZIM BİLGİSİ İle’nin Yazılışı Pekiştirmeli Sözlerin Yazılışı
EDATLAR.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
YAZIM KURALLARI.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
ZAMİR (ADIL).
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
ANAHTAR KELİMELER Arama Robotları, günümüzde en çok kullanılan arama sistemleridir. Bu tip sistemlere girildiğinde, ilk önce, anahtar kelimeleri yazabileceğimiz.
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
BAĞLAÇ İSİM:MİRAÇ MİRZA SOYİSİM:KOCAMAN SINIF:10-M NO:1339.
Beyza KARTALCI tarfından hzaırlanmıştır.
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
EDATLAR Hikmet SIRMA.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

BAĞLAÇLAR www.ogretmen.info

Bağlaç Nedir? Anlamca birbiriyle ilgili cümleleri veya eş görevli kelimeleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir.

BAĞLAÇLAR NELERDİR? de, ki, ama, ve, oysa, fakat, lâkin, ne...ne, çünkü, demek ki, ya da, yoksa, ancak, şayet, hâlbuki, yahut vb.

DE BAĞLACI De bağlacı sözcükten ayrı yazılır. Kendinden önceki sözcüğe göre ‘‘da’’ olabilir. De bağlacı ASLA te, ta olmaz. De bağlacını hâl eki olan –de ekiyle karıştırmamak için; Cümleden ‘‘de’’’yi çıkarttığımızda eğer anlam bozuluyorsa hâl eki bozulmuyorsa bağlaçtır.

ÖRNEKLER Sen de geliyorsun değil mi? (ilk sözcüğün son ünlüsü ince olduğu için ek de olmuştur) Kapı da dolap ta kapanmıyor. (YANLIŞ) Kapı da dolap da kapanmıyor. (DOĞRU) Oradaki kalemi de istiyorum. Oradaki kalemi istiyorum.(de bağlaçtır çünkü çıkarılınca anlam bozulmamıştır.) Sende dün bir makas vardı. Sen dün bir makas vardı.(Buradaki de hâl ekidir. Çıkarılınca cümlenin anlamı bozulmuştur.)

Kİ BAĞLACI YA DA Biraz kendinizi anlatın ki sizi tanıyabilelim. Çağırmıyorsunuz ki gelelim. YA DA Ya onlarla çalışırsın ya da bizimle. Dört ya da beş çift çorap gerekiyor

ANCAK AMA (FAKAT) Bekledim ancak gelmediler. Dondurma severim ancak yemek istemiyorum Sen almadın ancak gayet rahat ve kullanışlı bir ayakkabıymış. AMA (FAKAT) Öğretmen anlatıyordu ama kimse dinlemiyordu. Uyardım fakat beni dinlemedi.

İLE İle bağlacı bitişik yazıldığında ‘i’ harfi düşer. Tabakla bardağı kırdım. İle kelimesinin yerine ‘‘ ve ’’ koyulunca anlam değişiyorsa edat, değişmiyorsa bağlaçtır. Müge'yle konuşuyorduk. (Müge ve konuşuyorduk)

VE Gizem’in ve Melis’in kalemleri birbirine hiç benzemiyor. Eve gelirken meyve ve sebze almayı unutma.

İyi Dersler...