“Türkiye’de Bölgesel Gelişme Politikaları”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgesel Gelişme ve Yönetişim Sempozyumu, 7-8 Eylül 2006, Ankara
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Marmara Universitesi, İstanbul
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİLERİ
BÜMED Siyaset BUluşmaları _1
Bölüm 36 Gelişmekte Olan Ülkelerin Sorunları ve Türkiye
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
AB Hakkında Genel Bilgiler
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
“Tüketim Alışkanlıklarımız”
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
KALKINMA AJANSLARI ve BÖLGESEL YENİLİK SÜRECİ
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Kadir Has Üniversitesi Türk Dış Politikası
KALKINMA AJANSLARI ve KURULUŞ FAALİYETLERİ
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
Türkiye Ekonomisinde Enflasyon ve Büyüme Ekonomik Araştırma Forumu Konferansı İstanbul, 04 Ekim 2007 Prof. Dr. Seyfettin Gürsel.
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 21 KASIM 2008 Ankara.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Şubat Ayı İhracat Verileri Basın Toplantısı Erzurum - 1 Mart 2015.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
İstanbul’da hizmetler sektörü
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR HARUN KARACAN ESKİŞEHİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI Ağustos 2010.
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
Kamu Okulları ve Özel Okullar:
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Şeref Saygılı-OECD&TCMB Cengiz Cihan-TCMB 24 Ekim 2011 İstanbul
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

“Türkiye’de Bölgesel Gelişme Politikaları” “TÜRKİYE’DE BÖLGESEL FARKLAR VE POLİTİKALAR” RAPORU TANITIM TOPLANTISI TÜSİAD-TÜRKONFED 3 Eylül 2008, Çarşamba, İstanbul “Türkiye’de Bölgesel Gelişme Politikaları” Fatma DOĞRUEL Marmara Üniversitesi, İngilizce İktisat Bölümü-İstanbul

Sunuş Planı Bölgesel Politika Yaklaşımları Politikalar? Literatür neler söylüyor? Türkiye’de Bölgesel Politikalar Politikalar (makro/genel) Bölge ekonomilerini etkileyebilecek diğer politikalar Altyapı ve bilgi üretimi Türkiye’de bölgesel farklılıklar (göstergeler) Politikalar ve Değerlendirme

Bölgesel Politika Yaklaşımları Bir bölgeyi şekillendiren gelişmeler sadece o bölgeye yönelik politikalar sonucunda ortaya çıkmamaktadır. Bölgesel düzeyde büyüme ve kalkınma, aslında genel olarak bir ülkenin kalkınma ve büyüme sorunun bir parçasıdır. Ancak, genel büyüme hedefi için uygun olan bir politika, bazı bölgelerin ihmal edilmesi sonucunu doğurabilir. Temel sorun, bölgesel büyüme hedefleri ile genel kalkınma hedeflerinin çelişmesidir. Bölge refahını etkileyecek politikalar her zaman ülke genelinde oluşturulan politikalarla uyumlu olmaz. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında bölgesel politika yaklaşımında farklılıklar vardır.

Politikalar? Son yarım yüzyılda bölgesel düzeyde etkili olan politikalar ikili bir yapı göstermektedir: Birincisi, dolaysız biçimde bir bölgeyi kalkındırmak üzere tasarlanan politikalar ve uygulamalardır. İkincisi, makro düzeyde izlenen politikaların dolaylı etkisidir. Ancak, bu ikili ayırıma, son yıllarda bölgesel ve küresel düzeyde entegrasyonun getirdiği etkileri de eklemek gerekmektedir. Politika uygulamaları bölgesel, ulusal ya da uluslarüstü nitelikte olabilmektedir.

Literatür neler söylüyor? Neoklasik görüş imalat sanayinde üretici faktörlerin uyarılmasını, Birikimli nedensellik (cumulative causation), büyüme merkezleri ile altyapıda, ulaşımda, iletişimde ve eğitimde iyileşmeleri, Radikal görüşler bölgesel [olarak içe] kapanma ve daha fazla bölgesel otonomi önermektediler. Bir politika paketi bunlardan herhangi birine özel bir teorik atıfta bulunmaksızın her üç yaklaşımdan da ögeler içermektedir/içerebilir. Kaynak: Richardson ve Townroe (1986)

Türkiye’de bölgesel politikalar Politikalar (makro/genel) ticaretin serbestleştirilmesi ve finansal serbestleşme (dışa açılma); sanayileşmede ithal ikameci yaklaşımdan dışa açık bir yapıya geçiş sanayide devletin rolünün kaldırılması süreci (özelleştirmeler) Bölge ekonomilerini etkileyebilecek diğer politikalar tarım kesimine yönelik destekleme politikaları ve bölgesel düzeyde uygulanan tercihli politikalar Altyapı ve bilgi üretimi

Dolaysız etki (amaçlanan etki) Makro dengeleri sağlamak ve dışa açık bir ekonomik yapı oluşturmak Dolaylı etki Bu politikaların sanayinin mekansal dağılımı ve sanayi yapısı üzerinde yaratacağı değişimle bölgesel büyümeyi ve bölgesel farklılıkları da etkilemesi Dışa açılma → imalat sanayinin dağılımında az gelişmiş bölgeler lehine bir değişim var mı? Özelleştirme → bölgesel düzeyde imalat sanayi faaliyetlerini nasıl etkiledi?

Türkiye’de bölgesel farklılıklar Ekonomik göstergeler GSYİH Sanayi istihdam payı İmalat sanayi kişi başına elektrik tüketimi değılımındaki değişme Bölgesel ihracat Sosyal göstergeler Eğitim Sağlık Göç

Ekonomik göstergeler GSYİH değişimi: Yüksek gelirli iller birbirine yakınsarken düşük gelirli illerin konumunda bir değişme olmadı (Altınbaş, Doğruel ve Güneş(2002); Doğruel ve Doğruel (2003)) İstihdam göstergeleri (Sanayi istihdamının payı): Doğu Marmara ve İstanbul’un bölgesel gücü sürmektedir (2006 değerleri) Her iki bölgede de sanayi istihdamının payı yüzde 40’ın üzerindedir Türkiye ortalaması yüzde 25’te kalmaktadır Bölgeler arasında Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz en düşük sanayi istihdamı payına sahiptir

Kişi başına tüketilen elektrik miktarları (1995-2006) Toplam (sanayi+mesken) Doğu Marmara, Batı Marmara, Ege ve İstanbul Türkiye ortalamasının üzerinedir Sanayide tüketilen (kişi başına) elektrikte bu dört bölgeden İstanbul Türkiye ortalamasının altındadır (Sanayinin İstanbul’dan uzaklaşması) Bölgesel ihracat (1996-2006) Türkiye toplam ihracatı içinde İstanbul’un payında bir azalma olmakla birlikte bu il hala toplam ihracatın yarısından fazlasını gerçekleştirmektedir (2006 yılı için İstanbul’un payı yüzde 54’tür) İhracat verileri 2006 yılına kadar geldiği için GSYİH verilerinden farklı olarak 2000 sonrası durumu da temsil etmektedir. Bu verilere göre Doğu Marmara’nın önemi artmıştır

Sosyal göstergeler İstanbul, ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci bakımından Güneydoğu Anadolu’dan sonra en kötü göstergeye sahiptir. Eğitim konusunda İstanbul’un sorunu, göç sorunu ile yakından ilgilidir. Sağlık göstergeleri bakımından en yetersiz bölgeler düşük refaha sahip bölgelerdir. Göç verileri, az gelişmiş bölgelerde itme etkisinin daha fazla olduğunu göstermektedir (Filiz, 2008).

Politikalar ve Değerlendirme Ekonomik (GSYİH, istihdam, elektrik tüketimi, ihracat) ve sosyal (eğitim, sağlık ve göç) göstergeler, Batı bölgelerinin kendi içinde sıralama değişimine uğradığını, ancak, düşük gelirli bölgelerde bir değişme olmadığını gösteriyor. Dışa açılma ve sanayi politikası değişimi (Doğruel ve Doğruel, 2004 ve 2007a) Dışa açılmanın mekansal olarak imalat sanayinin yer aldığı bölgelerde bir değişim ya da bir kayma yaratıp yaratmadığının, belli kümelenmelerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin tartışılması (Değişim düşük refahlı bölgelerin lehine değildir. Sanayi odaklarında kayma ülkenin Batı bölgesinde gerçekleşmiştir.) Bazı sanayi merkezleri gelişmiştir. Ancak, kümelenme eski sanayi bölgelerinde (Doğu Marmara) artmaya devam etmiştir. 2000 sonrası (kriz sonrası) Doğu Marmara’nın önemi artmıştır.

Özelleştirme (Doğruel ve Doğruel, 2007b) Yeni sanayi bölgeleri ve geleneksel olarak sanayinin güçlü olduğu bölgelerde olumsuz bir etki yok. Zayıf sanayinin olduğu bölgelerde ters bir etki yapıyor. İstihdam ve katma değer azalıyor. Özelleştirmenin bölgesel farklılıkları artırdığını söyleyebiliriz. 1] Sanayileşmiş bölgeler: İstanbul (TR10), İzmir (TR31), Bursa (TR41), Kocaeli (TR42), Adana (TR62), Ankara (TR51) 2] Ard bölge illeri ve yeni gelişen bölgeler: Ard bölge: Tekirdağ (TR21), Manisa (TR33), yeni gelişen: Aydın (TR32), Kayseri (TR72), Gaziantep (TRC1) 3] İkincil sanayi bölgeleri: Konya (TR52), Malatya (TRB1), Zonguldak (TR81), Samsun (TR83), Trabzon (TR90), Balıkesir (TR22) 4] Düşük sanayi düzeyi olan bölgeler: Antalya (TR61), Hatay (TR63), Kırıkkale (TR71), Kastamonu (TR82), Erzurum (TRA1), Ağrı (TRA2), Van (TRB2), Şanlıurfa (TRC2), Mardin (TRC3)

Tercihli bölgesel politikalar (Altınbaş, Doğruel ve Güneş, 2002) Tercihli bölgesel politikaların düşük gelirli bölgelerin kalkınması üzerine bir etkisi olmamıştır. Kalkınmakta olan iller kapsamı çerçevesinde desteklenen illerde bir yakınsama gözlenemezken yüksek gelirli illerin yakınsaması, tercihli bölgesel politikaların yetersiz kaldığını düşündürmektedir. Altyapı ve bilgi üretimi (Doğruel ve Karaman, 2008) Yerel üniversitelerin bütün bölgelerde pozitif (knowledge spillover) etkisi var. Harcama etkisi sadece düşük gelirli illerde gözleniyor. Havaalanı düşük gelirli illerde etkili bulundu. Yüksek gelirli illerde sadece imalat sektörü bilgi temelli işbirliğinden yararlanıyor.

Sonuç Yaşanacak kentler ve bölgeler yaratmanın önemi Bölgesel Politika Yaklaşımları Türkiye’de Bölgesel Politikalar Türkiye’de bölgesel farklılıklar (göstergeler) Politikalar ve Değerlendirme Yaşanacak kentler ve bölgeler yaratmanın önemi Soares (2007) → eğitim, suya erişim ve sağlıktaki iyileşmelerin yaşam beklentisinde gelirle ilişkili olmayan önemli faktörler olduğunu belirtmektedir İnsana yapılacak yatırımların önemi