TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME REFORMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Ankara Örneğinde Medya Okuryazarlığı Dersi Süreci ve Yaygınlaştırılması Çalışmaları İçin Öneriler 1.
Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’TEN ÖZDEYİŞLER
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
Atatürk’ün Eğitim İle İlgili Sözleri
Baş Öğretmen Atatürk.
TEVHİD-İ TEDRİSAT (ÖĞRETİMİN BİRLEŞTİRİLMESİ) ve LAİK EĞİTİM
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
Vakıf Üniversitelerinde Kontenjan Boşluğunun Nedenleri ve İleriye Dönük Tehlikeler Prof.Dr. Hasan AMCA Doğu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi.
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
EN BÜYÜK BAŞÖĞRETMENİN ŞAHSINDA TÜM ÖĞRETMENLERE İTHAF EDİLMİŞTİR
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
Atatürk, Milli Mücadele Yıllarında
BAYRAMLARIMIZ.
Mustafa Kemal ATATÜRK.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
.. HASTANEMİZE HOŞ GELDİNİZ. .. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN TARİHÇESİ 20 Mayıs 1955 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
CUMHURİYET DÖNEMİ ORTAÖĞRETİM
GÖKHAN ERGUN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’TEN ÖZDEYİŞLER
ÖĞRETMEN YETİŞTİRME Reformları (1848_1980)
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRME
HALK EĞİTİMİ ve HALK EĞİTİM REFORMLARI
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
TÜRKİYE’DE EĞİTİM REFORMLARI
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
KARS İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 1. İLİNTARİHİ 2 …..Binada ………..m 2 alanda …….Kat…….Oda İLİN COĞRAFİ DURUMU 3.
Eğitim Alanındaki Yenilikler
ÖĞRETMEN YETİŞTİRME REFORMLARI
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Hacı Akif Mahallesi Özdilek Caddesi Beyşehir/KONYA
TÜRKİYE CUMHURİYETİ EĞİTİM FAALİYETLERİ-1.
Hacı Akif Mahallesi Özdilek Caddesi Beyşehir/KONYA
Atatürk'ün çocuk sevgisi herkes tarafından bilinmektedir.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
HEMŞİRELİK EĞİTİMİNDE DÜN,BUGÜN,YARIN
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Öğretmenlik Mesleğinin Özellikleri
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
EĞİTİM DENETİMİ VE SORUNLARI
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK GELİŞTİRME PROJESİ
ATATÜRK’ÜN İLETİŞİME VERDİĞİ ÖNEM
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
GÖLCÜK ADNAN MENDERES ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015
Rıza Ertuğrul Eryılmaz Anadolu Lisesi Tanıtım Semineri
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
ÜN İ VERS İ TE REFORMLARI Fesih Çeçen Sınıf ö ğ retmenli ğ i 4-a ÜN İ VERS İ TE REFORMLARI Fesih Çeçen Sınıf ö ğ retmenli.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME REFORMLARI Hazırlayanlar Özlem A. BAĞCI Beyza ÖZER

“Okullar öğretme vazifesinin güvenilir ellere teslimi, memleket evlatlarının o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ülkü sayacak bilgili ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini temin için… tedricen ilerlemeye ve her halde refah teminine müsait bir meslek haline konulmalıdır. Dünyanın her tarafında Öğretmenler insan topluğunun en fedakar ve saygı değer uzuvlarıdır.” Mustafa Kemal Atatürk, 1923

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’a kadar) Türk Eğitim Tarihi’nde öğretmen yetiştirme alanında gösterilen en yoğun ve gayretli çalışma dönemi Cumhuriyet dönemidir.

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’ a kadar) İlk çalışma 2 Mayıs 1920 tarih ve 3 numaralı kanundur. Bu kanun ile Milli Eğitim Bakanlığı resmen kuruldu.

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’ a kadar) I. Heyet-i İlmiyede; İstanbul kız ve erkek öğretmen okullarında orta kısmın kurulması, yüksek öğretmen okulları öğrencilerine mesleki bilgilerin verilmesi konuları gündeme gelmiştir.

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’ a kadar) II. Heyet-i İlmiye yaptığı görüşmeler sonunda; İlköğretmen okulları öğretim süresinin dört yıldan beş yıla çıkarılması, Ortaokul, lise ve öğretmen okullarının ders programlarının genişletilmesi, Sosyoloji derslerinin programa alınması (ilk defa) kararlarını alarak kabul etmiştir.

İlkokul Öğretmeni Yetiştirme ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’ a kadar) İlkokul Öğretmeni Yetiştirme İlköğretmen Okulları Köy Öğretmen Okulları Köy Eğitmen Kursları Köy Enstitüleri

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’ a kadar) 17 Nisan 1940 tarih ve 3803 sayılı yasa ile Köy Enstitüleri kurulmaya başlanır.

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’ a kadar) Köy Enstitülerinde haftalık ders saati 44 idi. Kültür dersleri 22 saat, Ziraat dersleri ve çalışmaları 11, Teknik dersler ve çalışmaları 11 saat idi.

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’a kadar) Şubat 1954 tarih ve 6234 sayılı kanun ile Köy Enstitüleri, İlköğretmen Okulları ile birleştirilmiştir.

Ortaokul ve Lise Öğretmeni Yetiştirme ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’a kadar) Ortaokul ve Lise Öğretmeni Yetiştirme Eğitim Fakülteleri Yüksek Öğretmen Okulları Eğitim Enstitüleri Üniversitelerin İlgili Bölümleri

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’a kadar) Ortaokullara öğretmen yetiştirmek için kurulan eğitim enstitülerinin ilki olan Gazi Eğitim Enstitüsü Konya’da iki katlı ahşap bir binada kurulmuştur. Eğitim süresi iki yıldır.

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’a kadar) Eğitim enstitülerinin süresi 1960’lı yılların sonunda üç yıla çıkarılmıştır.

ATATÜRK DÖNEMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME (1960’a kadar) Cumhuriyet döneminde Yüksek Öğretmen Okulları ve üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakülteleri, liselerin öğretmen ihtiyacını karşılamada önemli rol oynamışlardır.

TÜRKİYE’ DE 1980 SONRASI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME

TÜRKİYE’ DE 1980 SONRASI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME Yüksek öğretmen okulları 1982 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Eğitim Fakültelerine dönüştürüldü ve üniversite çatısı altında toplandı.

TÜRKİYE’ DE 1980 SONRASI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME Eğitim fakültelerini yeniden yapılandırma sebepleri şunlardır (1998): Eğitim fakülteleri yanlış yapılandırılmıştır. Eğitim fakülteleri temel amaçlarından uzaklaşmıştır. Eğitim fakülteleri nicelik ve nitelik bakımından yetersiz kalmıştır.

TÜRKİYE’ DE 1980 SONRASI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME YÖK, Eğitim fakültelerini 21 Temmuz 2006 tarihli kararı ile tekrar yapılandırmıştır. Bu yapılandırma ilk defa 2006-2007 akademik yılında uygulamaya konulmuştur.

“Milletleri kurtaran yalnız ve ancak öğretmenlerdir “Milletleri kurtaran yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğitimciden yoksun bir millet, henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denmez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğitimcilere, öğretmenlere muhtaçtır.” Mustafa Kemal Atatürk, (14 Ekim 1925)