MANİSA’DA KURAK DÖNEMLERİN STANDART YAĞIŞ İNDEKSİ İLE BELİRLENMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
Advertisements

BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
TÜRKİYE’DE İKLİM.
KISINTILI SULAMA 1.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
TÜRKİYE’DE TARIM.
Her Sulamada Uygulanacak Sulama Suyu Miktarı ve Sulama Aralığı
Hava ne işe yarar? Sörf yapan insanlar rüzgar gücünden yararlanırlar.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
KUVVETLİ METEOROLOJİK OLAYLARIN TAHMİNİ
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
KIZILIRMAK HAVZASI’NDA KURAKLIK ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Kuzey Denizi-Hazar Paterni’nin (NCP), Avrupa- Asya-Akdeniz Bölgesi Denizel Basenlerine Etkisi. Murat Gündüz ve Emin Özsoy Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar
Ege Denizi’nde Su Kütlelerinin İklimsel Varyasyonlara Göre Değişimleri
KURAKLIK VE KORUNMA.
İZMİR METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAĞIŞ ve SICAKLIK RAPORU
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
BİR YILDA DÖRT MEVSİM VARDIR
TÜRKİYE’DE TARIM.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
KÜRESEL ISINMA.
TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
UYGULAMALAR_3 BUHARLAŞMA.
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
Hidrolojinin Yöntemleri
UYGULAMALAR_1 SU BÜTÇESİ.
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
TEHLİKE, ZARAR GÖREBİLİRLİK, RİSK VE AFET İLİŞKİSİ
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ SULAMA DERSİ SULAMA YÖNTEMLERİNİN PLANLANMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER DERS YÜRÜTÜCÜSÜ:
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

MANİSA’DA KURAK DÖNEMLERİN STANDART YAĞIŞ İNDEKSİ İLE BELİRLENMESİ Barış YILMAZ 1 , Lütfi VURAL 2 , Tamer YILMAZ 3 1 Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü, İzmir baris.yilmaz@deu.edu.tr 2 Manisa Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü, Manisa lvural1964@mynet.com 3 Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Müh.Bölümü, Manisa tamer.yilmaz@bayar.edu.tr

KURAKLIK (GENEL) Kuraklık, belirli bir bölgede ve belirli bir zaman aralığında, genellikle yağış miktarındaki azalma ile başlayan ve diğer iklimsel faktörlerin (yüksek sıcaklık, yüksek rüzgar hızı, düşük nem oranı gibi) etkileri ile şiddetlenen, canlı yaşamı ve ekonomisi için büyük olumsuz etkilere sahip önemli bir doğal afettir.

KURAKLIK TANIMLARI Meteorolojik kuraklık Yağışın aylık, mevsimlik veya yıllık toplamlarının ortalamasından olan farkları ile ilişkilidir. Hidrolojik kuraklık Uzun süreli yağış azlığının yeraltı su seviyeleri, yüzey akışı ve toprak nemi gibi hidrolojik sistemin bileşenlerinde kendisini göstermesidir.

Sosyo-ekonomik kuraklık Tarımsal kuraklık Toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması olarak tanımlanır. Ürün miktarında azalmaya, büyümelerinde değişime ve hayvanlar için tehlikeye sebep olur. Sosyo-ekonomik kuraklık Su kıtlığı bölgedeki tüm ekonomik dengelere etki eder. Toplumda işsizlik, göç, memnuniyetsizlik artar ve diğer birçok sosyal konuda olumsuz etkileri vardır.

KURAKLIK İNDİSLERİ Kuraklığın su kaynakları üzerine etkisi kuraklığın süresi ve şiddeti ile değişmektedir. Bu durum kuralığın incelenmesi açısından yağıştaki eksikliğin farklı zaman dilimlerinde nicelik olarak incelenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.

Kuraklığın incelenmesi için çok sayıda sınıflandırma yapılmıştır Kuraklığın incelenmesi için çok sayıda sınıflandırma yapılmıştır. Bu sınıflandırmalar geliştirilirken genellikle su dengesi esas alınmıştır. Başlıcaları; * PDSI (Palmer Drought Severity Index) * SPI (Standardized Precipitation Index)

SPI (Standardized Precipitation Index) * 1993 McKee ve arkadaşları * Sadece yağış değerlerini kullanır * 1,3,6,12, 24, 48 ay gibi zaman dilimlerinde kuraklık izlenebilir. * Kuraklık ile birlikte sulak dönemler de incelebilir * Bir istasyonda ölçülen uzun dönem yağış kayıtlarına bir Gamma olasılık yoğunluk fonksiyonunun uydurulması ilkesine dayanır.

SYI Sınıflandırması SYI değeri Kuraklık sınıflandırması 0.0 _ -0.99 Hafif -1.0 _ -1.49 Orta -1.5 _ -1.99 Şiddetli -2.0 ve daha az Çok şiddetli

UYGULAMA Bu çalışmada Manisa ili için kuraklık analizinde SPI yöntemi kullanılmış ve 1931-2007 su yıllarına ait aylık toplam yağış verileri ile çalışılmıştır. Çalışmada 12 ve 3 aylık SYI değerleri hesaplanmıştır. 12 aylık analiz (yıllık kuraklık analizi) 3 aylık analiz (mevsimsel kuraklık analizi)

Yağışlar (1931-2007) Ortalama yıllık yağış: 723 mm *110 000 ha sulama, 86 000 ha bağ (2007) En yağışlı ay: 142 mm Aralık En az yağışlı ay: 7.5 mm Ağustos

Yağışlar (1977-2007)

Ortalama Sıcaklık (Son 30 yıl)

DATA ve SYI (12 aylık)

Kuraklıkların % oluşumları SYI değeri Kuraklık sınıflandırması Zaman (%) 0.0 _ -0.99 Hafif 35 (27/39) -1.0 _ -1.49 Orta 8 (6/39) -1.5 _ -1.99 Şiddetli 5 (4/39) -2.0 ve daha az Çok şiddetli 2 (2/39)

SYİ *1957 ve 2007 yıllarında çok şiddetli kuraklık yaşanmıştır. *Son 30 yılda birbirini takip eden kurak dönemler şiddetleniyor. *Seri kuraklıklar incelendiğinde kış yağışlarının azlığından kaynaklandığı anlaşılıyor. * 2007 su yılında yağış toplamı 331.7 mm dir. Uzun yıllar içerisinde en düşük miktardır.

SYI (3 aylık- Oc.Sub.Mart) *Yıllık SYİ lere göre daha sıklıkla sıfırın altına düşmekte ama periyot kısa olmaktadır. *1990 ve 1992 yıllarında çok şiddetli, 1989-1991 yıllarında şiddetli, 1993 ve 1994 yıllarında hafif şiddetli kuraklıklar yaşanmıştır. *1989-1994 yılları seri kurak dönemlerdir. Bu tip mevsimsel kuraklıklar tarım ürünlerinde verim kaybına sebep olmaktadır. * Son 20 yıl içinde kış mevsimi kuraklıkları “şiddetli” derecesinde oluşmaya başlamıştır.

Sonuçlar (1) Manisa’da 1930-2007 yılları arasındaki araştırma yıllarında hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli düzeylerde kuraklık yaşanmıştır. Kentte günümüze kadar iki kez görülen çok şiddetli kuraklığın ilki 1957 yılında (SYİ=2,0), diğeri ise içinde bulunduğumuz 2007 yılındadır (SYİ= -2,2).

Sonuçlar (2) Bölgede kuraklık yıllık olmaktan çok mevsimsel yaşanmaktadır. Ancak içinde bulunduğumuz 2007 kuraklığı yıllık olma eğilimindedir. Manisa’da yıllık yağışın yağışın %66 sı Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağmaktadır.Bu 4 ayda görülen yağış azlığı yıllık yağış azlığına neden olmaktadır.

Sonuçlar (3) Manisa’da yıllık yağışın yağışın %66 sı Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağmaktadır.Bu 4 ayda görülen yağış azlığı yıllık yağış azlığına neden olmaktadır. Manisa’daki son 30 yıldaki kurak dönemler, kış aylarında (aralık-ocak) Azor Antisiklonunun uzantısının Ege ve Akdeniz Bölgeleri üzerinde etkili olmasından kaynaklanmaktadır. Açılış konuşmalarında da Türkiye’de kuraklık oluşum oranlarını inceleyen araştırmacılar aynı yaklaşımda bulunmuşlardır.

Teşekkür ederim.