GENEL BİLGİLER  Yüzölçümü 3.920 km² dir.  2013 nüfus sayımına göre:  Toplam : 139.150  Kır : 34.159  Merkez : 104.991  Rakım : 6 metre (20ft) 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ukrayna Ukrayna.
Advertisements

ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
HAZIRLAYAN:HANDE ENGİN 9-C 87
TÜRKİYE’DE İKLİM.
TÜRKİYENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
İKLİM TİPLERİ ETKİNLİK
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Doğu Anadolu Bölgesi.
EKVATORAL İKLİM.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Grup karakartal Karadeniz bölgesi.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Yaylalar, Yaylalar... Bu kez yolum Karadeniz kıyısında biraz daha doğuya, Avusor Yaylasına ve Kaçkar Dağlarının eteğindeki Göle düşmüştü. Feridun ÖZHAN.
Bitki Örtüsü.
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
KARADENİZ BÖLGESİ.
Kızılırmak Nehri Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. Uzunluğu km’dir. Deniz taşımacılığı.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
Belçika.
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Coğrafi Bölgeler.
İsviçre.
TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
..KARADENİZ BÖLGESİ...
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
Türkiye’nin coğrafi konumu
TÜRKİYE’NİN DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
RİZE.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BİTKİ TÜRLERİ
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
Selin Çal 11/D 1545  Sanayisi gelişmiştir. Elektronik aletler, kimyasal madde, gemi yapımı, elmas işletmeciliği oldukça gelişmiştir. Enerji kaynağı.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
Marmara Bölgesini Tanıyalım
Bitki Örtüsü Nedir? Bir yerde, doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluğa bitki örtüsü denir. ORMANMAKİ BOZKIR ALPİN ÇAYIRLARI.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TOHUM ÖZELLİKLERİNDEKİ VARYASYON
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Sunum transkripti:

GENEL BİLGİLER  Yüzölçümü km² dir.  2013 nüfus sayımına göre:  Toplam :  Kır :  Merkez :  Rakım : 6 metre (20ft)  Posta Kodu :  İl Plaka Kodu : 53  İl Alan Kodu : 0464  Koordinatları : 41°00’K - 40°00’D

 Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Rize; batısında Trabzon’un Of ilçesi; güneyinde Erzurum’un İspir ilçesi, doğusunda Artvin’in Yusufeli ve Arhavi ilçeleri; kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir.

Rizenin İlçeleri 1.Ardeşen 2.Çamlıhemşin 3.Çayeli 4.Derepazarı 5.Fındıklı 6.Güneysu 7.Hemşin 8.İkizdere 9.İyidere 10.Kalkandere 11.Pazar

 Topraklarının % 78'i dağlarla kaplı olan Rize kenti, dar bir sahil şeridi üzerine kurulmuştur. Kıyıdan 10–15 km içeride yükseklik 400 metreyi aşmakta, güneye doğru gidildikçe yükseklik artmaktadır. İl topraklarındaki önemli dağlar şunlardır; KaçkarKaçkar (3.937 m), Barut (3.251 m), Ziglat (3.511 m), Verçenik (3.711 m), Hipot (3.560 m), Hazindak (1.900m), Samistal (2.630 m), Altıparmak, Kıble dağı ve Rize Erzurum karayolunda bulunan Ovit dağı.BarutZiglat VerçenikHipotHazindakSamistal

Kaçkar Dağları

ALTıPARMAK DAĞı

HAZINDAK DAĞı

KıBLE DAĞı

VERÇENIK DAĞı

OVIT DAĞı

AKARSU YOĞUNLUĞU EN FAZLA OLAN IL RIZE’DIR.UZUNLUĞU 5 KILOMETREDEN FAZLA OLAN 23 AKARSU BULUNUR. BUNLARıN 16 TANESI KARADENIZE ULAŞıR.GERI KALANı ISE BU 16 TANENIN KOLU DURUMUNDADıR. Karadenize ulaşan akarsuların bazıları: İyidere(78.4 km), Fırtına deresi(68.0 km), Sabuncular deresi(46.0 km), Hemşin deresi (38.5 km), Çağlayan deresi(34.7 km), Taşlı dere (34.0 km), Arı deresi(31.5 km). Karadenize ulaşan diğer akarsuların boyları kısadır.Kol durumundakiler daha uzundur. Bunların bazıları: Fırtına deresinin kolu olan Hala deresi(32.5 km), Durak deresi(33.0 km), Taşlı derenin kolu olan Balamya çayı(22.6 km).

FıRTıNA DERESI

AKARSULARA AIT BAZı ŞELALELER

BEYAZGÖZ ŞELALESI MULONA ŞELALESI

ŞOLTUĞUR ŞELALESI AŞıKLAR ŞELALESI

BEBEDES ŞELALESI BULUT ŞELALESI

ÇARKıRUBA ŞELALESI ÇETEKALEVI ŞELALESI

ÇOPONI ŞELALESI HACıZENI ŞELALESI

KOÇKABANı ŞELALESI LAKABUR ŞELALESI

SUDÜŞEN ŞELALESI KARATAHTE ŞELALESI

İKLIM Türkiye’nin en çok yağış alan ili olan rize de yıllık ortalama yağış miktarı 2300mm’nin üzerindedir. Rize’de yazları serin, kışları ılık ve her mevsim yağışlı bir iklim görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 17° derece civarıdır. En soğuk ay olan Ocak ayının sıcaklık ortalaması 6,7° derece; en sıcak ay olan temmuz ayının sıcaklık ortalaması ise 22,2° derecedir. Nem oranı %75 in üzerindedir. Rizede hakim rüzgar yönü Güneybatıdır.

BITKI ÖRTÜSÜ Ormanlar alçak kesimlerde kızılağaç, gürgen, kestane, ıhlamur, kayın, meşe gibi yayvan yapraklı ağaçlar; yüksek kesimler ise ladin ve köknar gibi iğne yapraklı ağaçlarla kaplıdır. Ormanlar yaklaşık olarak 2000 – 2200 metre yüksekliklerde sona erer ve yerini alp çayırlarına bırakır. Çayırların yanında yer yer kısa boylu, orman gülü çalılıkları yer almaktadır. Yaylacık faaliyetlerine sahne olan bu sahada yakacak ihtiyacını karşılamak amacıyla tahrip edilen orman gülü çalılıkları gün geçtikçe azalmaktadır.

YAYLALARı : AYDER YAYLASı, AMLAKIT YAYLASı, ÇAYMAKÇUR YAYLASı, KAVRON YAYLASı, ELEVIT YAYLASı,POKUT YAYLASı,TROVIT YAYLASı, HAZINDAK YAYLASı, SAMISTAL YAYLASı, SAL YAYLASı,POLOVIT YAYLASı, NAFKAR YAYLASı, KORUNÇ YAYLASı, SIÇOĞ YAYLASı, GARMIK YAYLASı, BAŞ YAYLA, VERÇENIK YAYLASı, KARAP YAYLASı, AMBARLı YAYLASı VE AVUSOR YAYLASı.

AMBARLı YAYLASı

AYDER YAYLASı

HAZINDAK YAYLASı

KAVRUN YAYLASı

POKUT YAYLASı

TROVIT YAYLASı

SAMISTAL YAYLASı

YÖREDE TABII GÖL BULUNMAMAKTADıR.SADECE KRATER GÖLLER VARDıR.

EKONOMI Rize ekonomisi çay sektörüne dayalıdır hektarlık çay bahçelerinde ortalama ton çay yetişir. Balıkçılık ve orman ürünlerinin de ekonomiye faydası büyüktür. Faal nüfusun %70 i tarım sektöründe çalışmaktadır. Rize’nin çayı, hamsi balığı ve ketenden yapılan Rize bezi meşhurdur.

JEOTERMAL KAYNAKLAR: AYDER KAPLıCASı, ANDON İÇMESI, ŞEMSILI IÇMESI VS…

FOLKLOR Rize folkloru, yörede atma veya kesme türkü olarak adlandırılan maniler, atasözleri, deyimler ve bilmeceler bakımından çok zengindir. Halk oyunları olan horon ve karşılamada sahil kesimlerde kemençe, iç kesimler de ise tulum çalgısı kullanılmaktadır.

 Rize’nin en sevilen sebzesi kara lahanadır.

 MISIR EKMEĞİ

ÇAY

HAZıRLAYANLAR  M.Gökçe Malaş  Songül Şenyer