ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DS FA.EU.TE5 04.SNM.EG
Advertisements

DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
YARALANMALARDA İLK YARDIM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
İLK YARDIM SORU 1: Trafik kazası geçirmiş bir yaralının araç içerisinden çıkarılmasında hangi uygulama tercih edilir? A. Koma pozisyonu B. Rentek manevrası.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
YARALANMALARDA İLKYARDIM
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
EV KAZALARI.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM
İlk Yardım İlkeleri  1) Panik yaratmayın ve bilmediğiniz bir konuda hastaya ve yaralıya müdehale etmeyin.
ILK YARDIM. İlk Yardım Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan.
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
İLK YARDIM -Epilepsi -Bayılma -Kanama -Kırık,çıkık,burkulma -Yanık -Havayolu tıkanması -Hayvan ısırıkları -Sıcak etkileri.
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
5-YARALANMALARDA İLKYARDIM
9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı
İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın.
ŞOK VE İLK YARDIM Nazife ŞENYÜREK.
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
KANAMALAR NİŞANTAŞI SMYO_2015.
Nişantaşı MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Ekim 2015
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
İLKYARDIM DERS NOTLARI ARALIK 2015
İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ.
(5)- YARALANMALARDA İLK YARDIM
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
Yaralanmalar Bölüm 5.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Doğru mu ? Yanlış mı ?. İlaçsız ve eldeki imkanlarla yapılan müdahaleye İLKYARDIM denir.
İLK YARDIM İlk Yardımın Tanımı : İLAÇSIZ Yaşamı tehlikeye düşüren herhangi bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, kaza geçiren.
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Ş O K.
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
(12)- BOĞULMALARDA İLK YARDIM
FİZİKSEL MUAYENE BULGULARININ YORUMLANMASI
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar. 10. Sınıf 64 nolu kazanım etkinliği

Aşağıdaki acil durumları okuyalım Aşağıdaki acil durumları okuyalım. Bunlardan herhangi biri ile karşılaşmışsanız ne yapılması gerektiğini ile ilgili tecrübemizi paylaşalım… ACİL DURUMLAR Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçması Hayvan ısırma ve sokmaları Kimyasal maddelerle temas Kırık-çıkık ve burkulma Solunum yolu tıkanması Yaralanma ve kanama Kan şekeri düşmesi Elektrik çarpması Nöbet ve havale. Sıcak çarpması Trafik kazası Zehirlenme Boğulma Deprem Yangın Yanık Sel Çığ vb.

ACİL DURUM • Acil durum; önceden tahmin edilemeyen, ani olarak oluşan ve hızlı bir şekilde müdahaleyi gerektiren olaylar bütünüdür. • Acil durum, “beklenmeyen ve önceden tahmin edilemeyen durum” olarak ifade edilmektedir.

ACİL DURUMLAR Aşağıdaki durumlarda yardıma ihtiyacı olan kişiye nasıl yardım edebiliriz? Konvülsif hastalıklar (felç, inme, nöbet vs.) Bilinç kaybı Şok Kanama

Konvülsif Hastalıklar (felç, inme, nöbet vs.) Ne yapabiliriz? Yardım çağırma Kazazede yalnız bırakılmaz. Yaralanmadan koruma Eğer uygunsa, zemine çekme Yaralanmaya neden olabilecek objeleri uzaklaştırılır. Ağız bölgesine bir şey yerleştirilmez. Dar gelen giysiler gevşetilir (boyun çevresi) Baş altına yastık konulur ve yüz bir yana çevrilir. Nöbetin tipi ve zamanı kaydedilir. Nedenleri: İnfeksiyöz hastalık (felç, inme, nöbet vs.) İhmal edilen ilaç alımı Kafa yaralanması Felç/inme/nöbet

Yardım çağrısı yapılır Kazazede yalnız bırakılmaz. BİLİNÇ KAYBI –BAYILMA Nedeni: Beyne giden kan akımı azalır. Yardım çağrısı yapılır Kazazede yalnız bırakılmaz. Kazazede oturabiliyorsa oturtulur ya da zeminde baş kalp seviyesi altına getirilir. Sıkı giysiler gevşetilir.

Oturma pozisyonunda ise – baş iki bacak arasına yerleştirilir. BİLİNÇ KAYBI –BAYILMA Oturma pozisyonunda ise – baş iki bacak arasına yerleştirilir. Yatış pozisyonunda ise – bacaklar yükseltilir. Nabız ve solunum sayılır. Kazazede, 5-10 dakika kadar hareketsiz şekilde dinlendirilir. Soğuksa, battaniye kullanılır.

ŞOK Şokun başlangıç evresinde izlenebilecek 7 belirti ve Bulgular Kan basıncında düşme Zayıf, hızlı nabız Soğuk, nemli ve soluk cilt yapısı Solunumda hızlanma Susuzluk hissi Huzursuzluk Bilinç bulanıklığı/kaybı

ŞOK Ne yapılabilir? Yardım çağrılır. Kazazede yalnız bırakılmaz. Düz zemine yatırılır. Kanaması kontrol edilir. Kazazede ılık bir ortamda tutulur.

KANAMA Belirti ve Bulguları İç kanama ağrı şok Kan kusma Bilinç kaybı Tipleri İç kanama Dış kanama Belirti ve Bulguları İç kanama ağrı şok Kan kusma Bilinç kaybı Dış kanama Gözle görülebilir.

KANAMA İç kanama Yardım çağrılır. Kazazede yalnız bırakılmaz. Kazazede ılık ortamda tutulur, düz yatırılır ve sessizlik sağlanarak, yardım beklenir.

KANAMA Dış kanama Yardım çağrılır. Kazazede yalnız bırakılmaz. Kanamanın yeri belirlenir. Kanayan bölge üzerine sürekli ve direkt basınç uygulanır. Ağrı ve kemik kırığı yoksa, yaralı alana bası uygulanır ve kalp seviyesi üzerinde tutulur. Yardım ulaşıncaya kadar, kazazede, rahat, ılık ve sessiz ortamda bekletilir.

ACİL DURUMUN BİLDİRİLMESİ Panik yapılmaksızın, durum sakin tutumla yönetilir. Birkaç derin nefes alınır. Çevredeki olaylar gözlenir. Acil durumun kaynağı belirlenir. Durum değerlendirilir. Kazazede kontrol edilir. Çevre güvenliği belirlenir. Derhal yardım istenir ya da yollanır. Tedavi öncelikleri belirlenir.

ACİL DURUMUN BİLDİRİLMESİ Aciller, doğru şekilde rapor edilir. Eğer yardım yoksa, o taktirde aşağıdaki birimler ile iletişime geçilir. 112 ya da acil numara Polis İtfaiye Telefon santrali Bölgesel/yöresel acil sistemler

ACİL DURUMUN BİLDİRİLMESİ Acil durum rapor edilirken, sözlü ifade şöyle olmalıdır: İsim Yer Olayın tanımı Yaralanmalar ile ilgili bilgi Gereksinilen yardım tipi Yardıma muhtaç birey sayısı

ACİL DURUM TELEFONLARI “112” Ambulans “154” Trafik “110” İtfaiye “155” Polis “156” Jandarma

Hiçbir zaman acil durum yaşamamanız dileğiyle… Dinlediğiniz için teşekkürler…